Головна Спрощенний режим Відео-інструкція Опис
Авторизація
Прізвище
Пароль
 

Бази даних


Періодичні видання- результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
у знайденому
 Знайдено у інших БД:Книги (2)
Формат представлення знайдених документів:
повний інформаційнийкороткий
Відсортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком виданнятипом документа
Пошуковий запит: (<.>A=Петренко, О. Д.$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 17
Показані документи з 1 по 10
 1-10    11-17 
1.

Назва журналу :Довкілля та здоров’я -2023р.,N 3
Цікаві статті :
Черниченко І. О. Хімічні канцерогени у навколишньому середовищі України: ризик для населення, шляхи попередження, удосконалення гігієнічного регламентування/ І. О. Черниченко [та ін.] (стр.4-10)
Bandazhevskyi Yu. I. Genetic polymorphisms of the folate cycle and hyperhomocysteinemia in children from areas bordering the Chоrnobyl exclusion zone/ Yu. I. Bandazhevskyi, N. F. Dubova (стр.11-18)
Махнюк В. М. Гігієна планування та забудови населених місць як безпекова детермінанта громадського здоров’я в умовах воєнного стану/ В. М. Махнюк [та ін.] (стр.19-23)
Козярін І. П. Особливості лабораторних досліджень стану довкілля у воєнний період/ І. П. Козярін [та ін.] (стр.24-30)
Гуліч М. П. Харчування і стрес: виклики воєнного стану/ М. П. Гуліч [та ін.] (стр.31-38)
Станкевич В. В. Критеріальна оцінка шкідливої дії промислових відходів різних галузей за міжнародними стандартами/ В. В. Станкевич [та ін.] (стр.39-44)
Єремєєв І. С. Ризик-орієнтований моніторинг екологічних факторів впливу на якість життя у мегаполісах/ І. С. Єремєєв [та ін.] (стр.45-53)
Антомонов М. Ю. Дослідження особливостей способу життя сучасної молоді у системі громадського здоров’я/ М. Ю. Антомонов [та ін.] (стр.54-61)
Гозак С. В. Вплив чинників навчання та режиму дня на здоров’я школярів: результати наукових досліджень лабораторії соціальних детермінант здоров’я дітей за 2017-2022 роки/ С. В. Гозак [та ін.] (стр.62-69)
Томашевська Л. А. Наднормативні концентрації хлороформу та сульфату алюмінію у питній воді та їхній вплив на метаболічні процеси в організмі лабораторних тварини/ Л. А. Томашевська [та ін.] (стр.70-75)
Гаркавий С. І. «А все-таки майбутнє належить гігієні»/ С. І. Гаркавий (стр.76-79)
Цікаві статті :
Знайти схожі


2.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Петренко О. Д., Гуліч М. П., Любарська Л. С.
Назва : До питання актуальності запровадження безглютенового шкільного харчування
Паралельн. назви :On the relevance of the introduction of gluten-free school meals
Місце публікування : Довкілля та здоров’я. - 2023. - № 2. - С. 48-53 (Шифр ДУ9/2023/2)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-головна: ДИЕТА БЕЗГЛЮТЕНОВАЯ -- DIET, GLUTEN-FREE
ШКОЛЬНИКИ -- SCHOOL STUDENTS
ПИТАНИЯ ОЦЕНКА -- NUTRITION ASSESSMENT
ЦЕЛИАКИЯ -- CELIAC DISEASE
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Анотація: Метою дослідження було визначення можливості забезпечення дітей, які потребують безглютенової дієти, відповідним харчуванням в умовах закладу загальної середньої освіти. Матеріали та методи дослідження. Проведене соціологічне опитування батьків щодо основних проблем забезпечення харчуванням дітей, які потребують дієтичного харчування в умовах загальноосвітнього навчального закладу. Розробку зразкового раціону здійснювали на основі затверджених та оприлюднених на сайті МОЗ України «Технологічних карт страв та напоїв, призначених для організації шкільного харчування», а також рецептур і технологічних карт страв з інших офіційних друкованих джерел з урахуванням вимог чинних нормативних документів та дієтологічних рекомендацій. Розрахунок добового набору продуктів, харчової, енергетичної цінності проводили з урахуванням даних таблиць хімічного складу продуктів та норм фізіологічної потреби різних вікових груп дітей. Результати. За результатами проведених досліджень визначено можливість та доцільність розробки меню для організації безглютенового харчування в умовах закладів загальної середньої освіти. Розроблено зразок меню для організованого харчування дітей різних вікових груп з урахуванням вимог чинних нормативних документів. Доведено відповідність розробленого меню вимогам чинних нормативних документів за продуктовим набором, показниками харчової та енергетичної цінності. Висновки. Результати роботи свідчать про можливість та доцільність розробки меню для організації харчування дітей з особливими дієтичними потребами в умовах закладу загальної середньої освіти, що полегшить соціалізацію дитини та допоможе їй інтегруватись в суспільствоThe purpose of the study was to determine the possibility of providing children who need a gluten-free diet with appropriate nutrition in the conditions of a general secondary education institution. Research materials and methods. A sociological survey of parents was conducted regarding the main problems of providing nutrition to children who need dietary nutrition in the conditions of a general educational institution. The development of the sample diet was carried out on the basis of approved and published on the website of the Ministry of Health of Ukraine "Technological maps of dishes and drinks intended for the organization of school meals", as well as recipes and technological maps of dishes from other official printed sources, taking into account the requirements of current regulatory documents and dietary recommendations. The calculation of the daily set of products, food and energy value was carried out taking into account data from the tables of the chemical composition of products and the norms of physiological needs of different age groups of children. The results. According to the results of the conducted research, the possibility and expediency of developing a menu for the organization of gluten-free food in the conditions of general secondary education institutions was determined. A sample menu for organized nutrition of children of different age groups has been developed, taking into account the requirements of current regulatory documents. The compliance of the developed menu with the requirements of the current regulatory documents on the product set, indicators of nutritional and energy value has been proven. Conclusions. The results of the work indicate the possibility and expediency of developing a menu for the organization of food for children with special dietary needs in the conditions of a general secondary education institution, which will facilitate the child's socialization and help him integrate into society
Знайти схожі

3.

Назва журналу :Довкілля та здоров’я -2023р.,N 2
Цікаві статті :
Нагорна А. М. Виробничий травматизм в Україні: епідеміологічній аналіз і виклики часу/ А. М. Нагорна [та ін.] (стр.4-15)
Забулонов Ю. Дезактивація рідких радіоактивних відходів Чорнобильської зони відчуження: шляхи вирішення/ Ю. Забулонов [та ін.] (стр.16-23)
Дубова Н. Ф. Оцінка адаптаційних можливостей серцево-судинної системи школярів, які мешкають поблизу Чорнобильської зони відчуження/ Н. Ф. Дубова, Ю. І. Бандажевський (стр.24-29)
Operchuk N. I. Peculiarities of information and analytical support in conducting epidemiological surveillance in the public health system/ N. I. Operchuk (стр.30-39)
Бузинний М. Г. Практичні аспекти застосування методу черенковського лічення з корекцією кольорового гасіння/ М. Г. Бузинний (стр.40-45)
Його життєве кредо – профілактика. До 75-річчя з дня народження видатного вченого та педагога в галузі профілактичної медицини Василя Гавриловича Бардова (стр.46-47)
Петренко О. Д. До питання актуальності запровадження безглютенового шкільного харчування/ О. Д. Петренко, М. П. Гуліч, Л. С. Любарська (стр.48-53)
Borysenko A. A. Risk assessment of the bifenthrin influence on the population health when consuming corn grown using the innovative 3rive 3D technology/ A. A. Borysenko [та ін.] (стр.54-58)
Прокопов В. О. Небезпечні хлорити у питній воді: утворення та видалення з використанням діоксиду хлору у технології водопідготовки/ В. О. Прокопов [та ін.] (стр.59-65)
Гозак С. В. Обгрунтування обсягів оздоровчої рухової активності для дітей шкільного віку в умовах карантину/ С. В. Гозак [та ін.] (стр.66-72)
Яригін А. В. Дослідження параметрів світлових характеристик світлодіодних відеоекранів динамічного рекламного устаткування як факторів впливу на зоровий аналізатор людини/ А. В. Яригін [та ін.] (стр.73-79)
Цікаві статті :
Знайти схожі


4.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Гуліч М. П., Харченко О. О. , Петренко О. Д., Ященко О. В., Любарська Л. С.
Назва : Харчування і стрес: виклики воєнного стану
Паралельн. назви :Nutrition and stress: the challenges of martial state
Місце публікування : Довкілля та здоров’я. - 2023. - № 3. - С. 31-38 (Шифр ДУ9/2023/3)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-головна: КОМБАТАНТНЫЕ РАССТРОЙСТВА -- COMBAT DISORDERS
СТРЕСС ПСИХОЛОГИЧЕСКИЙ -- STRESS, PSYCHOLOGICAL
ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- NUTRITION DISORDERS
ДИЕТОТЕРАПИЯ -- DIET THERAPY
БЕЛКОВО-ЭНЕРГЕТИЧЕСКАЯ НЕДОСТАТОЧНОСТЬ ПИЩЕВАЯ -- PROTEIN DEFICIENCY
Анотація: Актуальність проблеми полягає у тому, що нинішній воєнний час у більшості населення викликає дистрес, що впливає на усі системи і структури організму і призводить до психосоматичних розладів. Реакція організму на затяжний цілодобовий стрес супроводжується виснаженням відповідних вітамінів і мікроелементів, що беруть участь у механізмах стресадаптації, а супутній полінутрієнтний дефіцит поглиблює наслідки дистресу. Мета роботи: на основі принципів харчування людей з підвищеним психоемоційним навантаженням визначити необхідні харчові продукти та найбільш вагомі нутрієнти для аліментарної профілактики хронічного стресу і стрес-адаптації під час воєнного стану. Результати. Проведений аналіз свідчить, що навіть у складних умовах воєнного часу можна за рахунок корекції харчування знизити тривожність та зменшити стрес. Для підтримки організму буде достатньо споживати навіть найпростіш,і бюджетні продукти. Слід споживати білкову їжу (тваринний і рослинний білок) та уникати продуктів з високим вмістом насичених (твердих) жирів і цукру, оскільки вони дають лише невеликий приплив енергії, а у подальшому призводять до негативних наслідків. Висновки. Необхідна дієта з високим вмістом клітковини та свіжих овочів, що дають антистресовий резерв та ресурс вітамінів А, С, групи В і необхідних мікроелементів. Окрім того, різноманітні крупи, хліб, крохмалисті овочі містять повільні вуглеводи, які допоможуть зберігати відчуття насичення. Корекція та мінімальне урізноманітнення харчування допоможе зміцнити сон, заспокоїти нервову систему та зменшити прояви стресуThe relevance of the problem lies in the fact that today's wartime causes distress in the majority of the population, which affects all systems and structures of the body and leads to psychosomatic disorders. The body's reaction to prolonged round-the-clock stress is accompanied by the depletion of relevant vitamins and microelements involved in stress adaptation mechanisms, and the accompanying polynutrient deficiency deepens the consequences of distress. The purpose of the work: based on the principles of nutrition of people with increased psycho-emotional stress, to determine the necessary food products and the most important nutrients for alimentary prevention of chronic stress and stress adaptation during martial law. The results. The conducted analysis shows that even in the difficult conditions of wartime, it is possible to reduce anxiety and reduce stress by correcting the diet. To support the body, it will be enough to consume even the simplest, budget products. You should consume protein foods (both animal and vegetable protein) and avoid foods with a high content saturated (solid) fats and sugar, because they only give a small influx of energy, and in the future lead to negative consequences. Conclusions. A diet with a high content of fiber and fresh vegetables is necessary, providing an anti-stress reserve and a resource of vitamins A, C, group B and necessary trace elements. In addition, various cereals, bread, starchy vegetables contain slow carbohydrates, which will help maintain a feeling of satiety. Correcting and minimally diversifying food will help strengthen sleep, calm the nervous system and reduce stress
Знайти схожі

5.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Забулонов Ю. Л., Мельниченко Т. І., Кадошніков В. М., Писанська І. Р., Одукалець Л. А., Петренко О. Д.
Назва : Екологічні аспекти відновлення довкілля: нанотехнології видалення з води мікро- та нанопластиків
Паралельн. назви :Environmental aspects of restoring the environment: nanotechnology for removing micro and nanoplastics from water
Місце публікування : Довкілля та здоров’я. - 2023. - № 4. - С. 60-68 (Шифр ДУ9/2023/4)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-головна: ПЛАСТМАССА -- PLASTICS
ВОДЫ ЗАГРЯЗНИТЕЛИ -- WATER POLLUTANTS
НАНОСТРУКТУРЫ -- NANOSTRUCTURES
ОТХОДОВ СБОРА И УДАЛЕНИЯ ОРГАНИЗАЦИЯ -- WASTE MANAGEMENT
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Анотація: Мета дослідження: – узагальнення наявних підходів щодо очищення води, що містить мікро- та нанопластики, а також розробка нового ефективного методу такого очищення для зменшення впливу мікро- та нанопластиків на навколишнє середовище та здоров'я людини. Матеріали та методи дослідження: Об'єкт дослідження – зразки стічної води поліграфічного виробництва, що, крім інших полютантів, містила мікро- та нанопластики. Застосовано методи дослідження – інформаційні, ІЧ-спектрометричні, термогравіметричні, рентгенівська дифрактометрія. Результати: проведено аналіз сучасного стану видалення мікро- і нанопластиків з забруднених вод. Узагальнено наявні підходи щодо очищення води, яка містить мікро- та нанопластики. Визначено якісний склад нанопластиків – поліаміди, полііміди, поліоксидіазол, фторопласт. Застосування термообробки дозволило виявити у складі води термостійкі пластики (поліоксидіазол, фторопласт. Застосування тільки сорбційного (з використанням сорбентів на основі терморозширеного графіту), або тільки плазмохімічного способів недостатньо ефективне. Розглянуто механізм активації поверхні частинок мікропластику в умовах високовольтного розряду у присутності гумінових кислот, адсорбованих на поверхні смектитів. Розроблено комплексний плазмохімічний спосіб очищення забруднених вод, який дозволяє ефективно видаляти мікро- і нанопластики з водного середовища. Висновки: Сучасна екологічна ситуація щодо забруднення водного середовища є надзвичайно несприятливою та характеризується зростаючим забрудненням мікро- та нанопластиками у поєднанні з різнорідними токсичними речовинами. Через значні сорбуючі властивості посилюється токсичний вплив мікро- та нанопластиків на природне середовище і здоров'я людини. Видалення мікро- та нанопластиків і супутніх полютантів є нагальною проблемою сучасності. Отримані результати дозволили розробити комплексний плазмохімічний спосіб очищення забруднених вод від мікро- і нанопластиків, який передбачає плазмохімічну обробку забрудненої мікро- і нанопластиками рідини, до якої попередньо додано водну дисперсію модифікованих гуміновими речовинами високодисперсних смектитів, що в результаті призводить до утворення магніточутливих агрегатів з включенням мікро- і нанопластиків, які можуть бути видалені магнітною сепарацією. Застосування цього методу є перспективним для очищення води від різнорідних мікро- і нанопластиків у поєднанні з органічними забруднювачами, важкими металами та іншими речовинами, які мають потенційний екологічний ризикThe goal of the research is to synthesize existing approaches for water purification containing micro- and nanoplastics while also developing a new effective method for such purification to reduce the impact of micro- and nanoplastics on the environment and human health. Materials and Research Methods: The research subject included samples of wastewater from a printing facility, which among other pollutants, contained micro- and nanoplastics. Research methods applied include informational, IR spectroscopy, thermogravimetric analysis, and X-ray diffraction. Results: An analysis of the current state of micro- and nanoplastics removal from contaminated water was conducted. Existing approaches for water purification containing micro- and nanoplastics were summarized. The qualitative composition of nanoplastics was determined, including polyamides, polyimides, polyoxadiazole, and fluoroplastics. The application of thermal treatment allowed the identification of heat-resistant plastics like polyoxadiazole and fluoroplastics. Using either only sorption (with graphite-based sorbents) or only plasma chemical methods was found to be insufficiently effective. The activation mechanism of microplastic particles in the presence of humic acids adsorbed on smectites during high-voltage discharge was examined. A comprehensive plasma chemical method for the purification of contaminated water was developed, effectively removing micro- and nanoplastics from the aquatic environment. Conclusions: The current ecological situation regarding water pollution is highly unfavorable and characterized by an increasing contamination of micro- and nanoplastics combined with various toxic substances. Due to their significant adsorption properties, micro- and nanoplastics exacerbate the toxic effects on the natural environment and human health. The removal of micro- and nanoplastics and associated pollutants is an urgent contemporary issue. The obtained results have led to the development of a comprehensive plasma chemical method for purifying contaminated water from micro- and nanoplastics. This method involves plasma chemical treatment of the contaminated liquid, to which a water dispersion of modified humic substances of high-dispersion smectites is added. This results in the formation of magnetosensitive aggregates incorporating micro- and nanoplastics, which can be removed through magnetic separation. The application of this method holds promise for the purification of water from various micro- and nanoplastics in combination with organic pollutants, heavy metals, and other substances with potential ecological risks
Знайти схожі

6.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Гуліч М. П., Петренко О. Д., Антомонов М. Ю., Федорова Д. В., Вепсяляйнен H., Ерккола М.
Назва : Розлади харчової поведінки дітей внаслідок стресу, спричиненого війною: загальні результати дослідження
Паралельн. назви :Eating disorders in children as a consequence of stress caused by war: general results of the study
Місце публікування : Довкілля та здоров’я. - 2023. - № 4. - С. 37-45 (Шифр ДУ9/2023/4)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-головна: ШКОЛЬНИКИ -- SCHOOL STUDENTS
ТРЕВОГИ СОСТОЯНИЯ НЕВРОТИЧЕСКИЕ -- ANXIETY DISORDERS
ПИЩИ ПРИЕМА НАРУШЕНИЯ -- EATING DISORDERS
КОМБАТАНТНЫЕ РАССТРОЙСТВА -- COMBAT DISORDERS
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Анотація: Мета дослідження – визначити розлади харчової поведінки за результатами опитування батьків та аналізу сприйняття поведінки дітей 5-17 років в умовах стресу, спричиненого війною. Матеріали та методи дослідження. Проведене масштабне перехресне опитування батьків дітей шкільного віку, які на момент початку війни (24 лютого 2022р.) знаходились в Україні. Всього в опитуванні взяло участь 5165 батьків. Опитування стосувалось порушень харчової поведінки та включало інформацію про стать, вік, місце та умови перебування дитини, фінансове забезпечення та доступність родини до харчових продуктів, загальні психічні прояви стресу, харчові розлади які виникли внаслідок військових дій, зміни статури дитини тощо. В роботі використано спеціально розроблену анкету на підставі стандартизованих опитувальників щодо дитячого стресу та розладів харчування. Даний етап роботи визначає особливості місцеперебування дитини відносно військових подій (перебування на окупованих територіях, в безпосередній близькості від бойових дій, на мирній території, переміщення в межах України або виїзд за кордон) та їх вплив на харчову поведінку дітей шкільного віку. Обробка результатів включала дескриптивну статистику, а також аналіз зав’язків змінних за допомогою таблиць спряженості шляхом розрахунку рангового коефіцієнту Спірмена та хі-квадрату Пірсона для якісних змінних. Результати. Встановлено, що відсутність або зниження апетиту, швидке насичення, зміна відношення до їжі є загальними стресовими розладами, притаманними всій досліджуваній когорті дітей. Статистичний аналіз виявив, що частота та тривалість порушень режиму харчування, апетиту, затримка насиченості, примхливість або нерозбірливість, сомато-вегетативні прояви, формування відрази або пристрасті до певних харчових продуктів у дітей шкільного віку пов’язані з інтенсивністю та характером пережитого військового стресу. Перебування на окупованих територіях або поблизу бойових дій та наступне переміщення має найбільший вплив на частоту та тривалість розладів харчової поведінки. Формування довготривалих порушень харчової поведінки в усіх групах фактично є поглибленням нездорових харчових звичок школярів, які були продемонстровані в попередніх дослідженнях. Очікувано, ці порушення призведуть до підвищення частоти хронічних неінфекційних захворювань у подальшому житті. Висновки. Отримані результати мають важливе значення для подальшої інтерпретації результатів в рамках вивчення розладів харчової поведінки дітей в умовах стресу, викликаного війною в Україні та надання рекомендацій щодо корекції виявлених порушень. Дослідження має важливе соціальне значення для України, оскільки спрямоване на вирішення психологічних та медичних наслідків війниThe purpose of the study is to determine eating disorders based on the results of a survey of parents and an analysis of the perception of the behavior of children aged 5-17 in conditions of stress caused by war. Research materials and methods. A large-scale cross-sectional survey of parents of school-age children who were in Ukraine at the time of the start of the war (February 24, 2022) was conducted. A total of 5,165 parents took part in the survey. The survey concerned eating disorders and included information about the gender, age, place and conditions of the child's stay, financial support and the family's access to food, general mental manifestations of stress, eating disorders that arose as a result of military operations, changes in the child's physique, etc. The work uses a specially developed questionnaire based on standardized questionnaires about children's stress and eating disorders. This stage of the work determines the peculiarities of the child's whereabouts in relation to military events (staying in occupied territories, in close proximity to hostilities, in peaceful territory, moving within Ukraine or going abroad) and their impact on the eating behavior of school-aged children. The processing of the results included descriptive statistics, as well as the analysis of the relationships of the variables using conjugation tables by calculating the Spearman's rank coefficient and Pearson's chi-square for qualitative variables. The results. It was established that the absence or decrease of appetite, rapid satiety, change in attitude to food are general stress disorders inherent in the entire studied cohort of children. Statistical analysis revealed that the frequency and duration of eating disorders, appetite, delayed satiety, capriciousness or lack of understanding, somato-vegetative manifestations, the formation of disgust or passion for certain food products in school-age children are related to the intensity and nature of the experienced military stress. Being in occupied territories or near hostilities and subsequent displacement has the greatest impact on the frequency and duration of eating disorders. The formation of long-term eating disorders in all groups is actually a deepening of unhealthy eating habits of schoolchildren, which were demonstrated in previous studies. It is expected that these violations will lead to an increase in the frequency of chronic non-communicable diseases in later life. Conclusions. The obtained results are important for the further interpretation of the results in the framework of the study of children's eating disorders under the conditions of stress caused by the war in Ukraine and providing recommendations for the correction of the detected violations. The research has an important social significance for Ukraine, as it is aimed at solving the psychological and medical consequences of the war
Знайти схожі

7.

Назва журналу :Довкілля та здоров’я -2023р.,N 4
Цікаві статті :
Яворовський О. П. Оцінка культури безпеки у вітчизняній охороні здоров’я: триангуляційний підхід/ О. П. Яворовський [та ін.] (стр.4-10)
Юнтунен Г. М. Особливості захворюваності дорослого населення Дніпропетровської області на урологічні хвороби/ Г. М. Юнтунен, Н. М. Онул (стр.11-16)
Басанець А. В. Аналіз відповідності вітчизняного переліку професійних захворювань рекомендаціzv МОП 2022 року: інтеграція до європейського законодавства/ А. В. Басанець, В. А. Гвоздецький (стр.16-22)
Черниченко І. О. Визначення відповідності вітчизняної бази гігієнічних нормативів канцерогенних речовин в атмосферному повітрі населених місць вимогам ЄС/ І. О. Черниченко [та ін.] (стр.23-29)
Зенкіна В. І. Пріоритетні проблеми гігієни та безпеки праці медичних працівників в умовах надзвичайних ситуацій (з досвіду подолання пандемії Covid-19)/ В. І. Зенкіна (стр.29-37)
Гуліч М. П. Розлади харчової поведінки дітей внаслідок стресу, спричиненого війною: загальні результати дослідження/ М. П. Гуліч [та ін.] (стр.37-45)
Бабій В. Ф. Родентициди як основа дератизації: загальна характеристика, класифікація, механізми дії, особливості застосування та перспективи (огляд літературних даних)/ В. Ф. Бабій, Д. О. Главачек (стр.46-54)
Сурмашева О. В. Мікробіологічна оцінка стічних вод промислових підприємств м. Києва та Київської області/ О. В. Сурмашева [та ін.] (стр.55-59)
Забулонов Ю. Л. Екологічні аспекти відновлення довкілля: нанотехнології видалення з води мікро- та нанопластиків/ Ю. Л. Забулонов [та ін.] (стр.60-68)
Рудницька О. П. Аналіз основних показників науково-дослідних робіт ДУ «Інституту громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України» за 2018-2022 рр./ О. П. Рудницька [та ін.] (стр.68-76)
Цікаві статті :
Знайти схожі


8.

Назва журналу :Довкілля та здоров’я -2021р.,N 2
Цікаві статті :
Єлізарова О. Т. Профілактика хронічних неінфекційних захворювань в умовах пандемії СОVID-19/ О. Т. Єлізарова [та ін.] (стр.4-14)
Омельченко Е. М. Вплив законодавчих змін у сфері охорони здоров’я щодо тютюнопаління на захворюваність та смертність від серцево-судинної патології серед населення України/ Е. М. Омельченко [та ін.] (стр.15-21)
Гуліч М. П. Компетенції, набуті у шкільному віці, та їхня роль у формуванні харчової поведінки молоді/ М. П. Гуліч, О. Д. Петренко, Л. С. Любарська (стр.22-27)
Bandazhevskyi Yu. I. Comparative assessment of blood levels of homocysteine, hormones and minerals in children with different levels of physical crowth living near the Chornobyl exclusion zone/ Yu. I. Bandazhevskyi, N. F. Dubova (стр.28-35)
Бузинний М. Г. Сумарна альфа-активність та активність радону-222 у підземній воді у різних регіонах України/ М. Г. Бузинний, Л. Л. Михайлова (стр.36-44)
Черниченко І. О. Вплив деяких хімічних канцерогенів довкілля на захворюваність на гормонозалежні пухлини та можливі механізми його реалізації (огляд літератури)/ І. О. Черниченко [та ін.] (стр.44-55)
Полька Н. С. Відповідність існуючого фонду закладів загальної середньої освіти України сучасним вимогам "Нової української школи"/ Н. С. Полька [та ін.] (стр.56-62)
Махнюк В. М. Експертна оцінка архітектурно-планувальних рішень та умов експлуатації вбудованих закладів охорони здоров’я за методом Т. Сааті/ В. М. Махнюк [та ін.] (стр.62-71)
Яворовський О. П. Гайк Хачатурович Шахбазян - організатор санітарно-гігієнічної справи, науковець, педагог, палкий патріот України (до 125-річчя від дня народження)/ О. П. Яворовський, Г. А. Шкурко, Ю. Г. Чайка (стр.72-80)
Цікаві статті :
Знайти схожі


9.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Гуліч М. П., Петренко О. Д., Любарська Л. С.
Назва : Компетенції, набуті у шкільному віці, та їхня роль у формуванні харчової поведінки молоді
Місце публікування : Довкілля та здоров’я. - Київ, 2021. - N 2. - С. 22-27 (Шифр ДУ9/2021/2)
MeSH-головна: ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
ШКОЛЬНИКИ -- SCHOOL STUDENTS
МОЛОДЫЕ -- YOUNG ADULT
Анотація: Проведено соціологічне опитування 284 осіб (юнаки та дівчата) переважно 17-18 років, які після закінчення середніх загальноосвітніх закладів вступили до вищих навчальних закладів України. Опитування стосувалося вивчення поінформованості молоді щодо принципів здорового харчування як одного з основних елементів здорового способу життя. Вивчалися самооцінка власного способу життя та контролю стану здоров’я, поінформованість щодо ролі дотримання принципів здорового харчування у збереженні здоров’я, деякі аспекти харчової поведінки, вплив особливостей харчування на формування хронічної неінфекційної патології. Використано анкетно-опитувальний метод. Встановлено, що незважаючи на задекларовану поінформованість значна частка респондентів не має звички дотримуватися принципів здорового харчування та здорового способу життя. Отримані результати свідчать про необхідність розробки для школярів загально-освітніх навчальних закладів спеціальних навчально-просвітницьких програм з формування у них усвідомленого ставлення до питань збереження здоров’я, навичок здорового способу життя і здорового харчування.Проведен социологический опрос 284 человек (юношей и девушек) преимущественно 17-18 лет, студентов высших учебных заведений Украины. Опрос касался изучения осведомленности молодежи о принципах здорового питания как одного из основных элементов здорового образа жизни. Изучались самооценка собственного образа жизни и контроля состояния здоровья, осведомленность о роли соблюдения принципов здорового питания в сохранении здоровья, некоторые аспекты пищевого поведения, влияние особенностей питания на формирование хронической неинфекционной патологии. Использовался анкетноопросный метод. Установлено, что несмотря на декларируемую осведомленность значительная часть респондентов не имеет привычки соблюдать принципы здорового питания и здорового образа жизни.Полученные результаты свидетельствуют о необходимости разработки для школьников общеобразовательных учебных заведений специальных учебно-просветительских программ по формированию у них осознанного отношения к вопросам сохранения здоровья, навыков здорового образа жизни и здорового питания.
Знайти схожі

10.

Назва журналу :Медичні перспективи -2020р. т.25,N 1
Цікаві статті :
Хомазюк Т. А. Студентська ініціатива в міжнародних проектах з превентивної кардіології/ Т. А. Хомазюк [та ін.] (стр.4-9)
Лищишин М. З. Стан та перспективи розвитку військової стоматології в Україні/ М. З. Лищишин, В. В. Коваленко (стр.9-17)
Knysh O. V. Potentiation of the antimicrobial effect of Lactobacillus Reuteri DSM 17938 cell-free extracts by ascorbic acid/ O. V. Knysh, A. V. Martynov (стр.17-24)
Нефьодов О. О. Визначення впливу кадмію на показники ембріогенезу при ізольованому введенні та в комбінації з цитратами селену та германію/ О. О. Нефьодов [та ін.] (стр.24-31)
Дзяк Л. А. Концепція комплексної терапії у відновному лікуванні дискогенних попереково-крижових радикулопатій/ Л. А. Дзяк, О. О. Шульга (стр.32-44)
Malanchuk V. A. Vacuum drainage of tissues in treatment of inflammatory diseases of the maxillo-facial area and neck/ V. A. Malanchuk, A. V. Sidoryako, S. V. Sidoryako (стр.45-51)
Lesiv M. I. Cognitive functions in patients suffering from hypertension and hypothyroidism with retrospective evaluation of control over disease compensation/ M. I. Lesiv (стр.51-58)
Bontsevich R. A. The assessment of physicians’ and senior medical students’ knowledge in the field of community-acquired pneumonia: preliminary results of the KNOCAP-II project (2017-2019)/ R. A. Bontsevich [et al.] (стр.59-65)
Філіппова О. Ю. Діагностика прогресування фіброзу печінки у хворих з неалкогольним стеатогепатитом у поєднанні з ожирінням і хронічним калькульозним холециститом/ О. Ю. Філіппова (стр.65-73)
Wang Zi Wei. Clinical characteristics of transient vision disorders and arterial hypertension/ Wang Zi Wei, O. V. Pohorielov (стр.73-79)
Шпонька І. С. Значення серозних інтраепітеліальних карцином маткових труб для виникнення "high-grade" серозних карцином яєчників та / або перитонеальних серозних карцином невідомої первинної локалізації/ І. С. Шпонька, О. В. Пославська, О. А. Савченко (стр.79-87)
Перцева Н. О. Залежність варіабельного ритму серця від показників контролю цукрового діабету 1 типу/ Н. О. Перцева, О. В. Гуржій, К. І. Мошенець (стр.88-95)
Kalbus O. I. Features of depression development in myasthenia gravis/ O. I. Kalbus [et al.] (стр.96-104)
Konovchuk V. M. The influence of xylate on the volumo- and osmoregulatory function of the kidneys in diabetes complicated by the syndrome of endogenous intoxication of purulent-septic origin/ V. M. Konovchuk [et al.] (стр.104-109)
Буднік Т. В. Вплив вакцинотерапії на клініко-лабораторні показники в пацієнтів з рекурентною інфекцією сечової системи/ Т. В. Буднік, Л. В. Квашніна (стр.109-115)
Дитятковська Є. М. Динаміка показників цитокінового профілю IL-4 та IFN- γ під впливом комбінованої алерген-специфічної імунотерапії у хворих на поліноз з поєднаною сенсибілізацією до пилкових та побутових алергенів/ Є. М. Дитятковська, С. В. Білецька (стр.116-121)
Бєсєдін О. М. Підвищення ефективності мікробіологічної діагностики раневого процесу у хворих з хірургічною інфекцією м’яких тканин/ О. М. Бєсєдін [та ін.] (стр.122-127)
Саволюк С. І. Післяопераційний рефлюкс-езофагіт як предиктор вибору рестриктивної операції у хворих на метаболічний синдром/ С. І. Саволюк [та ін.] (стр.127-133)
Вовк І. Б. Клініко-імуногістохімічна характеристика неатипової гіперплазії ендометрія в жінок репродуктивного віку/ І. Б. Вовк [та ін.] (стр.134-141)
Kuzmina G. P. Features of impact of hyperferritinemia in combination with hyperurecemia on the course of gout/ G. P. Kuzmina, O. M. Lazarenko (стр.141-149)
Kutovyi O. B. Functional state of the liver after external drainage of bile ducts in patients with a high level of obstructive jaundice/ O. B. Kutovyi, D. V. Balyk, D. V. Kysilevskyi (стр.150-156)
Мавропуло Т. К. Спектроскопія в близько-інфрачервоному діапазоні: білатеральний моніторинг мозку в доношених новонароджених з гіпоксично-ішемічними ураженнями/ Т. К. Мавропуло, К. Ю. Соколова (стр.157-165)
Шостакович-Корецька Л. Р. Основні характеристики та прогноз розвитку епідемії ВІЛ-інфекції в Дніпропетровському регіоні/ Л. Р. Шостакович-Корецька [та ін.] (стр.166-174)
Grygus I. Correction of posture disorders with sport and ballroom dansing/ I. Grygus [et al.] (стр.174-184)
Марута Н. О. Клініко-психопатологічна характеристика та соціальне функціонування пацієнтів з галюцинаторно-параноїдними розладами при судинних деменціях помірного ступеня тяжкості/ Н. О. Марута, К. В. Шевченко-Бітенський, Г. Ю. Каленська (стр.185-192)
Корпусенко І. В. Результати лікування хворих на двобічний деструктивний туберкульоз легень з використанням міні-інвазивних оперативних втручань/ І. В. Корпусенко, Ю. Ф. Савенков (стр.193-203)
Фастовець О. О. Поширеність та характер оклюзійних порушень серед осіб молодого віку/ О. О. Фастовець, В. О. Штепа (стр.204-214)
Bunyatyan K. A. Dynamics of findings of non-specific resistanse in the mouth cavity in children with lesions of the mucous membrane epithelium of the mouth cavity against acute lymphoblastic leukemia in the treatment process/ K. A. Bunyatyan [et al.] (стр.214-220)
Гуліч М. П. Харчування солдатів у бойових умовах: еволюція від Запорізької Січі до сьогодення/ М. П. Гуліч [та ін.] (стр.221-229)
Цікаві статті :
Знайти схожі


 1-10    11-17 
 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)