Вид документа : Статья из журнала Шифр издания : Автор(ы) : Кирик Д. Л. Заглавие : Молекулярно-генетичний контроль контамінації продуктів птахівництва бактеріями роду Campylobacter Место публикации : Лікар. справа. - київ, 2017. - N 3/4. - С. 131-134 (Шифр ЛУ2/2017/3/4) MeSH-главная: КАМПИЛОБАКТЕРИОЗЫ -- CAMPYLOBACTER INFECTIONS ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТОВ АНАЛИЗ -- FOOD ANALYSIS ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТОВ КАЧЕСТВО -- FOOD QUALITY ПТИЦЕВОДСТВО -- POULTRY BREEDING Аннотация: В Україні проблема вивчення молекулярної епідеміології кампілобактеріозу знаходиться на початковій стадії, тому визначення генетичних детермінант патогенності у штамів різного походження є актуальним напрямом епідеміологічних досліджень. Сучасні методи молекулярно-генетичного аналізу, що ґрунтуються на виявленні специфічних для шуканих мікроорганізмів нуклеотидних послідовностей ДНК, значно розширюють можливості виявлення у харчових продуктах важко культивованих патогенних кампілобактерій. Схожість генетичних детермінант патогенності у штамів кампілобактерій, виділених від хворих на гостру кишкову інфекцію та з продуктів птахівництва, підтверджує взаємозв’язок епідемічного й епізоотичного процесів і необхідність організації комплексного молекулярно-епідеміологічного нагляду реформованими системами охорони здоров’я і ветеринарної служби |