Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Шадрін О. Г., Горянська М. Г.
Заглавие : Стан мікробіоти кишківника та ефективність його корекції в дітей з харчовою алергією
Параллельн. заглавия :Intestinal microbiota and the correction efficiency in children with food allergy
Место публикации : Дитячий лікар. - 2020. - N 4. - С. 5-9 (Шифр ДУ23/2020/4)
Примечания : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-главная: МИКРОБИОТА -- MICROBIOTA
КИШЕЧНИК -- INTESTINES
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
ПРОБИОТИКИ -- PROBIOTICS
ДИАГРАММЫ -- CHARTS
Аннотация: Харчова алергія є важливою проблемою педіатрії, поширеність якої серед дитячого населення сягає 10-20%. Одним з основних місць проникнення алергенів до організму дитини, особливо в дітей раннього віку, є травний тракт, який часто в разі алергічних реакцій є і мішенню ураження. Саме тому сьогодні велика увага приділяється вивченню впливу мікробіоти кишківника на патогенез і перебіг харчової алергії в дітейThe article analyzes the role of the intestinal microbiome in the pathogenesis and course of food allergy in children. The qualitative and quantitative changes in the intestinal microbiota of young children with gastrointestinal food allergy are considered. In 45.5% of children with gastrointestinal food allergy, there was no growth of lactobacilli, in 87.9% – insufficient growth of bifidobacteria, in 60.6% of the examined children – an increased growth of opportunistic microorganisms. In general, the overwhelming majority of the examined children with gastrointestinal allergy (94%) had intestinal dysbiosis of varying degrees. It was shown that the use of probiotic strains Lactobacillus rhamnosus GG and Bifidobacterium breve BR03 in young children with gastrointestinal food allergy led to an effective correction of the qualitative and quantitative composition of microflora
Доп.точки доступа:
Горянська, М. Г.