Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Vavrinevych O. P., Antonenko A. M., Omelchuk S. T.
Заглавие : Hygienic assessment of fungycidesm on human health influence risk after consumption of agricultural products growed in their application
Параллельн. заглавия :Гігієнічна оцінка ризику несприятливого впливу фунгіцидів на здоров’я людини при споживанні сільськогосподарської продукції, вирощеної з їх застосуванням
Место публикации : Довкілля та здоров’я. - 2018. - № 1. - С. 58-63 (Шифр ДУ9/2018/1)
Примечания : Bibliogr. at the end of the art.
MeSH-главная: СЕЛЬСКОГО НАСЕЛЕНИЯ ЗДОРОВЬЕ -- RURAL HEALTH
АГРОХИМИКАТЫ -- AGROCHEMICALS
ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТОВ АНАЛИЗ -- FOOD ANALYSIS
РИСКА СТЕПЕНИ ОЦЕНКА -- RISK ADJUSTMENT
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Аннотация: The main component of rational nutrition is the obligatory consumption of vegetables and fruits. It is known that the use of chemical plant protection products to combat various diseases is an integral part of the intensive technology of fruit, vegetable crops and vineyards growing, but the presence of its residual amounts in food products and raw materials may lead to violations in the health of consumers. Purpose the work was hygienic assessment of the risk of fungicides adverse effects on human health when consuming agricultural products grown in their application. Materials and methods. The half-life periods (τ50) of the substance in plants were calculated. For this purpose, a method of mathematical modeling was used. In order to evaluate the obtained indices, we proposed the algorithm for a comprehensive assessment of the possible negative impact on human organism of pesticides in the use of agricultural products grown in their application. Results and discussion. The results of calculations and comparison of variables showed that the values of a possible daily intake of pesticide with products were significantly lower than allowable daily intake of pesticide with products for all studied fruit and vegetable crops. Conclusions.It was established that the magnitude of the risk of harmful effects of fungicides in the consumption of agricultural products grown during their application were 1-2 orders of magnitude lower than the allowable ones and ranged from 1,2×10-2 to 2,6×10-1Основним компонентом раціонального харчування є обов’язкове споживання овочів та фруктів. Відомо, що застосування хімічних засобів захисту рослин для боротьби з різними захворюваннями є невід’ємною частиною інтенсивної технології вирощування плодових, овочевих культур та виноградників, проте наявність залишкових кількостей їх у харчових продуктах та сільськогосподарській сировині може призвести до порушень здоров’я споживачів. Метою роботи була гігієнічна оцінка ризику впливу фунгіцидів на здоров’я людини при споживанні сільськогосподарської продукції, вирощеної з застосуванням їх. Матеріали та методи. Розраховані періоди напівруйнування (τ 50) речовини у рослинах. Для цього був використаний метод математичного моделювання. Для оцінки отриманих показників ми запропонували алгоритм комплексної оцінки можливого негативного впливу на організм людини пестицидів під час використання сільськогосподарської продукції, вирощеної з застосуванням їх. Результати і обговорення. Результати розрахунків та порівняння отриманих величин показали, що значення можливого щоденного споживання пестицидів з продуктами були значно нижчими, ніж допустиме щоденне споживання пестицидів з продуктами для усіх досліджених овочевих культур. Висновки. Встановлено, що величина ризику шкідливого впливу фунгіцидів під час споживання сільськогосподарської продукції, вирощеної з застосуванням їх, на 1-2 порядки нижче за допустимий і коливається від 1,2х10-2 до 2,6х10-1
Доп.точки доступа:
Antonenko, A. M.
Omelchuk, S. T.