Вид документа : Статья из журнала Шифр издания : Автор(ы) : Бойко Ю. О., Шандра О. А., Бойко І. А., Фізор Н. С., Сущук Н. А., Беглая В. С., Образенко М. С. Заглавие : Фітохімічний склад і протизапальні властивості рідкого екстракту плодів Capsicum Annuum L. Место публикации : Досягнення біології та медицини. - О, 2017. - № 1. - С. 17-21 (Шифр ДУ19/2017/1) Примечания : Бібліогр. в кінці ст. MeSH-главная: ПЕРЕЦ -- PIPER РАСТЕНИЙ ЭКСТРАКТЫ -- PLANT EXTRACTS КАПСАИЦИН -- CAPSAICIN КАРОТИНОИДЫ -- CAROTENOIDS Аннотация: Пошук нових природних сполук, що мають протизапальну активність, — актуальне завдання сучасної фармакології. Одним з багатьох джерел подібних речовин є рослинна сировина. Плодам Capsicum annuum L. притаманна протизапальна активність, у зв’язку з чим метою нашої роботи було дослідження в умовах експериментального запалення фітохімічного складу та лікарських властивостей даної рослинної сировиниЗа допомогою спектрофотометричних методів було проведено визначення вмісту капсаїциноїдів і каротиноїдів у плодах Capsicum annuum L. різних сортів. Протизапальні властивості спиртового екстракту плодів Capsicum annuum L. вивчалися на моделі карагінан-індукованого запаленняБуло показано, що всі досліджені сорти перцю за загальним вмістом капсаїциноїдів відповідають ДСТУ 14260-89; стандартам Європейської фармакопеї відповідають сорти Астраханський та Український гіркий. Використання спиртового екстракту плодів перцю як протизапальної терапії на моделі карагінан-індукованого запалення дозволило досягти повного одужування тварин на 7-й день з моменту введення флогогену Доп.точки доступа: Бойко, Ю. О. Шандра, О. А. Бойко, І. А. Фізор, Н. С. Сущук, Н. А. Беглая, В. С. Образенко, М. С. |