Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Vortman M. Ya., Kopteva Zh. P., Kopteva A. E., Abdulina D. R., Pysmenna Yu. B., Iutynska G. O., Rudenko A. V., Tretyak V. V., Lemeshko V. N., Shevchenko V. V.
Заглавие : Antibacterial and fungicidal activity of guanidinium oligomers
Место публикации : Мікробіологічний журнал. - К., 2021. - Том 83, N 4. - С. 86-97 (Шифр МУ14/2021/83/4)
MeSH-главная: ГУАНИДИН -- GUANIDINE
ГРИБЫ -- FUNGI
ПРОТИВОГРИБКОВЫЕ СРЕДСТВА -- ANTIFUNGAL AGENTS
АНТИБАКТЕРИАЛЬНЫЕ СРЕДСТВА -- ANTI-BACTERIAL AGENTS
Аннотация: Гуанідинієві олігомери, малодосліджений клас органічних сполук, привертають увагу завдяки їх бактерицидним властивостям. Посилення антимікробних властивостей та спрощення і здешевлення процесу синтезу даних сполук є перспективним для отримання функціональних гуанідинійвмісних олігомерів з алкільними радикалами різної довжини в своєму складі. Метою даної роботи є дослідження бактерицидної і фунгіцидної активностей новосинтезованих олігомерних гуанідинійбромідів з алкільними радикалами різної довжини. Методи. Синтез тетраалкілзамісних гуанідинійвмісних олігомерів з ароматичною та аліфатичною олігоетерною складовою проводили по реакції гуанідинвмісних олігомерів з кінцевими гуанідиновими фрагментами та алкілбромідами (Alk= -C[[d]]3[[/d]] H[[d]]7[[/d]], -C[[d]]7[[/d]] H[[d]]15[[/d]], -C[[d]]10[[/d]]H[[d]]21[[/d]] ) за мольного співвідношення компонентів 1:4. Як тест-культури для визначення біоцидності отриманих сполук було використано штами клінічних ізолятів і вуглеводеньокиснювальних бактерій грампозитивних та грамнегативних бактерій. Мікроскопічні гриби виділені з приміщень м. Києва, які зазнали мікологічного ураження. Бактерії вирощували на м’ясопептонному агарі протягом 48 годин, мікроміцети – на агаризованому пивному суслі (6 °Б) протягом 14 діб. Штами вуглеводеньокиснювальних бактерій та мікроміцети інкубували за температури 28±2 °С, а клінічні ізоляти – за температури 37±2 °С. Антимікробну активність олігомерів визначали стандартним диско-дифузійним методом, а фунгіцидну – методом лунок в агар. Висновки. Довжина алкільного радикалу та природа олігоетерної складової впливає на бактерицидні та фунгіцидні властивості новосинтезованих олігомерів. Зі збільшенням довжини алкільного радикалу гуанідинійвмісних олігомерів підвищуються їх бактерицидні та фунгіцидні властивості, Тетралкілзамісні олігомери є перспективними до використання як дезінфектанти для обробки приміщень та як добавки в полімерні композиції для захисту їх від біопошкоджень.
Доп.точки доступа:
Vortman, M. Ya.
Kopteva, Zh. P.
Kopteva, A. E.
Abdulina, D. R.
Pysmenna, Yu. B.
Iutynska, G. O.
Rudenko, A. V.
Tretyak, V. V.
Lemeshko, V. N.
Shevchenko, V. V.