Головна Спрощенний режим Відео-інструкція Опис
Авторизація
Прізвище
Пароль
 

Бази даних


Періодичні видання- результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
у знайденому
 Знайдено у інших БД:Книги (2)
Формат представлення знайдених документів:
повний інформаційнийкороткий
Відсортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком виданнятипом документа
Пошуковий запит: (<.>A=Петренко, О. Д.$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 17
Показані документи з 1 по 10
 1-10    11-17 
1.

Назва журналу :Довкілля та здоров’я -2014р.,N 1
Цікаві статті :
Пятница-Горпинченко Н. К. Асбест и волокнистый канцерогенез/ Н. К. Пятница-Горпинченко
Федоренко В. І. Гігієнічні та медико-біологічні аспекти безсимптомної метгемоглобінемії у дітей/ В. І. Федоренко, Л. М. Кіцула (стр.10-4)
Єрем Т. В. Вплив стану об’єктів водопостачання населення Закарпатської області на формування стоматологічної патології/ Т. В. Єрем, Х. В. Єрем (стр.14-16)
Алексєєнко Н. О. Вплив бентонітових глин на розвиток хронічної алкогольної інтоксикації в експерименті/ Н. О. Алексєєнко, С. Г. Гуща, А. В. Змієвський (стр.17-21)
Петренко О. Д. Йод і селен у продуктах моря: оцінка результатів дослідження/ О. Д. Петренко, Т. І. Мельниченко (стр.22-25)
Синетар Е. О. До 75-річчя професора Г. П. Степаненка. Відомий вчений профілактичної медицини та педагог вищої медичної освіти України/ Е. О. Синетар (стр.26-27)
Баленко Н. В. Формування біоплівки Candida albicans на поверхні медичних катетерів: дослідження in vitro/ Н. В. Баленко [и др.] (стр.28-32)
Матасар І. Т. Рак щитоподібної залози як проблема антропогенного забруднення (І повідомлення)/ І. Т. Матасар [и др.] (стр.33-37)
Зазуляк Т. С. Особливості харчового статусу та есенціальні нутрієнтні дефіцити серед населення радіоактивно забруднених територій України/ Т. С. Зазуляк [и др.] (стр.38-41)
Арустамян О. М. Методика вимірювання масової концентрації димедролу у повітрі робочої зони/ О. М. Арустамян, О. Б. Кузьмінов (стр.42-45)
Рубцов Р. В. Дисметаболічні розлади у працівників локомотивних бригад у динаміці залежно від стажу роботи/ Р. В. Рубцов [и др.] (стр.46-49)
Пельо І. М. Особенности некоторых показателей сердечно-сосудистой гемодинамики у рабочих горнорудной промышленности с хроническим обструктивным заболеванием легких профессиональной этиологии в постконтактный период/ І. М. Пельо (стр.50-54)
Шенцова М. О. До 70-річчя професора І. П. Козяріна. Шлях служіння суспільству, науці, людям/ М. О. Шенцова (стр.55-56)
Яворовський О. П. Гігієнічна оцінка безпечності сільськогосподарської продукції, вирощеної з застосуванням інсектициду лямбда-цигалотрину/ О. П. Яворовський (стр.57-62)
Виленский Ю. Г. До 85-річчя почесного професора М. І. Ковгана. Гігієніст, епідеміолог, медико-географ/ Ю. Г. Виленский (стр.63)
Шенцова М. О. . Пробіотичні препарати, їхня якість та безпека: сучасний стан проблеми (повідомлення 2)/ М. О. Шенцова, О. В. Сурмашева (стр.64-69)
Яворовський О. П. . До 90-річчя заснування кафедри гігієни праці і професійних хвороб Національного медичного університету імені академіка О. О. Богомольця/ О. П. Яворовський [и др.] (стр.70-77)
Виленский Ю. Г. . Хроника любви: волнующие страницы/ Ю. Г. Виленский (стр.78)
Цікаві статті :
Знайти схожі


2.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Петренко О. Д., Мельниченко Т. І.
Назва : Йод і селен у продуктах моря: оцінка результатів дослідження
Місце публікування : Довкілля та здоров’я. - 2014. - № 1. - С. 22-25 (Шифр ДУ9/2014/1)
MeSH-головна: ИОД -- IODINE
СЕЛЕН -- SELENIUM
МОРСКИЕ ПИЩЕВЫЕ ПРОДУКТЫ -- SEAFOOD
ЭЛЕКТРОХИМИЧЕСКИЕ МЕТОДЫ -- ELECTROCHEMICAL TECHNIQUES
Знайти схожі

3.

Назва журналу :Медичні перспективи -2019р. т.24,N 1
Цікаві статті :
Сердюк А. М. Обізнаність та усвідомлення студентською молоддю загрози для здоров’я факторів ризику розвитку неінфекційних захворювань - сучасний стан проблеми/ А. М. Сердюк [та ін.] (стр.4-14)
Медведєв M. В. Сучасний погляд на етіологію, патогенез та можливості діагностики зовнішнього генітального ендометріозу (огляд літератури)/ M. В. Медведєв, Д. А. Покровенко (стр.21-30)
Khaniukov O. Formation and improvement of clinical thinking in medical students/ O. Khaniukov [et al.] (стр.15-20)
Semyonova L. S. The importance of studying history of medicine and language training for the development of professional competencies of medical students/ L. S. Semyonova, I. N. Klimenko (стр.31-34)
Трофимов Н. В. Клинико-статистические аспекты течения желудочно-кишечных кровотечений у больных с патологией сердечно-сосудистой системы/ Н. В. Трофимов [и др.] (стр.35-39)
Пославська О. В. Метастази карциноми з клітин Меркеля з погляду діагностики пухлин невідомої первинної локалізації/ О. В. Пославська (стр.40-45)
Фелештинський Я. П. Оцінка варіантів фіксації сітчастого імплантата при трансабдомінальній преперитонеальній алопластиці у хворих на пахвинну грижу/ Я. П. Фелештинський, А. В. Коханевич (стр.46-49)
Ідашкіна Н. Г. Сповільнена консолідація нижньої щелепи: аналіз загальних та місцевих факторів/ Н. Г. Ідашкіна (стр.50-61)
Василенко Р. Е. Статистичний аналіз лагоджень повних знімних протезів верхньої щелепи за трирічний термін користування/ Р. Е. Василенко (стр.61-65)
Рубцов Р. В. Значущість рентгенологічних досліджень при діагностиці пневмоконіозу в поєднанні з хронічним обструктивним захворюванням легень у працівників гірничорудної та металургійної промисловості/ Р. В. Рубцов (стр.66-72)
Федоренко В. І. Обгрунтування допустимих добових доз свинцю і кадмію в добових раціонах харчування/ В. І. Федоренко (стр.73-80)
Хоменко І. М. Удосконалення системи радіаційно-гігієнічного моніторингу об’єктів довкілля в зонах спостереження українських атомних електростанцій як основа радіаційної безпеки/ І. М. Хоменко, Н. В. Закладна (стр.80-86)
Лотоцька-Дудик У. Б. Шкідливі виробничі чинники взуттєвих виробництв: шум та вібрація/ У. Б. Лотоцька-Дудик (стр.87-93)
Єрошкіна Т. В. Аналіз стану діяльності лабораторної служби промислового регіону України та шляхи її оптимізації/ Т. В. Єрошкіна, Д. В. Дерев’янко (стр.94-100)
Мамчур В. Й. Дніпровська школа фармакологів: подорож довжиною в 100 років (до 100-річчя кафедри фармакології і клінічної фармакології Дніпропетровської медичної академії). Частина І: 1918-1943 рр./ В. Й. Мамчур, В. І. Жилюк, О. Ю. Коваленко (стр.101-109)
Цікаві статті :
Знайти схожі


4.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Сердюк А. М., Гуліч М. П., Петренко О. Д., Любарська Л. С. , Коблянська А. В.
Назва : Обізнаність та усвідомлення студентською молоддю загрози для здоров’я факторів ризику розвитку неінфекційних захворювань - сучасний стан проблеми
Місце публікування : Медичні перспективи. - 2019. - Т. 24, № 1. - С. 4-14 (Шифр МУ10/2019/24/1)
Примітки : Бібліогр. в кінці ст.
MeSH-головна: ЗДОРОВЫЙ ОБРАЗ ЖИЗНИ -- HEALTH BEHAVIOR
БОЛЕЗНЬ -- DISEASE
СТУДЕНТЫ -- STUDENTS
ФАКТОРЫ РИСКА -- RISK FACTORS
АНКЕТИРОВАНИЕ -- QUESTIONNAIRES
Анотація: Целью данной работы было: провести анализ осведомлен­ности и осознания студентами угрозы для здоровья факторов риска развития хронических неинфекционных заболеваний, установить наличие у них навыков здорового образа жизни; разработать и научно обосновать Алгоритм внедрения здоровьесберегающих образовательных технологий в учебный процесс высших учебных заведений Украины. Проведен социологический опрос среди студентов высших учебных заведений Украины касательно уровней осведомленности и осознания отдельных факторов развития неинфекционных заболе­ваний. Было опрошено 430 студентов Киевского национального торгово-экономического университета и 216 студентов Сумского государственного педагогического университета. Была использована специально раз­работанная анкета. Установлен высокий уровень осведомленности студентов касательно основных факто­ров развития неинфекционных заболеваний – нерационального питания, низкой физической активности, куре­ния, злоупотребления алкоголем. При этом студенты недостаточно осознают степень риска развития заболеваний и недостаточно мотивированы к ведению здорового образа жизни. Показано существенное различие показателей ведения здорового образа жизни среди студентов разнопрофильных вузов. Разработан Алгоритм внедрения здровьесберегающих образовательных технологий в учебный процесс высших учебных заведений, являющийся научно обоснованной системой, которая содержит основные задачи, принципы и меры, направленные на повышение уровня осведомленности и осознания студенческой молодежью угрозы для здоровья факторов риска развития хронических неинфекционных заболеваний. Полученные данные являются основанием для совершенствования мероприятий по профилактике неинфекционных заболеваний среди студентов в УкраинеThe purpose of this study was to analyze students’ awareness and con­sciousness about the threat to health of risk factors for the development of chronic non-infectious diseases, to determine whether they have the skills of a healthy lifestyle and to develop and scientifically substantiate the Algorithm for introducing health-saving educational technologies in the educational process of higher educational institutions of Ukraine. A sociological survey was conducted among students of higher educational institutions of Ukraine regarding the levels of awareness and consciousness about certain factors in the development of non-infectious diseases. 430 students of the Kiev National University of Trade and Economics and 216 students of Sumy State Pedagogical University were interviewed. A specially designed questionnaire was used. A high level of awareness of students about the main factors in the development of non-infectious diseases – poor nutrition, low physical activity, smoking and alcohol abuse has been established. At the same time, students are not sufficiently conscious about the risk of developing diseases and are unsufficiently motivated to a healthy lifestyle. It is shown a significant difference in indicators of healthy lifestyle among students of institutions of various profile. The Algorithm for the introduction of a health-saving educational technologies into the educational process of higher educational institutions, which is a scientifically substantiated system containing the main tasks, principles and measures aimed at raising the level of awareness and consciousness of young students about the health threat of risk factors for the development of chronic non- infectious diseases has been developed. The data obtained are the basis for the improvement of measures for the prevention of non-infectious diseases among students in Ukraine
Знайти схожі

5.

Назва журналу :Медичні перспективи -2020р. т.25,N 1
Цікаві статті :
Хомазюк Т. А. Студентська ініціатива в міжнародних проектах з превентивної кардіології/ Т. А. Хомазюк [та ін.] (стр.4-9)
Лищишин М. З. Стан та перспективи розвитку військової стоматології в Україні/ М. З. Лищишин, В. В. Коваленко (стр.9-17)
Knysh O. V. Potentiation of the antimicrobial effect of Lactobacillus Reuteri DSM 17938 cell-free extracts by ascorbic acid/ O. V. Knysh, A. V. Martynov (стр.17-24)
Нефьодов О. О. Визначення впливу кадмію на показники ембріогенезу при ізольованому введенні та в комбінації з цитратами селену та германію/ О. О. Нефьодов [та ін.] (стр.24-31)
Дзяк Л. А. Концепція комплексної терапії у відновному лікуванні дискогенних попереково-крижових радикулопатій/ Л. А. Дзяк, О. О. Шульга (стр.32-44)
Malanchuk V. A. Vacuum drainage of tissues in treatment of inflammatory diseases of the maxillo-facial area and neck/ V. A. Malanchuk, A. V. Sidoryako, S. V. Sidoryako (стр.45-51)
Lesiv M. I. Cognitive functions in patients suffering from hypertension and hypothyroidism with retrospective evaluation of control over disease compensation/ M. I. Lesiv (стр.51-58)
Bontsevich R. A. The assessment of physicians’ and senior medical students’ knowledge in the field of community-acquired pneumonia: preliminary results of the KNOCAP-II project (2017-2019)/ R. A. Bontsevich [et al.] (стр.59-65)
Філіппова О. Ю. Діагностика прогресування фіброзу печінки у хворих з неалкогольним стеатогепатитом у поєднанні з ожирінням і хронічним калькульозним холециститом/ О. Ю. Філіппова (стр.65-73)
Wang Zi Wei. Clinical characteristics of transient vision disorders and arterial hypertension/ Wang Zi Wei, O. V. Pohorielov (стр.73-79)
Шпонька І. С. Значення серозних інтраепітеліальних карцином маткових труб для виникнення "high-grade" серозних карцином яєчників та / або перитонеальних серозних карцином невідомої первинної локалізації/ І. С. Шпонька, О. В. Пославська, О. А. Савченко (стр.79-87)
Перцева Н. О. Залежність варіабельного ритму серця від показників контролю цукрового діабету 1 типу/ Н. О. Перцева, О. В. Гуржій, К. І. Мошенець (стр.88-95)
Kalbus O. I. Features of depression development in myasthenia gravis/ O. I. Kalbus [et al.] (стр.96-104)
Konovchuk V. M. The influence of xylate on the volumo- and osmoregulatory function of the kidneys in diabetes complicated by the syndrome of endogenous intoxication of purulent-septic origin/ V. M. Konovchuk [et al.] (стр.104-109)
Буднік Т. В. Вплив вакцинотерапії на клініко-лабораторні показники в пацієнтів з рекурентною інфекцією сечової системи/ Т. В. Буднік, Л. В. Квашніна (стр.109-115)
Дитятковська Є. М. Динаміка показників цитокінового профілю IL-4 та IFN- γ під впливом комбінованої алерген-специфічної імунотерапії у хворих на поліноз з поєднаною сенсибілізацією до пилкових та побутових алергенів/ Є. М. Дитятковська, С. В. Білецька (стр.116-121)
Бєсєдін О. М. Підвищення ефективності мікробіологічної діагностики раневого процесу у хворих з хірургічною інфекцією м’яких тканин/ О. М. Бєсєдін [та ін.] (стр.122-127)
Саволюк С. І. Післяопераційний рефлюкс-езофагіт як предиктор вибору рестриктивної операції у хворих на метаболічний синдром/ С. І. Саволюк [та ін.] (стр.127-133)
Вовк І. Б. Клініко-імуногістохімічна характеристика неатипової гіперплазії ендометрія в жінок репродуктивного віку/ І. Б. Вовк [та ін.] (стр.134-141)
Kuzmina G. P. Features of impact of hyperferritinemia in combination with hyperurecemia on the course of gout/ G. P. Kuzmina, O. M. Lazarenko (стр.141-149)
Kutovyi O. B. Functional state of the liver after external drainage of bile ducts in patients with a high level of obstructive jaundice/ O. B. Kutovyi, D. V. Balyk, D. V. Kysilevskyi (стр.150-156)
Мавропуло Т. К. Спектроскопія в близько-інфрачервоному діапазоні: білатеральний моніторинг мозку в доношених новонароджених з гіпоксично-ішемічними ураженнями/ Т. К. Мавропуло, К. Ю. Соколова (стр.157-165)
Шостакович-Корецька Л. Р. Основні характеристики та прогноз розвитку епідемії ВІЛ-інфекції в Дніпропетровському регіоні/ Л. Р. Шостакович-Корецька [та ін.] (стр.166-174)
Grygus I. Correction of posture disorders with sport and ballroom dansing/ I. Grygus [et al.] (стр.174-184)
Марута Н. О. Клініко-психопатологічна характеристика та соціальне функціонування пацієнтів з галюцинаторно-параноїдними розладами при судинних деменціях помірного ступеня тяжкості/ Н. О. Марута, К. В. Шевченко-Бітенський, Г. Ю. Каленська (стр.185-192)
Корпусенко І. В. Результати лікування хворих на двобічний деструктивний туберкульоз легень з використанням міні-інвазивних оперативних втручань/ І. В. Корпусенко, Ю. Ф. Савенков (стр.193-203)
Фастовець О. О. Поширеність та характер оклюзійних порушень серед осіб молодого віку/ О. О. Фастовець, В. О. Штепа (стр.204-214)
Bunyatyan K. A. Dynamics of findings of non-specific resistanse in the mouth cavity in children with lesions of the mucous membrane epithelium of the mouth cavity against acute lymphoblastic leukemia in the treatment process/ K. A. Bunyatyan [et al.] (стр.214-220)
Гуліч М. П. Харчування солдатів у бойових умовах: еволюція від Запорізької Січі до сьогодення/ М. П. Гуліч [та ін.] (стр.221-229)
Цікаві статті :
Знайти схожі


6.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Гуліч М. П., Петренко О. Д., Любарська Л. С. , Депутат Ю. М.
Назва : Харчування солдатів у бойових умовах: еволюція від Запорізької Січі до сьогодення
Місце публікування : Медичні перспективи. - Д., 2020. - Т. 25, № 1. - С. 221-229 (Шифр МУ10/2020/25/1)
Примітки : Бібліогр.: с. 228-229
MeSH-головна: ВОЕННОСЛУЖАЩИЕ -- MILITARY PERSONNEL
ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТОВ АНАЛИЗ -- FOOD ANALYSIS
Анотація: Харчування військовослужбовців у польових умовах або під час виконання спеціальних завдань з відривом від баз постачання має велике значення для підтримки боєздатності військ. Незамінним елементом у забезпеченні особового складу харчуванням є індивідуальні «сухі пайки», які найчастіше формуються з розрахунку на харчування одного військовослужбовця на одну-три доби. Комплектування армійських пайків у більшості країн здійснюється за національними нормами фізіологічної потреби з обов’язковим урахуванням рівня фізичного навантаження, статі та віку військовослужбовців. За останні роки процес удосконалення харчування військовослужбовців привертає увагу не тільки фахівців, але й громадськості. Інтерес представляє питання, як змінювалося харчування особового складу військ у бойових умовах за минулі часи. Мета роботи - вивчити в історичному аспекті особливості харчування військових в умовах бойових дій за період від Запорізької Січі до цього часу
Знайти схожі

7.

Назва журналу :Довкілля та здоров’я -2021р.,N 2
Цікаві статті :
Єлізарова О. Т. Профілактика хронічних неінфекційних захворювань в умовах пандемії СОVID-19/ О. Т. Єлізарова [та ін.] (стр.4-14)
Омельченко Е. М. Вплив законодавчих змін у сфері охорони здоров’я щодо тютюнопаління на захворюваність та смертність від серцево-судинної патології серед населення України/ Е. М. Омельченко [та ін.] (стр.15-21)
Гуліч М. П. Компетенції, набуті у шкільному віці, та їхня роль у формуванні харчової поведінки молоді/ М. П. Гуліч, О. Д. Петренко, Л. С. Любарська (стр.22-27)
Bandazhevskyi Yu. I. Comparative assessment of blood levels of homocysteine, hormones and minerals in children with different levels of physical crowth living near the Chornobyl exclusion zone/ Yu. I. Bandazhevskyi, N. F. Dubova (стр.28-35)
Бузинний М. Г. Сумарна альфа-активність та активність радону-222 у підземній воді у різних регіонах України/ М. Г. Бузинний, Л. Л. Михайлова (стр.36-44)
Черниченко І. О. Вплив деяких хімічних канцерогенів довкілля на захворюваність на гормонозалежні пухлини та можливі механізми його реалізації (огляд літератури)/ І. О. Черниченко [та ін.] (стр.44-55)
Полька Н. С. Відповідність існуючого фонду закладів загальної середньої освіти України сучасним вимогам "Нової української школи"/ Н. С. Полька [та ін.] (стр.56-62)
Махнюк В. М. Експертна оцінка архітектурно-планувальних рішень та умов експлуатації вбудованих закладів охорони здоров’я за методом Т. Сааті/ В. М. Махнюк [та ін.] (стр.62-71)
Яворовський О. П. Гайк Хачатурович Шахбазян - організатор санітарно-гігієнічної справи, науковець, педагог, палкий патріот України (до 125-річчя від дня народження)/ О. П. Яворовський, Г. А. Шкурко, Ю. Г. Чайка (стр.72-80)
Цікаві статті :
Знайти схожі


8.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Гуліч М. П., Петренко О. Д., Любарська Л. С.
Назва : Компетенції, набуті у шкільному віці, та їхня роль у формуванні харчової поведінки молоді
Місце публікування : Довкілля та здоров’я. - Київ, 2021. - N 2. - С. 22-27 (Шифр ДУ9/2021/2)
MeSH-головна: ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
ШКОЛЬНИКИ -- SCHOOL STUDENTS
МОЛОДЫЕ -- YOUNG ADULT
Анотація: Проведено соціологічне опитування 284 осіб (юнаки та дівчата) переважно 17-18 років, які після закінчення середніх загальноосвітніх закладів вступили до вищих навчальних закладів України. Опитування стосувалося вивчення поінформованості молоді щодо принципів здорового харчування як одного з основних елементів здорового способу життя. Вивчалися самооцінка власного способу життя та контролю стану здоров’я, поінформованість щодо ролі дотримання принципів здорового харчування у збереженні здоров’я, деякі аспекти харчової поведінки, вплив особливостей харчування на формування хронічної неінфекційної патології. Використано анкетно-опитувальний метод. Встановлено, що незважаючи на задекларовану поінформованість значна частка респондентів не має звички дотримуватися принципів здорового харчування та здорового способу життя. Отримані результати свідчать про необхідність розробки для школярів загально-освітніх навчальних закладів спеціальних навчально-просвітницьких програм з формування у них усвідомленого ставлення до питань збереження здоров’я, навичок здорового способу життя і здорового харчування.Проведен социологический опрос 284 человек (юношей и девушек) преимущественно 17-18 лет, студентов высших учебных заведений Украины. Опрос касался изучения осведомленности молодежи о принципах здорового питания как одного из основных элементов здорового образа жизни. Изучались самооценка собственного образа жизни и контроля состояния здоровья, осведомленность о роли соблюдения принципов здорового питания в сохранении здоровья, некоторые аспекты пищевого поведения, влияние особенностей питания на формирование хронической неинфекционной патологии. Использовался анкетноопросный метод. Установлено, что несмотря на декларируемую осведомленность значительная часть респондентов не имеет привычки соблюдать принципы здорового питания и здорового образа жизни.Полученные результаты свидетельствуют о необходимости разработки для школьников общеобразовательных учебных заведений специальных учебно-просветительских программ по формированию у них осознанного отношения к вопросам сохранения здоровья, навыков здорового образа жизни и здорового питания.
Знайти схожі

9.

Назва журналу :Довкілля та здоров’я -2023р.,N 2
Цікаві статті :
Нагорна А. М. Виробничий травматизм в Україні: епідеміологічній аналіз і виклики часу/ А. М. Нагорна [та ін.] (стр.4-15)
Забулонов Ю. Дезактивація рідких радіоактивних відходів Чорнобильської зони відчуження: шляхи вирішення/ Ю. Забулонов [та ін.] (стр.16-23)
Дубова Н. Ф. Оцінка адаптаційних можливостей серцево-судинної системи школярів, які мешкають поблизу Чорнобильської зони відчуження/ Н. Ф. Дубова, Ю. І. Бандажевський (стр.24-29)
Operchuk N. I. Peculiarities of information and analytical support in conducting epidemiological surveillance in the public health system/ N. I. Operchuk (стр.30-39)
Бузинний М. Г. Практичні аспекти застосування методу черенковського лічення з корекцією кольорового гасіння/ М. Г. Бузинний (стр.40-45)
Його життєве кредо – профілактика. До 75-річчя з дня народження видатного вченого та педагога в галузі профілактичної медицини Василя Гавриловича Бардова (стр.46-47)
Петренко О. Д. До питання актуальності запровадження безглютенового шкільного харчування/ О. Д. Петренко, М. П. Гуліч, Л. С. Любарська (стр.48-53)
Borysenko A. A. Risk assessment of the bifenthrin influence on the population health when consuming corn grown using the innovative 3rive 3D technology/ A. A. Borysenko [та ін.] (стр.54-58)
Прокопов В. О. Небезпечні хлорити у питній воді: утворення та видалення з використанням діоксиду хлору у технології водопідготовки/ В. О. Прокопов [та ін.] (стр.59-65)
Гозак С. В. Обгрунтування обсягів оздоровчої рухової активності для дітей шкільного віку в умовах карантину/ С. В. Гозак [та ін.] (стр.66-72)
Яригін А. В. Дослідження параметрів світлових характеристик світлодіодних відеоекранів динамічного рекламного устаткування як факторів впливу на зоровий аналізатор людини/ А. В. Яригін [та ін.] (стр.73-79)
Цікаві статті :
Знайти схожі


10.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Петренко О. Д., Гуліч М. П., Любарська Л. С.
Назва : До питання актуальності запровадження безглютенового шкільного харчування
Паралельн. назви :On the relevance of the introduction of gluten-free school meals
Місце публікування : Довкілля та здоров’я. - 2023. - № 2. - С. 48-53 (Шифр ДУ9/2023/2)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-головна: ДИЕТА БЕЗГЛЮТЕНОВАЯ -- DIET, GLUTEN-FREE
ШКОЛЬНИКИ -- SCHOOL STUDENTS
ПИТАНИЯ ОЦЕНКА -- NUTRITION ASSESSMENT
ЦЕЛИАКИЯ -- CELIAC DISEASE
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Анотація: Метою дослідження було визначення можливості забезпечення дітей, які потребують безглютенової дієти, відповідним харчуванням в умовах закладу загальної середньої освіти. Матеріали та методи дослідження. Проведене соціологічне опитування батьків щодо основних проблем забезпечення харчуванням дітей, які потребують дієтичного харчування в умовах загальноосвітнього навчального закладу. Розробку зразкового раціону здійснювали на основі затверджених та оприлюднених на сайті МОЗ України «Технологічних карт страв та напоїв, призначених для організації шкільного харчування», а також рецептур і технологічних карт страв з інших офіційних друкованих джерел з урахуванням вимог чинних нормативних документів та дієтологічних рекомендацій. Розрахунок добового набору продуктів, харчової, енергетичної цінності проводили з урахуванням даних таблиць хімічного складу продуктів та норм фізіологічної потреби різних вікових груп дітей. Результати. За результатами проведених досліджень визначено можливість та доцільність розробки меню для організації безглютенового харчування в умовах закладів загальної середньої освіти. Розроблено зразок меню для організованого харчування дітей різних вікових груп з урахуванням вимог чинних нормативних документів. Доведено відповідність розробленого меню вимогам чинних нормативних документів за продуктовим набором, показниками харчової та енергетичної цінності. Висновки. Результати роботи свідчать про можливість та доцільність розробки меню для організації харчування дітей з особливими дієтичними потребами в умовах закладу загальної середньої освіти, що полегшить соціалізацію дитини та допоможе їй інтегруватись в суспільствоThe purpose of the study was to determine the possibility of providing children who need a gluten-free diet with appropriate nutrition in the conditions of a general secondary education institution. Research materials and methods. A sociological survey of parents was conducted regarding the main problems of providing nutrition to children who need dietary nutrition in the conditions of a general educational institution. The development of the sample diet was carried out on the basis of approved and published on the website of the Ministry of Health of Ukraine "Technological maps of dishes and drinks intended for the organization of school meals", as well as recipes and technological maps of dishes from other official printed sources, taking into account the requirements of current regulatory documents and dietary recommendations. The calculation of the daily set of products, food and energy value was carried out taking into account data from the tables of the chemical composition of products and the norms of physiological needs of different age groups of children. The results. According to the results of the conducted research, the possibility and expediency of developing a menu for the organization of gluten-free food in the conditions of general secondary education institutions was determined. A sample menu for organized nutrition of children of different age groups has been developed, taking into account the requirements of current regulatory documents. The compliance of the developed menu with the requirements of the current regulatory documents on the product set, indicators of nutritional and energy value has been proven. Conclusions. The results of the work indicate the possibility and expediency of developing a menu for the organization of food for children with special dietary needs in the conditions of a general secondary education institution, which will facilitate the child's socialization and help him integrate into society
Знайти схожі

 1-10    11-17 
 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)