Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Дзюбановський І. Я., Гавриш Я. І., Продан А. М., Галей М. М.
Заглавие : Лапароскопічна слів-резекція та гастроплікація: вплив на основні показники гормонального гомеостазу при метаболічному синдромі [Электронный ресурс]
Параллельн. заглавия :Laparoscopic sleeve gastrectomy and gastric plication: influence on the main indicators of hormonal homeostasis in metabolic syndrome
Место публикации : Art of Medicine. - 2022. - N 4. - С. 40-43 (Шифр АУ50/2022/4)
Вид и объем ресурса: Електрон. текст. дані
Примечания : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-главная: БАРИАТРИЧЕСКАЯ ХИРУРГИЯ -- BARIATRIC SURGERY
ЛАПАРОСКОПИЯ -- LAPAROSCOPY
МЕТАБОЛИЧЕСКИЙ СИНДРОМ X -- METABOLIC SYNDROME X
ГОМЕОСТАЗ -- HOMEOSTASIS
ГАСТРОПЛАСТИКА -- GASTROPLASTY
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Аннотация: Мета. Оцінити вплив слів-гастректомії та гастроплікації на основні показники гормонального гомеостазу при метаболічному синдромі. Матеріали та методи. В основу роботи покладено матеріали клінічного обстеження та хірургічного лікування 12 хворих з метаболічним синдромом: 4 чоловіків та 8 жінок віком 45±3,75 років з індексом маси тіла 40 кг/м2. Залежно від обраної тактики оперативного втручання, усіх хворих, включених у дослідження, було розподілено на дві групи: лапароскопічна слів-гастректомія - 5 хворих, лапароскопічна гастроплікація - 7 хворих. Результати. Встановлено зменшення концентрації греліну через 4 тижні після операції sleeve-1 на % (p=0.0595), у той час як через 3 місяці даний показник зменшився вже на 58,57 % (p=0.0065), а через 6 місяців - на 60,31 % (p=0.0057). Гастроплікація продемонструвала також зниження показника греліну (1 місяць - 22,17 % (p=0.1290), 3 місяці - 32,82 % (p=0.0245), однак даний тип хірургічного втручання не спричинив суттєвого його зменшення у відповідні часові відрізки. Використання хірургічних способів sleeve-1 та sleeve-2 продемонстрували достовірне зниження рівня лептину, що є свідченням зменшення ступеня резистентності. Так після sleeve-1 у термінах 1, 3 та 6 місяців відмічено зниження його сироваткового рівня на 38,47 % (p=0.0342), % (p=0.0056), 56,95 % (p=0.0069), відповідно. А в пацієнтів після слів-2 у термінах 1, 3 та 6 місяців відмічено зниження його сироваткового рівня на 24,67 % (p=0.1230), 35,68 % (p=0.0193), 48,29 % (p=0.0028), відповідно. Висновки. Значні зміни в рівнях адипокінів після баріатричної хірургії, такі як підвищення рівня адипонектину та зниження рівня лептину, свідчать про високий потенціал у зменшенні проявів метаболічного синдрому та ризику розвитку цукрового діабету 2 типу, а зменшення рівня греліну, що взаємодіє з цими гормонами за типом зворотнього зв’язку, є тим пусковим механізмом регуляції гормонального гомеостазу, що вдається досягнути баріатричною хірургієюImprovements in living standards have led to an increase in the annual global incidence of obesity to 13% among adults in 2021. Laparoscopic gastroplication is safe to perform, essentially organ-preserving and relatively inexpensive from an economic point of view. Among the advantages of gastroplication should be included its simplicity in performance, which makes a wider circle of its use. It should also be noted that during gastroplication there is no crossing of the organ cavity (stomach), which makes such complications as failure of the suture line, bleeding from the suture line impossible. However, it remains relevant to determine the effect of this type of intervention on the level of orexogenic and anorexigenic hormones in the postoperative periodSignificant changes in the levels of adipokines after bariatric surgery, such as an increase in adiponectin and a decrease in leptin, indicate a high potential in reducing the manifestations of metabolic syndrome and the risk of developing type 2 diabetes. And the decrease in the level of ghrelin, which interacts with these hormones in a feedback type, is the trigger for the regulation of hormonal homeostasis, which can be achieved by bariatric surgery
Доп.точки доступа:
Дзюбановський, І. Я.
Гавриш, Я. І.
Продан, А. М.
Галей, М. М.