Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Ткаченко Т.
Заглавие : Кишкова мікробіота та серцево-судинні захворювання: зв’язок існує!
Место публикации : Фармацевт практик. - 2020. - № 2. - С. 14-15 (Шифр ФУ17/2020/2)
MeSH-главная: СЕРДЕЧНО-СОСУДИСТЫЕ БОЛЕЗНИ -- CARDIOVASCULAR DISEASES
МИКРОБИОТА -- MICROBIOTA
ФАКТОРЫ РИСКА -- RISK FACTORS
Аннотация: На склад та функціонування кишкової мікробіоти впливає низка тих самих чинників, що підвищують ризик розвитку серцево-судинних захворювань (ССЗ), зокрема, вік, наявність ожиріння, малорухливий спосіб життя, певні особливості раціону. Але склад та функціонування кишкової мікробіоти власне і самі грають не останню роль у здоров’ї серцево-судинної системи (ССС). Ішемічна хвороба серця (ІХС), артеріальна гіпертензія (АГ), серцева недостатність (СН) — на сьогодні вплив кишкової мікробіоти, її складу та метаболітів на патогенез цих хвороб вже не викликає сумніву, отже кишкові симбіонти людини, схоже, є перспективною мішенню для лікування та профілактики серцево-судинних захворювань