Головна Спрощенний режим Відео-інструкція Опис
Авторизація
Прізвище
Пароль
 

Бази даних


Періодичні видання- результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
у знайденому
 Знайдено у інших БД:Книги (1)
Формат представлення знайдених документів:
повнийінформаційнийкороткий
Відсортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком виданнятипом документа
Пошуковий запит: (<.>A=Гуліч, М. П.$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 54
Показані документи з 1 по 10
 1-10    11-20   21-30   31-40   41-50   51-54 
1.


   
    Харчування і стрес: виклики воєнного стану [Текст] = Nutrition and stress: the challenges of martial state / М. П. Гуліч [та ін.] // Довкілля та здоров’я. - 2023. - № 3. - С. 31-38. - Бібліогр.: в кінці ст.


MeSH-головна:
КОМБАТАНТНЫЕ РАССТРОЙСТВА -- COMBAT DISORDERS (патофизиология, психология, этиология)
СТРЕСС ПСИХОЛОГИЧЕСКИЙ -- STRESS, PSYCHOLOGICAL (патофизиология, этиология)
ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- NUTRITION DISORDERS (метаболизм, патофизиология, психология, этиология)
ДИЕТОТЕРАПИЯ -- DIET THERAPY (использование, тенденции)
БЕЛКОВО-ЭНЕРГЕТИЧЕСКАЯ НЕДОСТАТОЧНОСТЬ ПИЩЕВАЯ -- PROTEIN DEFICIENCY (профилактика и контроль, этиология)
Анотація: Актуальність проблеми полягає у тому, що нинішній воєнний час у більшості населення викликає дистрес, що впливає на усі системи і структури організму і призводить до психосоматичних розладів. Реакція організму на затяжний цілодобовий стрес супроводжується виснаженням відповідних вітамінів і мікроелементів, що беруть участь у механізмах стресадаптації, а супутній полінутрієнтний дефіцит поглиблює наслідки дистресу. Мета роботи: на основі принципів харчування людей з підвищеним психоемоційним навантаженням визначити необхідні харчові продукти та найбільш вагомі нутрієнти для аліментарної профілактики хронічного стресу і стрес-адаптації під час воєнного стану. Результати. Проведений аналіз свідчить, що навіть у складних умовах воєнного часу можна за рахунок корекції харчування знизити тривожність та зменшити стрес. Для підтримки організму буде достатньо споживати навіть найпростіш,і бюджетні продукти. Слід споживати білкову їжу (тваринний і рослинний білок) та уникати продуктів з високим вмістом насичених (твердих) жирів і цукру, оскільки вони дають лише невеликий приплив енергії, а у подальшому призводять до негативних наслідків. Висновки. Необхідна дієта з високим вмістом клітковини та свіжих овочів, що дають антистресовий резерв та ресурс вітамінів А, С, групи В і необхідних мікроелементів. Окрім того, різноманітні крупи, хліб, крохмалисті овочі містять повільні вуглеводи, які допоможуть зберігати відчуття насичення. Корекція та мінімальне урізноманітнення харчування допоможе зміцнити сон, заспокоїти нервову систему та зменшити прояви стресу
The relevance of the problem lies in the fact that today's wartime causes distress in the majority of the population, which affects all systems and structures of the body and leads to psychosomatic disorders. The body's reaction to prolonged round-the-clock stress is accompanied by the depletion of relevant vitamins and microelements involved in stress adaptation mechanisms, and the accompanying polynutrient deficiency deepens the consequences of distress. The purpose of the work: based on the principles of nutrition of people with increased psycho-emotional stress, to determine the necessary food products and the most important nutrients for alimentary prevention of chronic stress and stress adaptation during martial law. The results. The conducted analysis shows that even in the difficult conditions of wartime, it is possible to reduce anxiety and reduce stress by correcting the diet. To support the body, it will be enough to consume even the simplest, budget products. You should consume protein foods (both animal and vegetable protein) and avoid foods with a high content saturated (solid) fats and sugar, because they only give a small influx of energy, and in the future lead to negative consequences. Conclusions. A diet with a high content of fiber and fresh vegetables is necessary, providing an anti-stress reserve and a resource of vitamins A, C, group B and necessary trace elements. In addition, various cereals, bread, starchy vegetables contain slow carbohydrates, which will help maintain a feeling of satiety. Correcting and minimally diversifying food will help strengthen sleep, calm the nervous system and reduce stress
Дод.точки доступу:
Гуліч, М. П.
Харченко, О. О.
Петренко, О. Д.
Ященко, О. В.
Любарська, Л. С.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

2.
Шифр: ДУ9/2023/4
   Журнал

Довкілля та здоров’я . - Виходить кожного кварталу
2023р. № 4
Зміст:
Яворовський, О. П. Оцінка культури безпеки у вітчизняній охороні здоров’я: триангуляційний підхід / О. П. Яворовський [та ін.]. - С.4-10. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Науменко О. М., Скалецький Ю. М., Брухно Р. П., Риган М. М., Іванько О. В., Михайленко П. М., Зінченко Т. О., Банковська Н. В.
Юнтунен, Г. М. Особливості захворюваності дорослого населення Дніпропетровської області на урологічні хвороби / Г. М. Юнтунен, Н. М. Онул. - С.11-16. - Бібліогр.: в кінці ст.
Басанець, А. В. Аналіз відповідності вітчизняного переліку професійних захворювань рекомендаціzv МОП 2022 року: інтеграція до європейського законодавства / А. В. Басанець, В. А. Гвоздецький. - С.16-22. - Бібліогр.: в кінці ст.
Черниченко, І. О. Визначення відповідності вітчизняної бази гігієнічних нормативів канцерогенних речовин в атмосферному повітрі населених місць вимогам ЄС / І. О. Черниченко [та ін.]. - С.23-29. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Литвиченко О. М., Бабій В. Ф., Кондратенко О. Є., Главачек Д. О.
Зенкіна, В. І. Пріоритетні проблеми гігієни та безпеки праці медичних працівників в умовах надзвичайних ситуацій (з досвіду подолання пандемії Covid-19) / В. І. Зенкіна. - С.29-37. - Бібліогр.: в кінці ст.
Гуліч, М. П. Розлади харчової поведінки дітей внаслідок стресу, спричиненого війною: загальні результати дослідження / М. П. Гуліч [та ін.]. - С.37-45. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Петренко О. Д., Антомонов М. Ю., Федорова Д. В., Вепсяляйнен H., Ерккола М.
Бабій, В. Ф. Родентициди як основа дератизації: загальна характеристика, класифікація, механізми дії, особливості застосування та перспективи (огляд літературних даних) / В. Ф. Бабій, Д. О. Главачек. - С.46-54. - Бібліогр.: в кінці ст.
Сурмашева, О. В. Мікробіологічна оцінка стічних вод промислових підприємств м. Києва та Київської області / О. В. Сурмашева [та ін.]. - С.55-59. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Желуденко Ю. В., Молчанець О. В., Росада М.О., Полька О. О., Задкова С. П.
Забулонов, Ю. Л. Екологічні аспекти відновлення довкілля: нанотехнології видалення з води мікро- та нанопластиків / Ю. Л. Забулонов [та ін.]. - С.60-68. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Мельниченко Т. І., Кадошніков В. М., Писанська І. Р., Одукалець Л. А., Петренко О. Д.
Рудницька, О. П. Аналіз основних показників науково-дослідних робіт ДУ «Інституту громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України» за 2018-2022 рр. / О. П. Рудницька [та ін.]. - С.68-76. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Савіна Р. В., Лейких С. В., Мельченко Ю. В., Коркач В. С., Новохацька С. М.
Є примірники у відділах: всього 1
Вільні: 1

Знайти схожі
Перейти до описів статей

3.


   
    Розлади харчової поведінки дітей внаслідок стресу, спричиненого війною: загальні результати дослідження [Текст] = Eating disorders in children as a consequence of stress caused by war: general results of the study / М. П. Гуліч [та ін.] // Довкілля та здоров’я. - 2023. - № 4. - С. 37-45. - Бібліогр.: в кінці ст.


MeSH-головна:
ШКОЛЬНИКИ -- SCHOOL STUDENTS
ТРЕВОГИ СОСТОЯНИЯ НЕВРОТИЧЕСКИЕ -- ANXIETY DISORDERS (патофизиология, профилактика и контроль, этиология)
ПИЩИ ПРИЕМА НАРУШЕНИЯ -- EATING DISORDERS (патофизиология, профилактика и контроль, психология, этиология)
КОМБАТАНТНЫЕ РАССТРОЙСТВА -- COMBAT DISORDERS (профилактика и контроль, психология, этиология)
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Анотація: Мета дослідження – визначити розлади харчової поведінки за результатами опитування батьків та аналізу сприйняття поведінки дітей 5-17 років в умовах стресу, спричиненого війною. Матеріали та методи дослідження. Проведене масштабне перехресне опитування батьків дітей шкільного віку, які на момент початку війни (24 лютого 2022р.) знаходились в Україні. Всього в опитуванні взяло участь 5165 батьків. Опитування стосувалось порушень харчової поведінки та включало інформацію про стать, вік, місце та умови перебування дитини, фінансове забезпечення та доступність родини до харчових продуктів, загальні психічні прояви стресу, харчові розлади які виникли внаслідок військових дій, зміни статури дитини тощо. В роботі використано спеціально розроблену анкету на підставі стандартизованих опитувальників щодо дитячого стресу та розладів харчування. Даний етап роботи визначає особливості місцеперебування дитини відносно військових подій (перебування на окупованих територіях, в безпосередній близькості від бойових дій, на мирній території, переміщення в межах України або виїзд за кордон) та їх вплив на харчову поведінку дітей шкільного віку. Обробка результатів включала дескриптивну статистику, а також аналіз зав’язків змінних за допомогою таблиць спряженості шляхом розрахунку рангового коефіцієнту Спірмена та хі-квадрату Пірсона для якісних змінних. Результати. Встановлено, що відсутність або зниження апетиту, швидке насичення, зміна відношення до їжі є загальними стресовими розладами, притаманними всій досліджуваній когорті дітей. Статистичний аналіз виявив, що частота та тривалість порушень режиму харчування, апетиту, затримка насиченості, примхливість або нерозбірливість, сомато-вегетативні прояви, формування відрази або пристрасті до певних харчових продуктів у дітей шкільного віку пов’язані з інтенсивністю та характером пережитого військового стресу. Перебування на окупованих територіях або поблизу бойових дій та наступне переміщення має найбільший вплив на частоту та тривалість розладів харчової поведінки. Формування довготривалих порушень харчової поведінки в усіх групах фактично є поглибленням нездорових харчових звичок школярів, які були продемонстровані в попередніх дослідженнях. Очікувано, ці порушення призведуть до підвищення частоти хронічних неінфекційних захворювань у подальшому житті. Висновки. Отримані результати мають важливе значення для подальшої інтерпретації результатів в рамках вивчення розладів харчової поведінки дітей в умовах стресу, викликаного війною в Україні та надання рекомендацій щодо корекції виявлених порушень. Дослідження має важливе соціальне значення для України, оскільки спрямоване на вирішення психологічних та медичних наслідків війни
The purpose of the study is to determine eating disorders based on the results of a survey of parents and an analysis of the perception of the behavior of children aged 5-17 in conditions of stress caused by war. Research materials and methods. A large-scale cross-sectional survey of parents of school-age children who were in Ukraine at the time of the start of the war (February 24, 2022) was conducted. A total of 5,165 parents took part in the survey. The survey concerned eating disorders and included information about the gender, age, place and conditions of the child's stay, financial support and the family's access to food, general mental manifestations of stress, eating disorders that arose as a result of military operations, changes in the child's physique, etc. The work uses a specially developed questionnaire based on standardized questionnaires about children's stress and eating disorders. This stage of the work determines the peculiarities of the child's whereabouts in relation to military events (staying in occupied territories, in close proximity to hostilities, in peaceful territory, moving within Ukraine or going abroad) and their impact on the eating behavior of school-aged children. The processing of the results included descriptive statistics, as well as the analysis of the relationships of the variables using conjugation tables by calculating the Spearman's rank coefficient and Pearson's chi-square for qualitative variables. The results. It was established that the absence or decrease of appetite, rapid satiety, change in attitude to food are general stress disorders inherent in the entire studied cohort of children. Statistical analysis revealed that the frequency and duration of eating disorders, appetite, delayed satiety, capriciousness or lack of understanding, somato-vegetative manifestations, the formation of disgust or passion for certain food products in school-age children are related to the intensity and nature of the experienced military stress. Being in occupied territories or near hostilities and subsequent displacement has the greatest impact on the frequency and duration of eating disorders. The formation of long-term eating disorders in all groups is actually a deepening of unhealthy eating habits of schoolchildren, which were demonstrated in previous studies. It is expected that these violations will lead to an increase in the frequency of chronic non-communicable diseases in later life. Conclusions. The obtained results are important for the further interpretation of the results in the framework of the study of children's eating disorders under the conditions of stress caused by the war in Ukraine and providing recommendations for the correction of the detected violations. The research has an important social significance for Ukraine, as it is aimed at solving the psychological and medical consequences of the war
Дод.точки доступу:
Гуліч, М. П.
Петренко, О. Д.
Антомонов, М. Ю.
Федорова, Д. В.
Вепсяляйнен, H.
Ерккола, М.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

4.
Шифр: ДУ9/2023/2
   Журнал

Довкілля та здоров’я . - Виходить кожного кварталу
2023р. № 2 . - 34.21, р.
Зміст:
Нагорна, А. М. Виробничий травматизм в Україні: епідеміологічній аналіз і виклики часу / А. М. Нагорна [та ін.]. - С.4-15. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Кальниш В. В., Радіонов М. О., Кононова І. Г.
Забулонов, Ю. Дезактивація рідких радіоактивних відходів Чорнобильської зони відчуження: шляхи вирішення / Ю. Забулонов [та ін.]. - С.16-23. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Мельниченко Т., Кадошніков В., Кузенко С., Пеер І.
Дубова, Н. Ф. Оцінка адаптаційних можливостей серцево-судинної системи школярів, які мешкають поблизу Чорнобильської зони відчуження / Н. Ф. Дубова, Ю. І. Бандажевський. - С.24-29. - Бібліогр.: в кінці ст.
Operchuk, N. I. Peculiarities of information and analytical support in conducting epidemiological surveillance in the public health system / N. I. Operchuk. - С.30-39. - Bibliogr. at the end of the art.
Бузинний, М. Г. Практичні аспекти застосування методу черенковського лічення з корекцією кольорового гасіння / М. Г. Бузинний. - С.40-45. - Бібліогр.: в кінці ст.
Його життєве кредо – профілактика. До 75-річчя з дня народження видатного вченого та педагога в галузі профілактичної медицини Василя Гавриловича Бардова. - С.46-47
Петренко, О. Д. До питання актуальності запровадження безглютенового шкільного харчування / О. Д. Петренко, М. П. Гуліч, Л. С. Любарська. - С.48-53. - Бібліогр.: в кінці ст.
Borysenko, A. A. Risk assessment of the bifenthrin influence on the population health when consuming corn grown using the innovative 3rive 3D technology / A. A. Borysenko [та ін.]. - С.54-58. - Bibliogr. at the end of the art.
Інші автори: Antonenko A. M., Aleksiichuk V. D., Omelchuk S. T., Bardov V. G.
Прокопов, В. О. Небезпечні хлорити у питній воді: утворення та видалення з використанням діоксиду хлору у технології водопідготовки / В. О. Прокопов [та ін.]. - С.59-65. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Липовецька О. Б., Куліш Т. В., Костюк В. А., Авраменко Л. П.
Гозак, С. В. Обгрунтування обсягів оздоровчої рухової активності для дітей шкільного віку в умовах карантину / С. В. Гозак [та ін.]. - С.66-72. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Єлізарова О. Т., Станкевич Т. В., Парац А. М., Линчак О. В.
Яригін, А. В. Дослідження параметрів світлових характеристик світлодіодних відеоекранів динамічного рекламного устаткування як факторів впливу на зоровий аналізатор людини / А. В. Яригін [та ін.]. - С.73-79. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Назаренко В. І., Семашко П. В., Чередніченко І. М.
Є примірники у відділах: всього 1
Вільні: 1

Знайти схожі
Перейти до описів статей

5.


    Петренко, О. Д.
    До питання актуальності запровадження безглютенового шкільного харчування [Текст] = On the relevance of the introduction of gluten-free school meals / О. Д. Петренко, М. П. Гуліч, Л. С. Любарська // Довкілля та здоров’я. - 2023. - № 2. - С. 48-53. - Бібліогр.: в кінці ст.


MeSH-головна:
ДИЕТА БЕЗГЛЮТЕНОВАЯ -- DIET, GLUTEN-FREE (методы, тенденции)
ШКОЛЬНИКИ -- SCHOOL STUDENTS
ПИТАНИЯ ОЦЕНКА -- NUTRITION ASSESSMENT
ЦЕЛИАКИЯ -- CELIAC DISEASE (диетотерапия, профилактика и контроль, этиология)
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Анотація: Метою дослідження було визначення можливості забезпечення дітей, які потребують безглютенової дієти, відповідним харчуванням в умовах закладу загальної середньої освіти. Матеріали та методи дослідження. Проведене соціологічне опитування батьків щодо основних проблем забезпечення харчуванням дітей, які потребують дієтичного харчування в умовах загальноосвітнього навчального закладу. Розробку зразкового раціону здійснювали на основі затверджених та оприлюднених на сайті МОЗ України «Технологічних карт страв та напоїв, призначених для організації шкільного харчування», а також рецептур і технологічних карт страв з інших офіційних друкованих джерел з урахуванням вимог чинних нормативних документів та дієтологічних рекомендацій. Розрахунок добового набору продуктів, харчової, енергетичної цінності проводили з урахуванням даних таблиць хімічного складу продуктів та норм фізіологічної потреби різних вікових груп дітей. Результати. За результатами проведених досліджень визначено можливість та доцільність розробки меню для організації безглютенового харчування в умовах закладів загальної середньої освіти. Розроблено зразок меню для організованого харчування дітей різних вікових груп з урахуванням вимог чинних нормативних документів. Доведено відповідність розробленого меню вимогам чинних нормативних документів за продуктовим набором, показниками харчової та енергетичної цінності. Висновки. Результати роботи свідчать про можливість та доцільність розробки меню для організації харчування дітей з особливими дієтичними потребами в умовах закладу загальної середньої освіти, що полегшить соціалізацію дитини та допоможе їй інтегруватись в суспільство
The purpose of the study was to determine the possibility of providing children who need a gluten-free diet with appropriate nutrition in the conditions of a general secondary education institution. Research materials and methods. A sociological survey of parents was conducted regarding the main problems of providing nutrition to children who need dietary nutrition in the conditions of a general educational institution. The development of the sample diet was carried out on the basis of approved and published on the website of the Ministry of Health of Ukraine "Technological maps of dishes and drinks intended for the organization of school meals", as well as recipes and technological maps of dishes from other official printed sources, taking into account the requirements of current regulatory documents and dietary recommendations. The calculation of the daily set of products, food and energy value was carried out taking into account data from the tables of the chemical composition of products and the norms of physiological needs of different age groups of children. The results. According to the results of the conducted research, the possibility and expediency of developing a menu for the organization of gluten-free food in the conditions of general secondary education institutions was determined. A sample menu for organized nutrition of children of different age groups has been developed, taking into account the requirements of current regulatory documents. The compliance of the developed menu with the requirements of the current regulatory documents on the product set, indicators of nutritional and energy value has been proven. Conclusions. The results of the work indicate the possibility and expediency of developing a menu for the organization of food for children with special dietary needs in the conditions of a general secondary education institution, which will facilitate the child's socialization and help him integrate into society
Дод.точки доступу:
Гуліч, М. П.
Любарська, Л. С.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

6.
Шифр: ДУ9/2023/3
   Журнал

Довкілля та здоров’я . - Виходить кожного кварталу
2023р. № 3
Зміст:
Черниченко, І. О. Хімічні канцерогени у навколишньому середовищі України: ризик для населення, шляхи попередження, удосконалення гігієнічного регламентування / І. О. Черниченко [та ін.]. - С.4-10. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Баленко Н. В., Литвиченко О. М., Бабій В. Ф., Кондратенко О. Є., Главачек Д. О.
Bandazhevskyi, Yu. I. Genetic polymorphisms of the folate cycle and hyperhomocysteinemia in children from areas bordering the Chоrnobyl exclusion zone / Yu. I. Bandazhevskyi, N. F. Dubova. - С.11-18. - Bibliogr. at the end of the art.
Махнюк, В. М. Гігієна планування та забудови населених місць як безпекова детермінанта громадського здоров’я в умовах воєнного стану / В. М. Махнюк [та ін.]. - С.19-23. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Петриченко О. О., Павленко Н. П., Махнюк В. В., Чорна В. В., Могильний С. М., Мельниченко С. О., Пелех Л. В., Скочко В. П.
Козярін, І. П. Особливості лабораторних досліджень стану довкілля у воєнний період / І. П. Козярін [та ін.]. - С.24-30. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Хоменко І. М., Черниченко І. О., Литвиченко О. М.
Гуліч, М. П. Харчування і стрес: виклики воєнного стану / М. П. Гуліч [та ін.]. - С.31-38. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Харченко О. О. , Петренко О. Д., Ященко О. В., Любарська Л. С.
Станкевич, В. В. Критеріальна оцінка шкідливої дії промислових відходів різних галузей за міжнародними стандартами / В. В. Станкевич [та ін.]. - С.39-44. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Костенко А. І., Трахтенгерц Г. Я., Какура І. В., Федоришина О. М., Гуменнікова Н. М.
Єремєєв, І. С. Ризик-орієнтований моніторинг екологічних факторів впливу на якість життя у мегаполісах / І. С. Єремєєв [та ін.]. - С.45-53. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Дичко А. О., Гаркавий С. І., Савчук О. В., Гулич С. В.
Антомонов, М. Ю. Дослідження особливостей способу життя сучасної молоді у системі громадського здоров’я / М. Ю. Антомонов [та ін.]. - С.54-61. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Пашинська С. Л., Русакова Л. Т., Соколова М. П., Скочко Т. П.
Гозак, С. В. Вплив чинників навчання та режиму дня на здоров’я школярів: результати наукових досліджень лабораторії соціальних детермінант здоров’я дітей за 2017-2022 роки / С. В. Гозак [та ін.]. - С.62-69. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Єлізарова О. Т., Станкевич Т. В., Парац А. М.
Томашевська, Л. А. Наднормативні концентрації хлороформу та сульфату алюмінію у питній воді та їхній вплив на метаболічні процеси в організмі лабораторних тварини / Л. А. Томашевська [та ін.]. - С.70-75. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Прокопов В. О., Кравчун Т. Є., Дідик Н. В., Липовецька О. Б., Цицирук В. С.
Гаркавий, С. І. «А все-таки майбутнє належить гігієні» / С. І. Гаркавий. - С.76-79
Є примірники у відділах: всього 1
Вільні: 1

Знайти схожі
Перейти до описів статей

7.
Шифр: МУ10/2021/26/3
   Журнал

Медичні перспективи [Текст]. - Виходить кожного кварталу
2021р. Т. 26 № 3
Зміст:
Loskutov, O. Ye. Histological and histochemical assessment of short-term events in peri-implant bone for osteoinductivity evaluation of functional-protective implant coatings / O. Ye. Loskutov [et al.]. - С.4-10. - Bibliogr. at the end of the art.
Інші автори: Shponka I. S., Bondarenko O. O., Bondarenko N. S., Bozhko A. G.
Бабкіна, Т. М. Фактори ризику фібриляції передсердь та їх модифікація: новий погляд на багаторічну проблему / Т. М. Бабкіна [та ін.]. - С.11-18. - Бібліогр. в кінці ст.
Інші автори: Смирнова Г. С., Гладка Л. Ю., Поліщук О. В.
Borysenko, А. А. Hygienic evaluation of the most common methods of agricultural crops treatment with chemical protection products (literature review) / А. А. Borysenko [et al.]. - С.19-25. - Bibliogr. at the end of the art.
Інші автори: Antonenko A. M., Shpak B. I., Omelchuk S. T., Bardov V. G.
Stepanov, Yu. M. Features of eating behavior in children with different forms of non-alcoholic fatty liver disease / Yu. M. Stepanov, N. Yu. Zavhorodnia, O. Yu. Zavhorodnia. - С.26-32. - Bibliogr. at the end of the art.
Savchuk, R. V. Electromyographic features of the perineum and pelvic floor in patients with an artificial bladder / R. V. Savchuk [et al.]. - С.33-39. - Bibliogr. at the end of the art.
Інші автори: Kostyev F. I., Golovkо S. V., Dekhtiar Y. M., Zalyva K. A.
Дитятковський, В. О. Роль кутанного Т-клітинного атрактуючого хемокіну в розвитку різних фенотипів атопічного дерматиту в дітей / В. О. Дитятковський [та ін.]. - С.39-46. - Бібліогр. в кінці ст.
Інші автори: Абатуров О. Є., Науменко Н. В., Аліфіренко О. О., Філатова І. А., Таран С. М.
Lishchuk-Yakymovych, K. O. Effectiveness of treatment of patients with systemic autoimmune diseases on the background of reactivation of persistent Epstein-Barr virus infection / K. O. Lishchuk-Yakymovych [et al.]. - С.47-54. - Bibliogr. at the end of the art.
Інші автори: Haiduchok I. H., Ischeykin K. E., Chopyak V. V.
Фіщенко, Я. В. Роль епідуральних стероїдних ін’єкцій у лікуванні больового синдрому в пацієнтів з дегенеративними змінами поперекового відділу хребта / Я. В. Фіщенко, І. В. Рой, Л. Д. Кравчук. - С.55-60. - Бібліогр. в кінці ст.
Gryb, V. A. The prognostic value of diagnostic tools in patients with seropositive myasthenia gravis: a retrospective study of 31 cases / V. A. Gryb [et al.]. - С.61-69. - Bibliogr. at the end of the art.
Інші автори: Tretyakova A. I., Titov I. I., Chudovska L. D., Nasonova T. I., Slobodin T. M., Doroshenko O. O.
Нетяженко, В. З. Гемодинамічне навантаження на внутрішньочерепне артеріальне русло у хворих після перенесеного геморагічного інсульту як ускладнення гіпертонічної хвороби / В. З. Нетяженко, О. В. Ткачишин. - С.70-78. - Бібліогр. в кінці ст.
Кравченко, Б. С. Порівняльний аналіз оперативних втручань з приводу післяопераційної вентральної грижі в пацієнтів з ожирінням / Б. С. Кравченко [та ін.]. - С.78-84. - Бібліогр. в кінці ст.
Інші автори: Клименко А. В., Клименко В. М., Сергєєва Л. Н.
Bolonska, A. V. Treatment and prophylaxis of moderate and severe bronchopulmonary dysplasia in premature neonates / A. V. Bolonska, O. Yu. Sorokina. - С.84-93. - Bibliogr. at the end of the art.
Kravets, O. V. Formation of initial changes in hemodynamics and fluid compartments in high surgical risk patients under the influence of acute abdominal pathology / O. V. Kravets [et al.]. - С.94-100. - Bibliogr. at the end of the art.
Liashchenko, Yu. V. Clinical features of sleep disturbances in anxiety disorders of neurotic and organic genesis / Yu. V. Liashchenko, L. M. Yuryeva. - С.100-106. - Bibliogr. at the end of the art.
Zakharov, S. V. Features of biochemical indices and content of enzymes in the serum of syphilis patients with viral hepatites B and C in the course of treatment / S. V. Zakharov, V. K. Zakharov, V. V. Gorbuntsov. - С.107-113. - Bibliogr. at the end of the art.
Diudiun, A. D. Nosomorphosis of diseases caused by urogenital infections / A. D. Diudiun, M. Y. Polion, N. N. Polion. - С.114-118. - Bibliogr. at the end of the art.
Pavlysh, O. S. Features of noninvasive cerebral oximetry and central hemodynamics in young children with hydrocephalus / O. S. Pavlysh, V. I. Snisar. - С.119-125. - Bibliogr. at the end of the art.
Аряєв, М. Л. Домашнє і шкільне насильство щодо низькорослих дітей з дефіцитом гормона росту / М. Л. Аряєв, Л. І. Сеньківська. - С.125-131. - Бібліогр. в кінці ст.
Ishchenko, O. V. Microbiological features of Pseudomonas aeruginosa in children with cystic fibrosis / O. V. Ishchenko, D. O. Stepanskyi. - С.131-138. - Bibliogr. at the end of the art.
Idashkina, N. Н. Therapy of delayed consolidation of mandible fractures / N. Н. Idashkina [et al.]. - С.139-145. - Bibliogr. at the end of the art.
Інші автори: Gudarian O. O., Samoilenko І. А., Shandyba S. I.
Kovach, I. V. Microbial landscape and immune status in maxillary sinusitis of stomatogenic origin / I. V. Kovach [et al.]. - С.145-151. - Bibliogr. at the end of the art.
Інші автори: Varzhapetian S. D., Bunyatyan Kh. A., Reyzvikh O. E., Babenya A. A., Strogonova T. V.
Tsymbaliuk, V. I. Prevalence of premature birth in conditions of global warming / V. I. Tsymbaliuk [et al.]. - С.152-161. - Bibliogr. at the end of the art.
Інші автори: Vadziuk S. N., Tolokova T. I., Tabas P. S.
Депутат, Ю. М. Застосування інформаційної моделі розрахунку раціону харчування для компенсації енергетичних витрат військовослужбовців Збройних Сил України / Ю. М. Депутат [та ін.]. - С.161-168. - Бібліогр. в кінці ст.
Інші автори: Гуліч М. П., Савицький В. Л., Іванько О. М., Левіт Й. Р., Богомолець О. В.
Ryabukha, O. I. Environmental determinants of thyroid pathology / O. I. Ryabukha, V. I. Fedorenko. - С.169-178. - Bibliogr. at the end of the art.
Яворовський, О. П. Культура безпеки пацієнтів у вітчизняних лікарняних закладах (повідомлення 1) / О. П. Яворовський [та ін.]. - С.179-187. - Бібліогр. в кінці ст.
Інші автори: Риган М. М., Науменко О. М., Скалецький Ю. М., Гичка С. Г., Іванько О. В., Брухно Р. П., Горваль А. К.
Волосовець, О. П. Алергічні та неалергічні хвороби шкіри в дітей України: ретроспективне дослідження за останні 24 роки / О. П. Волосовець [та ін.]. - С.188-196. - Бібліогр. в кінці ст.
Інші автори: Больбот Ю. К., Бекетова Г. В., Березенко В. С., Уманець Т. Р., Речкіна О. О., Мітюряєва-Корнійко І. О., Волосовець Т. М., Починок Т. В.
Берест, І. Р. Еволюція лікувально-оздоровчого напряму діяльності профспілок Галичини ХІХ – початку ХХ ст. / І. Р. Берест [та ін.]. - С.197-204. - Бібліогр. в кінці ст.
Інші автори: Берест Р. Я., Пасічник М. С., Пасічник С. М., Савчук Г. М., Стрельбицька С. М.
Височина, І. Л. Постковідний синдром: щодо ризиків розвитку тромботичних ускладнень у хворих з ішемічними ураженнями кінцівок (клінічні випадки) / І. Л. Височина, Т. П. Ніколаєнко-Камишова, О. М. Бєсєдін. - С.205-211. - Бібліогр. в кінці ст.
Antipkin, Yu. H. Аutosomal recessive limb-girdle muscular dystrophy type 2A: two cases in Ukraine with different age of onset / Yu. H. Antipkin [et al.]. - С.212-218. - Bibliogr. at the end of the art.
Інші автори: Kyrylova L. H., Miroshnykov O. O., Yuzva O. O., Orzheshkovskyi V. V., Nechay A. F.
Омельченко, Л. І. Ураження серця при ювенільній системній склеродермії (клінічний випадок) / Л. І. Омельченко [та ін.]. - С.219-227. - Бібліогр. в кінці ст.
Інші автори: Муквіч О. М., Бельська О. А., Дудка І. В., Климишин Ю. І., Руденко Н. М., Калашнікова Р. В., Ісмакаєва Д. Л., Вдовіна Н. М., Людвік Т. А.
Зербіно, Д. Д. Професор В. Г. Шлопов – видатний представник вітчизняної патологічної анатомії (до 80-річчя від дня народження) / Д. Д. Зербіно [та ін.]. - С.228-229
Інші автори: Чайковський Ю. Б., Черній В. І., Святенко Т. В., Волос Л. І., Свистунов І. В., Михайличенко Т. Є.
Surkov, D. Correction: Using of dexmedetomidine in term neonates with hypoxic-ischemic encephalopathy / D. Surkov. - С.230
Є примірники у відділах:
Прим. 1 (вільний)

Знайти схожі

8.


    Гуліч, М. П.
    Компетенції, набуті у шкільному віці, та їхня роль у формуванні харчової поведінки молоді / М. П. Гуліч, О. Д. Петренко, Л. С. Любарська // Довкілля та здоров’я. - 2021. - N 2. - С. 22-27


MeSH-головна:
ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
ШКОЛЬНИКИ -- SCHOOL STUDENTS
МОЛОДЫЕ -- YOUNG ADULT (психология, физиология)
Анотація: Проведено соціологічне опитування 284 осіб (юнаки та дівчата) переважно 17-18 років, які після закінчення середніх загальноосвітніх закладів вступили до вищих навчальних закладів України. Опитування стосувалося вивчення поінформованості молоді щодо принципів здорового харчування як одного з основних елементів здорового способу життя. Вивчалися самооцінка власного способу життя та контролю стану здоров’я, поінформованість щодо ролі дотримання принципів здорового харчування у збереженні здоров’я, деякі аспекти харчової поведінки, вплив особливостей харчування на формування хронічної неінфекційної патології. Використано анкетно-опитувальний метод. Встановлено, що незважаючи на задекларовану поінформованість значна частка респондентів не має звички дотримуватися принципів здорового харчування та здорового способу життя. Отримані результати свідчать про необхідність розробки для школярів загально-освітніх навчальних закладів спеціальних навчально-просвітницьких програм з формування у них усвідомленого ставлення до питань збереження здоров’я, навичок здорового способу життя і здорового харчування.
Проведен социологический опрос 284 человек (юношей и девушек) преимущественно 17-18 лет, студентов высших учебных заведений Украины. Опрос касался изучения осведомленности молодежи о принципах здорового питания как одного из основных элементов здорового образа жизни. Изучались самооценка собственного образа жизни и контроля состояния здоровья, осведомленность о роли соблюдения принципов здорового питания в сохранении здоровья, некоторые аспекты пищевого поведения, влияние особенностей питания на формирование хронической неинфекционной патологии. Использовался анкетноопросный метод. Установлено, что несмотря на декларируемую осведомленность значительная часть респондентов не имеет привычки соблюдать принципы здорового питания и здорового образа жизни.Полученные результаты свидетельствуют о необходимости разработки для школьников общеобразовательных учебных заведений специальных учебно-просветительских программ по формированию у них осознанного отношения к вопросам сохранения здоровья, навыков здорового образа жизни и здорового питания.
Дод.точки доступу:
Петренко, О. Д.
Любарська, Л. С.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

9.
Шифр: ДУ9/2021/2
   Журнал

Довкілля та здоров’я . - Виходить кожного кварталу
2021р. № 2
Зміст:
Єлізарова, О. Т. Профілактика хронічних неінфекційних захворювань в умовах пандемії СОVID-19 / О. Т. Єлізарова [та ін.]. - С.4-14
Інші автори: Гозак С. В., Полька Н. С., Парац А. М., Станкевич Т. В.
Омельченко, Е. М. Вплив законодавчих змін у сфері охорони здоров’я щодо тютюнопаління на захворюваність та смертність від серцево-судинної патології серед населення України / Е. М. Омельченко [та ін.]. - С.15-21
Інші автори: Полька О. О., Єлізарова О. Т., Карташова С. С.
Гуліч, М. П. Компетенції, набуті у шкільному віці, та їхня роль у формуванні харчової поведінки молоді / М. П. Гуліч, О. Д. Петренко, Л. С. Любарська. - С.22-27
Bandazhevskyi, Yu. I. Comparative assessment of blood levels of homocysteine, hormones and minerals in children with different levels of physical crowth living near the Chornobyl exclusion zone / Yu. I. Bandazhevskyi, N. F. Dubova. - С.28-35
Бузинний, М. Г. Сумарна альфа-активність та активність радону-222 у підземній воді у різних регіонах України / М. Г. Бузинний, Л. Л. Михайлова. - С.36-44
Черниченко, І. О. Вплив деяких хімічних канцерогенів довкілля на захворюваність на гормонозалежні пухлини та можливі механізми його реалізації (огляд літератури) / І. О. Черниченко [та ін.]. - С.44-55
Інші автори: Баленко Н. В., Литвиченко О. М., Бабій В. Ф., Главачек Д. О., Кондратенко О. Є.
Полька, Н. С. Відповідність існуючого фонду закладів загальної середньої освіти України сучасним вимогам "Нової української школи" / Н. С. Полька [та ін.]. - С.56-62
Інші автори: Махнюк В. М., Павленко Н. П., Могильний С. М.
Махнюк, В. М. Експертна оцінка архітектурно-планувальних рішень та умов експлуатації вбудованих закладів охорони здоров’я за методом Т. Сааті / В. М. Махнюк [та ін.]. - С.62-71
Інші автори: Чайка Г. В., Чорна В. В., Волощук О. В., Мельниченко С. О., Пелех Л. В.
Яворовський, О. П. Гайк Хачатурович Шахбазян - організатор санітарно-гігієнічної справи, науковець, педагог, палкий патріот України (до 125-річчя від дня народження) / О. П. Яворовський, Г. А. Шкурко, Ю. Г. Чайка. - С.72-80
Є примірники у відділах:
Прим. 1 (вільний)

Знайти схожі
Перейти до описів статей

10.


   
    Визначення гістаміну у рибі та рибопродуктах: валідація фотометричного методу / О. О. Харченко [та ін.] // Довкілля та здоров’я. - 2021. - N 4. - С. 58-62


MeSH-головна:
ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТОВ КАЧЕСТВО -- FOOD QUALITY
РЫБНЫЕ ПРОДУКТЫ -- FISH PRODUCTS
ФОТОМЕТРИЯ -- PHOTOMETRY (методы)
ГИСТАМИН -- HISTAMINE
Анотація: За результатами проведення валідації обґрунтовано та експериментально доведено, що фотометрична методика кількісного визначення гістаміну може бути коректно відтворена і придатна для контролю якості вимірювань. Найбільш прийнятні результати отримано для концентрацій гістаміну в діапазоні від (50,0 ± 0,1) мг/кг до (200,0 ± 0,05) мг/кг. Для менших концентрацій гістаміну характерний більший відсоток сумарної невизначеності, хоча вона також знаходиться в межах допустимих значень. Оцінка отриманих валідаційних характеристик свідчить, що дана методика може використовуватись для кількісного визначення вмісту гістаміну у рибі та рибних продуктах і не поступається за точністю та правильністю методам високоефективної рідинної хроматографії.
По результатам проведения валидации доказано, что фотометрическая методика количественного определения гистамина может быть корректно воспроизведена и пригодна для контроля качества измерений. Наиболее приемлемые результаты получены для концентраций гистамина в диапазоне от (50,0±0,1) мг/кг до (200,0±0,05) мг/кг. Для меньших концентраций гистамина характерен больший процент суммарной неопределенности, хотя она находится в пределах допустимых значений. Оценка полученных валидационных характеристик свидетельствует, что данная методика может использоваться для количественного определения содержания гистамина в рыбе и рыбных продуктах и ??не уступает по точности и правильности методам высокоэффективной жидкостной хроматографии.
Дод.точки доступу:
Харченко, О. О.
Гуліч, М. П.
Ященко, О. В.
Моісеєнко, І. Є.
Любарська, Л. С.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

 1-10    11-20   21-30   31-40   41-50   51-54 
 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)