Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Кирик Д. Л.
Заглавие : Молекулярно-генетичний контроль контамінації продуктів птахівництва бактеріями роду Campylobacter
Место публикации : Лікар. справа. - київ, 2017. - N 3/4. - С. 131-134 (Шифр ЛУ2/2017/3/4)
MeSH-главная: КАМПИЛОБАКТЕРИОЗЫ -- CAMPYLOBACTER INFECTIONS
ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТОВ АНАЛИЗ -- FOOD ANALYSIS
ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТОВ КАЧЕСТВО -- FOOD QUALITY
ПТИЦЕВОДСТВО -- POULTRY BREEDING
Аннотация: В Україні проблема вивчення молекулярної епідеміології кампілобактеріозу знаходиться на початковій стадії, тому визначення генетичних детермінант патогенності у штамів різного походження є актуальним напрямом епідеміологічних досліджень. Сучасні методи молекулярно-генетичного аналізу, що ґрунтуються на виявленні специфічних для шуканих мікроорганізмів нуклеотидних послідовностей ДНК, значно розширюють можливості виявлення у харчових продуктах важко культивованих патогенних кампілобактерій. Схожість генетичних детермінант патогенності у штамів кампілобактерій, виділених від хворих на гостру кишкову інфекцію та з продуктів птахівництва, підтверджує взаємозв’язок епідемічного й епізоотичного процесів і необхідність організації комплексного молекулярно-епідеміологічного нагляду реформованими системами охорони здоров’я і ветеринарної служби