Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Яременко О. Б., Коляденко Д. І.
Заглавие : Роль дієтичних факторів у розвитку та модифікації перебігу системного червоного вовчака
Место публикации : Український ревматологічний журнал. - Київ, 2021. - № 2. - С. 9-18 (Шифр УУ18/2021/2)
Примечания : Бібліогр. в кінці ст.
Предметные рубрики: Ресвератрол
MeSH-главная: ВОЛЧАНКА КРАСНАЯ СИСТЕМНАЯ -- LUPUS ERYTHEMATOSUS, SYSTEMIC
ХОЛЕКАЛЬЦИФЕРОЛ -- CHOLECALCIFEROL
РЫБИЙ ЖИР -- FISH OILS
КАЧЕСТВО ЖИЗНИ -- QUALITY OF LIFE
Аннотация: Системний червоний вовчак (СЧВ) — одне з найтяжчих системних захворювань сполучної тканини, що розвивається частіше у молодих жінок і дівчат, хоча може виникати в будь-якому віці. Хворі на СЧВ, як і раніше, мають високий ризик смерті (в 3 рази вищий, ніж у загальній популяції). Основою покращення прогнозу при СЧВ вважаються рання діагностика, інтенсифікація базисної терапії та мінімізація дози глюкокортикоїдів (ГК), активне призначення гідроксихлорохіну, контроль побічних ефектів ГК та імуносупресантів, застосування імунобіологічних препаратів, оцінка серцево-судинного ризику та лікування серцево-судинних захворювань. Однак останніми роками з’являються пуб­лікації про можливий вплив стану харчування та окремих інгредієнтів їжі на перебіг захворювання. Серед компонентів продуктів харчування вивчається значення насичених і ненасичених жирів, вітамінів, антиоксидантів, алкоголю, продуктів, багатих на клітковину. Найпереконливішу інформацію стосовно можливого впливу на активність та перебіг СЧВ отримано щодо вітаміну D, риб’ячого жиру, алкоголю, зеленого чаю, харчової солі. Саме аналізу літературних даних щодо цих питань присвячено нашу оглядову роботу
Доп.точки доступа:
Коляденко, Д. І.