Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Fomina M. O., Ianieva O. D., Havrylenko M. V., Golovach T. M., Pidgorskyi V. S.
Заглавие : Ethanol production by co-cultivation of yeast and lactic acid bacteria on starch
Место публикации : Мікробіологічний журнал. - К., 2021. - Том 83, N 4. - С. 3-14 (Шифр МУ14/2021/83/4)
MeSH-главная: КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СРЕДЫ -- CULTURE MEDIA
СТРЕПТОКОКК БЫЧИЙ -- STREPTOCOCCUS BOVIS
SACCHAROMYCES CEREVISIAE -- SACCHAROMYCES CEREVISIAE
КРАХМАЛ -- STARCH
ФЕРМЕНТАЦИЯ -- FERMENTATION
ГИДРОЛИЗ -- HYDROLYSIS
ЭТАНОЛ -- ETHANOL
МИКРОБИОЛОГИЧЕСКИЕ МЕТОДЫ -- MICROBIOLOGICAL TECHNIQUES
ХРОМАТОГРАФИЯ ГАЗОВАЯ -- CHROMATOGRAPHY, GAS
ХРОМАТОГРАФИЯ ГАЗОВАЯ МАСС-СПЕКТРОМЕТРИЯ -- GAS CHROMATOGRAPHY-MASS SPECTROMETRY
SACCHAROMYCES CEREVISIAE -- SACCHAROMYCES CEREVISIAE
Аннотация: Сумісне культивування амілолітичних бактерій зі статусом GRAS та етанолсинтезуючих дріжджів Saccharomyces cerevisiae в середовищі, що містить крохмаль, може стати одним із шляхів вирішення проблеми утилізації крохмалевмісних відходів та одночасного отримання етанолу – перспективного біопалива – з метою підвищення октанового числа. Метою даної роботи було випробувати комбінацію мікроорганізмів (амілолітичних молочнокислих бактерій та дріжджів), придатних для сумісного культивування на крохмалі, та визначити оптимальні умови для співферментації крохмалю. Методи. В роботі були задіяні традиційні мікробіологічні, біохімічні та статистичні методи, включно з методом серійних розведень, для визначення росту змішаних культур мікроорганізмів, газовою хроматографією/мас-спектрометрією (GC/MS) для визначення концентрації етанолу та планом Бокс-Бенкена для оптимізації умов продукування етанолу. Результати. Визначена комбінація мікроорганізмів для сумісної одностадійної ферментації крохмалю: штам етанолсинтезуючих дріжджів S. cerevisiae УКМ Y-527 та амілолітичний штам молочнокислих бактерій Streptococcus bovis ІМВ B-7151. Математичне моделювання з використанням плану Бокса-Бенкена (3k-p) визначило оптимальні параметри сумісної ферментації крохмалю в процесі співкультивування дріжджів і бактерій: 10 г/л крохмалю в середовищі, одночасна інокуляція обома штамами мікроорганізмів та тривалість культивування 72 години. Теоретично отримані параметри були експериментально підтверджені: максимальна концентрація етанолу 1,95 г/л за умов експерименту відповідала теоретичним розрахункам. Висновки. Запропоновано та оптимізовано спосіб сумісної ферментації крохмалю з використанням комбінації штамів амілолітичних молочнокислих бактерій S. bovis ІМВ B-7151 та дріжджів S. cerevisiae УКМ Y-5098, яка може бути задіяна для одностадійного процесу гідролізу та ферментації крохмалю та крохмалевмісних відходів для отримання біоетанолу та мікробної біомаси.
Доп.точки доступа:
Fomina, M. O.
Ianieva, O. D.
Havrylenko, M. V.
Golovach, T. M.
Pidgorskyi, V. S.