Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Fedosova N. I., Cheremshenko N. L., Hetman K. I., Symchych T. V., Chumak A. V., Shliahovenko V. O., Voyeykova I. M., Didenko G. V.
Заглавие : Physico-chemical and cytotoxic properties of Bacillus subtilis IMV B-7724 extracellular lectin
Место публикации : Мікробіологічний журнал. - К., 2021. - Том 83, N 1. - С. 39-48 (Шифр МУ14/2021/83/1)
MeSH-главная: ЛЕКТИНЫ -- LECTINS
СЕННАЯ ПАЛОЧКА -- BACILLUS SUBTILIS
СПЕКТРОФОТОМЕТРИЯ -- SPECTROPHOTOMETRY
ЭЛЕКТРОФОРЕЗ В ПОЛИАКРИЛАМИДНОМ ГЕЛЕ -- ELECTROPHORESIS, POLYACRYLAMIDE GEL
Аннотация: Мета. Дослідити хімічний склад, вуглеводну специфічність та фізико-хімічні властивості позаклітинного лектину Bacillus subtilis ІМВ B-7724. Методи. Для оцінки фізико-хімічних та ряду біологічних властивостей лектину, виділеного з культуральної рідини бактерій штаму B. Subtilis ІМВ В-7724, використані біохімічні, спектрофотометричні, імунологічні, культуральні методи. Молекулярну масу лектину визначали методом электрофорезу в поліакриламідному гелі. Аналіз елементного складу проводили з використанням аналізатору Perkin-Elmer 2400 CHNS. Термостабільність лектину та стійкість до зміни pH досліджували за результатами гемаглютинуючої активності. Цитотоксичну активність зразків лектину оцінювали в МТТ-тесті. Статистичну обробку результатів проводили з використанням t-критерію Ст’юдента. Результати. Отриманий бактеріальний лектин є глікопротеїном (білок – 86,0%, вуглеводи – 7,0%) з молекулярною масою 18–20 кДа. Елементний склад: вуглець – 34,00%, водень – 7,04%, азот – 16,61%, кисень – 42,35%. В амінокислотному складі превалюють лейцин та ароматичні амінокислоти (тирозин і фенілаланін). Найвищу спорідненість лектин B. subtillis ІМВ В-7724 виявляв до N-ацетилнейрамінової та N-гліколілнейрамінової кислот (мінімальні інгібуючі концентрації вуглеводів – 0,3 мМ). Лектин має високу термостабільність, стійкий до зміни рН середовища, стабільний при зберіганні протягом тривалого часу. Висновки. Одержані результати можуть скласти підґрунтя для подальшого дослідження напрямків і методів використання лектину B. subtilis IMB B-7724 в клінічних умовах.
Доп.точки доступа:
Fedosova, N. I.
Cheremshenko, N. L.
Hetman, K. I.
Symchych, T. V.
Chumak, A. V.
Shliahovenko, V. O.
Voyeykova, I. M.
Didenko, G. V.