Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Стрельченко К. В., Малоштан А. В., Краснощок А. О.
Заглавие : Порівняльне вивчення антиоксидантної активності поліфенольних екстрактів з різних частин плодів Винограду справжнього при інсулінорезистентності
Место публикации : Укр. біофармац. журнал. - Х., 2018. - № 4. - С. 45-49 (Шифр УУ50/2018/4)
MeSH-главная: АНТИОКСИДАНТЫ -- ANTIOXIDANTS
ВИНОГРАДНЫХ КОСТОЧЕК ЭКСТРАКТ -- GRAPE SEED EXTRACT
ПОЛИФЕНОЛЫ -- POLYPHENOLS

ИНСУЛИНОРЕЗИСТЕНТНОСТЬ -- INSULIN RESISTANCE
Аннотация: Стан механізмів антиоксидантного захисту нашого організму відіграє важливу роль у патогенезі захворювань (ішемічна хвороба серця та інсульт), які згідно зі статистикою ВООЗ є основними причинами смертності в світі. Часто дані захворювання розвиваються на тлі цукрового діабету. Мета дослідження - порівняльне вивчення in vivo впливу поліфенольних екстрактів з різних частин плоду Винограду справжнього (м'якоть, шкірка і насіння) на активність ферментів антиоксидантного захисту печінки, вміст антиоксидантів і процеси перекисного окиснення ліпідів у ній. Інсулінорезистентність модулювали утриманням тварин на раціоні з високим вмістом фруктози. Вивчено вплив поліфенольних екстрактів з м'якоті, шкірки та насіння плодів Винограду справжнього на антиоксидантний захист печінки щурів; оцінювали вплив за такими показниками: активність каталази, супероксиддисмутази, вміст відновленого глутатіону, $E alpha-токоферолу, а також досліджували вплив на процеси перекисного окиснення ліпідів. Експериментально встановлено статистично достовірний позитивний вплив застосування ПФЕ з різних частин плодів Винограду справжнього при ранніх стадіях інсулінорезистентності, спричиненої високим вмістом фруктози в дієті. Висновки: більш виражену антиоксидантну дію in vivo мають поліфенольні екстракти з насіння та шкірки плодів Винограду справжнього порівняно з ПФЕ з м’якоті
Доп.точки доступа:
Малоштан, А. В.
Краснощок, А. О.