Головна Спрощенний режим Відео-інструкція Опис
Авторизація
Прізвище
Пароль
 

Бази даних


Періодичні видання- результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
у знайденому
Формат представлення знайдених документів:
повнийінформаційнийкороткий
Відсортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком виданнятипом документа
Пошуковий запит: (<.>A=Гудзенко, О. В.$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 35
Показані документи з 1 по 10
 1-10    11-20   21-30   31-35 
1.


   
    Вплив координаційних сполук германію (IV) та стануму (IV) на активність деяких гліколітичних і протеолітичних ферментів мікроорганізмів [Текст] / Л. Д. Варбанець [та ін.] // Мікробіологічний журнал : Наук. журн. - 2014. - Т. 76, № 6. - С. 11-18. - Библиогр. в конце ст. . - ISSN 0201-8462


MeSH-головна:
ПОЧВЫ МИКРОБИОЛОГИЯ -- SOIL MICROBIOLOGY
ГЕРМАНИЙ -- GERMANIUM (выделение и очистка, метаболизм, химия)
ОЛОВА СОЕДИНЕНИЯ -- TIN COMPOUNDS (выделение и очистка, метаболизм, химия)
ПЕПТИД-ГИДРОЛАЗЫ -- PEPTIDE HYDROLASES (метаболизм, фармакокинетика)
Дод.точки доступу:
Варбанець, Л. Д.
Мацелюх, О. В.
Нідялкова, Н. А.
Гудзенко, О. В.
Авдіюк, К. В.
Шматкова, Н. В.
Сейфулліна, І. Й.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

2.


    Гудзенко, О. В.
    Вплив іонів металів і специфічних хімічних реагентів на активність Альфа-L-рамнозидази Реnicillium tardum [Текст] / О. В. Гудзенко, Н. В. Борзова, Л. Д. Варбанецъ // Мікробіологічний журнал. - 2018. - Том 80, N 6. - С. 3-14


MeSH-головна:
БИОТРАНСФОРМАЦИЯ -- BIOTRANSFORMATION
ИНАКТИВАЦИЯ МЕТАБОЛИЧЕСКАЯ -- INACTIVATION, METABOLIC
PENICILLIUM -- PENICILLIUM
ИНДИКАТОРЫ И РЕАГЕНТЫ -- INDICATORS AND REAGENTS (химия)
ИОНЫ -- IONS (химия)
КАТИОНЫ -- CATIONS (химия)
АНИОНЫ -- ANIONS (химия)
МЕТАЛЛЫ -- METALS (химия)
ХРОМАТОГРАФИЯ -- CHROMATOGRAPHY (методы)
Анотація: Мета. Вивчення впливу іонів металів, аніонів та специфічних хімічних реагентів на активність ?-L-рамнозидази Penicillium tardum. Методи. a-L-Рамнозидазну активність визначали за швидкістю гідролізу n-нітрофеніл-?-L-рамнопіранозиду. В дослідах щодо впливу на активність ?-L-рамнозидази використовували іони металів у вигляді сульфатів, лише Ag+ — у вигляді нітрату, аніони — у вигляді солей калію або натрію, а також наступні специфічні хімічні реагенти: етилендіамінтетраацетат, о-фенантролін, дитіотреїтол, L-цистеїн, ?-меркаптоетанол, n-хлормеркурібензоат, N-етилмалеїмід, 1-[3-(диметиламіно)пропіл]-3-етилкарбодимід метіодид. Всі речовини досліджували в концентрації 10-3 М. Результати. Cуттєвий вплив на ?-L-рамнозидазу P. tardum мали іони Ag+ та Cd2+ (в кінцевій концентрації 10-3 М), які повністю інгібували активність ензиму, тоді як Ca2+ підвищував активність досліджуваної ?-L-рамнозидази P. tardum на 60 %. При вивченні дії різних аніонів встановлено, що сульфіт на 73 % інгібує активність ферменту, в той час як аніони AsO3-2 та CO3-2 активують ?-L-рамнозидазу P. tardum на 100 і 75 % відповідно. Висновки. В каталізі, що здійснюється ?-L-рамнозидазою P. tardum, не беруть участі групи, які містять атоми металів. Присутність іонів Ag+, Cd2+ в системі інгібує швидкість ензимної реакції, тоді як іони Ca2+ підвищують активність досліджуваної ?-L-рамнозидази P. tardum на 60 %. Оскільки 1-[3-(диметиламіно) пропіл]-3-етилкарбодимід метіодид інгібує активність ?-L-рамнозидази на 50-73 %, можна припустити, що в молекулі ?-L-рамнозидази присутні функціонально активні карбоксильні групи.
Дод.точки доступу:
Борзова, Н. В.
Варбанець, Л. Д.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

3.


    Гудзенко, О. В.
    Компонентний склад α-L-рамнозидаз cryptococcus Albidus i Eupenicillium Erubescens [Текст] / О. В. Гудзенко, Л. Д. Варбанець // Мікробіологічний журнал : Наук. журн. - 2014. - Т. 76, № 5. - С. 8-14. - Бібліогр. в кінці ст. . - ISSN 0201-8462


MeSH-головна:
CRYPTOCOCCUS GATTII -- CRYPTOCOCCUS GATTII (ультраструктура)
EUPENICILLIUM -- EUPENICILLIUM (ультраструктура, цитология)
МОЛЕКУЛЯРНАЯ МАССА -- MOLECULAR WEIGHT
Дод.точки доступу:
Варбанець, Л.Д.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

4.


   
    Гідролітична активність мікроорганізмів, виділених з екосистем узбережжя Мертвого моря [Текст] / Л. Д. Варбанець [та ін.] // Мікробіологічний журнал : Наук. журн. - 2014. - № 1. - С. 16-20


MeSH-головна:
ПЕПТИД-ГИДРОЛАЗЫ -- PEPTIDE HYDROLASES (выделение и очистка, метаболизм)
АЛЬФА-АМИЛАЗЫ -- ALPHA-AMYLASES (выделение и очистка, метаболизм)
РАМНОЗА -- RHAMNOSE (выделение и очистка, классификация)
ВОДА МОРСКАЯ -- SEAWATER (микробиология)
Дод.точки доступу:
Варбанець, Л. Д.
Мацелюх, О. В.
Авдіюк, К. В.
Гудзенко, О. В.
Нідялкова, Н. А.
Романовська, В. О.
Таширев, О. Б.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

5.


   
    Кератинолітична і α-L-рамнозидазна активність бактеріальних ізолятів, виділених із черевоногих молюсків Nacella concinna (Nacellidae) - мешканців Антарктики [Текст] / Л. Д. Варбанець [та ін.] // Мікробіологічний журнал. - 2020. - Том 82, N 1. - С. 13-21


MeSH-головна:
МОЛЛЮСКИ -- MOLLUSCA (микробиология)
ФЕРМЕНТОВ АКТИВНОСТИ ОПРЕДЕЛЕНИЕ -- ENZYME ASSAYS (методы)
КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СРЕДЫ -- CULTURE MEDIA (химия)
Анотація: Екстремофільні мікроорганізми, що мешкають в полярних районах Арктики й Антарктики, володіють адаптованою до холоду ферментною системою. Завдяки високій активності і стабільності при низьких температурах такі ферменти можуть використовуватися в промислових процесах, що має економічні переваги. Тому скринінг мікроорганізмів на наявність таких важливих в практичному відношенні ферментів, як протеолітичні і гліколітичні, є актуальною проблемою сьогодення. Мета. Виділити мікроорганізми з молюсків Nacella concinna (Strebel, 1908), які є поширеними мешканцями вод Антарктики, та виявити серед них продуценти протеолітичних і гліколітичних ферментів, зокрема α-L-рамнозидази. Методи. Загальну протеолітичну (казеїнолітичну) активність визначали методом Aнсона в модифікації Петрової, кератиназну активність продуктів гідролізу кератинвмісної сировини - за поглинанням в УФ при 280 нм, α-L-рамнозидазну активність - методом Davis. Результати. Показано, що із культуральних рідин 34 досліджених штамів 26 (76,4%) виявили кератинолітичну активність (КерА). Рівень КерА варіював від 1 до 4 U, як на середовищі з мальтозою і желатином у якості субстрату, так і на середовищі із додаванням пір’я як основного джерела вуглецю і азоту. Найвищу КерА (4 U) спостерігали в культуральних рідинах штамів 8а/1 і 8а/2, які були виділені з одного джерела – донних відкладень протоки Skua Creek (Аргентинські острови), глибина 10 м. Внаслідок скринінгу продуцентів α-L-рамнозидази серед 34 штамів була виявлена активність (від 0,0025 до 0,11 од/мг білка) у 8 штамів (23,5%), в той час як в культуральній рідині штамів 1/9 та 5/4 вона була слідовою. Максимальна α-L-рамнозидазна активність виявлена в культуральній рідині штамів 3/4 та 3/1 (0,11 та 0,095 од/мг білка, відповідно), які були ізольовані зі змиву раковин молюска з акваторії острову Уругвай (глибина 16 м), а також штаму 1/11 (0,085 од/мг білка), ізольованого із м’яких тканин того ж молюска. Висновки. Із молюсків Nacella concinna - мешканців вод Антарктики - виділено продуценти протеолітичних ( кератинолітичних) і гліколітичних (α-L-рамнозидаз) ферментів.
Дод.точки доступу:
Варбанець, Л. Д.
Березкіна, А. Є.
Авдіюк, К. В.
Гудзенко, О. В.
Булигіна, Т. В.
Хархота, М. А.
Утєвський, А. Ю.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

6.


   
    Скринінг продуцентів ?-1-рамнозидаз серед представників роду Peniciltium [Текст] / О. В. Гудзенко [та ін.] // Мікробіол. журн. - 2016. - Т. 78, № 2. - С. 33-42


MeSH-головна:
PENICILLIUM -- PENICILLIUM (химия)
ГЛИКОЗИДЫ -- GLYCOSIDES (химия)
РАМНОЗА -- RHAMNOSE (химия)
СПЕКТРОФОТОМЕТРИЯ -- SPECTROPHOTOMETRY (использование)
Анотація: Метою роботи було дослідити ?-L-рамнозидазу [КФ 3.2.1.40] – фермент, який гідролітично відщеплює термінальні ?-1,2-, ?-1,4- та ?-1,6-зв’язані залишки L-рамнози. Внаслідок скринінгу, проведеного серед 30 штамів мікроміцетів, встановлено, що в супернатанті культуральних рідин різних видів Penicillium: P. tardum 60, 39, 2929, 2962, 2963, 2964, 2965, 2966, P. rugulosum 2778, 1652, 2766, P. restrictum 425, 2756, P. aсuleatum 202, 217, 329, 2973, 2974, 2975, 2976, 2977, 2979 виявлено ?-L-рамнозидазну активність, що складала від 0,07 до 0,53 од/мг білка. Найбільш активним виявився P. aсuleatum 202. З супернатанту культуральної рідини даного мікроміцета осадженням сульфатом амонію (90 % насичення) отримано комплек- сний ензимний препарат та вивчено деякі фізико-хімічні властивості. Показано, що ензим має рН оптимум 3,0, а термооптимум – 60 °С. Встановлено, що досліджува- ний препарат ?-L-рамнозидази P. aquleatum 202 був стабільним у діапазоні рН від 2,0 до 4,0 упродовж 90 хв. При значенні рН 5,0 активність комплексного ензимного препарату дещо зменшувалась і складала до 40 % від вихідної. За оптимальних зна- чень рН 3,0 та температури 15 °С, досліджувана ?-L-рамнозидаза була стабільна протягом трьох діб. Поряд з ?-L-рамнозидазною, препарат P. aсuleatum 202 виявляв лише ?-D-глюкозидазну активність.
Дод.точки доступу:
Гудзенко, О. В.
Варбанець, Л. Д.
Курченко, І. М.
Наконечна, Л. Т.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

7.


   
    Скринінг продуцентів ?-L-рамнозидаз і пептидаз серед представників актинобактерій та бацил [Текст] / Л. Д. Варбанець [та ін.] // Мікробіол. журн. - 2016. - Т. 78, № 3. - С. 26-35


MeSH-головна:
АКТИНОБАКТЕРИИ -- ACTINOBACTERIA (химия)
КОЛЛАГЕНАЗЫ -- COLLAGENASES (химия)
СЕННАЯ ПАЛОЧКА -- BACILLUS SUBTILIS (химия)
Анотація: Провести скринінг продуцентів пептидаз, а також ?-L-рамнозидаз серед актинобактерій та бацил. Були використані біохімічні методи визначення ?-L-рамнозидазної, еластазної, казеїнолітичної, фібринолітичної та колагеназної активностей. Внаслідок скринінгу, проведеного серед 31 штаму актинобактерій та 24 штамів бацил, не виявлено жодного штаму актинобактерій, здатного синтезувати ензим з еластазною активністю, але деякі актинобактерії виявилися активними продуцентами колагеназ. Що стосується бацил, то еластолітична активність була виявлена тільки в п’яти досліджених штамах, але її рівень не представляє інтересу до подальших досліджень, у той час як фібринолітична активність двох штамів Bacillus subtilis 121 і 108 була досить високою (0,100 од/мг і 0,092 од/мг білка відповідно). Найбільш ефективними продуцентами колагенази і ?-L-рамнозидази є штам актинобактерій 6/5, виділений з ризосфери кропиви, а пептидази з фібринолітичною активністю - B. subtilis 121 і 108. Ці штами можна вважати перспективними для подальших досліджень.
Дод.точки доступу:
Варбанець, Л. Д.
Мацелюх, О. В.
Гудзенко, О. В.
Нідялкова, Н. А.
Зелена, П. П.
Юмина, Ю. В.
Степура, Л. Г.
Шепелевич, В. В.
Войчук, С. І.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

8.


    Гудзенко, О. В.
    Вплияние параметров культивирования Penicillium sp. 27 на активность ?-L-рамнозидазы [Текст] / О. В. Гудзенко, Н. В. Борзова, Л. Д. Варбанець // Мікробіологічний журнал. - 2018. - Том 80, N 5. - С. 25-35


MeSH-головна:
ГЛИКОЗИДГИДРОЛАЗЫ -- GLYCOSIDE HYDROLASES (биосинтез)
КЛЕТКИ КУЛЬТИВИРУЕМЫЕ -- CELLS, CULTURED
PENICILLIUM -- PENICILLIUM (рост и развитие)
Анотація: Мета. Вивчити вплив деяких параметрів культивування на процес біосинтезу позаклітинної α-L-рамнозидази Penicillium sp. 27. Методи. Оптимізацію середовища росту проводили на базовому середовищі Чапека наступного складу, г/л: NaNO3 — 2; KH2PO4 — 1; KCl ? 0,5; MgSO?7H2O ? 0,5; FeSO4?7H2O – 0,015; рамноза – 4, рН 6,0. Як джерело вуглецю використовували ксилозу, арабінозу, глюкозу, галактозу, рамнозу, манозу, лактозу, мальтозу, сахарозу, маніт. Джерелом азоту були нітрат натрію, хлорид амонію, сульфат амонію, ацетат амонію, дріжджовий автолізат, дріжджовий екстракт, пептон, сечовина, соєве борошно. ?-L-Рамнозидазну активність визначали методом Romero, білок — методом Lowry. Результати. Дослідження впливу деяких параметрів культивування на процес біосинтезу ?-L-рамнозидази штамом Penicillium sp. 27 показало, що для максимального біосинтезу оптимальними джерелами вуглецю і азоту були рамноза (8 г/л), пептон (3 г/л), температура 25 °С, вихідне рН середовища 5,0. Встановлено, що максимальний рівень ?-L-рамнозидазної активності досягається на сьому добу культивування. Висновки. При вирощуванні штаму Penicillium sp. 27, в підібраних умовах синтез ?-L-рамнозидази підвищився в 7 разів. Ферментативна активність в супернатанті культуральної рідини склала 4,5 ед./мг білка.
Дод.точки доступу:
Борзова, Н. В.
Варбанец, Л. Д.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

9.


    Гудзенко, О. В.
    Оптимізація умов культивування Penicillium tardum – продуцента α-l-рамнозидази [Текст] / О. В. Гудзенко, Л. Д. Варбанець // Мікробіологічний журнал : Наук. журн. - 2015. - Т. 77, № 4. - С. 25-31. - Бібліогр. в кінці ст. . - ISSN 0201-8462


MeSH-головна:
PENICILLIUM -- PENICILLIUM (выделение и очистка)
РАМНОЗА -- RHAMNOSE (биосинтез, классификация)
Дод.точки доступу:
Варбанець, Л. Д.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

10.


    Гудзенко, О. В.
    Очистка та фізико-хімічні властивості ?-L-рамнозидази Penicillium tardum [Текст] / О. В. Гудзенко, Л. Д. Варбанець // Мікробіол. журн. - 2016. - Т. 78, № 1. - С. 13-22


MeSH-головна:
РАМНОЗА -- RHAMNOSE (химический синтез)
PENICILLIUM -- PENICILLIUM
КЛЕТКИ КУЛЬТИВИРУЕМЫЕ -- CELLS, CULTURED (микробиология)
Дод.точки доступу:
Варбанець, Л. Д.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

 1-10    11-20   21-30   31-35 
 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)