Головна Спрощенний режим Відео-інструкція Опис
Авторизація
Прізвище
Пароль
 

Бази даних


Періодичні видання- результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
у знайденому
 Знайдено у інших БД:Книги (1)
Формат представлення знайдених документів:
повний інформаційнийкороткий
Відсортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком виданнятипом документа
Пошуковий запит: (<.>A=Гуліч, М. П.$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 54
Показані документи з 1 по 10
 1-10    11-20   21-30   31-40   41-50   51-54 
1.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Гуліч М. П., Ємченко Н. Л., Верченко Т. В., Ятченко О. О., Ольшевська О. Д., Єрмоленко В. П., Моісеєнко І. Є.
Назва : До питання створення таблиць хімічного складу молока і молочних продуктів вітчизняного виробництва
Місце публікування : Довкілля та здоров’я. - 2012. - № 1. - С. 65-69 (Шифр ДУ9/2012/1)
Предметні рубрики: Молоко
Пищевых продуктов анализ
Знайти схожі

2.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Петренко О. Д., Гуліч М. П., Любарська Л. С.
Назва : До питання актуальності запровадження безглютенового шкільного харчування
Паралельн. назви :On the relevance of the introduction of gluten-free school meals
Місце публікування : Довкілля та здоров’я. - 2023. - № 2. - С. 48-53 (Шифр ДУ9/2023/2)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-головна: ДИЕТА БЕЗГЛЮТЕНОВАЯ -- DIET, GLUTEN-FREE
ШКОЛЬНИКИ -- SCHOOL STUDENTS
ПИТАНИЯ ОЦЕНКА -- NUTRITION ASSESSMENT
ЦЕЛИАКИЯ -- CELIAC DISEASE
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Анотація: Метою дослідження було визначення можливості забезпечення дітей, які потребують безглютенової дієти, відповідним харчуванням в умовах закладу загальної середньої освіти. Матеріали та методи дослідження. Проведене соціологічне опитування батьків щодо основних проблем забезпечення харчуванням дітей, які потребують дієтичного харчування в умовах загальноосвітнього навчального закладу. Розробку зразкового раціону здійснювали на основі затверджених та оприлюднених на сайті МОЗ України «Технологічних карт страв та напоїв, призначених для організації шкільного харчування», а також рецептур і технологічних карт страв з інших офіційних друкованих джерел з урахуванням вимог чинних нормативних документів та дієтологічних рекомендацій. Розрахунок добового набору продуктів, харчової, енергетичної цінності проводили з урахуванням даних таблиць хімічного складу продуктів та норм фізіологічної потреби різних вікових груп дітей. Результати. За результатами проведених досліджень визначено можливість та доцільність розробки меню для організації безглютенового харчування в умовах закладів загальної середньої освіти. Розроблено зразок меню для організованого харчування дітей різних вікових груп з урахуванням вимог чинних нормативних документів. Доведено відповідність розробленого меню вимогам чинних нормативних документів за продуктовим набором, показниками харчової та енергетичної цінності. Висновки. Результати роботи свідчать про можливість та доцільність розробки меню для організації харчування дітей з особливими дієтичними потребами в умовах закладу загальної середньої освіти, що полегшить соціалізацію дитини та допоможе їй інтегруватись в суспільствоThe purpose of the study was to determine the possibility of providing children who need a gluten-free diet with appropriate nutrition in the conditions of a general secondary education institution. Research materials and methods. A sociological survey of parents was conducted regarding the main problems of providing nutrition to children who need dietary nutrition in the conditions of a general educational institution. The development of the sample diet was carried out on the basis of approved and published on the website of the Ministry of Health of Ukraine "Technological maps of dishes and drinks intended for the organization of school meals", as well as recipes and technological maps of dishes from other official printed sources, taking into account the requirements of current regulatory documents and dietary recommendations. The calculation of the daily set of products, food and energy value was carried out taking into account data from the tables of the chemical composition of products and the norms of physiological needs of different age groups of children. The results. According to the results of the conducted research, the possibility and expediency of developing a menu for the organization of gluten-free food in the conditions of general secondary education institutions was determined. A sample menu for organized nutrition of children of different age groups has been developed, taking into account the requirements of current regulatory documents. The compliance of the developed menu with the requirements of the current regulatory documents on the product set, indicators of nutritional and energy value has been proven. Conclusions. The results of the work indicate the possibility and expediency of developing a menu for the organization of food for children with special dietary needs in the conditions of a general secondary education institution, which will facilitate the child's socialization and help him integrate into society
Знайти схожі

3.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Гуліч М. П., Поліщук Т. В.
Назва : Забезпеченість дітей кальцієм: роль молочних продуктів, шляхи корекції
Місце публікування : Довкілля та здоров’я. - 2012. - № 4. - С. 61-65 (Шифр ДУ9/2012/4)
Предметні рубрики: Молоко
Пищевые продукты
Кальций-- дети
Знайти схожі

4.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Гуліч М. П., Бісько Н. А., Каплуненко В. Г., Єрмоленко В. П., Ященко О. В., Харченко О. О., Митропольська Н. Ю.
Назва : Цитрати біогенних металів - перспективне джерело збагачення їстівних та лікарських грибів мінеральними речовинами
Місце публікування : Довкілля та здоров’я. - 2012. - № 1. - С. 75-80 (Шифр ДУ9/2012/1)
Предметні рубрики: Минералы
Нанотехнологии
Знайти схожі

5.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Гуліч М. П., Харченко О. О. , Петренко О. Д., Ященко О. В., Любарська Л. С.
Назва : Харчування і стрес: виклики воєнного стану
Паралельн. назви :Nutrition and stress: the challenges of martial state
Місце публікування : Довкілля та здоров’я. - 2023. - № 3. - С. 31-38 (Шифр ДУ9/2023/3)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-головна: КОМБАТАНТНЫЕ РАССТРОЙСТВА -- COMBAT DISORDERS
СТРЕСС ПСИХОЛОГИЧЕСКИЙ -- STRESS, PSYCHOLOGICAL
ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- NUTRITION DISORDERS
ДИЕТОТЕРАПИЯ -- DIET THERAPY
БЕЛКОВО-ЭНЕРГЕТИЧЕСКАЯ НЕДОСТАТОЧНОСТЬ ПИЩЕВАЯ -- PROTEIN DEFICIENCY
Анотація: Актуальність проблеми полягає у тому, що нинішній воєнний час у більшості населення викликає дистрес, що впливає на усі системи і структури організму і призводить до психосоматичних розладів. Реакція організму на затяжний цілодобовий стрес супроводжується виснаженням відповідних вітамінів і мікроелементів, що беруть участь у механізмах стресадаптації, а супутній полінутрієнтний дефіцит поглиблює наслідки дистресу. Мета роботи: на основі принципів харчування людей з підвищеним психоемоційним навантаженням визначити необхідні харчові продукти та найбільш вагомі нутрієнти для аліментарної профілактики хронічного стресу і стрес-адаптації під час воєнного стану. Результати. Проведений аналіз свідчить, що навіть у складних умовах воєнного часу можна за рахунок корекції харчування знизити тривожність та зменшити стрес. Для підтримки організму буде достатньо споживати навіть найпростіш,і бюджетні продукти. Слід споживати білкову їжу (тваринний і рослинний білок) та уникати продуктів з високим вмістом насичених (твердих) жирів і цукру, оскільки вони дають лише невеликий приплив енергії, а у подальшому призводять до негативних наслідків. Висновки. Необхідна дієта з високим вмістом клітковини та свіжих овочів, що дають антистресовий резерв та ресурс вітамінів А, С, групи В і необхідних мікроелементів. Окрім того, різноманітні крупи, хліб, крохмалисті овочі містять повільні вуглеводи, які допоможуть зберігати відчуття насичення. Корекція та мінімальне урізноманітнення харчування допоможе зміцнити сон, заспокоїти нервову систему та зменшити прояви стресуThe relevance of the problem lies in the fact that today's wartime causes distress in the majority of the population, which affects all systems and structures of the body and leads to psychosomatic disorders. The body's reaction to prolonged round-the-clock stress is accompanied by the depletion of relevant vitamins and microelements involved in stress adaptation mechanisms, and the accompanying polynutrient deficiency deepens the consequences of distress. The purpose of the work: based on the principles of nutrition of people with increased psycho-emotional stress, to determine the necessary food products and the most important nutrients for alimentary prevention of chronic stress and stress adaptation during martial law. The results. The conducted analysis shows that even in the difficult conditions of wartime, it is possible to reduce anxiety and reduce stress by correcting the diet. To support the body, it will be enough to consume even the simplest, budget products. You should consume protein foods (both animal and vegetable protein) and avoid foods with a high content saturated (solid) fats and sugar, because they only give a small influx of energy, and in the future lead to negative consequences. Conclusions. A diet with a high content of fiber and fresh vegetables is necessary, providing an anti-stress reserve and a resource of vitamins A, C, group B and necessary trace elements. In addition, various cereals, bread, starchy vegetables contain slow carbohydrates, which will help maintain a feeling of satiety. Correcting and minimally diversifying food will help strengthen sleep, calm the nervous system and reduce stress
Знайти схожі

6.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Сердюк А. М., Гуліч М. П., Каплуненко В. Г., Косінов М. В.
Назва : Нанотехнології мікронутрієнтів: питання безпечності та біотичності наноматеріалів при виробництві харчових продуктів
Місце публікування : Журнал Академії Медичних Наук України. - 2010. - Т. 16, № 3. - С. 467-473 (Шифр ЖУ3н/2010/16/3)
Предметні рубрики: Нанотехнологии
Минеральные вещества
Пищевые продукты
Цитраты
Знайти схожі

7.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Гуліч М. П., Ємченко Н. Л., Томашевська Л. А., Каплуненко В. Г., Єрмоленко В. П., Косінов М. В., Харченко О. О., Моісеєнко І. Є., Ященко О. В.
Назва : Цитрати заліза, отримані за аквананотехнологією: хімічна та біологічна характеристики (оцінка хімічної чистоти та біодоступності)
Місце публікування : Довкілля та здоров’я. - 2011. - № 4. - С. 11-14 (Шифр ДУ9/2011/4)
Предметні рубрики: Нанотехнологии
Металлы
Цитраты
Железо
Пищевые продукты
Знайти схожі

8.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Гуліч М. П., Ємченко Н. Л., Томашевська Л. А., Каплуненко В. Г., Єрмоленко В. П., Косінов М. В., Харченко О. О., Моісеєнко І. Є., Ященко О. В.
Назва : Цитрат цинку, отриманий за аквананотехнологією: хімічна та біологічна характеристика (оцінка хімічної чистоти та біологічної доступності)
Місце публікування : Довкілля та здоров’я. - 2011. - № 2. - С. 44-49 (Шифр ДУ9/2011/2)
Предметні рубрики: Нанотехнологии
Цинк
Цитраты
Пищевые продукты
Знайти схожі

9.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Гуліч М. П., Петренко О. Д., Любарська Л. С. , Депутат Ю. М.
Назва : Харчування солдатів у бойових умовах: еволюція від Запорізької Січі до сьогодення
Місце публікування : Медичні перспективи. - Д., 2020. - Т. 25, № 1. - С. 221-229 (Шифр МУ10/2020/25/1)
Примітки : Бібліогр.: с. 228-229
MeSH-головна: ВОЕННОСЛУЖАЩИЕ -- MILITARY PERSONNEL
ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТОВ АНАЛИЗ -- FOOD ANALYSIS
Анотація: Харчування військовослужбовців у польових умовах або під час виконання спеціальних завдань з відривом від баз постачання має велике значення для підтримки боєздатності військ. Незамінним елементом у забезпеченні особового складу харчуванням є індивідуальні «сухі пайки», які найчастіше формуються з розрахунку на харчування одного військовослужбовця на одну-три доби. Комплектування армійських пайків у більшості країн здійснюється за національними нормами фізіологічної потреби з обов’язковим урахуванням рівня фізичного навантаження, статі та віку військовослужбовців. За останні роки процес удосконалення харчування військовослужбовців привертає увагу не тільки фахівців, але й громадськості. Інтерес представляє питання, як змінювалося харчування особового складу військ у бойових умовах за минулі часи. Мета роботи - вивчити в історичному аспекті особливості харчування військових в умовах бойових дій за період від Запорізької Січі до цього часу
Знайти схожі

10.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Сердюк А. М., Гуліч М. П., Петренко О. Д., Любарська Л. С. , Коблянська А. В.
Назва : Обізнаність та усвідомлення студентською молоддю загрози для здоров’я факторів ризику розвитку неінфекційних захворювань - сучасний стан проблеми
Місце публікування : Медичні перспективи. - 2019. - Т. 24, № 1. - С. 4-14 (Шифр МУ10/2019/24/1)
Примітки : Бібліогр. в кінці ст.
MeSH-головна: ЗДОРОВЫЙ ОБРАЗ ЖИЗНИ -- HEALTH BEHAVIOR
БОЛЕЗНЬ -- DISEASE
СТУДЕНТЫ -- STUDENTS
ФАКТОРЫ РИСКА -- RISK FACTORS
АНКЕТИРОВАНИЕ -- QUESTIONNAIRES
Анотація: Целью данной работы было: провести анализ осведомлен­ности и осознания студентами угрозы для здоровья факторов риска развития хронических неинфекционных заболеваний, установить наличие у них навыков здорового образа жизни; разработать и научно обосновать Алгоритм внедрения здоровьесберегающих образовательных технологий в учебный процесс высших учебных заведений Украины. Проведен социологический опрос среди студентов высших учебных заведений Украины касательно уровней осведомленности и осознания отдельных факторов развития неинфекционных заболе­ваний. Было опрошено 430 студентов Киевского национального торгово-экономического университета и 216 студентов Сумского государственного педагогического университета. Была использована специально раз­работанная анкета. Установлен высокий уровень осведомленности студентов касательно основных факто­ров развития неинфекционных заболеваний – нерационального питания, низкой физической активности, куре­ния, злоупотребления алкоголем. При этом студенты недостаточно осознают степень риска развития заболеваний и недостаточно мотивированы к ведению здорового образа жизни. Показано существенное различие показателей ведения здорового образа жизни среди студентов разнопрофильных вузов. Разработан Алгоритм внедрения здровьесберегающих образовательных технологий в учебный процесс высших учебных заведений, являющийся научно обоснованной системой, которая содержит основные задачи, принципы и меры, направленные на повышение уровня осведомленности и осознания студенческой молодежью угрозы для здоровья факторов риска развития хронических неинфекционных заболеваний. Полученные данные являются основанием для совершенствования мероприятий по профилактике неинфекционных заболеваний среди студентов в УкраинеThe purpose of this study was to analyze students’ awareness and con­sciousness about the threat to health of risk factors for the development of chronic non-infectious diseases, to determine whether they have the skills of a healthy lifestyle and to develop and scientifically substantiate the Algorithm for introducing health-saving educational technologies in the educational process of higher educational institutions of Ukraine. A sociological survey was conducted among students of higher educational institutions of Ukraine regarding the levels of awareness and consciousness about certain factors in the development of non-infectious diseases. 430 students of the Kiev National University of Trade and Economics and 216 students of Sumy State Pedagogical University were interviewed. A specially designed questionnaire was used. A high level of awareness of students about the main factors in the development of non-infectious diseases – poor nutrition, low physical activity, smoking and alcohol abuse has been established. At the same time, students are not sufficiently conscious about the risk of developing diseases and are unsufficiently motivated to a healthy lifestyle. It is shown a significant difference in indicators of healthy lifestyle among students of institutions of various profile. The Algorithm for the introduction of a health-saving educational technologies into the educational process of higher educational institutions, which is a scientifically substantiated system containing the main tasks, principles and measures aimed at raising the level of awareness and consciousness of young students about the health threat of risk factors for the development of chronic non- infectious diseases has been developed. The data obtained are the basis for the improvement of measures for the prevention of non-infectious diseases among students in Ukraine
Знайти схожі

 1-10    11-20   21-30   31-40   41-50   51-54 
 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)