Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Gorbachenko V. A., Kruchenko Zh. O., Lukyanetz E. A.
Заглавие : Effect of avandamet on conditioned food reflex in rats of different age groups
Место публикации : Фізіологічний журнал. - К., 2020. - Том 66, N 6. - С. 41-48 (Шифр ФУ6/2020/66/6)
MeSH-главная: АЛЬЦГЕЙМЕРА БОЛЕЗНЬ -- ALZHEIMER DISEASE
ГИПОГЛИКЕМИЧЕСКИЕ СРЕДСТВА -- HYPOGLYCEMIC AGENTS
НЕРВНАЯ СИСТЕМА ЦЕНТРАЛЬНАЯ -- CENTRAL NERVOUS SYSTEM
УСЛОВНЫЙ РЕФЛЕКС КЛАССИЧЕСКИЙ -- CONDITIONING, CLASSICAL
ПОВЕДЕНИЕ ЖИВОТНЫХ -- BEHAVIOR, ANIMAL
ЭКСПЕРИМЕНТЫ НА ЖИВОТНЫХ -- ANIMAL EXPERIMENTATION
КРЫСЫ -- RATS
Аннотация: Поширеність хвороби Альцгеймера (ХА) зростає за відсутності дійсно ефективних методів лікування. Нещодавно виявлений причинно-наслідковий зв’язок між ХА та цукровим діабетом 2-го типу (ЦДТ2, неінсулінозалежний цукровий діабет) свідчить про те, що підвищення стійкості до інсулінових рецепторів може вплинути на старіння мозку та призвести до ХА. В наших експериментах було протестовано авандамет, протидіабетичний препарат, що застосовується для лікування ЦДТ2, на часові параметри умовного харчового рефлексу у щурів. Вимірювались окремі компоненти сенсомоторної реакції (СМР) щурів, які відображають функціональний стан ЦНС. Важливо, що росиглітазон є основним компонентом авандамету. Він діє через активацію гама-рецепторів, що активуються проліфераторами пероксисом. Наші результати показали, що цей препарат впливає на роботу мозку як молодих, так і старих щурів. Виявилось, що авандамет впливає на ЦНС щурів, підвищуючи їх збудливість. Враховуючи отримані результати з точки зору ХА, часовий параметр, який помітно змінився у старих щурів, відповідав за аналіз ситуації та швидкість дії. Під впливом авандамету старі щури стали більш спритними і мали підвищену рухову активність, а також збільшився їх успіх у виконанні умовного рефлексу. Таким чином, цей препарат та його активний компонент росиглітазон можуть бути перспективними для тестування при лікуванні ХА.
Доп.точки доступа:
Kruchenko, Zh. O.
Lukyanetz, E. A.