Вид документа : Статья из журнала Шифр издания : Автор(ы) : Фадєєнко Г. Д., Курінна О. Г. Заглавие : Вплив пробіотичного харчування при цукровому діабеті 2 типу Место публикации : Український терапевтичний журнал. - Київ, 2020. - N 2. - С. 43-51 (Шифр УУ21/2020/2) Примечания : Бібліогр. наприкінці ст. MeSH-главная: ДИАБЕТ САХАРНЫЙ, ТИП 2 -- DIABETES MELLITUS, TYPE 2 ДИСБАКТЕРИОЗ КИШЕЧНИКА -- DYSBACTERIOSIS INTESTINAL ПРОБИОТИКИ -- PROBIOTICS СОЕВОЕ МОЛОКО -- SOY MILK ИОГУРТ -- YOGURT Аннотация: Незважаючи на останні досягнення в діагностиці та лікуванні цукрового діабету (ЦД) та його головної нозологічної одиниці — ЦД 2 типу, на частку якого припадає 90 — 95 % випадків ЦД, захворюваність і розповсюдженість продовжують зростати, що зумовлено швидким економічним розвитком та урбанізацією, малорухомим способом життя і нездоровим харчуванням. З огляду на роль кишкової мікробіоти в розвитку ЦД 2 типу, модифікація мікробного складу кишкового вмісту може сприяти корекції порушень вуглеводного обміну, а також запобігти прогресуванню захворювання та розвитку подальших ускладнень, пов’язаних із ЦД 2 типу. Серед сучасних методів корекції кишкового мікробіому особливий інтерес привертає функціональне пробіотичне харчування, тобто додавання до раціону людини продуктів і сполук природного походження, які нормалізують функціонування організму в цілому та його окремих систем Доп.точки доступа: Курінна, О. Г. |