Головна Спрощенний режим Відео-інструкція Опис
Авторизація
Прізвище
Пароль
 

Бази даних


Періодичні видання- результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
у знайденому
Формат представлення знайдених документів:
повнийінформаційнийкороткий
Відсортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком виданнятипом документа
Пошуковий запит: (<.>A=Гармашева, І. Л.$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 35
Показані документи з 1 по 20
 1-20    21-35 
1.


    Лівінська, О. П.
    Тейхоєві кислоти молочнокислих бактерій [Текст] / О. П. Лівінська, І. Л. Гармашева, Н. К. Коваленко // Мікробіологічний журнал : Наук. журн. - 2012. - № 4. - С. 87-94. - Библиогр. в конце ст.

Рубрики: Тейхоевая кислота--класс--метаб

   Лактобациллы--выдел--иммунол


Дод.точки доступу:
Гармашева, І. Л.
Коваленко, Н. К.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

2.


   
    Виділення та ідентифікація бактерій роду Lactobacillus з ферментованих продуктів різних регіонів України [Текст] / О. М. Василюк [та ін.] // Мікробіологічний журнал : Наук. журн. - 2014. - № 2. - С. 3-9


MeSH-головна:
ЛАКТОБАЦИЛЛЫ -- LACTOBACILLUS
ПИЩА ОБОГАЩЕННАЯ -- FOOD, FORTIFIED (классификация)
ФЕРМЕНТЫ -- ENZYMES (выделение и очистка)
Дод.точки доступу:
Василюк, О. М.
Коваленко, Н. К.
Гармашева, І. Л.
Олещенко, Л. Т.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

3.


    Лівінська, О. П.
    Вплив неорганічного фосфату на властивості пробіотичних штамів лактобацил [Текст] / О. П. Лівінська, І. Л. Гармашева, Н. К. Коваленко // Мікробіологічний журнал : Наук. журн. - 2014. - № 2. - С. 9-16


MeSH-головна:
ЛАКТОБАЦИЛЛЫ -- LACTOBACILLUS (метаболизм)
ФОСФАТЫ -- PHOSPHATES (вредные воздействия)
ПРОБИОТИКИ -- PROBIOTICS (выделение и очистка)
Дод.точки доступу:
Гармашева, І. Л.
Коваленко, Н. К.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

4.


   
    Пробіотичні властивості промислових штамів лактобацил і біфідобактерій [Текст] / Н. К. Коваленко [та ін.] // Мікробіологічний журнал. - 2010. - Т. 72, № 1. - С. 9-17

Рубрики: Лактобациллы--физиол

   Бифидобактерии--тер прим


Дод.точки доступу:
Коваленко, Н. К.
Лівінська, О. П.
Полтавська, О. Α.
Гармашева, І. Л.
Шинкаренко, Л. М.
Олещенко, Л. Т.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

5.


   
    Методичні підходи до виділення тейхоєвих кислот із нативних клітин пробіотичних штамів молочнокислих бактерій [Текст] / О. П. Лівінська, І. Л. Гармашева, В. М. Васильєв // Мікробіологічний журнал : Наук. журн. - 2012. - № 2. - С. 35-41. - Библиогр.: с. 41

Рубрики: Тейхоевая кислота--выдел

   Лактобациллы--выдел


   Пробиотики--выдел--метаб--фармакокин


   Хроматография ионообменная


Дод.точки доступу:
Лівінська, О. П.
Гармашева, І. Л.
Васильєв, В. М.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

6.


    Лівінська, О. П.
    Вплив тейхоєвих кислот пробіотичних лактобацил на мікробну адгезію до епітеліальних клітин [Текст] / О. П. Лівінська, І. Л. Гармашева, Н. К. Коваленко // Мікробіологічний журнал : Наук. журн. - 2012. - № 3. - С. 16-22. - Библиогр. в конце ст.

Рубрики: Бактериальная адгезия--иммунол

   Лактобациллы--выдел--метаб


   Тейхоевая кислота--метаб


   Эпителиальные клетки


Дод.точки доступу:
Гармашева, І. Л.
Коваленко, Н. К.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

7.


   
    Вплив кріоконсервації на життєздатність та біологічні властивості молочнокислих бактерій кріоконсервації на життєздатність та біологічні властивості молочнокислих бактерій [Текст] / Н. К. Коваленко [та ін.] // Мікробіологічний журнал. - 2017. - Том 79, N 5. - С. 3-12


MeSH-головна:
КРИОПРЕЗЕРВАЦИЯ -- CRYOPRESERVATION (методы)
ЛАКТОБАЦИЛЛЫ -- LACTOBACILLUS (рост и развитие)
МИКРОБОВ ЖИЗНЕСПОСОБНОСТЬ -- MICROBIAL VIABILITY
ЛЕКАРСТВЕННАЯ УСТОЙЧИВОСТЬ У БАКТЕРИЙ -- DRUG RESISTANCE, BACTERIAL (действие лекарственных препаратов)
АНТИМИКРОБНЫЕ ДИСКО-ДИФФУЗИОННЫЕ ТЕСТЫ -- DISK DIFFUSION ANTIMICROBIAL TESTS (методы)
Анотація: Мета. Вивчення впливу кріоконсервації на життєздатність та біологічні властивості пробіотичного штаму Lactobacillus plantarum 337Д УKM В-2627 та підбір для нього найефективнішого режиму кріозаморозки. Методи. Життєздатність лактобацил визначали методом серійних розведень, кислотоутворювальну активність — за оцінкою титрованої кислотності при рості в молоці, чутливість до антибіотиків — диско-дифузійним методом. Результати. Встановлено, що на ступінь виживання, антибіотикочутливість та кислото-утворювальні властивості штаму Lactobacillus plantarum 337Д впливає як склад середовища заморозки, так і режим кріоконсервації. У переважній більшості варіантів кріозаморозки відзначалося зростання кислотоутворювальної здатності кріоконсервованих бактерій та підвищення чутливості до дії антибіотиків. Висновки. Оптимальні показники було отримано при використанні суміші бактерійних клітин із сахарозо-желатиновим наповнювачем у співвідношенні 17:3 (v/v) шляхом заморожування зануренням в рідкий азот та 5 °С/хв до -40°С із подальшим зануренням в рідкий азот. Життєздатність, кислотоутворювальна активність та антибіотикочутливість штаму L. plantarum 337Д залишалися найстабільнішими при використанні суміші бактерійних клітин із сахарозо-желатиновим наповнювачем та середовищем MRS у співвідношенні 1:1:2 (v/v) при швидкості заморожування 40 °С/хв.
Дод.точки доступу:
Коваленко, Н. К.
Гармашева, І. Л.
Лівінська, О. П.
Олещенко, Л. Т.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

8.


    Гармашева, І. Л.
    Стійкість до антибіотиків, декарбоксилазна та гемолітична активності ентерококів, ізольованих із традиційних кисломолочних продуктів [Текст] / І. Л. Гармашева, Н. К. Коваленко, Л. Т. Олещенко // Мікробіологічний журнал. - 2018. - Том 80, N 1. - С. 3-14


MeSH-головна:
МОЛОЧНЫЕ ПРОДУКТЫ ПИЩЕВЫЕ -- CULTURED MILK PRODUCTS (микробиология)
ЛЕКАРСТВЕННАЯ УСТОЙЧИВОСТЬ У МИКРООРГАНИЗМОВ -- DRUG RESISTANCE, MICROBIAL (действие лекарственных препаратов)
ВИРУЛЕНТНОСТЬ -- VIRULENCE (действие лекарственных препаратов)
ЭНТЕРОКОККИ -- ENTEROCOCCUS (действие лекарственных препаратов, рост и развитие)
ВАНКОМИЦИН-РЕЗИСТЕНТНЫЕ ЭНТЕРОКОККИ -- VANCOMYCIN-RESISTANT ENTEROCOCCI (действие лекарственных препаратов)
ГЕНТАМИЦИНЫ -- GENTAMICINS (фармакокинетика)
Анотація: Визначити видовий склад, стійкість до антибіотиків, декарбоксилазну та гемолітичну активності ентерококів, ізольованих із традиційних кисломолочних продуктів. Ідентифікацію на рівні виду проводили методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Стійкість до антибіотиків визначали диско-дифузійним методом, декарбоксилазну активність — при рості на середовищах з амінокислотами, гемолітичну активність виявляли при вирощуванні штамів ентерококів на кров’яному агарі. Серед досліджених ізолятів штами виду Enterococcus faecalis складали 67,8%, Е. durans- 18,8%, Е. faecium — 6,4%, Е. hirae - 0,2%, Enterococcus spp. — б, 7%. Більше 60% штамів ентерококів були стійкими до еритроміцину, норфлоксацину, ципрофлоксацииу і рифампіцину. З досліджених в роботі штамів 56,76% виявили стійкість до 5-11 антибактеріальних препаратів з 17 використаних в роботі. Стійкість до ванкоміцииу і гентаміцину виявили лише штами виду Е. faecalis. Тирамін продукували 95.4% штамів, ?-гемолітична активність виявлена у 20% штамів. Найменша кількість антибіотикорезистентних штамів та продуцентів тираміну виявлено серед представників виду Е. durans, а ?-гемолітичних - серед штамів виду Е. faecalis. Кисломолочні продукти, виготовлені в домашніх умовах, можуть слугувати резервуаром вірулентних, потенційно небезпечних для здоров’я людини мультирезистентних штамів ентерококів.
Дод.точки доступу:
Коваленко, Н. К.
Олещенко, Л. Т.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

9.


    Гармашева, І. Л.
    Біологічні властивості ентерококів і лактококів, ізольованих з традиційних кисломолочних продуктів України [Текст] / І. Л. Гармашева, Н. К. Коваленко, Л. Т. Олещенко // Мікробіологічний журнал. - 2020. - Том 82, N 1. - С. 22-32


MeSH-головна:
МОЛОЧНЫЕ ПРОДУКТЫ ПИЩЕВЫЕ -- CULTURED MILK PRODUCTS (микробиология)
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY (выделение и очистка)
ЭНТЕРОКОККИ -- ENTEROCOCCUS (рост и развитие)
ЛАКТОКОККИ -- LACTOCOCCUS (рост и развитие)
ЛЕКАРСТВЕННАЯ УСТОЙЧИВОСТЬ У МИКРООРГАНИЗМОВ -- DRUG RESISTANCE, MICROBIAL
МИКРОБИОЛОГИЧЕСКИЕ МЕТОДЫ -- MICROBIOLOGICAL TECHNIQUES (методы)
Анотація: Мета. Метою роботи було вивчити біологічні властивості штамів ентерококів, що були ізольовані з традиційних кисломолочних продуктів та оцінити їх потенціал як заквасочних культур в порівнянні зі штамами лактококів. Методи. Здатність до росту при різних температурах та стійкість до NaCl визначали з використанням традиційних мікробіологічних методів. Рівень кислотоутворення визначали за зміною рН молока через 6 і 8 год культивування при температурі 30°C. Результати. Здатність до росту при 10°С виявили 66,3% штамів ентерококів і 73,4% штамів лактококів, до росту при 45°С – 30,8% і 15,0% штамів відповідно. Стійкість до 6,5% NaCl була притаманна лише 10,3% штамів ентерококів і 3,5% – лактококів. Штами ентерококів, стійкі до 6,5% NaCl, найчастіше були ізольовані зі зразків бринзи, найрідше – зі сквашеного молока. Стійкі до 6,5% NaCl лактококи були виділені з сиру кисломолочного і бринзи. Швидкі кислотоутворювачі були виявлені як серед лактококів (44% штамів), так і серед ентерококів (15% штамів). Співставлення визначених раніше профілів антибіотикорезистентності штамів ентерококів з даними щодо їх швидкості кислотоутворення показало, що серед штамів ентерококів, перспективних як заквасочні культури, лише три штами (8,4%) виду E. durans були стійкими до 1–2 препаратів – інгібіторів транскрипції і синтезу нуклеїнових кислот, 52,8% штамів були резистентними до 2–8 препаратів – інгібіторів синтезу білка і нуклеїнових кислот, а 38,8 % – були стійкими до 4–9 антибіотиків, різних за механізмом дії, включаючи ванкоміцин. Висновки. За інтенсивністю кислотоутворення культури ентерококів аналогічні лактококам, що свідчить про можливість їх використання у приготуванні кисломолочних продуктів. Стійкість досліджених штамів ентерококів до антибіотиків не відповідає вимогам до промислових штамів і вказує на необхідність обов’язкового дослідження наявності факторів вірулентності, зокрема, антибіотикорезистентності, у потенційно заквасочних культур.
Дод.точки доступу:
Коваленко, Н. К.
Олещенко, Л. Т.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

10.


    Василюк, О. М.
    Антагоністичні властивості штамів Lactobacillus plantarum, ізольованих із традиційних ферментованих продуктів України [Текст] / О. М. Василюк, Н. К. Коваленко, І. Л. Гармашева // Мікробіологічний журнал : Наук. журн. - 2014. - № 3. - С. 24-30. - Библиогр. в конце ст.


MeSH-головна:
LACTOBACILLUS PLANTARUM -- LACTOBACILLUS PLANTARUM (рост и развитие, цитология)
ПИЩА ОБОГАЩЕННАЯ -- FOOD, FORTIFIED (классификация, микробиология)
Дод.точки доступу:
Коваленко, Н. К.
Гармашева, І. Л.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

11.


    Василюк, О. М.
    Фізіолого-біохімічні властивості штамів actobacillus Plantrum, ізольованих із традиційних ферментованих продуктів різних регіонів України [Текст] / О. М. Василюк, Н. К. Коваленко, І. Л. Гармашева // Мікробіологічний журнал : Наук. журн. - 2014. - Т. 76, № 5. - С. 2-8. - Бібліогр. в кінці ст. . - ISSN 0201-8462


MeSH-головна:
LACTOBACILLUS PLANTARUM -- LACTOBACILLUS PLANTARUM (рост и развитие)
ЛЕКАРСТВЕННАЯ УСТОЙЧИВОСТЬ У МИКРООРГАНИЗМОВ -- DRUG RESISTANCE, MICROBIAL
МОЛОЧНЫЕ ПРОДУКТЫ ПИЩЕВЫЕ -- CULTURED MILK PRODUCTS (химия)
Дод.точки доступу:
Коваленко, Н.К.
Гармашева, І.Л.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

12.


   
    Взаємодія клітин штаму Lactobacillus plantarum 337Д УКМ В-2627 з глинистими мінералами in vitro [Текст] / І. Л. Гармашева [та ін.] // Мікробіол. журн. - 2016. - Том 78, N 4. - С. 11-24


MeSH-головна:
ЛАКТОБАЦИЛЛЫ -- LACTOBACILLUS (выделение и очистка)
СПЕКТРОФОТОМЕТРИЯ ИНФРАКРАСНАЯ -- SPECTROPHOTOMETRY, INFRARED (использование)
БЕНТОНИТ -- BENTONITE (химия)
Дод.точки доступу:
Гармашева, І. Л.
Коваленко, Н. К.
Підгорський, В. С.
Лівінська, О. П.
Войчук, С. І.
Олещенко, Л. Т.
Томила, Т. В.
Лобунець, Т. Ф.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

13.


    Гармашева, І. Л.
    Антагоністичні властивості ентерококів, виділених із шлунково-кишкового тракту довгожителів / І. Л. Гармашева, Н. К. Коваленко // Мікробіологічний журнал. - 2008. - Т. 70, № 4. - С. 31-39

Рубрики: Энтерококки--престарелые--физиол

   Желудочно-кишечный тракт--престарелые--микроб


   Долголетие--физиол


Дод.точки доступу:
Коваленко, Н. К.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

14.


   
    Ідентифікація пробіотичних штамів молочнокислих бактерій / Т. М. Лясковський [та ін.] // Мікробіологічний журнал. - 2008. - Т. 70, № 6. - С. 3-9

Рубрики: Лактобациллы--класс

Дод.точки доступу:
Лясковський, Т. М.
Підгорський, В. С.
Коваленко, Н. К.
Гармашева, І. Л.
Мучник, Ф. В.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

15.


    Гармашева, І. Л.
    Антибіотикочутливість ентерококів, виділених із шлунково-кишкового тракту довгожителів [Текст] / І. Л. Гармашева, Н. К. Коваленко // Мікробіологічний журнал. - 2008. - Т. 70, № 1. - С. 45-51

Рубрики: Желудочно-кишечный тракт--престарелые--микроб

   Энтерококки--действ преп


   Микробной чувствительности тесты


Дод.точки доступу:
Коваленко, Н. К.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

16.


    Гармашева, І. Л.
    Адгезія різних видів молочнокислих бактерій залежно від групи крові системи АВО [Текст] / І. Л. Гармашева, Н. К. Коваленко // Мікробіологічний журнал. - 2006. - Т. 68, № 5. - С. 62-68

Рубрики: Бактериальная адгезия--генет--иммунол

   Лактобациллы--генет--иммунол


   Группы крови, система АВ0--генет--иммунол


Дод.точки доступу:
Коваленко, Н. К.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

17.


    Гармашева, І. Л.
    Видова ідентифікація ентерококів [Текст] / І. Л. Гармашева, Η. Κ. Коваленко, Л. Б. Зелена // Мікробіологічний журнал. - 2009. - Т. 71, № 2. - С. 3-12

Рубрики: Энтерококки--класс

Дод.точки доступу:
Коваленко, Н. К.
Зелена, Л. Б.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

18.


    Гармашева, І. Л.
    Фізіологічні властивості ентерококів після тривалого зберігання [Текст] / І. Л. Гармашева, Н. К. Коваленко // Мікробіологічний журнал. - 2008. - Т. 70, № 5. - С. 36-41

Рубрики: Энтерококки--физиол

Дод.точки доступу:
Коваленко, Н. К.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

19.
Шифр: МУ14/2016/78/4
   Журнал

Мікробіологічний журнал . - Виходит раз на два місяця
2016р. Т. 78 № 4
Зміст:
Tsyrulnyk, A. O. Optimization of the Cultivation Conditions and the Basic Molecular Tools For Roseoflavin Producer Streptomyces Davawensis / A. O. Tsyrulnyk [и др.]. - С.2-10
Інші автори: Kordiaka R., Dmytruk K. V., Fedorovych D. V., Sybirny A. A.
Гармашева, І. Л. Взаємодія клітин штаму Lactobacillus plantarum 337Д УКМ В-2627 з глинистими мінералами in vitro / І. Л. Гармашева [и др.]. - С.11-24
Інші автори: Коваленко Н. К., Підгорський В. С., Лівінська О. П., Войчук С. І., Олещенко Л. Т., Томила Т. В., Лобунець Т. Ф.
Fomina, M. O. PH Effect on Antagonistic Activity Towards Bacteria of Yeasts Isolated From Hucul Dairy Products and Gastrointestinal Tract of Human / M. O. Fomina [и др.]. - С.25-33
Інші автори: Dabrowska I. V., Tkachenko K. S., Pidgorskyi V. S.
Білявська, Л. О. Антинематодна активність метаболітів, що продукуються грунтовими стрептоміцетами / Л. О. Білявська, Т. О. Галаган, Г. О. Іутинська. - С.34-47
Пирог, Т. П. Влияние Zn2+ на синтез поверхностно-активных веществ Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241 C антимикробными и антиадгезивными свойствами / Т. П. Пирог, И. В. Савенко, Т. А. Шевчук. - С.48-58
Вознюк, С. В. Формування та функціонування симбіотичних систем та мікробіоценозу ризосфери сої за використання різних фунгіцидів / С. В. Вознюк [и др.]. - С.59-70
Інші автори: Титова Л. В., Ратушинська О. В., Іутинська Г. О.
Харчук, М. С. Особенности волютиновых гранул Saccharomyces cerevisiae в условиях изменения космической погоды / М. С. Харчук [и др.]. - С.71-81
Інші автори: Григорьев П. Е., Качур Т. Л., Громозова Е. Н.
Pidgorskyi, V. S. Ethanol Production From Starch by Yeasts Isolated From Crops and Dairy Products / V. S. Pidgorskyi [и др.]. - С.82-89
Інші автори: Ianieva O. D., Fomina M. O., Tkachenko K. S., Stoyan V. S.
Кириченко, О. В. Комплексна оцінка нодуляційної здатності бульбочкових бактерій та особливості формування симбіотичних систем сої за інокуляції насіння мікробними композиціями / О. В. Кириченко. - С.90-101
Цюк, А. А. Влияние систем земледелия на биологическую активность чернозема типичного в лесостепи Украины / А. А. Цюк, В. И. Кирилюк. - С.102-108
Болтовець, П. М. Поверхневий плазмонний резонанс: підходи і перспективи використання для дослідження вірус-специфічних взаємодій / П. М. Болтовець, Н. В. Нестерова. - С.109-124
Галина Олександрівна Іутинська. - С.125-126
Є примірники у відділах: всього 1
Вільні: 1

Знайти схожі
Перейти до описів статей

20.
Шифр: МУ14/2008/70/5
   Журнал

Мікробіологічний журнал . - Виходит раз на два місяця
2008р. Т. 70 № 5
Зміст:
Підгорський, В. С. Ізоформи лектину bacillus subtilis IMB В-7014 / B. C. Підгорський [и др.] . - С.9-13
Інші автори: Коваленко Е. О., Карпова І. С., Сащук О. В., Пальчиковська Л. Г., Корецька Н. В., Гетьман К. І.
Шубчинський, В. В. Хімічна характеристика структурних компонентів ліпополісахаридів Pragia fontium / В. В. Шубчинський, Л. Д. Варбанець. - С.13-22
Голембіовська, С. Л. Резистентність кольорових і безпігментних мутантів Streptomyces globisporus 1912 до дії УФ-променів / С. Л. Голембіовська, В. Я. Лаврінчук, Б. П. Мацелюх. - С.23-26
Купченко, І. М. Целюлозна і ксиланазна активності грибів роду Fusarium Lk: Fr. різних трофічних груп / І. М. Купченко [и др.] . - С.27-35
Інші автори: Соколова О. В., Жданова Н. М., Яринчин А. М., Йовенко О. М.
Гармашева, І. Л. Фізіологічні властивості ентерококів після тривалого зберігання / І. Л. Гармашева, Н. К. Коваленко. - С.36-41
Клочко, В. В. Антимикробный спектр антибиотика батумина / В. В. Клочко [и др.] . - С.41-46
Інші автори: Киприaнoвa E.A., Чуркина Л. Н., Авдеева Л. В.
Воронкова, О. С. Вплив інтравагінального введення антибіотиків різних груп на мікробіоценоз урогенітального тракту мишей / О. С. Воронкова [и др.] . - С.47-53
Інші автори: Полішко Т. М., Сірокваша О. А., Вінніков А. І.
Мацелюх, О. В. Кератинолітичні ферменти мікроорганізмів / О. В. Мацелюх, Л. Д. Варбанець. - С.54-64
Скрипаль, І. Г. Московець Семен Микитович / І. Г. Скрипаль. - С.65-72
Є примірники у відділах: всього 1
Вільні: 1

Знайти схожі
Перейти до описів статей

 1-20    21-35 
 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)