Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Броварская О. С., Варбанец Л. Д.
Заглавие : Влияние метода выделения на состав и биологические свойства липополисахарида Escherichia coli
Место публикации : Мікробіологічний журнал. - К., 2019. - Том 81, N 2. - С. 3-13 (Шифр МУ14/2019/81/2)
MeSH-главная: ЛИПОПОЛИСАХАРИДЫ -- LIPOPOLYSACCHARIDES
МОНОСАХАРИДЫ -- MONOSACCHARIDES
ЖИРНЫЕ КИСЛОТЫ -- FATTY ACIDS
ESCHERICHIA COLI -- ESCHERICHIA COLI
ТОКСИНЫ БАКТЕРИАЛЬНЫЕ -- BACTERIAL TOXINS
Аннотация: Вивчити вплив методів виділення ліпополісахаридів (ЛПС) Escherichia coli на їх склад і біологічну активність. У роботі використовували мікробіологічні, біохімічні та серологічні методи. ЛПС отримували з клітин класичним методом Вестфаля (ЛПС[[d]]в[[/d]]), Буавена (ЛПС[[d]]б[[/d]]), а також був отриманий лужний ліпополісахарид (ЛПС[[d]]щ[[/d]]). Препарати ЛПС[[d]]в[[/d]], ЛПС[[d]]б[[/d]] і ЛПС[[d]]щ[[/d]] характеризувалися різним виходом (0.33, 0.25 і 0.05% відповідно) по відношенню до маси мікробних клітин. Всі препарати ЛПС містили основні компоненти ЛПС:вуглеводи, КДО і жирні кислоти ліпіду А. Також було показано, що метод Буавена і Вестфаля дає можливість виділяти більш високомолекулярні, а метод лужної екстракції – більш низькомолекулярні фракції ЛПС. Основними компонентами гідрофобної частини ЛПС в ліпіді А були 3-ОН-С[[d]]14:0[[/d]], С[[d]]12:0[[/d]], С[[d]]14:0[[/d]], С[[d]]16:0[[/d]] кислоти, а полісахаридна частина ЛПС представлена глюкозою, галактозою і гептозою, а також одним неідентифікованим моносахаридом. ЛПС[[d]]в[[/d]] проявляв найбільшу серологічну і токсичну активності, а ЛПС[[d]]б[[/d]] – менш токсичний, але більш пірогенний. ЛПС[[d]]щ[[/d]] був найменьш пірогенним і малотоксичним. Метод екстракції ЛПС впливає на його склад і біологічні властивості.
Доп.точки доступа:
Варбанец, Л. Д.