Вид документа : Статья из журнала Шифр издания : Автор(ы) : Бурбан О. І., Зубченко Т. М. Заглавие : Експериментальне обґрунтування технологічного режиму виготовлення комбінованого гелю для лікування променевих ушкоджень шкіри Параллельн. заглавия :Experimental rationale of technological regime of manufacture of combined gel for treatment of radiant skin damage Место публикации : Фармацевтичний часопис. - Тернопіль, 2022. - N 1. - С. 49-57 (Шифр ФУ13/2022/1) MeSH-главная: ТЕХНОЛОГИЯ ФАРМАЦЕВТИЧЕСКАЯ -- TECHNOLOGY, PHARMACEUTICAL ГЕЛИ -- GELS ФИТОТЕРАПИЯ -- PHYTOTHERAPY РАСТЕНИЯ ЛЕКАРСТВЕННЫЕ -- PLANTS, MEDICINAL МАСЛА РАСТИТЕЛЬНЫЕ -- PLANT OILS КВЕРЦЕТИН -- QUERCETIN ЛУЧЕВЫЕ ПОВРЕЖДЕНИЯ ЭКСПЕРИМЕНТАЛЬНЫЕ -- RADIATION INJURIES, EXPERIMENTAL ДЕРМАТОЛОГИЧЕСКИЕ СРЕДСТВА -- DERMATOLOGIC AGENTS КОЖА -- SKIN Аннотация: Об’єктами дослідження стали зразки комбінованого гелю на основі соку очитку великого; жирних олій обліпихи, шипшини та звіробою; кверцетину, виготовлені із використанням різних технологічних параметрів. Для стабілізації основи комбінованого гелю та введення до її складу жирних олій, використали комплексний емульгатор Lanette SX та антиоксидант бутилоксіанізол. Гліцерин використовували для отримання суспензії кверцетину та солюбілізації ефірних олій кориці та лимону (ароматизатори гелю). Дослідження проводили за методиками Державної фармакопеї УкраїниОбґрунтовано технологічний процес та розроблено технологію комбінованого гелю під умовною назвою «Біоседум плюс», який складається зі стадій отримання гелевої основи, отримання емульсії, отримання суспензії, виготовлення комбінованого гелю, фасування гелю в полімерні контейнери, пакування у пачки, пакування пачок у коробки. Визначено технологічні та критичні параметри отримання комбінованого гелюThe objects of the study were samples of combined gel based on stonecrop juice, fatty oils of sea-buckthorn, dog-rose, St. John’s wort and quercetin, made using different technological parameters. To stabilize the base of the combined gel and the introduction of fatty oils, complex emulsifier Lanette SX and the antioxidant butyloxyanisole were used. Glycerin was used to obtain a suspension of quercetin and solubilization of cinnamon and lemon essential oil (gel flavours). The research was conducted according to the methods of the State Pharmacopoeia of UkraineThe technological process was substantiated and the technology of the combined gel under the conditional name “Biosedum plus” was developed. It consisted of stages of receiving a gel basis, receiving emulsion, obtaining a suspension, making a combined gel, packing the gel in polymer containers, packing in packs, packing packs in boxes. Technological and critical parameters of combined gel production are determined Доп.точки доступа: Зубченко, Т. М. |