Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Милославський Д. К., Коваль С. М., Снігурська І. О., Божко В. В., Резнік Л. А., Щенявська О. М.
Заглавие : Кухонна сіль та доданий вільний цукор як нутрієнтні "мішені" у профілактичній дієтетиці при гіпертонічній хворобі та асоційованих з нею захворюваннях (огляд літератури)
Место публикации : Артеріальна гіпертензія. - Київ, 2021. - Т. 14, № 4. - С. 46-59 (Шифр АУ38/2021/14/4)
MeSH-главная: ГИПЕРТЕНЗИЯ -- HYPERTENSION
ДИЕТОТЕРАПИЯ -- DIET THERAPY
ПИТАНИЯ КОНТРОЛЬ -- NUTRITION SURVEYS
Аннотация: В огляді закордонних та вітчизняних джерел літератури з наукометричних баз даних наводяться дані щодо шкідливих та корисних властивостей таких загальновідомих нутрієнтів, як кухонна сіль та цукор, за умов гіпертонічної хвороби та асоційованих з нею захворювань, насамперед при абдомінальному ожирінні, цукровому діабеті. Розглядаються історичні аспекти видобування цих нутрієнтів, їх участь у патогенезі гіпертонічної хвороби, фізіологія обміну натрію та глюкози, наводиться доказова база щодо проспективних епідеміологічних досліджень, відмічається негативний вплив цих продуктів на кишкову мікробіоту, тривожна статистика щодо зловживання кухонною сіллю та доданим вільним цукром серед населення різних країн, соціальні, економічні та медичні аспекти надлишку солі та цукру як факторів ризику виникнення хронічних неінфекційних захворювань і прогресування артеріальної гіпертензії. Наводяться методи оцінки їх кількості в їжі, підходи до гальмування зловживання багатими на сіль та цукор продуктами харчування, акцентується увага на матеріалах ВООЗ, європейських, американських та українських рекомендаціях щодо безпечної кількості обох нутрієнтів, надаються поради щодо раціонального харчування пацієнтів та варіанти сучасних дієт, насамперед низькосольова дієта DASH (дієтичні підходи щодо зупинення гіпертензії), з позиції обмеження солі і цукру
Доп.точки доступа:
Милославський, Д. К.
Коваль, С. М.
Снігурська, І. О.
Божко, В. В.
Резнік, Л. А.
Щенявська, О. М.