Вид документа : Статья из журнала
Шифр издания :
Автор(ы) : Вавріневич О. П.
Заглавие : Гігієнічне обґрунтування критеріїв відбору для проведення моніторингу фунгіцидів в агропромисловому комплексі України
Параллельн. заглавия :Hygienic substantiation of selection criteria for fungicides’ monitoring in agro-industrial complex of Ukraine
Место публикации : Довкілля та здоров’я. - 2019. - № 1. - С. 4-9 (Шифр ДУ9/2019/1)
Примечания : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-главная: АГРОХИМИКАТЫ -- AGROCHEMICALS
ОКРУЖАЮЩЕЙ СРЕДЫ МОНИТОРИНГ -- ENVIRONMENTAL MONITORING
РИСКА СТЕПЕНИ ОЦЕНКА -- RISK ADJUSTMENT
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Аннотация: Удосконалення системи моніторингу застосування пестицидів в агропромисловому комплексі України дозволить забезпечити охорону навколишнього середовища, захистити громадське здоров'я та раціональне використання природних ресурсів. Мета - гігієнічне обгрунтування критеріїв відбору для проведення моніторингу фунгіцидів в агропромисловому комплексі України. Матеріали і методи - використані наступні методи: лабораторний і натурний гігієнічні експерименти, фізико-хімічні (хромматографіческіе), органолептичні, фізичні, математичного моделювання, картографування і статистичного аналізу. Результати та їх обговорення. На підставі проведених багаторічних досліджень поведінки фунгіцидів в грунтово-кліматичних умовах України нами були запропоновані критерії відбору для проведення моніторингу фунгіцидів в різних об'єктах. Для моніторингу пестицидів в грунті рекомендується враховувати Кос, ДСД, клас небезпеки за параметрами токсичності фунгіцидів, Т50 в грунті, ІПП і Екотокс; воді - розчинність в воді, Кос, ДСД, клас небезпеки за параметрами токсичності фунгіцидів, Т95 в воді, GUS, величина ризику надходження пестицидів з водою; повітрі - тиск пара, ДСД, клас небезпеки за параметрами токсичності фунгіцидів, КМІО, КВД, величина професійного ризику; харчових продуктах - ДСД, клас небезпеки за параметрами токсичності фунгіцидів, Т50 в сільськогосподарській сировині. Запропоновано проводити моніторинг фунгіцидів за умови, що вони відповідають мінімум трьома критеріями для кожного середовища: (вода, грунт, повітря, харчові продукти). Висновок. Науково обґрунтовано критерії відбору фунгіцидів, які використовують в агропромисловому комплексі України, для проведення моніторингу. Їх впровадження в роботу відповідних міністерств і відомств дозволить зберегти здоров'я сільськогосподарських працівників та населення в цілому і зменшити антропогенне навантаження на об'єкти навколишнього середовищаImprovement of the pesticides’ monitoring system in the agro-industrial complex of Ukraine will ensure the preservation of the environment, protection of public health, and rational use of natural resources. Objective: We performed a hygienic substantiation of the selection criteria for fungicides’ monitoring in the agro-industrial complex of Ukraine. Materials and methods: We used the following methods: laboratory and full-scale field hygienic experiments, a method of statistical analysis, and physico-chemical (chromatographic), organoleptic, physical, mathematical modeling, mapping ones. Results and discussion: On the basis of long-term research of fungicides’ behaviour under soil-climatic conditions we have proposed selection criteria for the fungicides’ monitoring in various objects. To monitor pesticides in soil it was recommended to take into account Koc, ADI, the hazard class by fungicides toxicity, τ50 in soil, IPP and Ecotox in soil; in water – solubility in water, Koc, ADI, the hazard class by fungicides toxicity, τ95 in water, GUS, the risk magnitude of water contamination by pesticides; in the air – vapour pressure, ADI, the hazard class by fungicides’ toxicity, CIPP, occupational risk; in food – ADI, the hazard class by fungicides’ toxicity, τ50 in the agricultural raw materials. The monitoring of the fungicides was proposed to perform if the pesticides met at least three of listed criteria for each environment: water, soil, air, food. Conclusions: The criteria for the selection of fungicides, applied in the agro-industrial complex of Ukraine for the purpose of monitoring, were scientifically substantiated. Their implementation into the work of the appropriate ministries and departments will allow to preserve the health of agricultural workers and population on the whole and to reduce the anthropogenic burden on the environmental objects