Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Паньків В. І., Поворознюк В. В., Паньків І. В., Бойко В. І., Глуговська С. В.
Заглавие : Стан забезпечення вітаміном D населення Західного регіону України
Место публикации : Міжнародний ендокринологічний журнал. - Київ, 2019. - Том 15, N 3. - С. 93-96 (Шифр МУ65/2019/15/3)
Примечания : Бібліогр. наприкінці ст.
MeSH-главная: ВИТАМИНА D НЕДОСТАТОЧНОСТЬ -- VITAMIN D DEFICIENCY
ВИТАМИН D -- VITAMIN D
Географич. рубрики: Чернівецька область
Аннотация: У лекції розглядаються основні причини недостатнього забезпечення вітаміном D населення Західного регіону України, а також наводяться дані про поширеність дефіциту вітаміну D серед різних груп населення, що підтверджують повсюдну поширеність дефіциту вітаміну D в країні. Численні дослідження свідчать про те, що в даний час відзначається недостатнє забезпечення вітаміном D населення України (знижені рівні 25(ОН)D виявляються в середньому у 85 % осіб у загальній популяції), обумовлене як низьким рівнем його ендогенного синтезу, так і недостатнім надходженням із їжею: територія країни розташована в зоні низької інсоляції, і в той же час в раціоні населення дуже обмежені як основні природні джерела вітаміну D (морська риба жирних сортів), так і фортифіковані вітаміном D продукти. Вживання заходів щодо підвищення статусу вітаміну D і підтримання оптимальної концентрації 25(ОН)D у крові в дитячого й дорослого населення, адекватне споживання вітаміну D дозволять не лише покращити стан кістково-м’язової системи, але й знизити ризик розвитку деяких хронічних захворюваньIn this lecture, we discuss the main causes of the vitamin D insufficiency and deficiency in the Western region of Ukraine, as well as present data on the incidence of vitamin D deficiency among various population groups, which confirm the widespread prevalence of vitamin D deficiency in the country. Numerous studies suggest that the current vitamin D insufficiency in Ukrainian population (85 % of general population has reduced levels of 25(OH)D) is due to both low level of its endogenous synthesis and insufficient intake with food: the territory of the country is located in a zone of low insolation, and at the same time, the main natural sources of vitamin D (marine oily fish) and products fortified with vitamin D are very limited in the diet of the population. Taking measures to increase the status of vitamin D and maintaining the optimal serum levels of 25(OH)D in children and adults, adequate vitamin D intake will improve the condition of the musculoskeletal system, as well as reduce the risk of development and improve the control of some chronic diseases
Доп.точки доступа:
Паньків, В. І.
Поворознюк, В. В.
Паньків, І. В.
Бойко, В. І.
Глуговська, С. В.