Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Шиморова Ю. Є., Кисличенко В. С., Кузнєцова В. Ю.
Заглавие : Мінеральний склад коренеплодів та плодів пастернаку посівного (Pastinaca sativa L.) сорту “Петрик”
Параллельн. заглавия :Mineral composition of parsnip (Pastinaca sativa L.) roots and fruits “Petrik” variety
Место публикации : Медична та клінічна хімія. - Тернопіль, 2017. - Том 19, N 2. - С. 101-105 (Шифр МУ92/2017/19/2)
MeSH-главная: ПАСТЕРНАК -- PASTINACA
МИКРОЭЛЕМЕНТЫ -- TRACE ELEMENTS
Ключевые слова (''Своб.индексиров.''): спектроскопия
Аннотация: Збереження здоров’я людини за умов екозалежних патологій – найактуальніше питання сучасної медицини та фармації. Наявність в організмі певних мінеральних речовин у відповідній кількості – одна з умов підтримання та збереження здоров’я людини. Незважаючи на те, що мінеральні речовини не мають енергетичної цінності, як білки, жири і вуглеводи, багато ферментативних процесів в організмі не можливі без їх участі. Таким чином, найважливіші функції живого організму – реалізація генетичної інформації, утворення субклітинних структур, метаболічні процеси, вироблення енергії, функціонування всіх органів і систем – залежать від кількісного та якісного вмісту в організмі мінеральних речовин. Мета дослідження – визначити макро- і мікроелементний склад коренеплодів та плодів пастернаку посівного сорту “Петрик”. Методи дослідження. Якісний склад та кількісний вміст макро- і мікроелементів висушених коренеплодів та плодів пастернаку посівного (Pаstinaca sativa L.) сорту “Петрик” визначали методом атомно-емісійної спектроскопії з фотографічною реєстрацією в Науково-технологічному комплексі “Інститут монокристалів” НАН України. Результати й обговорення. Отримані експериментальні дані щодо макро- і мікроелементного складу коренеплодів та плодів пастернаку посівного свідчать про наявність у них не менше 19 елементів. У найбільшій кількості в коренеплодах містяться калій (2010,00 мг/100 г), кальцій (435,00 мг/100 г), магній (300,00 мг/100 г), натрій (270,00 мг/100 г), фосфор (235,00 мг/100 г); у плодах переважає калій (1510,00 мг/кг). Крім того, в коренеплодах пастернаку посівного виявлено достатньо високий вміст цинку (13,40 мг/100 г). Вміст інших елементів становить менше 0,1 мг/100 г. Висновки. Методом атомно-емісійної спектроскопії в коренеплодах та плодах пастернаку посівного сорту “Петрик” виявлено не менше 19 макро- і мікроелементів. У коренеплодах пастернаку посівного кількісно переважають калій (2010,00 мг/100 г), кальцій (435,00 мг/100 г), магній (300,00 мг/100 г), у плодах більше калію (1510,00 мг/100 г). Результати проведених досліджень будуть використані для подальших фітохімічних досліджень сировини пастернаку посівного та розробкиі нових лікарських засобів на його основі
Доп.точки доступа:
Кисличенко, В. С.
Кузнєцова, В. Ю.