Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Попова Т. В., Стрілець О. П., Кухтенко Г. П.
Заглавие : Обгрунтування вибору консерванта та його концентрації у складі гелю протиалергічної дії
Место публикации : Фармац. журн. - київ, 2020. - N 4. - С. 78-87 (Шифр ФУ3/2020/4)
MeSH-главная: ДЕСЕНСИБИЛИЗИРУЮЩИЕ СРЕДСТВА -- ANTI-ALLERGIC AGENTS
ГЕЛИ -- GELS
КОНСЕРВАНТЫ ФАРМАЦЕВТИЧЕСКИЕ -- PRESERVATIVES, PHARMACEUTICAL
Аннотация: Мікробіологічна стабільність лікарських засобів – обов’язкова складова їхньої якості, тому на етапі фармацевтичного розроблення мають бути розглянуті питання забезпечення мікробіологічної чистоти. Із цією метою до складу м’яких лікарських засобів додають різні хімічні речовини, які активно інгібують ріст мікроорганізмів, що потрапляють до фармацевтичної системи у процесі виробництва та багаторазового використання. Недостатня кількість консерванта може призвести до адаптації мікроорганізмів, а висока – до збільшення токсичності препарату. Під час розроблення складу гелю зі вмістом диметиндену малеату та декспантенолу протиалергічної дії з метою вибору консерванта та його концентрації було вибрано такі антимікробні речовини: феноксіетанол, бензалконію хлорид, метилпарагідроксибензоат (ніпагін, Е218), пропілпарагідроксибензоат (ніпазол, Е216) та калію сорбат (Е202)
Доп.точки доступа:
Стрілець, О. П.
Кухтенко, Г. П.