Вид документа : Статья из журнала Шифр издания : Автор(ы) : Ярош О. К., Івчина Н. А., Ярош О. О. Заглавие : Зниження гіперглікемії за цукрового діабету 2 типу малими дозами глюкози й підсолоджувачів Место публикации : Фармакологія та лікарська токсикологія. - Київ, 2020. - № 3. - С. 198-205 (Шифр ФУ18/2020/3) Примечания : Бібліогр. в кінці ст. MeSH-главная: ГИПЕРГЛИКЕМИЯ -- HYPERGLYCEMIA ГЛЮКОЗА -- GLUCOSE ПОДСЛАЩИВАЮЩИЕ ВЕЩЕСТВА -- SWEETENING AGENTS ДИАБЕТ САХАРНЫЙ, ТИП 2 -- DIABETES MELLITUS, TYPE 2 Аннотация: Мета дослідження – визначити вплив малих доз глюкози та підсолоджувачів, рослинного – стевії солодкої та хімічного – аспартаму, на рівень глюкози в крові за гіперглікемії в пацієнтів з цукровим діабетом 2 типу. Автори пропонують як один із перших можливих шляхів лікування цукрового діабету 2 типу – зниження гіперглікемії впливом солодощів на слизову ротової порожнини, зокрема, малими дозами глюкози та підсолоджувачами: рослинним (екстракт стевії солодкої) і хімічним (аспартам). Спостереженнями на хворих з діабетом 2 типу дослідники встановили ефект зниження гіперглікемії після застосування малих доз глюкози та підсолоджувачів. За рівнем зменшення гіперглікемії в пацієнтів з цукровим діабетом 2 типу вивчені речовини можна розташувати наступним чином: глюкоза екстракт листя стевії солодкої аспартам. Автори роблять висновок, що малі дози глюкози, рослинний (екстракт листя стевії солодкої) та хімічний (аспартам) підсолоджувачі здатні знижувати гіперглікемію в пацієнтів з діабетом 2 типу. Доп.точки доступа: Івчина, Н. А. Ярош, О. О. |