Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Вронська Л. В., Дуб А. І., Кліщ І. М., Демид А. Є.
Заглавие : Вивчення складу флавоноїдів і гіпоглікемічної дії сухих екстрактів стулок квасолі
Место публикации : Укр. біофармац. журнал. - Х., 2018. - № 2. - С. 62-69 (Шифр УУ50/2018/2)
MeSH-главная:
РАСТЕНИЙ ЭКСТРАКТЫ -- PLANT EXTRACTS
ФЛАВОНОИДЫ -- FLAVONOIDS
ГИПОГЛИКЕМИЧЕСКИЕ СРЕДСТВА -- HYPOGLYCEMIC AGENTS
Аннотация: При цукровому діабеті другого типу для забезпечення ефективної фармакологічної корекції доцільним є поєднання синтетичних гіпоглікемічних засобів з ліками рослинного походження, які характеризуються комплексним впливом на різні системи організму, низькою токсичністю і відсутністю побічних реакцій. Мета роботи. Вивчення складу і вмісту флавоноїдів у сухих екстрактах стулок квасолі, дослідження їх гіпоглікемічної дії. Матеріали та методи. Хроматографічні і спектрофотометричні методи були використані для дослідження флавоноїдів. Експерименти з вивчення гіпоглікемічної активності проводили на білих нелінійних щурах, виконуючи тест «глюкозного навантаження». Результати та їх обговорення. За результатами хроматографічних досліджень сухого екстракту стулок квасолі маркерами для його ідентифікації обрано рутин, ізокверцитрин і кислоту ферулову. Вміст флавоноїдів в екстракті зростає від 0,562 до 0,729 % із підвищенням вмісту спирту (від 40 до 70 % (об/об)) в екстрагенті, використаному для отримання екстракту. Застосування досліджуваних екстрактів приводить до найбільш інтенсивного зниження рівня глюкози у крові тварин дослідних груп відносно рівня контрольної групи на 27,9-20,0 % впродовж 30-90 хв після глюкозного навантаження. Висновки.Запропоновані активні маркери для ідентифікації сухого екстракту стулок квасолі. Вміст суми флавоноїдів із підвищенням вмісту спирту етилового з 40 до 70 % (об/об) зростає з 0,562 до 0,729 %. Найбільше зниження рівня глюкози в крові дослідних тварин спостерігається при застосуванні екстрактів, отриманих за допомогою екстрагентів із вмістом спирту етилового 40 і 50 %
Доп.точки доступа:
Вронська, Л. В.
Дуб, А. І.
Кліщ, І. М.
Демид, А. Є.