Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Борзова Н. В., Гудзенко О. В., Варбанець Л. Д.
Заглавие : Особливості продукції α-галактозидази Penicillium restrictum
Место публикации : Мікробіологічний журнал. - К., 2020. - Том 82, N 3. - С. 55-64 (Шифр МУ14/2020/82/3)
MeSH-главная: БИОТЕХНОЛОГИЯ -- BIOTECHNOLOGY
ФЕРМЕНТЫ -- ENZYMES
АЛЬФА-ГАЛАКТОЗИДАЗА -- ALPHA-GALACTOSIDASE
PENICILLIUM -- PENICILLIUM
ПОЧВЫ МИКРОБИОЛОГИЯ -- SOIL MICROBIOLOGY
Аннотация: Оптимізація умов культивування продуцента є необхідним етапом в отриманні біотехнологічно важливих ензимів. Мета. Дослідити деякі параметри культивування Penicillium restrictum Gilman & Abbott, встановити джерела вуглецю та азоту, які забезпечуватимуть високу активність α-галактозидази та оцінити здатність культури гідролізувати галактозовмісні вуглеводи. Методи. Культуру мікроміцета вирощували глибинним способом при 25оС. Як джерела вуглецю та азоту використовували рамнозу, сахарозу, галактоманан гуару, грейпфрутову макуху, соєве борошно, NaNO2, NaNO3, (NH4)2SO4, (NH4)2NO3, сечовину, дріжджовий автолізат, дріжджовий екстракт, пептон. Глікозидазні активності визначали за допомогою синтетичних нітрофенільних субстратів; здатність гідролізувати рафінозу, стахіозу та галактоманан оцінювали динітросаліциловим методом. Результати. Встановлено, що максимум α-галактозидазної активності (6,05 од/мл) та продуктивності (0,036 од/мл/год) P. restrictum спостерігався на 7 добу інкубування за використання рамнози, соєвого борошна та сульфату амонію. Швидкість гідролізу рафінози, стахіози та галактоманану становила 133, 116 та 27 мкмоль/хв/мл відповідно. Висновки. Показано, що штам P. restrictum має високу секреторну здатність до продукції α-галактозидази за використання відповідних середовищ. Субстратна специфічність та висока швидкість гідролізу рафінози, стахіози, галактоманану відкриває широкі перспективи для використання α-галактозидази P. restrictum у харчовій, кормовій, паперовій промисловостях та технологіях переробки агровідходів.
Доп.точки доступа:
Гудзенко, О. В.
Варбанець, Л. Д.