Головна Спрощенний режим Відео-інструкція Опис
Авторизація
Прізвище
Пароль
 

Бази даних


Періодичні видання- результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
у знайденому
 Знайдено у інших БД:Книги (2)
Формат представлення знайдених документів:
повнийінформаційнийкороткий
Відсортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком виданнятипом документа
Пошуковий запит: (<.>A=Петренко, О. Д.$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 17
Показані документи з 1 по 10
 1-10    11-17 
1.


   
    Розлади харчової поведінки дітей внаслідок стресу, спричиненого війною: загальні результати дослідження [Текст] = Eating disorders in children as a consequence of stress caused by war: general results of the study / М. П. Гуліч [та ін.] // Довкілля та здоров’я. - 2023. - № 4. - С. 37-45. - Бібліогр.: в кінці ст.


MeSH-головна:
ШКОЛЬНИКИ -- SCHOOL STUDENTS
ТРЕВОГИ СОСТОЯНИЯ НЕВРОТИЧЕСКИЕ -- ANXIETY DISORDERS (патофизиология, профилактика и контроль, этиология)
ПИЩИ ПРИЕМА НАРУШЕНИЯ -- EATING DISORDERS (патофизиология, профилактика и контроль, психология, этиология)
КОМБАТАНТНЫЕ РАССТРОЙСТВА -- COMBAT DISORDERS (профилактика и контроль, психология, этиология)
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Анотація: Мета дослідження – визначити розлади харчової поведінки за результатами опитування батьків та аналізу сприйняття поведінки дітей 5-17 років в умовах стресу, спричиненого війною. Матеріали та методи дослідження. Проведене масштабне перехресне опитування батьків дітей шкільного віку, які на момент початку війни (24 лютого 2022р.) знаходились в Україні. Всього в опитуванні взяло участь 5165 батьків. Опитування стосувалось порушень харчової поведінки та включало інформацію про стать, вік, місце та умови перебування дитини, фінансове забезпечення та доступність родини до харчових продуктів, загальні психічні прояви стресу, харчові розлади які виникли внаслідок військових дій, зміни статури дитини тощо. В роботі використано спеціально розроблену анкету на підставі стандартизованих опитувальників щодо дитячого стресу та розладів харчування. Даний етап роботи визначає особливості місцеперебування дитини відносно військових подій (перебування на окупованих територіях, в безпосередній близькості від бойових дій, на мирній території, переміщення в межах України або виїзд за кордон) та їх вплив на харчову поведінку дітей шкільного віку. Обробка результатів включала дескриптивну статистику, а також аналіз зав’язків змінних за допомогою таблиць спряженості шляхом розрахунку рангового коефіцієнту Спірмена та хі-квадрату Пірсона для якісних змінних. Результати. Встановлено, що відсутність або зниження апетиту, швидке насичення, зміна відношення до їжі є загальними стресовими розладами, притаманними всій досліджуваній когорті дітей. Статистичний аналіз виявив, що частота та тривалість порушень режиму харчування, апетиту, затримка насиченості, примхливість або нерозбірливість, сомато-вегетативні прояви, формування відрази або пристрасті до певних харчових продуктів у дітей шкільного віку пов’язані з інтенсивністю та характером пережитого військового стресу. Перебування на окупованих територіях або поблизу бойових дій та наступне переміщення має найбільший вплив на частоту та тривалість розладів харчової поведінки. Формування довготривалих порушень харчової поведінки в усіх групах фактично є поглибленням нездорових харчових звичок школярів, які були продемонстровані в попередніх дослідженнях. Очікувано, ці порушення призведуть до підвищення частоти хронічних неінфекційних захворювань у подальшому житті. Висновки. Отримані результати мають важливе значення для подальшої інтерпретації результатів в рамках вивчення розладів харчової поведінки дітей в умовах стресу, викликаного війною в Україні та надання рекомендацій щодо корекції виявлених порушень. Дослідження має важливе соціальне значення для України, оскільки спрямоване на вирішення психологічних та медичних наслідків війни
The purpose of the study is to determine eating disorders based on the results of a survey of parents and an analysis of the perception of the behavior of children aged 5-17 in conditions of stress caused by war. Research materials and methods. A large-scale cross-sectional survey of parents of school-age children who were in Ukraine at the time of the start of the war (February 24, 2022) was conducted. A total of 5,165 parents took part in the survey. The survey concerned eating disorders and included information about the gender, age, place and conditions of the child's stay, financial support and the family's access to food, general mental manifestations of stress, eating disorders that arose as a result of military operations, changes in the child's physique, etc. The work uses a specially developed questionnaire based on standardized questionnaires about children's stress and eating disorders. This stage of the work determines the peculiarities of the child's whereabouts in relation to military events (staying in occupied territories, in close proximity to hostilities, in peaceful territory, moving within Ukraine or going abroad) and their impact on the eating behavior of school-aged children. The processing of the results included descriptive statistics, as well as the analysis of the relationships of the variables using conjugation tables by calculating the Spearman's rank coefficient and Pearson's chi-square for qualitative variables. The results. It was established that the absence or decrease of appetite, rapid satiety, change in attitude to food are general stress disorders inherent in the entire studied cohort of children. Statistical analysis revealed that the frequency and duration of eating disorders, appetite, delayed satiety, capriciousness or lack of understanding, somato-vegetative manifestations, the formation of disgust or passion for certain food products in school-age children are related to the intensity and nature of the experienced military stress. Being in occupied territories or near hostilities and subsequent displacement has the greatest impact on the frequency and duration of eating disorders. The formation of long-term eating disorders in all groups is actually a deepening of unhealthy eating habits of schoolchildren, which were demonstrated in previous studies. It is expected that these violations will lead to an increase in the frequency of chronic non-communicable diseases in later life. Conclusions. The obtained results are important for the further interpretation of the results in the framework of the study of children's eating disorders under the conditions of stress caused by the war in Ukraine and providing recommendations for the correction of the detected violations. The research has an important social significance for Ukraine, as it is aimed at solving the psychological and medical consequences of the war
Дод.точки доступу:
Гуліч, М. П.
Петренко, О. Д.
Антомонов, М. Ю.
Федорова, Д. В.
Вепсяляйнен, H.
Ерккола, М.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

2.


   
    Харчування солдатів у бойових умовах: еволюція від Запорізької Січі до сьогодення [Текст] / М. П. Гуліч [та ін.] // Медичні перспективи. - 2020. - Т. 25, № 1. - С. 221-229. - Бібліогр.: с. 228-229


MeSH-головна:
ВОЕННОСЛУЖАЩИЕ -- MILITARY PERSONNEL (законодательство и юриспруденция, классификация, психология, статистика)
ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТОВ АНАЛИЗ -- FOOD ANALYSIS (классификация, методы, стандарты, статистика, экономика, этика)
Анотація: Харчування військовослужбовців у польових умовах або під час виконання спеціальних завдань з відривом від баз постачання має велике значення для підтримки боєздатності військ. Незамінним елементом у забезпеченні особового складу харчуванням є індивідуальні «сухі пайки», які найчастіше формуються з розрахунку на харчування одного військовослужбовця на одну-три доби. Комплектування армійських пайків у більшості країн здійснюється за національними нормами фізіологічної потреби з обов’язковим урахуванням рівня фізичного навантаження, статі та віку військовослужбовців. За останні роки процес удосконалення харчування військовослужбовців привертає увагу не тільки фахівців, але й громадськості. Інтерес представляє питання, як змінювалося харчування особового складу військ у бойових умовах за минулі часи. Мета роботи - вивчити в історичному аспекті особливості харчування військових в умовах бойових дій за період від Запорізької Січі до цього часу
Дод.точки доступу:
Гуліч, М. П.
Петренко, О. Д.
Любарська, Л. С.
Депутат, Ю. М.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

3.


    Гуліч, М. П.
    Компетенції, набуті у шкільному віці, та їхня роль у формуванні харчової поведінки молоді / М. П. Гуліч, О. Д. Петренко, Л. С. Любарська // Довкілля та здоров’я. - 2021. - N 2. - С. 22-27


MeSH-головна:
ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
ШКОЛЬНИКИ -- SCHOOL STUDENTS
МОЛОДЫЕ -- YOUNG ADULT (психология, физиология)
Анотація: Проведено соціологічне опитування 284 осіб (юнаки та дівчата) переважно 17-18 років, які після закінчення середніх загальноосвітніх закладів вступили до вищих навчальних закладів України. Опитування стосувалося вивчення поінформованості молоді щодо принципів здорового харчування як одного з основних елементів здорового способу життя. Вивчалися самооцінка власного способу життя та контролю стану здоров’я, поінформованість щодо ролі дотримання принципів здорового харчування у збереженні здоров’я, деякі аспекти харчової поведінки, вплив особливостей харчування на формування хронічної неінфекційної патології. Використано анкетно-опитувальний метод. Встановлено, що незважаючи на задекларовану поінформованість значна частка респондентів не має звички дотримуватися принципів здорового харчування та здорового способу життя. Отримані результати свідчать про необхідність розробки для школярів загально-освітніх навчальних закладів спеціальних навчально-просвітницьких програм з формування у них усвідомленого ставлення до питань збереження здоров’я, навичок здорового способу життя і здорового харчування.
Проведен социологический опрос 284 человек (юношей и девушек) преимущественно 17-18 лет, студентов высших учебных заведений Украины. Опрос касался изучения осведомленности молодежи о принципах здорового питания как одного из основных элементов здорового образа жизни. Изучались самооценка собственного образа жизни и контроля состояния здоровья, осведомленность о роли соблюдения принципов здорового питания в сохранении здоровья, некоторые аспекты пищевого поведения, влияние особенностей питания на формирование хронической неинфекционной патологии. Использовался анкетноопросный метод. Установлено, что несмотря на декларируемую осведомленность значительная часть респондентов не имеет привычки соблюдать принципы здорового питания и здорового образа жизни.Полученные результаты свидетельствуют о необходимости разработки для школьников общеобразовательных учебных заведений специальных учебно-просветительских программ по формированию у них осознанного отношения к вопросам сохранения здоровья, навыков здорового образа жизни и здорового питания.
Дод.точки доступу:
Петренко, О. Д.
Любарська, Л. С.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

4.


   
    Харчування і стрес: виклики воєнного стану [Текст] = Nutrition and stress: the challenges of martial state / М. П. Гуліч [та ін.] // Довкілля та здоров’я. - 2023. - № 3. - С. 31-38. - Бібліогр.: в кінці ст.


MeSH-головна:
КОМБАТАНТНЫЕ РАССТРОЙСТВА -- COMBAT DISORDERS (патофизиология, психология, этиология)
СТРЕСС ПСИХОЛОГИЧЕСКИЙ -- STRESS, PSYCHOLOGICAL (патофизиология, этиология)
ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- NUTRITION DISORDERS (метаболизм, патофизиология, психология, этиология)
ДИЕТОТЕРАПИЯ -- DIET THERAPY (использование, тенденции)
БЕЛКОВО-ЭНЕРГЕТИЧЕСКАЯ НЕДОСТАТОЧНОСТЬ ПИЩЕВАЯ -- PROTEIN DEFICIENCY (профилактика и контроль, этиология)
Анотація: Актуальність проблеми полягає у тому, що нинішній воєнний час у більшості населення викликає дистрес, що впливає на усі системи і структури організму і призводить до психосоматичних розладів. Реакція організму на затяжний цілодобовий стрес супроводжується виснаженням відповідних вітамінів і мікроелементів, що беруть участь у механізмах стресадаптації, а супутній полінутрієнтний дефіцит поглиблює наслідки дистресу. Мета роботи: на основі принципів харчування людей з підвищеним психоемоційним навантаженням визначити необхідні харчові продукти та найбільш вагомі нутрієнти для аліментарної профілактики хронічного стресу і стрес-адаптації під час воєнного стану. Результати. Проведений аналіз свідчить, що навіть у складних умовах воєнного часу можна за рахунок корекції харчування знизити тривожність та зменшити стрес. Для підтримки організму буде достатньо споживати навіть найпростіш,і бюджетні продукти. Слід споживати білкову їжу (тваринний і рослинний білок) та уникати продуктів з високим вмістом насичених (твердих) жирів і цукру, оскільки вони дають лише невеликий приплив енергії, а у подальшому призводять до негативних наслідків. Висновки. Необхідна дієта з високим вмістом клітковини та свіжих овочів, що дають антистресовий резерв та ресурс вітамінів А, С, групи В і необхідних мікроелементів. Окрім того, різноманітні крупи, хліб, крохмалисті овочі містять повільні вуглеводи, які допоможуть зберігати відчуття насичення. Корекція та мінімальне урізноманітнення харчування допоможе зміцнити сон, заспокоїти нервову систему та зменшити прояви стресу
The relevance of the problem lies in the fact that today's wartime causes distress in the majority of the population, which affects all systems and structures of the body and leads to psychosomatic disorders. The body's reaction to prolonged round-the-clock stress is accompanied by the depletion of relevant vitamins and microelements involved in stress adaptation mechanisms, and the accompanying polynutrient deficiency deepens the consequences of distress. The purpose of the work: based on the principles of nutrition of people with increased psycho-emotional stress, to determine the necessary food products and the most important nutrients for alimentary prevention of chronic stress and stress adaptation during martial law. The results. The conducted analysis shows that even in the difficult conditions of wartime, it is possible to reduce anxiety and reduce stress by correcting the diet. To support the body, it will be enough to consume even the simplest, budget products. You should consume protein foods (both animal and vegetable protein) and avoid foods with a high content saturated (solid) fats and sugar, because they only give a small influx of energy, and in the future lead to negative consequences. Conclusions. A diet with a high content of fiber and fresh vegetables is necessary, providing an anti-stress reserve and a resource of vitamins A, C, group B and necessary trace elements. In addition, various cereals, bread, starchy vegetables contain slow carbohydrates, which will help maintain a feeling of satiety. Correcting and minimally diversifying food will help strengthen sleep, calm the nervous system and reduce stress
Дод.точки доступу:
Гуліч, М. П.
Харченко, О. О.
Петренко, О. Д.
Ященко, О. В.
Любарська, Л. С.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

5.


    Петренко, О. Д.
    До питання актуальності запровадження безглютенового шкільного харчування [Текст] = On the relevance of the introduction of gluten-free school meals / О. Д. Петренко, М. П. Гуліч, Л. С. Любарська // Довкілля та здоров’я. - 2023. - № 2. - С. 48-53. - Бібліогр.: в кінці ст.


MeSH-головна:
ДИЕТА БЕЗГЛЮТЕНОВАЯ -- DIET, GLUTEN-FREE (методы, тенденции)
ШКОЛЬНИКИ -- SCHOOL STUDENTS
ПИТАНИЯ ОЦЕНКА -- NUTRITION ASSESSMENT
ЦЕЛИАКИЯ -- CELIAC DISEASE (диетотерапия, профилактика и контроль, этиология)
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Анотація: Метою дослідження було визначення можливості забезпечення дітей, які потребують безглютенової дієти, відповідним харчуванням в умовах закладу загальної середньої освіти. Матеріали та методи дослідження. Проведене соціологічне опитування батьків щодо основних проблем забезпечення харчуванням дітей, які потребують дієтичного харчування в умовах загальноосвітнього навчального закладу. Розробку зразкового раціону здійснювали на основі затверджених та оприлюднених на сайті МОЗ України «Технологічних карт страв та напоїв, призначених для організації шкільного харчування», а також рецептур і технологічних карт страв з інших офіційних друкованих джерел з урахуванням вимог чинних нормативних документів та дієтологічних рекомендацій. Розрахунок добового набору продуктів, харчової, енергетичної цінності проводили з урахуванням даних таблиць хімічного складу продуктів та норм фізіологічної потреби різних вікових груп дітей. Результати. За результатами проведених досліджень визначено можливість та доцільність розробки меню для організації безглютенового харчування в умовах закладів загальної середньої освіти. Розроблено зразок меню для організованого харчування дітей різних вікових груп з урахуванням вимог чинних нормативних документів. Доведено відповідність розробленого меню вимогам чинних нормативних документів за продуктовим набором, показниками харчової та енергетичної цінності. Висновки. Результати роботи свідчать про можливість та доцільність розробки меню для організації харчування дітей з особливими дієтичними потребами в умовах закладу загальної середньої освіти, що полегшить соціалізацію дитини та допоможе їй інтегруватись в суспільство
The purpose of the study was to determine the possibility of providing children who need a gluten-free diet with appropriate nutrition in the conditions of a general secondary education institution. Research materials and methods. A sociological survey of parents was conducted regarding the main problems of providing nutrition to children who need dietary nutrition in the conditions of a general educational institution. The development of the sample diet was carried out on the basis of approved and published on the website of the Ministry of Health of Ukraine "Technological maps of dishes and drinks intended for the organization of school meals", as well as recipes and technological maps of dishes from other official printed sources, taking into account the requirements of current regulatory documents and dietary recommendations. The calculation of the daily set of products, food and energy value was carried out taking into account data from the tables of the chemical composition of products and the norms of physiological needs of different age groups of children. The results. According to the results of the conducted research, the possibility and expediency of developing a menu for the organization of gluten-free food in the conditions of general secondary education institutions was determined. A sample menu for organized nutrition of children of different age groups has been developed, taking into account the requirements of current regulatory documents. The compliance of the developed menu with the requirements of the current regulatory documents on the product set, indicators of nutritional and energy value has been proven. Conclusions. The results of the work indicate the possibility and expediency of developing a menu for the organization of food for children with special dietary needs in the conditions of a general secondary education institution, which will facilitate the child's socialization and help him integrate into society
Дод.точки доступу:
Гуліч, М. П.
Любарська, Л. С.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

6.


   
    Оцінка обізнаності та усвідомлення студентською молоддю ролі харчування в розвитку неінфекційних захворювань [Текст] = Assessing the awareness and consciousness of young students about the role of nutrition in the development of non-infectious diseases / А. М. Сердюк [та ін.] // Довкілля та здоров’я. - 2019. - № 2. - С. 27-31. - Бібліогр.: в кінці ст.


MeSH-головна:
СТУДЕНТЫ -- STUDENTS (психология)
ПИТАНИЯ РЕЖИМА КОНТРОЛЬ -- DIET SURVEYS (тенденции)
ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
РИСКА СТЕПЕНИ ОЦЕНКА -- RISK ADJUSTMENT (статистика)
ИНФОРМАЦИИ РАСПРОСТРАНЕНИЕ -- INFORMATION DISSEMINATION (методы)
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Анотація: Мета роботи - дослідження особливостей обізнаності та усвідомлення студентами вищих навчальних закладів різного профілю щодо здорового способу життя і загрози для здоров'я чинників ризику розвитку НИЗ, перш за все, харчування. Матеріали і методи: проведено соціологічне опитування серед студентів вищих навчальних закладів України щодо рівнів обізнаності, а також поширеності окремих факторів розвитку неінфекційних захворювань. У дослідженні взяло участь 430 студентів Київського національного торгово-економічного університету та 217 студентів Сумського державного педагогічного університету. Використано методи: соціологічний, статистичний. Результати: Встановлено високий рівень обізнаності студентів щодо основних чинників розвитку неінфекційних захворювань, зокрема, харчування. Однак їх обізнаність не веде до усвідомлення ними загрози цих факторів для здоров'я. Вивчено поширеність негативних чинників харчової поведінки студентів, таких як споживання надмірної кількості цукру, солі, газованих напоїв, спредів і маргаринів, брак свіжих овочів і фруктів в харчуванні і т.д. Показано суттєву різницю показників харчової поведінки студентів різнопрофільних вузів. Висновок: обґрунтовано необхідність подальшого доопрацювання та удосконалення інформаційних та навчальних програм для студентів з метою поліпшення їх обізнаності та усвідомлення небезпеки факторів ризику розвитку неінфекційних захворювань
The purpose of the work is to study the awareness and consciousness of students of higher educational institutions of various profiles in healthy lifestyle and a threat to health of risk factors for the development of non-infectious diseases, in particular, nutrition. Materials and methods: a sociological survey was conducted among students of higher educational institutions of Ukraine on the levels of awareness and prevalence of certain factors in the development of non-infectious diseases. The study involved 430 students of the Kyiv National University of Trade and Economics and 217 students of Sumy State Pedagogical University. Used methods: sociological, statistical. Results: A high level of students' awareness of the main factors in the development of non-infectious diseases, in particular nutrition, was established. However, their awareness does not lead them to realize the threat to the health of these factors. The prevalence of negative factors in students' eating behavior, such as the consumption of excessive amounts of sugar, salt, carbonated drinks, spreads and margarines, lack of fresh vegetables and fruits in the diet, etc., was studied. It shows a significant difference in the indicators of the eating behavior of students from different universities. Conclusion: the need for further development and improvement of information and training programs for students to improve their awareness and awareness of the risk factors for the development of non-infectious diseases has been substantiated
Дод.точки доступу:
Сердюк, А. М.
Гуліч, М. П.
Петренко, О. Д.
Любарська, Л. С.
Коблянська, А. В.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

7.


    Петренко, О. Д.
    Йод і селен у продуктах моря: оцінка результатів дослідження [Текст] / О. Д. Петренко, Т. І. Мельниченко // Довкілля та здоров’я. - 2014. - № 1. - С. 22-25


MeSH-головна:
ИОД -- IODINE (анализ, прием и дозировка)
СЕЛЕН -- SELENIUM (анализ, прием и дозировка)
МОРСКИЕ ПИЩЕВЫЕ ПРОДУКТЫ -- SEAFOOD (анализ)
ЭЛЕКТРОХИМИЧЕСКИЕ МЕТОДЫ -- ELECTROCHEMICAL TECHNIQUES (использование, методы)
Дод.точки доступу:
Мельниченко, Т. І.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

8.


   
    Екологічні аспекти відновлення довкілля: нанотехнології видалення з води мікро- та нанопластиків [Текст] = Environmental aspects of restoring the environment: nanotechnology for removing micro and nanoplastics from water / Ю. Л. Забулонов [та ін.] // Довкілля та здоров’я. - 2023. - № 4. - С. 60-68. - Бібліогр.: в кінці ст.


MeSH-головна:
ПЛАСТМАССА -- PLASTICS (анализ, вредные воздействия)
ВОДЫ ЗАГРЯЗНИТЕЛИ -- WATER POLLUTANTS (анализ, вредные воздействия)
НАНОСТРУКТУРЫ -- NANOSTRUCTURES (анализ, вредные воздействия)
ОТХОДОВ СБОРА И УДАЛЕНИЯ ОРГАНИЗАЦИЯ -- WASTE MANAGEMENT (методы)
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Анотація: Мета дослідження: – узагальнення наявних підходів щодо очищення води, що містить мікро- та нанопластики, а також розробка нового ефективного методу такого очищення для зменшення впливу мікро- та нанопластиків на навколишнє середовище та здоров'я людини. Матеріали та методи дослідження: Об'єкт дослідження – зразки стічної води поліграфічного виробництва, що, крім інших полютантів, містила мікро- та нанопластики. Застосовано методи дослідження – інформаційні, ІЧ-спектрометричні, термогравіметричні, рентгенівська дифрактометрія. Результати: проведено аналіз сучасного стану видалення мікро- і нанопластиків з забруднених вод. Узагальнено наявні підходи щодо очищення води, яка містить мікро- та нанопластики. Визначено якісний склад нанопластиків – поліаміди, полііміди, поліоксидіазол, фторопласт. Застосування термообробки дозволило виявити у складі води термостійкі пластики (поліоксидіазол, фторопласт. Застосування тільки сорбційного (з використанням сорбентів на основі терморозширеного графіту), або тільки плазмохімічного способів недостатньо ефективне. Розглянуто механізм активації поверхні частинок мікропластику в умовах високовольтного розряду у присутності гумінових кислот, адсорбованих на поверхні смектитів. Розроблено комплексний плазмохімічний спосіб очищення забруднених вод, який дозволяє ефективно видаляти мікро- і нанопластики з водного середовища. Висновки: Сучасна екологічна ситуація щодо забруднення водного середовища є надзвичайно несприятливою та характеризується зростаючим забрудненням мікро- та нанопластиками у поєднанні з різнорідними токсичними речовинами. Через значні сорбуючі властивості посилюється токсичний вплив мікро- та нанопластиків на природне середовище і здоров'я людини. Видалення мікро- та нанопластиків і супутніх полютантів є нагальною проблемою сучасності. Отримані результати дозволили розробити комплексний плазмохімічний спосіб очищення забруднених вод від мікро- і нанопластиків, який передбачає плазмохімічну обробку забрудненої мікро- і нанопластиками рідини, до якої попередньо додано водну дисперсію модифікованих гуміновими речовинами високодисперсних смектитів, що в результаті призводить до утворення магніточутливих агрегатів з включенням мікро- і нанопластиків, які можуть бути видалені магнітною сепарацією. Застосування цього методу є перспективним для очищення води від різнорідних мікро- і нанопластиків у поєднанні з органічними забруднювачами, важкими металами та іншими речовинами, які мають потенційний екологічний ризик
The goal of the research is to synthesize existing approaches for water purification containing micro- and nanoplastics while also developing a new effective method for such purification to reduce the impact of micro- and nanoplastics on the environment and human health. Materials and Research Methods: The research subject included samples of wastewater from a printing facility, which among other pollutants, contained micro- and nanoplastics. Research methods applied include informational, IR spectroscopy, thermogravimetric analysis, and X-ray diffraction. Results: An analysis of the current state of micro- and nanoplastics removal from contaminated water was conducted. Existing approaches for water purification containing micro- and nanoplastics were summarized. The qualitative composition of nanoplastics was determined, including polyamides, polyimides, polyoxadiazole, and fluoroplastics. The application of thermal treatment allowed the identification of heat-resistant plastics like polyoxadiazole and fluoroplastics. Using either only sorption (with graphite-based sorbents) or only plasma chemical methods was found to be insufficiently effective. The activation mechanism of microplastic particles in the presence of humic acids adsorbed on smectites during high-voltage discharge was examined. A comprehensive plasma chemical method for the purification of contaminated water was developed, effectively removing micro- and nanoplastics from the aquatic environment. Conclusions: The current ecological situation regarding water pollution is highly unfavorable and characterized by an increasing contamination of micro- and nanoplastics combined with various toxic substances. Due to their significant adsorption properties, micro- and nanoplastics exacerbate the toxic effects on the natural environment and human health. The removal of micro- and nanoplastics and associated pollutants is an urgent contemporary issue. The obtained results have led to the development of a comprehensive plasma chemical method for purifying contaminated water from micro- and nanoplastics. This method involves plasma chemical treatment of the contaminated liquid, to which a water dispersion of modified humic substances of high-dispersion smectites is added. This results in the formation of magnetosensitive aggregates incorporating micro- and nanoplastics, which can be removed through magnetic separation. The application of this method holds promise for the purification of water from various micro- and nanoplastics in combination with organic pollutants, heavy metals, and other substances with potential ecological risks
Дод.точки доступу:
Забулонов, Ю. Л.
Мельниченко, Т. І.
Кадошніков, В. М.
Писанська, І. Р.
Одукалець, Л. А.
Петренко, О. Д.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

9.


   
    Обізнаність та усвідомлення студентською молоддю загрози для здоров’я факторів ризику розвитку неінфекційних захворювань - сучасний стан проблеми [Текст] / А. М. Сердюк [та ін.] // Медичні перспективи. - 2019. - Т. 24, № 1. - С. 4-14. - Бібліогр. в кінці ст.


MeSH-головна:
ЗДОРОВЫЙ ОБРАЗ ЖИЗНИ -- HEALTH BEHAVIOR
БОЛЕЗНЬ -- DISEASE
СТУДЕНТЫ -- STUDENTS
ФАКТОРЫ РИСКА -- RISK FACTORS
АНКЕТИРОВАНИЕ -- QUESTIONNAIRES (использование)
Анотація: Целью данной работы было: провести анализ осведомлен­ности и осознания студентами угрозы для здоровья факторов риска развития хронических неинфекционных заболеваний, установить наличие у них навыков здорового образа жизни; разработать и научно обосновать Алгоритм внедрения здоровьесберегающих образовательных технологий в учебный процесс высших учебных заведений Украины. Проведен социологический опрос среди студентов высших учебных заведений Украины касательно уровней осведомленности и осознания отдельных факторов развития неинфекционных заболе­ваний. Было опрошено 430 студентов Киевского национального торгово-экономического университета и 216 студентов Сумского государственного педагогического университета. Была использована специально раз­работанная анкета. Установлен высокий уровень осведомленности студентов касательно основных факто­ров развития неинфекционных заболеваний – нерационального питания, низкой физической активности, куре­ния, злоупотребления алкоголем. При этом студенты недостаточно осознают степень риска развития заболеваний и недостаточно мотивированы к ведению здорового образа жизни. Показано существенное различие показателей ведения здорового образа жизни среди студентов разнопрофильных вузов. Разработан Алгоритм внедрения здровьесберегающих образовательных технологий в учебный процесс высших учебных заведений, являющийся научно обоснованной системой, которая содержит основные задачи, принципы и меры, направленные на повышение уровня осведомленности и осознания студенческой молодежью угрозы для здоровья факторов риска развития хронических неинфекционных заболеваний. Полученные данные являются основанием для совершенствования мероприятий по профилактике неинфекционных заболеваний среди студентов в Украине
The purpose of this study was to analyze students’ awareness and con­sciousness about the threat to health of risk factors for the development of chronic non-infectious diseases, to determine whether they have the skills of a healthy lifestyle and to develop and scientifically substantiate the Algorithm for introducing health-saving educational technologies in the educational process of higher educational institutions of Ukraine. A sociological survey was conducted among students of higher educational institutions of Ukraine regarding the levels of awareness and consciousness about certain factors in the development of non-infectious diseases. 430 students of the Kiev National University of Trade and Economics and 216 students of Sumy State Pedagogical University were interviewed. A specially designed questionnaire was used. A high level of awareness of students about the main factors in the development of non-infectious diseases – poor nutrition, low physical activity, smoking and alcohol abuse has been established. At the same time, students are not sufficiently conscious about the risk of developing diseases and are unsufficiently motivated to a healthy lifestyle. It is shown a significant difference in indicators of healthy lifestyle among students of institutions of various profile. The Algorithm for the introduction of a health-saving educational technologies into the educational process of higher educational institutions, which is a scientifically substantiated system containing the main tasks, principles and measures aimed at raising the level of awareness and consciousness of young students about the health threat of risk factors for the development of chronic non- infectious diseases has been developed. The data obtained are the basis for the improvement of measures for the prevention of non-infectious diseases among students in Ukraine
Дод.точки доступу:
Сердюк, А. М.
Гуліч, М. П.
Петренко, О. Д.
Любарська, Л. С.
Коблянська, А. В.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

10.
Шифр: ДУ9/2019/2
   Журнал

Довкілля та здоров’я . - Виходить кожного кварталу
2019р. № 2 . - 70.86, р.
Зміст:
Акіменко, В. Я. До питання про бактерицидність ультра фіолетового випромінювання як складової інсоляції приміщення / В. Я. Акіменко, Н. М. Стеблій. - С.4-9. - Бібліогр.: в кінці ст.
Bandazhevskyi, Yu. I. The state of folate metabolism and its link with thyroid system in children after forest fires in the Chornobyl exclusion zone / Yu. I. Bandazhevskyi, N. F. Dubova. - С.10-16. - Bibliogr. at the end of the art.
Buzynnyi, M. G. Some aspects of cesium-137 entry into "market basket" in Kyiv / M. G. Buzynnyi [та ін.]. - С.17-20. - Bibliogr. at the end of the art.
Інші автори: Mietelski J. W., Kimura S., Mykhailova L. L.
Москвяк, Н. В. Порівняльні аспекти окремих показників фізичного розвитку дітей молодшого шкільного віку / Н. В. Москвяк. - С.21-26. - Бібліогр.: в кінці ст.
Сердюк, А. М. Оцінка обізнаності та усвідомлення студентською молоддю ролі харчування в розвитку неінфекційних захворювань / А. М. Сердюк [та ін.]. - С.27-31. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Гуліч М. П., Петренко О. Д., Любарська Л. С., Коблянська А. В.
Корольова, Н. Д. Використання психотропних та психостимулюючих препаратів студентами під час складання іспитів / Н. Д. Корольова [та ін.]. - С.32-34. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Чорна В. В., Гуменюк Н. І., Ангельська В. Ю., Хлєстова С. В.
Пластунова, О. Б. Фізичний розвиток і харчовий статус юних спортсменів – вихованців училища фізичної культури / О. Б. Пластунова. - С.35-40. - Бібліогр.: в кінці ст.
Makhniuk, V. M. Ecohygienic assessment of the operational impact of the enterprises for asphalt concrete production on the state of the environment taking into account the requirements of domestic legislation and EU directives / V. M. Makhniuk [та ін.]. - С.41-46. - Bibliogr. at the end of the art.
Інші автори: Harkavyi S. I., Styrta Z. V., Harkavyi S. S.
Малишевська, О. С. Еколого-гігієнічна оцінка впливу на довкілля будівельних матеріалів, наповнених подрібненими полімерними відходами з нанесеною на поверхню ПАР / О. С. Малишевська. - С.46-52. - Бібліогр.: в кінці ст.
Черниченко, І. О. Захворюваність на рак молочної залози і роль стійких хлорорганічних забруднювачів навколишнього середовища (аналіз даних літератури) / І. О. Черниченко [та ін.]. - С.53-59. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Баленко Н. В., Литвиченко О. М., Бабій В. Ф., Главачек Д. О., Кондратенко О. Є.
Антоненко, А. М. Особливості механізмів дії сучасних пестицидів на функціонування щитоподібної залози (огляд літератури) / А. М. Антоненко [та ін.]. - С.60-64. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Вавріневич О. П., Коршун М. М., Омельчук С. Т.
Тронько, М. Д. Профілактика йодозалежних захворювань в Україні (огляд літератури) / М. Д. Тронько, В. І. Кравченко. - С.65-69. - Бібліогр.: в кінці ст.
Сердюк, А. М. Про стан виконання вимог міжнародних медико-санітарних правил (ММСП, 2005) та шляхи його поліпшення / А. М. Сердюк [та ін.]. - С.70-73. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Голубятников М. І., Рудницька О. П., Давиденко Г. М.
Яворовський, О. П. Від кафедри професійної гігієни КМІ до кафедри гігієни та екології № 2 НМУ імені О. О. Богомольця: наукові і освітні пріоритети протягом 95 років (1923-2018) / О. П. Яворовський [та ін.]. - С.74-79. - Бібліогр.: в кінці ст.
Інші автори: Паустовський Ю. О., Нікітюк О. А., Шевцова В. М., Зенкіна В. І., Гончарук Г. О., Шкурко Г. А., Солоха Н. В., Брухно Р. П., Зінченко Т. А.
Є примірники у відділах: всього 1
Вільні: 1

Знайти схожі
Перейти до описів статей

 1-10    11-17 
 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)