Головна Спрощенний режим Відео-інструкція Опис
Авторизація
Прізвище
Пароль
 

Бази даних


Періодичні видання- результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
у знайденому
 Знайдено у інших БД:Книги (1)
Формат представлення знайдених документів:
повний інформаційнийкороткий
Відсортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком виданнятипом документа
Пошуковий запит: (<.>A=Гуліч, М. П.$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 54
Показані документи з 1 по 20
 1-20    21-40   41-54 
1.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Гуліч М. П., Харченко О. О., Ємченко Н. Л., Єрмоленко В. П., Моісеєнко І. Є.
Назва : Цитрати магнію, отримані за аквананотехнологією: хімічна та біологічна характеристики
Місце публікування : Довкілля та здоров’я. - 2014. - № 4. - С. 14-18 (Шифр ДУ9/2014/4)
MeSH-головна: ЦИТРАТЫ -- CITRATES
МАГНИЯ СОЕДИНЕНИЯ -- MAGNESIUM COMPOUNDS
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES
КРЫСЫ -- RATS
Знайти схожі

2.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Гуліч М. П., Ємченко Н. Л., Томашевська Л. А., Каплуненко В. Г., Єрмоленко В. П., Косінов М. В., Харченко О. О., Моісеєнко І. Є., Ященко О. В.
Назва : Цитрати заліза, отримані за аквананотехнологією: хімічна та біологічна характеристики (оцінка хімічної чистоти та біодоступності)
Місце публікування : Довкілля та здоров’я. - 2011. - № 4. - С. 11-14 (Шифр ДУ9/2011/4)
Предметні рубрики: Нанотехнологии
Металлы
Цитраты
Железо
Пищевые продукты
Знайти схожі

3.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Гуліч М. П., Бісько Н. А., Каплуненко В. Г., Єрмоленко В. П., Ященко О. В., Харченко О. О., Митропольська Н. Ю.
Назва : Цитрати біогенних металів - перспективне джерело збагачення їстівних та лікарських грибів мінеральними речовинами
Місце публікування : Довкілля та здоров’я. - 2012. - № 1. - С. 75-80 (Шифр ДУ9/2012/1)
Предметні рубрики: Минералы
Нанотехнологии
Знайти схожі

4.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Гуліч М. П., Ємченко Н. Л., Томашевська Л. А., Каплуненко В. Г., Єрмоленко В. П., Косінов М. В., Харченко О. О., Моісеєнко І. Є., Ященко О. В.
Назва : Цитрат цинку, отриманий за аквананотехнологією: хімічна та біологічна характеристика (оцінка хімічної чистоти та біологічної доступності)
Місце публікування : Довкілля та здоров’я. - 2011. - № 2. - С. 44-49 (Шифр ДУ9/2011/2)
Предметні рубрики: Нанотехнологии
Цинк
Цитраты
Пищевые продукты
Знайти схожі

5.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Гуліч М. П., Петренко О. Д., Любарська Л. С. , Депутат Ю. М.
Назва : Харчування солдатів у бойових умовах: еволюція від Запорізької Січі до сьогодення
Місце публікування : Медичні перспективи. - Д., 2020. - Т. 25, № 1. - С. 221-229 (Шифр МУ10/2020/25/1)
Примітки : Бібліогр.: с. 228-229
MeSH-головна: ВОЕННОСЛУЖАЩИЕ -- MILITARY PERSONNEL
ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТОВ АНАЛИЗ -- FOOD ANALYSIS
Анотація: Харчування військовослужбовців у польових умовах або під час виконання спеціальних завдань з відривом від баз постачання має велике значення для підтримки боєздатності військ. Незамінним елементом у забезпеченні особового складу харчуванням є індивідуальні «сухі пайки», які найчастіше формуються з розрахунку на харчування одного військовослужбовця на одну-три доби. Комплектування армійських пайків у більшості країн здійснюється за національними нормами фізіологічної потреби з обов’язковим урахуванням рівня фізичного навантаження, статі та віку військовослужбовців. За останні роки процес удосконалення харчування військовослужбовців привертає увагу не тільки фахівців, але й громадськості. Інтерес представляє питання, як змінювалося харчування особового складу військ у бойових умовах за минулі часи. Мета роботи - вивчити в історичному аспекті особливості харчування військових в умовах бойових дій за період від Запорізької Січі до цього часу
Знайти схожі

6.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Депутат Ю. М., Гуліч М. П.
Назва : Харчування військовослужбовців Збройних Сил України в зоні проведення операції об’єднаних сил: реалії та необхідність подальших змін
Паралельн. назви :Nutrition of the ukrainian military personnel in the zone of joint forces operation : realities and necessity for further changes
Місце публікування : Довкілля та здоров’я. - 2019. - № 1. - С. 23-28 (Шифр ДУ9/2019/1)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-головна: ВОЕННОСЛУЖАЩИЕ -- MILITARY PERSONNEL
ЛОКАЛЬНЫЕ ВОЙНЫ И КОНФЛИКТЫ -- LOCAL WARS AND CONFLICTS
ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТОВ КАЧЕСТВО -- FOOD QUALITY
ПИТАТЕЛЬНАЯ ЦЕННОСТЬ -- NUTRITIVE VALUE
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Анотація: Мета: вивчення організації харчового забезпечення військовослужбовців ЗС України за нормою №1- загальновійськова в зоні проведення ООС (АТО) в 2017 - 2018 рр. в порівнянні з 2015 - 2016 рр. Методи дослідження: проведено соціологічне опитування особового складу ЗС України в зоні проведення ООС на території Донецької та Луганської областей щодо оцінки організації та якості харчування. Кількість опитаних в 2015-2016 рр склало 287 чоловік, в 2017-2018 рр - 150 військовослужбовців. Вивчався: оцінка якості складових раціону харчування, дотримання режиму харчування, оцінка системи харчування за рахунок держави в цілому, пріоритети побажань для поліпшення харчування. Використано методи: соціологічний, гігієнічний, статистичний. Проведено порівняння організації харчування військовослужбовців в зоні проведення ООС (АТО) в 2016-2016 рр і 2017-2018 рр. Результати. Позитивні зрушення в організації харчування військовослужбовців на сході України в 2017-2018 рр., В порівнянні з 2015-2016 рр. відзначили 38,9% опитаних; про відсутність змін відповіло 50,5%, про погіршення харчування висловилося 10,6%. Респонденти відзначили ряд істотних недоліків: нерегулярність харчування, несвоєчасність приготування і доставки їжі, одноманітність їжі, швидке настання відчуття голоду. Висловили побажання щодо поліпшення раціону харчування. Висновок: Отримані результати свідчать про необхідність подальшого удосконалення організації продовольчого забезпечення військовослужбовців ЗС України в зоні ООС за рахунок впровадження і гарантування всіх розроблених Міністерством оборони України заходів, а також суворого контролю за виконанням цих заходівObjective: We studied the organization of food supply for military personnel of the Ukrainian Armed Forces (UAF) by the common for all arms norm №1 in a zone of Joint Forces Operation (ATO) in 2017 – 2018 in comparison with 2015 – 2016. Methods: We performed a sociological questioning of the UAF military personnel in JFO zone (Donetsk and Luhansk oblasts) regarding the evaluation of organization and quality of food. 287 servicemen took part in the questioning in 2015-2016; 150 servicemen – in 2017-2018. We studied the quality of food intake components, keeping to a diet; evaluated the government nutrition system in a whole; and studied the priorities of wishes for nutrition improvement. Sociological, hygienic, and statistical methods were applied. We carried out a comparison of the organization of nutrition for military personnel in the JFO (ATO) zone in 2016–2016 and 2017–2018. Results: In 2017-2018 in comparison with 2015-2016, 38.9% of the respondents noted the positive shifts in the organization of the nutrition for military personnel in the east of Ukraine; about 50.5% of the respondents noted the absence of changes; about 10.6% of the respondents informed about a deterioration of nutrition. The respondents noted a number of significant shortcomings: irregular nutrition, inopportune preparation and delivery of food, food sameness, fast onset of hunger sensation. They expressed wishes for the improvement of food intake. Conclusion: The obtained results indicate a necessity for further improvement of the organization of food supply for military personnel of the Ukrainian Arm Forces in JFO zone by introduction and guarantee of all measures developed by the Ministry of Defense of Ukraine, as well as a strict monitoring of these activities
Знайти схожі

7.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Гуліч М. П., Харченко О. О. , Петренко О. Д., Ященко О. В., Любарська Л. С.
Назва : Харчування і стрес: виклики воєнного стану
Паралельн. назви :Nutrition and stress: the challenges of martial state
Місце публікування : Довкілля та здоров’я. - 2023. - № 3. - С. 31-38 (Шифр ДУ9/2023/3)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-головна: КОМБАТАНТНЫЕ РАССТРОЙСТВА -- COMBAT DISORDERS
СТРЕСС ПСИХОЛОГИЧЕСКИЙ -- STRESS, PSYCHOLOGICAL
ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- NUTRITION DISORDERS
ДИЕТОТЕРАПИЯ -- DIET THERAPY
БЕЛКОВО-ЭНЕРГЕТИЧЕСКАЯ НЕДОСТАТОЧНОСТЬ ПИЩЕВАЯ -- PROTEIN DEFICIENCY
Анотація: Актуальність проблеми полягає у тому, що нинішній воєнний час у більшості населення викликає дистрес, що впливає на усі системи і структури організму і призводить до психосоматичних розладів. Реакція організму на затяжний цілодобовий стрес супроводжується виснаженням відповідних вітамінів і мікроелементів, що беруть участь у механізмах стресадаптації, а супутній полінутрієнтний дефіцит поглиблює наслідки дистресу. Мета роботи: на основі принципів харчування людей з підвищеним психоемоційним навантаженням визначити необхідні харчові продукти та найбільш вагомі нутрієнти для аліментарної профілактики хронічного стресу і стрес-адаптації під час воєнного стану. Результати. Проведений аналіз свідчить, що навіть у складних умовах воєнного часу можна за рахунок корекції харчування знизити тривожність та зменшити стрес. Для підтримки організму буде достатньо споживати навіть найпростіш,і бюджетні продукти. Слід споживати білкову їжу (тваринний і рослинний білок) та уникати продуктів з високим вмістом насичених (твердих) жирів і цукру, оскільки вони дають лише невеликий приплив енергії, а у подальшому призводять до негативних наслідків. Висновки. Необхідна дієта з високим вмістом клітковини та свіжих овочів, що дають антистресовий резерв та ресурс вітамінів А, С, групи В і необхідних мікроелементів. Окрім того, різноманітні крупи, хліб, крохмалисті овочі містять повільні вуглеводи, які допоможуть зберігати відчуття насичення. Корекція та мінімальне урізноманітнення харчування допоможе зміцнити сон, заспокоїти нервову систему та зменшити прояви стресуThe relevance of the problem lies in the fact that today's wartime causes distress in the majority of the population, which affects all systems and structures of the body and leads to psychosomatic disorders. The body's reaction to prolonged round-the-clock stress is accompanied by the depletion of relevant vitamins and microelements involved in stress adaptation mechanisms, and the accompanying polynutrient deficiency deepens the consequences of distress. The purpose of the work: based on the principles of nutrition of people with increased psycho-emotional stress, to determine the necessary food products and the most important nutrients for alimentary prevention of chronic stress and stress adaptation during martial law. The results. The conducted analysis shows that even in the difficult conditions of wartime, it is possible to reduce anxiety and reduce stress by correcting the diet. To support the body, it will be enough to consume even the simplest, budget products. You should consume protein foods (both animal and vegetable protein) and avoid foods with a high content saturated (solid) fats and sugar, because they only give a small influx of energy, and in the future lead to negative consequences. Conclusions. A diet with a high content of fiber and fresh vegetables is necessary, providing an anti-stress reserve and a resource of vitamins A, C, group B and necessary trace elements. In addition, various cereals, bread, starchy vegetables contain slow carbohydrates, which will help maintain a feeling of satiety. Correcting and minimally diversifying food will help strengthen sleep, calm the nervous system and reduce stress
Знайти схожі

8.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Любарська Л. С., Ємченко Н. Л., Гуліч М. П.
Назва : Фактичний вміст мікроелементів цинку і міді у харчових раціонах дітей дошкільних навчальних закладів м. Києва
Паралельн. назви :The actual content of zinc and copper trace elements in the food intake of the children at pre-school educational institutions in Kyiv
Місце публікування : Довкілля та здоров’я. - 2015. - № 4. - С. 47-50 (Шифр ДУ9/2015/4)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-головна: ПИТАНИЯ ОЦЕНКА -- NUTRITION ASSESSMENT
ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТОВ АНАЛИЗ -- FOOD ANALYSIS
МИКРОЭЛЕМЕНТЫ -- TRACE ELEMENTS
ЦИНК -- ZINC
МЕДЬ -- COPPER
ДОШКОЛЬНИКИ
Знайти схожі

9.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Гуліч М. П., Коблянська А. В.
Назва : Стратегія ВООЗ щодо профілактики неінфекційних захворювань та боротьби з ними: сучасні аспекти реалізації програми CINDI в Україні
Місце публікування : Довкілля та здоров’я. - 2010. - № 2. - С. 57-63 (Шифр ДУ9/2010/2)
Предметні рубрики: Неинфекционные болезни-- проф
Всемирная организация здравоохранения
Знайти схожі

10.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Гуліч М. П., Петренко О. Д., Антомонов М. Ю., Федорова Д. В., Вепсяляйнен H., Ерккола М.
Назва : Розлади харчової поведінки дітей внаслідок стресу, спричиненого війною: загальні результати дослідження
Паралельн. назви :Eating disorders in children as a consequence of stress caused by war: general results of the study
Місце публікування : Довкілля та здоров’я. - 2023. - № 4. - С. 37-45 (Шифр ДУ9/2023/4)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-головна: ШКОЛЬНИКИ -- SCHOOL STUDENTS
ТРЕВОГИ СОСТОЯНИЯ НЕВРОТИЧЕСКИЕ -- ANXIETY DISORDERS
ПИЩИ ПРИЕМА НАРУШЕНИЯ -- EATING DISORDERS
КОМБАТАНТНЫЕ РАССТРОЙСТВА -- COMBAT DISORDERS
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Анотація: Мета дослідження – визначити розлади харчової поведінки за результатами опитування батьків та аналізу сприйняття поведінки дітей 5-17 років в умовах стресу, спричиненого війною. Матеріали та методи дослідження. Проведене масштабне перехресне опитування батьків дітей шкільного віку, які на момент початку війни (24 лютого 2022р.) знаходились в Україні. Всього в опитуванні взяло участь 5165 батьків. Опитування стосувалось порушень харчової поведінки та включало інформацію про стать, вік, місце та умови перебування дитини, фінансове забезпечення та доступність родини до харчових продуктів, загальні психічні прояви стресу, харчові розлади які виникли внаслідок військових дій, зміни статури дитини тощо. В роботі використано спеціально розроблену анкету на підставі стандартизованих опитувальників щодо дитячого стресу та розладів харчування. Даний етап роботи визначає особливості місцеперебування дитини відносно військових подій (перебування на окупованих територіях, в безпосередній близькості від бойових дій, на мирній території, переміщення в межах України або виїзд за кордон) та їх вплив на харчову поведінку дітей шкільного віку. Обробка результатів включала дескриптивну статистику, а також аналіз зав’язків змінних за допомогою таблиць спряженості шляхом розрахунку рангового коефіцієнту Спірмена та хі-квадрату Пірсона для якісних змінних. Результати. Встановлено, що відсутність або зниження апетиту, швидке насичення, зміна відношення до їжі є загальними стресовими розладами, притаманними всій досліджуваній когорті дітей. Статистичний аналіз виявив, що частота та тривалість порушень режиму харчування, апетиту, затримка насиченості, примхливість або нерозбірливість, сомато-вегетативні прояви, формування відрази або пристрасті до певних харчових продуктів у дітей шкільного віку пов’язані з інтенсивністю та характером пережитого військового стресу. Перебування на окупованих територіях або поблизу бойових дій та наступне переміщення має найбільший вплив на частоту та тривалість розладів харчової поведінки. Формування довготривалих порушень харчової поведінки в усіх групах фактично є поглибленням нездорових харчових звичок школярів, які були продемонстровані в попередніх дослідженнях. Очікувано, ці порушення призведуть до підвищення частоти хронічних неінфекційних захворювань у подальшому житті. Висновки. Отримані результати мають важливе значення для подальшої інтерпретації результатів в рамках вивчення розладів харчової поведінки дітей в умовах стресу, викликаного війною в Україні та надання рекомендацій щодо корекції виявлених порушень. Дослідження має важливе соціальне значення для України, оскільки спрямоване на вирішення психологічних та медичних наслідків війниThe purpose of the study is to determine eating disorders based on the results of a survey of parents and an analysis of the perception of the behavior of children aged 5-17 in conditions of stress caused by war. Research materials and methods. A large-scale cross-sectional survey of parents of school-age children who were in Ukraine at the time of the start of the war (February 24, 2022) was conducted. A total of 5,165 parents took part in the survey. The survey concerned eating disorders and included information about the gender, age, place and conditions of the child's stay, financial support and the family's access to food, general mental manifestations of stress, eating disorders that arose as a result of military operations, changes in the child's physique, etc. The work uses a specially developed questionnaire based on standardized questionnaires about children's stress and eating disorders. This stage of the work determines the peculiarities of the child's whereabouts in relation to military events (staying in occupied territories, in close proximity to hostilities, in peaceful territory, moving within Ukraine or going abroad) and their impact on the eating behavior of school-aged children. The processing of the results included descriptive statistics, as well as the analysis of the relationships of the variables using conjugation tables by calculating the Spearman's rank coefficient and Pearson's chi-square for qualitative variables. The results. It was established that the absence or decrease of appetite, rapid satiety, change in attitude to food are general stress disorders inherent in the entire studied cohort of children. Statistical analysis revealed that the frequency and duration of eating disorders, appetite, delayed satiety, capriciousness or lack of understanding, somato-vegetative manifestations, the formation of disgust or passion for certain food products in school-age children are related to the intensity and nature of the experienced military stress. Being in occupied territories or near hostilities and subsequent displacement has the greatest impact on the frequency and duration of eating disorders. The formation of long-term eating disorders in all groups is actually a deepening of unhealthy eating habits of schoolchildren, which were demonstrated in previous studies. It is expected that these violations will lead to an increase in the frequency of chronic non-communicable diseases in later life. Conclusions. The obtained results are important for the further interpretation of the results in the framework of the study of children's eating disorders under the conditions of stress caused by the war in Ukraine and providing recommendations for the correction of the detected violations. The research has an important social significance for Ukraine, as it is aimed at solving the psychological and medical consequences of the war
Знайти схожі

11.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Сердюк А. М., Полька Н. С., Гуліч М. П.
Назва : Профілактика неінфекційних захворювань, що пов’язані зі способом життя, особливостями харчування та фізичною активністю, - вагомий напрям національної стратегії охорони здоров’я населення України
Місце публікування : Журнал Академії Медичних Наук України. - 2010. - Т. 16, № 2. - С. 299-306 (Шифр ЖУ3н/2010/16/2)
Предметні рубрики: Профилактическая медицина
Питание
Здравоохранение, мероприятия по укреплению здоровья
Здоровый образ жизни
Знайти схожі

12.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Сердюк А. М., Гуліч М. П.
Назва : Політика в галузі харчування населення - головний пріоритет держави
Місце публікування : Довкілля та здоров’я. - 2002. - № 3. - С. 50-52 (Шифр ДУ9/2002/3)
MeSH-головна: ПИТАНИЯ ПОЛИТИКА -- NUTRITION POLICY
Знайти схожі

13.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Сердюк А. М., Гуліч М. П., Петренко О. Д., Любарська Л. С., Коблянська А. В.
Назва : Оцінка обізнаності та усвідомлення студентською молоддю ролі харчування в розвитку неінфекційних захворювань
Паралельн. назви :Assessing the awareness and consciousness of young students about the role of nutrition in the development of non-infectious diseases
Місце публікування : Довкілля та здоров’я. - 2019. - № 2. - С. 27-31 (Шифр ДУ9/2019/2)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-головна: СТУДЕНТЫ -- STUDENTS
ПИТАНИЯ РЕЖИМА КОНТРОЛЬ -- DIET SURVEYS
ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
РИСКА СТЕПЕНИ ОЦЕНКА -- RISK ADJUSTMENT
ИНФОРМАЦИИ РАСПРОСТРАНЕНИЕ -- INFORMATION DISSEMINATION
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Анотація: Мета роботи - дослідження особливостей обізнаності та усвідомлення студентами вищих навчальних закладів різного профілю щодо здорового способу життя і загрози для здоров'я чинників ризику розвитку НИЗ, перш за все, харчування. Матеріали і методи: проведено соціологічне опитування серед студентів вищих навчальних закладів України щодо рівнів обізнаності, а також поширеності окремих факторів розвитку неінфекційних захворювань. У дослідженні взяло участь 430 студентів Київського національного торгово-економічного університету та 217 студентів Сумського державного педагогічного університету. Використано методи: соціологічний, статистичний. Результати: Встановлено високий рівень обізнаності студентів щодо основних чинників розвитку неінфекційних захворювань, зокрема, харчування. Однак їх обізнаність не веде до усвідомлення ними загрози цих факторів для здоров'я. Вивчено поширеність негативних чинників харчової поведінки студентів, таких як споживання надмірної кількості цукру, солі, газованих напоїв, спредів і маргаринів, брак свіжих овочів і фруктів в харчуванні і т.д. Показано суттєву різницю показників харчової поведінки студентів різнопрофільних вузів. Висновок: обґрунтовано необхідність подальшого доопрацювання та удосконалення інформаційних та навчальних програм для студентів з метою поліпшення їх обізнаності та усвідомлення небезпеки факторів ризику розвитку неінфекційних захворюваньThe purpose of the work is to study the awareness and consciousness of students of higher educational institutions of various profiles in healthy lifestyle and a threat to health of risk factors for the development of non-infectious diseases, in particular, nutrition. Materials and methods: a sociological survey was conducted among students of higher educational institutions of Ukraine on the levels of awareness and prevalence of certain factors in the development of non-infectious diseases. The study involved 430 students of the Kyiv National University of Trade and Economics and 217 students of Sumy State Pedagogical University. Used methods: sociological, statistical. Results: A high level of students' awareness of the main factors in the development of non-infectious diseases, in particular nutrition, was established. However, their awareness does not lead them to realize the threat to the health of these factors. The prevalence of negative factors in students' eating behavior, such as the consumption of excessive amounts of sugar, salt, carbonated drinks, spreads and margarines, lack of fresh vegetables and fruits in the diet, etc., was studied. It shows a significant difference in the indicators of the eating behavior of students from different universities. Conclusion: the need for further development and improvement of information and training programs for students to improve their awareness and awareness of the risk factors for the development of non-infectious diseases has been substantiated
Знайти схожі

14.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Сердюк А. М., Гуліч М. П., Петренко О. Д., Любарська Л. С. , Коблянська А. В.
Назва : Обізнаність та усвідомлення студентською молоддю загрози для здоров’я факторів ризику розвитку неінфекційних захворювань - сучасний стан проблеми
Місце публікування : Медичні перспективи. - 2019. - Т. 24, № 1. - С. 4-14 (Шифр МУ10/2019/24/1)
Примітки : Бібліогр. в кінці ст.
MeSH-головна: ЗДОРОВЫЙ ОБРАЗ ЖИЗНИ -- HEALTH BEHAVIOR
БОЛЕЗНЬ -- DISEASE
СТУДЕНТЫ -- STUDENTS
ФАКТОРЫ РИСКА -- RISK FACTORS
АНКЕТИРОВАНИЕ -- QUESTIONNAIRES
Анотація: Целью данной работы было: провести анализ осведомлен­ности и осознания студентами угрозы для здоровья факторов риска развития хронических неинфекционных заболеваний, установить наличие у них навыков здорового образа жизни; разработать и научно обосновать Алгоритм внедрения здоровьесберегающих образовательных технологий в учебный процесс высших учебных заведений Украины. Проведен социологический опрос среди студентов высших учебных заведений Украины касательно уровней осведомленности и осознания отдельных факторов развития неинфекционных заболе­ваний. Было опрошено 430 студентов Киевского национального торгово-экономического университета и 216 студентов Сумского государственного педагогического университета. Была использована специально раз­работанная анкета. Установлен высокий уровень осведомленности студентов касательно основных факто­ров развития неинфекционных заболеваний – нерационального питания, низкой физической активности, куре­ния, злоупотребления алкоголем. При этом студенты недостаточно осознают степень риска развития заболеваний и недостаточно мотивированы к ведению здорового образа жизни. Показано существенное различие показателей ведения здорового образа жизни среди студентов разнопрофильных вузов. Разработан Алгоритм внедрения здровьесберегающих образовательных технологий в учебный процесс высших учебных заведений, являющийся научно обоснованной системой, которая содержит основные задачи, принципы и меры, направленные на повышение уровня осведомленности и осознания студенческой молодежью угрозы для здоровья факторов риска развития хронических неинфекционных заболеваний. Полученные данные являются основанием для совершенствования мероприятий по профилактике неинфекционных заболеваний среди студентов в УкраинеThe purpose of this study was to analyze students’ awareness and con­sciousness about the threat to health of risk factors for the development of chronic non-infectious diseases, to determine whether they have the skills of a healthy lifestyle and to develop and scientifically substantiate the Algorithm for introducing health-saving educational technologies in the educational process of higher educational institutions of Ukraine. A sociological survey was conducted among students of higher educational institutions of Ukraine regarding the levels of awareness and consciousness about certain factors in the development of non-infectious diseases. 430 students of the Kiev National University of Trade and Economics and 216 students of Sumy State Pedagogical University were interviewed. A specially designed questionnaire was used. A high level of awareness of students about the main factors in the development of non-infectious diseases – poor nutrition, low physical activity, smoking and alcohol abuse has been established. At the same time, students are not sufficiently conscious about the risk of developing diseases and are unsufficiently motivated to a healthy lifestyle. It is shown a significant difference in indicators of healthy lifestyle among students of institutions of various profile. The Algorithm for the introduction of a health-saving educational technologies into the educational process of higher educational institutions, which is a scientifically substantiated system containing the main tasks, principles and measures aimed at raising the level of awareness and consciousness of young students about the health threat of risk factors for the development of chronic non- infectious diseases has been developed. The data obtained are the basis for the improvement of measures for the prevention of non-infectious diseases among students in Ukraine
Знайти схожі

15.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Сердюк А. М., Гуліч М. П., Коблянська А. В., Любарська Л. С.
Назва : Обізнаність та усвідомлення молоддю загрози для здоров’я поведінкових факторів ризику розвитку неінфекційних захворювань – вагома складова реалізації профілактичних заходів
Паралельн. назви :Awareness and understanding of the threats for the health of the behavioral risk factors in the development of non-communicable diseases by the young people as an important component of the implementation of preventive measures
Місце публікування : Довкілля та здоров’я. - 2018. - № 3. - С. 62-66 (Шифр ДУ9/2018/3)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-головна: СОЦИАЛЬНЫЕ ДЕТЕРМИНАНТЫ ЗДОРОВЬЯ -- SOCIAL DETERMINANTS OF HEALTH
СТУДЕНТЫ -- STUDENTS
КУРЕНИЕ -- SMOKING
АЛКОГОЛЕМ ВЫЗВАННЫЕ РАССТРОЙСТВА -- ALCOHOL-RELATED DISORDERS
ЗДОРОВЫЙ ОБРАЗ ЖИЗНИ -- HEALTH BEHAVIOR
ПРОФИЛАКТИЧЕСКИЕ СЛУЖБЫ -- PREVENTIVE HEALTH SERVICES
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Анотація: Актуальність обумовлена ​​необхідністю вивчення як рівня обізнаності молоді щодо факторів ризику розвитку неінфекційних захворювань, так і ступеня їх поширеності куріння серед прогнозування наслідків реалізації профілактичних заходів. Мета - визначення рівня обізнаності студентів про поведінкових факторах ризику розвитку неінфекційних захворювань і усвідомлення ними загрози цих факторів для здоров'я. Матеріали та методи. Проведено опитування студентів Київського національного торгово-економічного університету за спеціальністю: харчова технологія та товарознавство (вибірка - 430 респондентів) про основних фактори ризику розвитку неінфекційних захворювань, а також усвідомлення молоддю ролі способу життя для збереження здоров'я. Результати. Було показано, що про вплив поведінкових факторів на розвиток неінфекційних захворювань обізнані більшість студентів: про вплив нераціонального харчування - 87,4%, недостатній фізичній активності - 80,9%, зловживання алкоголем і слабоалкогольними напоями - 92,2%, куріння - 91, 6%. Однак, ця обізнаність не приводить до усвідомлення загрози їх здоров'ю: вживають солодкі газовані та слабоалкогольні напої (відповідно: 68% - дівчата, 92% - юнаки; 65% - дівчата, 71% - юнаки), кожна третя дівчина і більше 40% воліють випивати чай або каву з 2 і більше ложками цукру, вживають 25 г і більше солі на добу, а також 25% респондентів вживають маргарини і спреди, близько 25% невживані щодня фрукти і овочі; курять сигарети і вживають наркотики відповідно 23,8% - дівчата, 43,7% - юнаки та 10,3% респондентів. Встановлено, що тільки 55% опитаних вказали про активний спосіб життя і підтримці своєї фізичної форми. Наведене дослідження свідчить про необхідність подальшого удосконалення інформаційних та навчальних програм для поліпшення обізнаності та усвідомлення молодята небезпеки основних поведінкових факторів ризику розвитку неінфекційних захворюваньThe topicality is stipulated by the necessity for the study both the level of the awareness of young people regarding risk factors of the development of non-communicable diseases and the level of their prevalence for the prediction of the consequences of the implementation of preventive measures. Objective: We determined the level of the awareness of the students about behavioral risk factors for the development of non-communicable diseases and understanding of the threats of these factors by them. Materials and methods: We performed the questionary in the students (430 respondents) of the Kyiv National Trade and Economic University in the speciality: food technology and commodity science about main risk factors for the development of non-communicable diseases and understanding of the role of the lifestyle for the health preservation in the young people. Results: The majority of the students was shown to be aware of the influence of the behavioral factors on the development of non-communicable diseases, the effect of inefficient nutrition - 87.4%, insufficient physical activity - 80.9%, alcohol and low-alcohol beverages - 92.2%, smoking - 91.6%. However, this awareness does not lead to understanding of the threat for their health: they consume sweet fizzy and low-alcohol beverages (girls - 68%, boys - 92%, girls - 65%, boys - 71% , respectively), every third girl and over 40% prefer to drink tea or coffee with 2 or more spoons of sugar, use 25 grams and more salt daily, and 25% of the respondents consume margarines and spreads, about 25% do not consume fruits and vegetables every day, 23.8% of the girls, 43.7% of the boys, and 10.3% of the respondents smoke cigarettes and use drugs. Only 55% of the respondents were estimated to point to an active lifestyle and maintaining of their physical form. The study indicates the need for the further improvement of the information and training programs to improve the awareness and understanding of the dangers of the main behavioral risk factors for the development of non-communicable diseases by the young people
Знайти схожі

16.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Сердюк А. М., Гуліч М. П., Каплуненко В. Г., Косінов М. В.
Назва : Нанотехнології мікронутрієнтів: проблеми, перспективи та шляхи ліквідації дефіциту макро- та мікроелементів
Місце публікування : Журнал Академії Медичних Наук України. - 2010. - Т. 16, № 1. - С. 107-114 (Шифр ЖУ3н/2010/16/1)
Предметні рубрики: Пищевые продукты
Нанотехнологии
Пищевые микроэлементы
Витамины
Знайти схожі

17.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Сердюк А. М., Гуліч М. П., Каплуненко В. Г., Косінов М. В.
Назва : Нанотехнології мікронутрієнтів: питання безпечності та біотичності наноматеріалів при виробництві харчових продуктів
Місце публікування : Журнал Академії Медичних Наук України. - 2010. - Т. 16, № 3. - С. 467-473 (Шифр ЖУ3н/2010/16/3)
Предметні рубрики: Нанотехнологии
Минеральные вещества
Пищевые продукты
Цитраты
Знайти схожі

18.

Назва журналу :Медичні перспективи -2019р. т.24,N 1
Цікаві статті :
Сердюк А. М. Обізнаність та усвідомлення студентською молоддю загрози для здоров’я факторів ризику розвитку неінфекційних захворювань - сучасний стан проблеми/ А. М. Сердюк [та ін.] (стр.4-14)
Медведєв M. В. Сучасний погляд на етіологію, патогенез та можливості діагностики зовнішнього генітального ендометріозу (огляд літератури)/ M. В. Медведєв, Д. А. Покровенко (стр.21-30)
Khaniukov O. Formation and improvement of clinical thinking in medical students/ O. Khaniukov [et al.] (стр.15-20)
Semyonova L. S. The importance of studying history of medicine and language training for the development of professional competencies of medical students/ L. S. Semyonova, I. N. Klimenko (стр.31-34)
Трофимов Н. В. Клинико-статистические аспекты течения желудочно-кишечных кровотечений у больных с патологией сердечно-сосудистой системы/ Н. В. Трофимов [и др.] (стр.35-39)
Пославська О. В. Метастази карциноми з клітин Меркеля з погляду діагностики пухлин невідомої первинної локалізації/ О. В. Пославська (стр.40-45)
Фелештинський Я. П. Оцінка варіантів фіксації сітчастого імплантата при трансабдомінальній преперитонеальній алопластиці у хворих на пахвинну грижу/ Я. П. Фелештинський, А. В. Коханевич (стр.46-49)
Ідашкіна Н. Г. Сповільнена консолідація нижньої щелепи: аналіз загальних та місцевих факторів/ Н. Г. Ідашкіна (стр.50-61)
Василенко Р. Е. Статистичний аналіз лагоджень повних знімних протезів верхньої щелепи за трирічний термін користування/ Р. Е. Василенко (стр.61-65)
Рубцов Р. В. Значущість рентгенологічних досліджень при діагностиці пневмоконіозу в поєднанні з хронічним обструктивним захворюванням легень у працівників гірничорудної та металургійної промисловості/ Р. В. Рубцов (стр.66-72)
Федоренко В. І. Обгрунтування допустимих добових доз свинцю і кадмію в добових раціонах харчування/ В. І. Федоренко (стр.73-80)
Хоменко І. М. Удосконалення системи радіаційно-гігієнічного моніторингу об’єктів довкілля в зонах спостереження українських атомних електростанцій як основа радіаційної безпеки/ І. М. Хоменко, Н. В. Закладна (стр.80-86)
Лотоцька-Дудик У. Б. Шкідливі виробничі чинники взуттєвих виробництв: шум та вібрація/ У. Б. Лотоцька-Дудик (стр.87-93)
Єрошкіна Т. В. Аналіз стану діяльності лабораторної служби промислового регіону України та шляхи її оптимізації/ Т. В. Єрошкіна, Д. В. Дерев’янко (стр.94-100)
Мамчур В. Й. Дніпровська школа фармакологів: подорож довжиною в 100 років (до 100-річчя кафедри фармакології і клінічної фармакології Дніпропетровської медичної академії). Частина І: 1918-1943 рр./ В. Й. Мамчур, В. І. Жилюк, О. Ю. Коваленко (стр.101-109)
Цікаві статті :
Знайти схожі


19.

Назва журналу :Медичні перспективи -2021р. т.26,N 3
Цікаві статті :
Loskutov O. Ye. Histological and histochemical assessment of short-term events in peri-implant bone for osteoinductivity evaluation of functional-protective implant coatings/ O. Ye. Loskutov [et al.] (стр.4-10)
Бабкіна Т. М. Фактори ризику фібриляції передсердь та їх модифікація: новий погляд на багаторічну проблему/ Т. М. Бабкіна [та ін.] (стр.11-18)
Borysenko А. А. Hygienic evaluation of the most common methods of agricultural crops treatment with chemical protection products (literature review)/ А. А. Borysenko [et al.] (стр.19-25)
Stepanov Yu. M. Features of eating behavior in children with different forms of non-alcoholic fatty liver disease/ Yu. M. Stepanov, N. Yu. Zavhorodnia, O. Yu. Zavhorodnia (стр.26-32)
Savchuk R. V. Electromyographic features of the perineum and pelvic floor in patients with an artificial bladder/ R. V. Savchuk [et al.] (стр.33-39)
Дитятковський В. О. Роль кутанного Т-клітинного атрактуючого хемокіну в розвитку різних фенотипів атопічного дерматиту в дітей/ В. О. Дитятковський [та ін.] (стр.39-46)
Lishchuk-Yakymovych K. O. Effectiveness of treatment of patients with systemic autoimmune diseases on the background of reactivation of persistent Epstein-Barr virus infection/ K. O. Lishchuk-Yakymovych [et al.] (стр.47-54)
Фіщенко Я. В. Роль епідуральних стероїдних ін’єкцій у лікуванні больового синдрому в пацієнтів з дегенеративними змінами поперекового відділу хребта/ Я. В. Фіщенко, І. В. Рой, Л. Д. Кравчук (стр.55-60)
Gryb V. A. The prognostic value of diagnostic tools in patients with seropositive myasthenia gravis: a retrospective study of 31 cases/ V. A. Gryb [et al.] (стр.61-69)
Нетяженко В. З. Гемодинамічне навантаження на внутрішньочерепне артеріальне русло у хворих після перенесеного геморагічного інсульту як ускладнення гіпертонічної хвороби/ В. З. Нетяженко, О. В. Ткачишин (стр.70-78)
Кравченко Б. С. Порівняльний аналіз оперативних втручань з приводу післяопераційної вентральної грижі в пацієнтів з ожирінням/ Б. С. Кравченко [та ін.] (стр.78-84)
Bolonska A. V. Treatment and prophylaxis of moderate and severe bronchopulmonary dysplasia in premature neonates/ A. V. Bolonska, O. Yu. Sorokina (стр.84-93)
Kravets O. V. Formation of initial changes in hemodynamics and fluid compartments in high surgical risk patients under the influence of acute abdominal pathology/ O. V. Kravets [et al.] (стр.94-100)
Liashchenko Yu. V. Clinical features of sleep disturbances in anxiety disorders of neurotic and organic genesis/ Yu. V. Liashchenko, L. M. Yuryeva (стр.100-106)
Zakharov S. V. Features of biochemical indices and content of enzymes in the serum of syphilis patients with viral hepatites B and C in the course of treatment/ S. V. Zakharov, V. K. Zakharov, V. V. Gorbuntsov (стр.107-113)
Diudiun A. D. Nosomorphosis of diseases caused by urogenital infections/ A. D. Diudiun, M. Y. Polion, N. N. Polion (стр.114-118)
Pavlysh O. S. Features of noninvasive cerebral oximetry and central hemodynamics in young children with hydrocephalus/ O. S. Pavlysh, V. I. Snisar (стр.119-125)
Аряєв М. Л. Домашнє і шкільне насильство щодо низькорослих дітей з дефіцитом гормона росту/ М. Л. Аряєв, Л. І. Сеньківська (стр.125-131)
Ishchenko O. V. Microbiological features of Pseudomonas aeruginosa in children with cystic fibrosis/ O. V. Ishchenko, D. O. Stepanskyi (стр.131-138)
Idashkina N. Н. Therapy of delayed consolidation of mandible fractures/ N. Н. Idashkina [et al.] (стр.139-145)
Kovach I. V. Microbial landscape and immune status in maxillary sinusitis of stomatogenic origin/ I. V. Kovach [et al.] (стр.145-151)
Tsymbaliuk V. I. Prevalence of premature birth in conditions of global warming/ V. I. Tsymbaliuk [et al.] (стр.152-161)
Депутат Ю. М. Застосування інформаційної моделі розрахунку раціону харчування для компенсації енергетичних витрат військовослужбовців Збройних Сил України/ Ю. М. Депутат [та ін.] (стр.161-168)
Ryabukha O. I. Environmental determinants of thyroid pathology/ O. I. Ryabukha, V. I. Fedorenko (стр.169-178)
Яворовський О. П. Культура безпеки пацієнтів у вітчизняних лікарняних закладах (повідомлення 1)/ О. П. Яворовський [та ін.] (стр.179-187)
Волосовець О. П. Алергічні та неалергічні хвороби шкіри в дітей України: ретроспективне дослідження за останні 24 роки/ О. П. Волосовець [та ін.] (стр.188-196)
Берест І. Р. Еволюція лікувально-оздоровчого напряму діяльності профспілок Галичини ХІХ – початку ХХ ст./ І. Р. Берест [та ін.] (стр.197-204)
Височина І. Л. Постковідний синдром: щодо ризиків розвитку тромботичних ускладнень у хворих з ішемічними ураженнями кінцівок (клінічні випадки)/ І. Л. Височина, Т. П. Ніколаєнко-Камишова, О. М. Бєсєдін (стр.205-211)
Antipkin Yu. H. Аutosomal recessive limb-girdle muscular dystrophy type 2A: two cases in Ukraine with different age of onset/ Yu. H. Antipkin [et al.] (стр.212-218)
Омельченко Л. І. Ураження серця при ювенільній системній склеродермії (клінічний випадок)/ Л. І. Омельченко [та ін.] (стр.219-227)
Зербіно Д. Д. Професор В. Г. Шлопов – видатний представник вітчизняної патологічної анатомії (до 80-річчя від дня народження)/ Д. Д. Зербіно [та ін.] (стр.228-229)
Surkov D. Correction: Using of dexmedetomidine in term neonates with hypoxic-ischemic encephalopathy/ D. Surkov (стр.230)
Цікаві статті :
Знайти схожі


20.

Назва журналу :Медичні перспективи -2020р. т.25,N 1
Цікаві статті :
Хомазюк Т. А. Студентська ініціатива в міжнародних проектах з превентивної кардіології/ Т. А. Хомазюк [та ін.] (стр.4-9)
Лищишин М. З. Стан та перспективи розвитку військової стоматології в Україні/ М. З. Лищишин, В. В. Коваленко (стр.9-17)
Knysh O. V. Potentiation of the antimicrobial effect of Lactobacillus Reuteri DSM 17938 cell-free extracts by ascorbic acid/ O. V. Knysh, A. V. Martynov (стр.17-24)
Нефьодов О. О. Визначення впливу кадмію на показники ембріогенезу при ізольованому введенні та в комбінації з цитратами селену та германію/ О. О. Нефьодов [та ін.] (стр.24-31)
Дзяк Л. А. Концепція комплексної терапії у відновному лікуванні дискогенних попереково-крижових радикулопатій/ Л. А. Дзяк, О. О. Шульга (стр.32-44)
Malanchuk V. A. Vacuum drainage of tissues in treatment of inflammatory diseases of the maxillo-facial area and neck/ V. A. Malanchuk, A. V. Sidoryako, S. V. Sidoryako (стр.45-51)
Lesiv M. I. Cognitive functions in patients suffering from hypertension and hypothyroidism with retrospective evaluation of control over disease compensation/ M. I. Lesiv (стр.51-58)
Bontsevich R. A. The assessment of physicians’ and senior medical students’ knowledge in the field of community-acquired pneumonia: preliminary results of the KNOCAP-II project (2017-2019)/ R. A. Bontsevich [et al.] (стр.59-65)
Філіппова О. Ю. Діагностика прогресування фіброзу печінки у хворих з неалкогольним стеатогепатитом у поєднанні з ожирінням і хронічним калькульозним холециститом/ О. Ю. Філіппова (стр.65-73)
Wang Zi Wei. Clinical characteristics of transient vision disorders and arterial hypertension/ Wang Zi Wei, O. V. Pohorielov (стр.73-79)
Шпонька І. С. Значення серозних інтраепітеліальних карцином маткових труб для виникнення "high-grade" серозних карцином яєчників та / або перитонеальних серозних карцином невідомої первинної локалізації/ І. С. Шпонька, О. В. Пославська, О. А. Савченко (стр.79-87)
Перцева Н. О. Залежність варіабельного ритму серця від показників контролю цукрового діабету 1 типу/ Н. О. Перцева, О. В. Гуржій, К. І. Мошенець (стр.88-95)
Kalbus O. I. Features of depression development in myasthenia gravis/ O. I. Kalbus [et al.] (стр.96-104)
Konovchuk V. M. The influence of xylate on the volumo- and osmoregulatory function of the kidneys in diabetes complicated by the syndrome of endogenous intoxication of purulent-septic origin/ V. M. Konovchuk [et al.] (стр.104-109)
Буднік Т. В. Вплив вакцинотерапії на клініко-лабораторні показники в пацієнтів з рекурентною інфекцією сечової системи/ Т. В. Буднік, Л. В. Квашніна (стр.109-115)
Дитятковська Є. М. Динаміка показників цитокінового профілю IL-4 та IFN- γ під впливом комбінованої алерген-специфічної імунотерапії у хворих на поліноз з поєднаною сенсибілізацією до пилкових та побутових алергенів/ Є. М. Дитятковська, С. В. Білецька (стр.116-121)
Бєсєдін О. М. Підвищення ефективності мікробіологічної діагностики раневого процесу у хворих з хірургічною інфекцією м’яких тканин/ О. М. Бєсєдін [та ін.] (стр.122-127)
Саволюк С. І. Післяопераційний рефлюкс-езофагіт як предиктор вибору рестриктивної операції у хворих на метаболічний синдром/ С. І. Саволюк [та ін.] (стр.127-133)
Вовк І. Б. Клініко-імуногістохімічна характеристика неатипової гіперплазії ендометрія в жінок репродуктивного віку/ І. Б. Вовк [та ін.] (стр.134-141)
Kuzmina G. P. Features of impact of hyperferritinemia in combination with hyperurecemia on the course of gout/ G. P. Kuzmina, O. M. Lazarenko (стр.141-149)
Kutovyi O. B. Functional state of the liver after external drainage of bile ducts in patients with a high level of obstructive jaundice/ O. B. Kutovyi, D. V. Balyk, D. V. Kysilevskyi (стр.150-156)
Мавропуло Т. К. Спектроскопія в близько-інфрачервоному діапазоні: білатеральний моніторинг мозку в доношених новонароджених з гіпоксично-ішемічними ураженнями/ Т. К. Мавропуло, К. Ю. Соколова (стр.157-165)
Шостакович-Корецька Л. Р. Основні характеристики та прогноз розвитку епідемії ВІЛ-інфекції в Дніпропетровському регіоні/ Л. Р. Шостакович-Корецька [та ін.] (стр.166-174)
Grygus I. Correction of posture disorders with sport and ballroom dansing/ I. Grygus [et al.] (стр.174-184)
Марута Н. О. Клініко-психопатологічна характеристика та соціальне функціонування пацієнтів з галюцинаторно-параноїдними розладами при судинних деменціях помірного ступеня тяжкості/ Н. О. Марута, К. В. Шевченко-Бітенський, Г. Ю. Каленська (стр.185-192)
Корпусенко І. В. Результати лікування хворих на двобічний деструктивний туберкульоз легень з використанням міні-інвазивних оперативних втручань/ І. В. Корпусенко, Ю. Ф. Савенков (стр.193-203)
Фастовець О. О. Поширеність та характер оклюзійних порушень серед осіб молодого віку/ О. О. Фастовець, В. О. Штепа (стр.204-214)
Bunyatyan K. A. Dynamics of findings of non-specific resistanse in the mouth cavity in children with lesions of the mucous membrane epithelium of the mouth cavity against acute lymphoblastic leukemia in the treatment process/ K. A. Bunyatyan [et al.] (стр.214-220)
Гуліч М. П. Харчування солдатів у бойових умовах: еволюція від Запорізької Січі до сьогодення/ М. П. Гуліч [та ін.] (стр.221-229)
Цікаві статті :
Знайти схожі


 1-20    21-40   41-54 
 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)