Головна Спрощенний режим Відео-інструкція Опис
Авторизація
Прізвище
Пароль
 

Бази даних


Періодичні видання- результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
у знайденому
 Знайдено у інших БД:Книги (1)
Формат представлення знайдених документів:
повний інформаційнийкороткий
Відсортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком виданнятипом документа
Пошуковий запит: (<.>A=Гуліч, М. П.$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 54
Показані документи з 1 по 10
 1-10    11-20   21-30   31-40   41-50   51-54 
1.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Гуліч М. П., Харченко О. О. , Петренко О. Д., Ященко О. В., Любарська Л. С.
Назва : Харчування і стрес: виклики воєнного стану
Паралельн. назви :Nutrition and stress: the challenges of martial state
Місце публікування : Довкілля та здоров’я. - 2023. - № 3. - С. 31-38 (Шифр ДУ9/2023/3)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-головна: КОМБАТАНТНЫЕ РАССТРОЙСТВА -- COMBAT DISORDERS
СТРЕСС ПСИХОЛОГИЧЕСКИЙ -- STRESS, PSYCHOLOGICAL
ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- NUTRITION DISORDERS
ДИЕТОТЕРАПИЯ -- DIET THERAPY
БЕЛКОВО-ЭНЕРГЕТИЧЕСКАЯ НЕДОСТАТОЧНОСТЬ ПИЩЕВАЯ -- PROTEIN DEFICIENCY
Анотація: Актуальність проблеми полягає у тому, що нинішній воєнний час у більшості населення викликає дистрес, що впливає на усі системи і структури організму і призводить до психосоматичних розладів. Реакція організму на затяжний цілодобовий стрес супроводжується виснаженням відповідних вітамінів і мікроелементів, що беруть участь у механізмах стресадаптації, а супутній полінутрієнтний дефіцит поглиблює наслідки дистресу. Мета роботи: на основі принципів харчування людей з підвищеним психоемоційним навантаженням визначити необхідні харчові продукти та найбільш вагомі нутрієнти для аліментарної профілактики хронічного стресу і стрес-адаптації під час воєнного стану. Результати. Проведений аналіз свідчить, що навіть у складних умовах воєнного часу можна за рахунок корекції харчування знизити тривожність та зменшити стрес. Для підтримки організму буде достатньо споживати навіть найпростіш,і бюджетні продукти. Слід споживати білкову їжу (тваринний і рослинний білок) та уникати продуктів з високим вмістом насичених (твердих) жирів і цукру, оскільки вони дають лише невеликий приплив енергії, а у подальшому призводять до негативних наслідків. Висновки. Необхідна дієта з високим вмістом клітковини та свіжих овочів, що дають антистресовий резерв та ресурс вітамінів А, С, групи В і необхідних мікроелементів. Окрім того, різноманітні крупи, хліб, крохмалисті овочі містять повільні вуглеводи, які допоможуть зберігати відчуття насичення. Корекція та мінімальне урізноманітнення харчування допоможе зміцнити сон, заспокоїти нервову систему та зменшити прояви стресуThe relevance of the problem lies in the fact that today's wartime causes distress in the majority of the population, which affects all systems and structures of the body and leads to psychosomatic disorders. The body's reaction to prolonged round-the-clock stress is accompanied by the depletion of relevant vitamins and microelements involved in stress adaptation mechanisms, and the accompanying polynutrient deficiency deepens the consequences of distress. The purpose of the work: based on the principles of nutrition of people with increased psycho-emotional stress, to determine the necessary food products and the most important nutrients for alimentary prevention of chronic stress and stress adaptation during martial law. The results. The conducted analysis shows that even in the difficult conditions of wartime, it is possible to reduce anxiety and reduce stress by correcting the diet. To support the body, it will be enough to consume even the simplest, budget products. You should consume protein foods (both animal and vegetable protein) and avoid foods with a high content saturated (solid) fats and sugar, because they only give a small influx of energy, and in the future lead to negative consequences. Conclusions. A diet with a high content of fiber and fresh vegetables is necessary, providing an anti-stress reserve and a resource of vitamins A, C, group B and necessary trace elements. In addition, various cereals, bread, starchy vegetables contain slow carbohydrates, which will help maintain a feeling of satiety. Correcting and minimally diversifying food will help strengthen sleep, calm the nervous system and reduce stress
Знайти схожі

2.

Назва журналу :Довкілля та здоров’я -2023р.,N 4
Цікаві статті :
Яворовський О. П. Оцінка культури безпеки у вітчизняній охороні здоров’я: триангуляційний підхід/ О. П. Яворовський [та ін.] (стр.4-10)
Юнтунен Г. М. Особливості захворюваності дорослого населення Дніпропетровської області на урологічні хвороби/ Г. М. Юнтунен, Н. М. Онул (стр.11-16)
Басанець А. В. Аналіз відповідності вітчизняного переліку професійних захворювань рекомендаціzv МОП 2022 року: інтеграція до європейського законодавства/ А. В. Басанець, В. А. Гвоздецький (стр.16-22)
Черниченко І. О. Визначення відповідності вітчизняної бази гігієнічних нормативів канцерогенних речовин в атмосферному повітрі населених місць вимогам ЄС/ І. О. Черниченко [та ін.] (стр.23-29)
Зенкіна В. І. Пріоритетні проблеми гігієни та безпеки праці медичних працівників в умовах надзвичайних ситуацій (з досвіду подолання пандемії Covid-19)/ В. І. Зенкіна (стр.29-37)
Гуліч М. П. Розлади харчової поведінки дітей внаслідок стресу, спричиненого війною: загальні результати дослідження/ М. П. Гуліч [та ін.] (стр.37-45)
Бабій В. Ф. Родентициди як основа дератизації: загальна характеристика, класифікація, механізми дії, особливості застосування та перспективи (огляд літературних даних)/ В. Ф. Бабій, Д. О. Главачек (стр.46-54)
Сурмашева О. В. Мікробіологічна оцінка стічних вод промислових підприємств м. Києва та Київської області/ О. В. Сурмашева [та ін.] (стр.55-59)
Забулонов Ю. Л. Екологічні аспекти відновлення довкілля: нанотехнології видалення з води мікро- та нанопластиків/ Ю. Л. Забулонов [та ін.] (стр.60-68)
Рудницька О. П. Аналіз основних показників науково-дослідних робіт ДУ «Інституту громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України» за 2018-2022 рр./ О. П. Рудницька [та ін.] (стр.68-76)
Цікаві статті :
Знайти схожі


3.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Гуліч М. П., Петренко О. Д., Антомонов М. Ю., Федорова Д. В., Вепсяляйнен H., Ерккола М.
Назва : Розлади харчової поведінки дітей внаслідок стресу, спричиненого війною: загальні результати дослідження
Паралельн. назви :Eating disorders in children as a consequence of stress caused by war: general results of the study
Місце публікування : Довкілля та здоров’я. - 2023. - № 4. - С. 37-45 (Шифр ДУ9/2023/4)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-головна: ШКОЛЬНИКИ -- SCHOOL STUDENTS
ТРЕВОГИ СОСТОЯНИЯ НЕВРОТИЧЕСКИЕ -- ANXIETY DISORDERS
ПИЩИ ПРИЕМА НАРУШЕНИЯ -- EATING DISORDERS
КОМБАТАНТНЫЕ РАССТРОЙСТВА -- COMBAT DISORDERS
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Анотація: Мета дослідження – визначити розлади харчової поведінки за результатами опитування батьків та аналізу сприйняття поведінки дітей 5-17 років в умовах стресу, спричиненого війною. Матеріали та методи дослідження. Проведене масштабне перехресне опитування батьків дітей шкільного віку, які на момент початку війни (24 лютого 2022р.) знаходились в Україні. Всього в опитуванні взяло участь 5165 батьків. Опитування стосувалось порушень харчової поведінки та включало інформацію про стать, вік, місце та умови перебування дитини, фінансове забезпечення та доступність родини до харчових продуктів, загальні психічні прояви стресу, харчові розлади які виникли внаслідок військових дій, зміни статури дитини тощо. В роботі використано спеціально розроблену анкету на підставі стандартизованих опитувальників щодо дитячого стресу та розладів харчування. Даний етап роботи визначає особливості місцеперебування дитини відносно військових подій (перебування на окупованих територіях, в безпосередній близькості від бойових дій, на мирній території, переміщення в межах України або виїзд за кордон) та їх вплив на харчову поведінку дітей шкільного віку. Обробка результатів включала дескриптивну статистику, а також аналіз зав’язків змінних за допомогою таблиць спряженості шляхом розрахунку рангового коефіцієнту Спірмена та хі-квадрату Пірсона для якісних змінних. Результати. Встановлено, що відсутність або зниження апетиту, швидке насичення, зміна відношення до їжі є загальними стресовими розладами, притаманними всій досліджуваній когорті дітей. Статистичний аналіз виявив, що частота та тривалість порушень режиму харчування, апетиту, затримка насиченості, примхливість або нерозбірливість, сомато-вегетативні прояви, формування відрази або пристрасті до певних харчових продуктів у дітей шкільного віку пов’язані з інтенсивністю та характером пережитого військового стресу. Перебування на окупованих територіях або поблизу бойових дій та наступне переміщення має найбільший вплив на частоту та тривалість розладів харчової поведінки. Формування довготривалих порушень харчової поведінки в усіх групах фактично є поглибленням нездорових харчових звичок школярів, які були продемонстровані в попередніх дослідженнях. Очікувано, ці порушення призведуть до підвищення частоти хронічних неінфекційних захворювань у подальшому житті. Висновки. Отримані результати мають важливе значення для подальшої інтерпретації результатів в рамках вивчення розладів харчової поведінки дітей в умовах стресу, викликаного війною в Україні та надання рекомендацій щодо корекції виявлених порушень. Дослідження має важливе соціальне значення для України, оскільки спрямоване на вирішення психологічних та медичних наслідків війниThe purpose of the study is to determine eating disorders based on the results of a survey of parents and an analysis of the perception of the behavior of children aged 5-17 in conditions of stress caused by war. Research materials and methods. A large-scale cross-sectional survey of parents of school-age children who were in Ukraine at the time of the start of the war (February 24, 2022) was conducted. A total of 5,165 parents took part in the survey. The survey concerned eating disorders and included information about the gender, age, place and conditions of the child's stay, financial support and the family's access to food, general mental manifestations of stress, eating disorders that arose as a result of military operations, changes in the child's physique, etc. The work uses a specially developed questionnaire based on standardized questionnaires about children's stress and eating disorders. This stage of the work determines the peculiarities of the child's whereabouts in relation to military events (staying in occupied territories, in close proximity to hostilities, in peaceful territory, moving within Ukraine or going abroad) and their impact on the eating behavior of school-aged children. The processing of the results included descriptive statistics, as well as the analysis of the relationships of the variables using conjugation tables by calculating the Spearman's rank coefficient and Pearson's chi-square for qualitative variables. The results. It was established that the absence or decrease of appetite, rapid satiety, change in attitude to food are general stress disorders inherent in the entire studied cohort of children. Statistical analysis revealed that the frequency and duration of eating disorders, appetite, delayed satiety, capriciousness or lack of understanding, somato-vegetative manifestations, the formation of disgust or passion for certain food products in school-age children are related to the intensity and nature of the experienced military stress. Being in occupied territories or near hostilities and subsequent displacement has the greatest impact on the frequency and duration of eating disorders. The formation of long-term eating disorders in all groups is actually a deepening of unhealthy eating habits of schoolchildren, which were demonstrated in previous studies. It is expected that these violations will lead to an increase in the frequency of chronic non-communicable diseases in later life. Conclusions. The obtained results are important for the further interpretation of the results in the framework of the study of children's eating disorders under the conditions of stress caused by the war in Ukraine and providing recommendations for the correction of the detected violations. The research has an important social significance for Ukraine, as it is aimed at solving the psychological and medical consequences of the war
Знайти схожі

4.

Назва журналу :Довкілля та здоров’я -2023р.,N 2
Цікаві статті :
Нагорна А. М. Виробничий травматизм в Україні: епідеміологічній аналіз і виклики часу/ А. М. Нагорна [та ін.] (стр.4-15)
Забулонов Ю. Дезактивація рідких радіоактивних відходів Чорнобильської зони відчуження: шляхи вирішення/ Ю. Забулонов [та ін.] (стр.16-23)
Дубова Н. Ф. Оцінка адаптаційних можливостей серцево-судинної системи школярів, які мешкають поблизу Чорнобильської зони відчуження/ Н. Ф. Дубова, Ю. І. Бандажевський (стр.24-29)
Operchuk N. I. Peculiarities of information and analytical support in conducting epidemiological surveillance in the public health system/ N. I. Operchuk (стр.30-39)
Бузинний М. Г. Практичні аспекти застосування методу черенковського лічення з корекцією кольорового гасіння/ М. Г. Бузинний (стр.40-45)
Його життєве кредо – профілактика. До 75-річчя з дня народження видатного вченого та педагога в галузі профілактичної медицини Василя Гавриловича Бардова (стр.46-47)
Петренко О. Д. До питання актуальності запровадження безглютенового шкільного харчування/ О. Д. Петренко, М. П. Гуліч, Л. С. Любарська (стр.48-53)
Borysenko A. A. Risk assessment of the bifenthrin influence on the population health when consuming corn grown using the innovative 3rive 3D technology/ A. A. Borysenko [та ін.] (стр.54-58)
Прокопов В. О. Небезпечні хлорити у питній воді: утворення та видалення з використанням діоксиду хлору у технології водопідготовки/ В. О. Прокопов [та ін.] (стр.59-65)
Гозак С. В. Обгрунтування обсягів оздоровчої рухової активності для дітей шкільного віку в умовах карантину/ С. В. Гозак [та ін.] (стр.66-72)
Яригін А. В. Дослідження параметрів світлових характеристик світлодіодних відеоекранів динамічного рекламного устаткування як факторів впливу на зоровий аналізатор людини/ А. В. Яригін [та ін.] (стр.73-79)
Цікаві статті :
Знайти схожі


5.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Петренко О. Д., Гуліч М. П., Любарська Л. С.
Назва : До питання актуальності запровадження безглютенового шкільного харчування
Паралельн. назви :On the relevance of the introduction of gluten-free school meals
Місце публікування : Довкілля та здоров’я. - 2023. - № 2. - С. 48-53 (Шифр ДУ9/2023/2)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-головна: ДИЕТА БЕЗГЛЮТЕНОВАЯ -- DIET, GLUTEN-FREE
ШКОЛЬНИКИ -- SCHOOL STUDENTS
ПИТАНИЯ ОЦЕНКА -- NUTRITION ASSESSMENT
ЦЕЛИАКИЯ -- CELIAC DISEASE
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Анотація: Метою дослідження було визначення можливості забезпечення дітей, які потребують безглютенової дієти, відповідним харчуванням в умовах закладу загальної середньої освіти. Матеріали та методи дослідження. Проведене соціологічне опитування батьків щодо основних проблем забезпечення харчуванням дітей, які потребують дієтичного харчування в умовах загальноосвітнього навчального закладу. Розробку зразкового раціону здійснювали на основі затверджених та оприлюднених на сайті МОЗ України «Технологічних карт страв та напоїв, призначених для організації шкільного харчування», а також рецептур і технологічних карт страв з інших офіційних друкованих джерел з урахуванням вимог чинних нормативних документів та дієтологічних рекомендацій. Розрахунок добового набору продуктів, харчової, енергетичної цінності проводили з урахуванням даних таблиць хімічного складу продуктів та норм фізіологічної потреби різних вікових груп дітей. Результати. За результатами проведених досліджень визначено можливість та доцільність розробки меню для організації безглютенового харчування в умовах закладів загальної середньої освіти. Розроблено зразок меню для організованого харчування дітей різних вікових груп з урахуванням вимог чинних нормативних документів. Доведено відповідність розробленого меню вимогам чинних нормативних документів за продуктовим набором, показниками харчової та енергетичної цінності. Висновки. Результати роботи свідчать про можливість та доцільність розробки меню для організації харчування дітей з особливими дієтичними потребами в умовах закладу загальної середньої освіти, що полегшить соціалізацію дитини та допоможе їй інтегруватись в суспільствоThe purpose of the study was to determine the possibility of providing children who need a gluten-free diet with appropriate nutrition in the conditions of a general secondary education institution. Research materials and methods. A sociological survey of parents was conducted regarding the main problems of providing nutrition to children who need dietary nutrition in the conditions of a general educational institution. The development of the sample diet was carried out on the basis of approved and published on the website of the Ministry of Health of Ukraine "Technological maps of dishes and drinks intended for the organization of school meals", as well as recipes and technological maps of dishes from other official printed sources, taking into account the requirements of current regulatory documents and dietary recommendations. The calculation of the daily set of products, food and energy value was carried out taking into account data from the tables of the chemical composition of products and the norms of physiological needs of different age groups of children. The results. According to the results of the conducted research, the possibility and expediency of developing a menu for the organization of gluten-free food in the conditions of general secondary education institutions was determined. A sample menu for organized nutrition of children of different age groups has been developed, taking into account the requirements of current regulatory documents. The compliance of the developed menu with the requirements of the current regulatory documents on the product set, indicators of nutritional and energy value has been proven. Conclusions. The results of the work indicate the possibility and expediency of developing a menu for the organization of food for children with special dietary needs in the conditions of a general secondary education institution, which will facilitate the child's socialization and help him integrate into society
Знайти схожі

6.

Назва журналу :Довкілля та здоров’я -2023р.,N 3
Цікаві статті :
Черниченко І. О. Хімічні канцерогени у навколишньому середовищі України: ризик для населення, шляхи попередження, удосконалення гігієнічного регламентування/ І. О. Черниченко [та ін.] (стр.4-10)
Bandazhevskyi Yu. I. Genetic polymorphisms of the folate cycle and hyperhomocysteinemia in children from areas bordering the Chоrnobyl exclusion zone/ Yu. I. Bandazhevskyi, N. F. Dubova (стр.11-18)
Махнюк В. М. Гігієна планування та забудови населених місць як безпекова детермінанта громадського здоров’я в умовах воєнного стану/ В. М. Махнюк [та ін.] (стр.19-23)
Козярін І. П. Особливості лабораторних досліджень стану довкілля у воєнний період/ І. П. Козярін [та ін.] (стр.24-30)
Гуліч М. П. Харчування і стрес: виклики воєнного стану/ М. П. Гуліч [та ін.] (стр.31-38)
Станкевич В. В. Критеріальна оцінка шкідливої дії промислових відходів різних галузей за міжнародними стандартами/ В. В. Станкевич [та ін.] (стр.39-44)
Єремєєв І. С. Ризик-орієнтований моніторинг екологічних факторів впливу на якість життя у мегаполісах/ І. С. Єремєєв [та ін.] (стр.45-53)
Антомонов М. Ю. Дослідження особливостей способу життя сучасної молоді у системі громадського здоров’я/ М. Ю. Антомонов [та ін.] (стр.54-61)
Гозак С. В. Вплив чинників навчання та режиму дня на здоров’я школярів: результати наукових досліджень лабораторії соціальних детермінант здоров’я дітей за 2017-2022 роки/ С. В. Гозак [та ін.] (стр.62-69)
Томашевська Л. А. Наднормативні концентрації хлороформу та сульфату алюмінію у питній воді та їхній вплив на метаболічні процеси в організмі лабораторних тварини/ Л. А. Томашевська [та ін.] (стр.70-75)
Гаркавий С. І. «А все-таки майбутнє належить гігієні»/ С. І. Гаркавий (стр.76-79)
Цікаві статті :
Знайти схожі


7.

Назва журналу :Медичні перспективи -2021р. т.26,N 3
Цікаві статті :
Loskutov O. Ye. Histological and histochemical assessment of short-term events in peri-implant bone for osteoinductivity evaluation of functional-protective implant coatings/ O. Ye. Loskutov [et al.] (стр.4-10)
Бабкіна Т. М. Фактори ризику фібриляції передсердь та їх модифікація: новий погляд на багаторічну проблему/ Т. М. Бабкіна [та ін.] (стр.11-18)
Borysenko А. А. Hygienic evaluation of the most common methods of agricultural crops treatment with chemical protection products (literature review)/ А. А. Borysenko [et al.] (стр.19-25)
Stepanov Yu. M. Features of eating behavior in children with different forms of non-alcoholic fatty liver disease/ Yu. M. Stepanov, N. Yu. Zavhorodnia, O. Yu. Zavhorodnia (стр.26-32)
Savchuk R. V. Electromyographic features of the perineum and pelvic floor in patients with an artificial bladder/ R. V. Savchuk [et al.] (стр.33-39)
Дитятковський В. О. Роль кутанного Т-клітинного атрактуючого хемокіну в розвитку різних фенотипів атопічного дерматиту в дітей/ В. О. Дитятковський [та ін.] (стр.39-46)
Lishchuk-Yakymovych K. O. Effectiveness of treatment of patients with systemic autoimmune diseases on the background of reactivation of persistent Epstein-Barr virus infection/ K. O. Lishchuk-Yakymovych [et al.] (стр.47-54)
Фіщенко Я. В. Роль епідуральних стероїдних ін’єкцій у лікуванні больового синдрому в пацієнтів з дегенеративними змінами поперекового відділу хребта/ Я. В. Фіщенко, І. В. Рой, Л. Д. Кравчук (стр.55-60)
Gryb V. A. The prognostic value of diagnostic tools in patients with seropositive myasthenia gravis: a retrospective study of 31 cases/ V. A. Gryb [et al.] (стр.61-69)
Нетяженко В. З. Гемодинамічне навантаження на внутрішньочерепне артеріальне русло у хворих після перенесеного геморагічного інсульту як ускладнення гіпертонічної хвороби/ В. З. Нетяженко, О. В. Ткачишин (стр.70-78)
Кравченко Б. С. Порівняльний аналіз оперативних втручань з приводу післяопераційної вентральної грижі в пацієнтів з ожирінням/ Б. С. Кравченко [та ін.] (стр.78-84)
Bolonska A. V. Treatment and prophylaxis of moderate and severe bronchopulmonary dysplasia in premature neonates/ A. V. Bolonska, O. Yu. Sorokina (стр.84-93)
Kravets O. V. Formation of initial changes in hemodynamics and fluid compartments in high surgical risk patients under the influence of acute abdominal pathology/ O. V. Kravets [et al.] (стр.94-100)
Liashchenko Yu. V. Clinical features of sleep disturbances in anxiety disorders of neurotic and organic genesis/ Yu. V. Liashchenko, L. M. Yuryeva (стр.100-106)
Zakharov S. V. Features of biochemical indices and content of enzymes in the serum of syphilis patients with viral hepatites B and C in the course of treatment/ S. V. Zakharov, V. K. Zakharov, V. V. Gorbuntsov (стр.107-113)
Diudiun A. D. Nosomorphosis of diseases caused by urogenital infections/ A. D. Diudiun, M. Y. Polion, N. N. Polion (стр.114-118)
Pavlysh O. S. Features of noninvasive cerebral oximetry and central hemodynamics in young children with hydrocephalus/ O. S. Pavlysh, V. I. Snisar (стр.119-125)
Аряєв М. Л. Домашнє і шкільне насильство щодо низькорослих дітей з дефіцитом гормона росту/ М. Л. Аряєв, Л. І. Сеньківська (стр.125-131)
Ishchenko O. V. Microbiological features of Pseudomonas aeruginosa in children with cystic fibrosis/ O. V. Ishchenko, D. O. Stepanskyi (стр.131-138)
Idashkina N. Н. Therapy of delayed consolidation of mandible fractures/ N. Н. Idashkina [et al.] (стр.139-145)
Kovach I. V. Microbial landscape and immune status in maxillary sinusitis of stomatogenic origin/ I. V. Kovach [et al.] (стр.145-151)
Tsymbaliuk V. I. Prevalence of premature birth in conditions of global warming/ V. I. Tsymbaliuk [et al.] (стр.152-161)
Депутат Ю. М. Застосування інформаційної моделі розрахунку раціону харчування для компенсації енергетичних витрат військовослужбовців Збройних Сил України/ Ю. М. Депутат [та ін.] (стр.161-168)
Ryabukha O. I. Environmental determinants of thyroid pathology/ O. I. Ryabukha, V. I. Fedorenko (стр.169-178)
Яворовський О. П. Культура безпеки пацієнтів у вітчизняних лікарняних закладах (повідомлення 1)/ О. П. Яворовський [та ін.] (стр.179-187)
Волосовець О. П. Алергічні та неалергічні хвороби шкіри в дітей України: ретроспективне дослідження за останні 24 роки/ О. П. Волосовець [та ін.] (стр.188-196)
Берест І. Р. Еволюція лікувально-оздоровчого напряму діяльності профспілок Галичини ХІХ – початку ХХ ст./ І. Р. Берест [та ін.] (стр.197-204)
Височина І. Л. Постковідний синдром: щодо ризиків розвитку тромботичних ускладнень у хворих з ішемічними ураженнями кінцівок (клінічні випадки)/ І. Л. Височина, Т. П. Ніколаєнко-Камишова, О. М. Бєсєдін (стр.205-211)
Antipkin Yu. H. Аutosomal recessive limb-girdle muscular dystrophy type 2A: two cases in Ukraine with different age of onset/ Yu. H. Antipkin [et al.] (стр.212-218)
Омельченко Л. І. Ураження серця при ювенільній системній склеродермії (клінічний випадок)/ Л. І. Омельченко [та ін.] (стр.219-227)
Зербіно Д. Д. Професор В. Г. Шлопов – видатний представник вітчизняної патологічної анатомії (до 80-річчя від дня народження)/ Д. Д. Зербіно [та ін.] (стр.228-229)
Surkov D. Correction: Using of dexmedetomidine in term neonates with hypoxic-ischemic encephalopathy/ D. Surkov (стр.230)
Цікаві статті :
Знайти схожі


8.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Гуліч М. П., Петренко О. Д., Любарська Л. С.
Назва : Компетенції, набуті у шкільному віці, та їхня роль у формуванні харчової поведінки молоді
Місце публікування : Довкілля та здоров’я. - Київ, 2021. - N 2. - С. 22-27 (Шифр ДУ9/2021/2)
MeSH-головна: ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
ШКОЛЬНИКИ -- SCHOOL STUDENTS
МОЛОДЫЕ -- YOUNG ADULT
Анотація: Проведено соціологічне опитування 284 осіб (юнаки та дівчата) переважно 17-18 років, які після закінчення середніх загальноосвітніх закладів вступили до вищих навчальних закладів України. Опитування стосувалося вивчення поінформованості молоді щодо принципів здорового харчування як одного з основних елементів здорового способу життя. Вивчалися самооцінка власного способу життя та контролю стану здоров’я, поінформованість щодо ролі дотримання принципів здорового харчування у збереженні здоров’я, деякі аспекти харчової поведінки, вплив особливостей харчування на формування хронічної неінфекційної патології. Використано анкетно-опитувальний метод. Встановлено, що незважаючи на задекларовану поінформованість значна частка респондентів не має звички дотримуватися принципів здорового харчування та здорового способу життя. Отримані результати свідчать про необхідність розробки для школярів загально-освітніх навчальних закладів спеціальних навчально-просвітницьких програм з формування у них усвідомленого ставлення до питань збереження здоров’я, навичок здорового способу життя і здорового харчування.Проведен социологический опрос 284 человек (юношей и девушек) преимущественно 17-18 лет, студентов высших учебных заведений Украины. Опрос касался изучения осведомленности молодежи о принципах здорового питания как одного из основных элементов здорового образа жизни. Изучались самооценка собственного образа жизни и контроля состояния здоровья, осведомленность о роли соблюдения принципов здорового питания в сохранении здоровья, некоторые аспекты пищевого поведения, влияние особенностей питания на формирование хронической неинфекционной патологии. Использовался анкетноопросный метод. Установлено, что несмотря на декларируемую осведомленность значительная часть респондентов не имеет привычки соблюдать принципы здорового питания и здорового образа жизни.Полученные результаты свидетельствуют о необходимости разработки для школьников общеобразовательных учебных заведений специальных учебно-просветительских программ по формированию у них осознанного отношения к вопросам сохранения здоровья, навыков здорового образа жизни и здорового питания.
Знайти схожі

9.

Назва журналу :Довкілля та здоров’я -2021р.,N 2
Цікаві статті :
Єлізарова О. Т. Профілактика хронічних неінфекційних захворювань в умовах пандемії СОVID-19/ О. Т. Єлізарова [та ін.] (стр.4-14)
Омельченко Е. М. Вплив законодавчих змін у сфері охорони здоров’я щодо тютюнопаління на захворюваність та смертність від серцево-судинної патології серед населення України/ Е. М. Омельченко [та ін.] (стр.15-21)
Гуліч М. П. Компетенції, набуті у шкільному віці, та їхня роль у формуванні харчової поведінки молоді/ М. П. Гуліч, О. Д. Петренко, Л. С. Любарська (стр.22-27)
Bandazhevskyi Yu. I. Comparative assessment of blood levels of homocysteine, hormones and minerals in children with different levels of physical crowth living near the Chornobyl exclusion zone/ Yu. I. Bandazhevskyi, N. F. Dubova (стр.28-35)
Бузинний М. Г. Сумарна альфа-активність та активність радону-222 у підземній воді у різних регіонах України/ М. Г. Бузинний, Л. Л. Михайлова (стр.36-44)
Черниченко І. О. Вплив деяких хімічних канцерогенів довкілля на захворюваність на гормонозалежні пухлини та можливі механізми його реалізації (огляд літератури)/ І. О. Черниченко [та ін.] (стр.44-55)
Полька Н. С. Відповідність існуючого фонду закладів загальної середньої освіти України сучасним вимогам "Нової української школи"/ Н. С. Полька [та ін.] (стр.56-62)
Махнюк В. М. Експертна оцінка архітектурно-планувальних рішень та умов експлуатації вбудованих закладів охорони здоров’я за методом Т. Сааті/ В. М. Махнюк [та ін.] (стр.62-71)
Яворовський О. П. Гайк Хачатурович Шахбазян - організатор санітарно-гігієнічної справи, науковець, педагог, палкий патріот України (до 125-річчя від дня народження)/ О. П. Яворовський, Г. А. Шкурко, Ю. Г. Чайка (стр.72-80)
Цікаві статті :
Знайти схожі


10.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Харченко О. О., Гуліч М. П., Ященко О. В., Моісеєнко І. Є., Любарська Л. С.
Назва : Визначення гістаміну у рибі та рибопродуктах: валідація фотометричного методу
Місце публікування : Довкілля та здоров’я. - Київ, 2021. - N 4. - С. 58-62 (Шифр ДУ9/2021/4)
MeSH-головна: ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТОВ КАЧЕСТВО -- FOOD QUALITY
РЫБНЫЕ ПРОДУКТЫ -- FISH PRODUCTS
ФОТОМЕТРИЯ -- PHOTOMETRY
ГИСТАМИН -- HISTAMINE
Анотація: За результатами проведення валідації обґрунтовано та експериментально доведено, що фотометрична методика кількісного визначення гістаміну може бути коректно відтворена і придатна для контролю якості вимірювань. Найбільш прийнятні результати отримано для концентрацій гістаміну в діапазоні від (50,0 ± 0,1) мг/кг до (200,0 ± 0,05) мг/кг. Для менших концентрацій гістаміну характерний більший відсоток сумарної невизначеності, хоча вона також знаходиться в межах допустимих значень. Оцінка отриманих валідаційних характеристик свідчить, що дана методика може використовуватись для кількісного визначення вмісту гістаміну у рибі та рибних продуктах і не поступається за точністю та правильністю методам високоефективної рідинної хроматографії.По результатам проведения валидации доказано, что фотометрическая методика количественного определения гистамина может быть корректно воспроизведена и пригодна для контроля качества измерений. Наиболее приемлемые результаты получены для концентраций гистамина в диапазоне от (50,0±0,1) мг/кг до (200,0±0,05) мг/кг. Для меньших концентраций гистамина характерен больший процент суммарной неопределенности, хотя она находится в пределах допустимых значений. Оценка полученных валидационных характеристик свидетельствует, что данная методика может использоваться для количественного определения содержания гистамина в рыбе и рыбных продуктах и ??не уступает по точности и правильности методам высокоэффективной жидкостной хроматографии.
Знайти схожі

 1-10    11-20   21-30   31-40   41-50   51-54 
 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)