Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Колпакова О. А., Кучеренко Н. В.
Заглавие : Дослідження з вибору консерванта для м’якої лікарської форми з водорозчинним білково-полісахаридним комплексом гриба плеврот черепичастий
Место публикации : Фармац. журн. - Київ, 2021. - Том 76, N 6. - С. 73-79 (Шифр ФУ3/2021/76/6)
MeSH-главная: МАЗИ -- OINTMENTS
КОНСЕРВАНТЫ ФАРМАЦЕВТИЧЕСКИЕ -- PRESERVATIVES, PHARMACEUTICAL
ФИЗИКО-ХИМИЧЕСКИЕ ФЕНОМЕНЫ -- PHYSICOCHEMICAL PHENOMENA
ГРИБЫ -- FUNGI
Аннотация: Одним із важливих аспектів під час розроблення нових лікарських засобів є їх стандартизація та всебічне оцінювання показників якості, що гарантує безпечність та стабільність протягом всього життєвого циклу препарату. М’які лікарські засоби для зовнішнього застосування з компонентами природного походження зазвичай потребують введення консервантів для забезпечення мікробіологічної стабільності. Тому дослідження з вибору консерванта є необхідним етапом створення фармацевтичної композиції. Мета роботи – обґрунтування вибору виду та концентрації ефективного консерванта (або комбінації консервантів) для введення до складу мазі протирубцевої дії з водорозчинним білково-полісахаридним комплексом гриба Плеврот черепичастийОб’єктом дослідження була оригінальна мазева композиція на емульсійній основі, діючим компонентом якої є водорозчинний білково-полісахаридний комплекс гриба Плеврот черепичастий. Для підвищення мікробіологічної стабільності до складу зразків вводили консерванти, що найчастіше зустрічаються в складі м’яких лікарських форм (ніпагін:ніпазол, триклозан, бронопол та бензойна кислота). Визначення чутливості зразків мазі до мікроорганізмів здійснювали методом дифузії в агар («метод колодязів»), як мікробіологічну модель використовували загальноприйнятий набір тест-штамів еталонних культур грампозитивних і грамнегативних бактерій та грибів
Доп.точки доступа:
Кучеренко, Н. В.