Вид документа : Статья из журнала Шифр издания : Автор(ы) : Зазуля А., Семків М., Дмитрук К., Сибірний А. Заглавие : Адаптивна еволюція для підвищення продукції етанолу під час спиртового бродіння у промислових штамів дріжджів SACCHAROMYCES CEREVISIAE Место публикации : Цитологія і генетика. - Київ, 2020. - Т. 54, № 5. - С. 27-38 (Шифр ЦУ1/2020/54/5) MeSH-главная: SACCHAROMYCES CEREVISIAE -- SACCHAROMYCES CEREVISIAE ЭТАНОЛ -- ETHANOL АДАПТАЦИЯ БИОЛОГИЧЕСКАЯ -- ADAPTATION, BIOLOGICAL Аннотация: Етанол – одна із найважливіших сполук, що широко використовується у медицині, фармакології, харчовій та паливній промисловості, косметології та інших галузях. Основним способом виробництва етанолу є бродіння з використанням пекарських дріжджів Saccharomyces cerevisiae. S. cerevisiae перетворюють глюкозу до етанолу дуже ефективно: вихід етанолу становить більш ніж 90 % від теоретичного максимуму. Однак навіть незначне підвищення виходу етанолу в процесі алкогольної ферментації в промислових масштабах може забезпечувати продукцію додаткових сотень мільйонів тон етанолу щороку. В даній роботі для підвищення продукції етанолу у промислових штамів S. cerevisiae ми застосували метод адаптивної еволюції: тривалого культивування в середовищі з високими концентраціями глюкози та етанолу. Більшість з отриманих адаптованих штамів характеризувалися підвищеною продукцією етанолу під час спиртового бродіння в порівнянні з вихідними штамами Доп.точки доступа: Зазуля, А. Семків, М. Дмитрук, К. Сибірний, А. |