Вид документа : Статья из журнала Шифр издания : Автор(ы) : Коваленко Н. К., Гармашева І. Л., Лівінська О. П., Олещенко Л. Т. Заглавие : Вплив кріоконсервації на життєздатність та біологічні властивості молочнокислих бактерій кріоконсервації на життєздатність та біологічні властивості молочнокислих бактерій Место публикации : Мікробіологічний журнал. - К., 2017. - Том 79, N 5. - С. 3-12 (Шифр МУ14/2017/79/5) MeSH-главная: КРИОПРЕЗЕРВАЦИЯ -- CRYOPRESERVATION ЛАКТОБАЦИЛЛЫ -- LACTOBACILLUS МИКРОБОВ ЖИЗНЕСПОСОБНОСТЬ -- MICROBIAL VIABILITY ЛЕКАРСТВЕННАЯ УСТОЙЧИВОСТЬ У БАКТЕРИЙ -- DRUG RESISTANCE, BACTERIAL АНТИМИКРОБНЫЕ ДИСКО-ДИФФУЗИОННЫЕ ТЕСТЫ -- DISK DIFFUSION ANTIMICROBIAL TESTS Аннотация: Мета. Вивчення впливу кріоконсервації на життєздатність та біологічні властивості пробіотичного штаму Lactobacillus plantarum 337Д УKM В-2627 та підбір для нього найефективнішого режиму кріозаморозки. Методи. Життєздатність лактобацил визначали методом серійних розведень, кислотоутворювальну активність — за оцінкою титрованої кислотності при рості в молоці, чутливість до антибіотиків — диско-дифузійним методом. Результати. Встановлено, що на ступінь виживання, антибіотикочутливість та кислото-утворювальні властивості штаму Lactobacillus plantarum 337Д впливає як склад середовища заморозки, так і режим кріоконсервації. У переважній більшості варіантів кріозаморозки відзначалося зростання кислотоутворювальної здатності кріоконсервованих бактерій та підвищення чутливості до дії антибіотиків. Висновки. Оптимальні показники було отримано при використанні суміші бактерійних клітин із сахарозо-желатиновим наповнювачем у співвідношенні 17:3 (v/v) шляхом заморожування зануренням в рідкий азот та 5 °С/хв до -40°С із подальшим зануренням в рідкий азот. Життєздатність, кислотоутворювальна активність та антибіотикочутливість штаму L. plantarum 337Д залишалися найстабільнішими при використанні суміші бактерійних клітин із сахарозо-желатиновим наповнювачем та середовищем MRS у співвідношенні 1:1:2 (v/v) при швидкості заморожування 40 °С/хв. Доп.точки доступа: Коваленко, Н. К. Гармашева, І. Л. Лівінська, О. П. Олещенко, Л. Т. |