Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Няньковська О. С., Няньковський С. Л., Яцула М. С., Городиловська М. І.
Заглавие : Значення пребіотиків у регуляції порушень при метаболічному синдромі
Место публикации : Український терапевтичний журнал. - Київ, 2021. - N 1. - С. 64-70 (Шифр УУ21/2021/1)
Примечания : Бібліогр. наприкінці ст.
MeSH-главная: МЕТАБОЛИЧЕСКИЙ СИНДРОМ X -- METABOLIC SYNDROME X
ПРЕБИОТИКИ -- PREBIOTICS
ИНУЛИН -- INULIN
Аннотация: Продукти функціонального харчування відрізняються від інших своєю здатністю поліпшувати здоров’я та самопочуття або знижувати ризик захворювань, окрім забезпечення повноцінного харчування. До їх складу входять олігосахариди типу фруктану, такі як інулін. Інулін — це розчинна харчова клітковина, що складається з групи природних полісахаридів, які не перетравлюються в кишечнику, а натомість ферментуються у коротколанцюгові жирні кислоти, що пов’язані з кількома метаболічними процесами, включаючи гомеостаз глюкози та резистентність до інсуліну. Також інулін впливає на регуляцію ліпідного обміну та поліпшення ліпідного профілю. Інулін — це суміш лінійних фруктозних полімерів або фруктанів з 2 — 60 одиниць, кожна з яких з’єднана унікальними β (2‑1) зв’язками з одиницею глюкози. Ці β (2‑1) зв’язки не можуть гідролізуватися ферментами слини або підшлункової залози, як у випадку типових вуглеводів, тому інулін має знижену енергетичну цінність, а також дієтичні пребіотичні ефекти
Доп.точки доступа:
Няньковська, О. С.
Няньковський, С. Л.
Яцула, М. С.
Городиловська, М. І.