Головна Спрощенний режим Відео-інструкція Опис
Авторизація
Прізвище
Пароль
 

Бази даних


Періодичні видання- результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
Формат представлення знайдених документів:
повний інформаційнийкороткий
Відсортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком виданнятипом документа
Пошуковий запит: (<.>A=Ianieva, O. D.$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 18
Показані документи з 1 по 18
1.

Назва журналу :Мікробіологічний журнал -2013р.,N 4
Цікаві статті :
Нідялкова Н. А. Фізико-хімічні властивості фібринолітиної пептидази Bacillus Thuringiensis IMB B-7324/ Н. А. Нідялкова, О. В. Мацелюх, Л. Д. Варбанець (стр.3-8)
Смирнова Г. Ф. Восстановление хроматов Pseudomonas SP/ шт. 10 в присутствии некоторых тяжелых металлов и альтернативных акцепторов электронов/ Г. Ф. Смирнова, В. С. Подгорский (стр.8-12)
Пирог Т. П. Интенсификация синтеза поверхностно-активных веществ Nocardia Vaccinii K-8 на техническом глицерине/ Т. П. Пирог [и др.] (стр.13-22)
Абдулина Д. Р. Возможность переноса плазмид в бактерии- компоненты сульфидогенного микробного сообщества/ Д. Р. Абдулина, Л. М. Пуриш, Г. А. Иутинская (стр.23-29)
Курченко И. Н. Трихотеценовые микотоксины Fusarium Poae, выделенных из различных источников/ И. Н. Курченко, Е. С. Цыганенко (стр.29-32)
Тугай Т. И. Влияние низких доз облучения на рост Aspergillus Versicolor и paecilomyces Lilacinus/ Т. И. Тугай [и др.] (стр.33-40)
Пасичник Л. А. Pseudomonas Syringae - возбудитель бактериальных болезней сорняков/ Л. А. Пасичник [и др.] (стр.41-46)
Данкевич Л. А. Ідентифікація збудників бактеріальних хвороб ріпаку за жирнокислотним складом клітинних ліпідів/ Л. А. Данкевич [и др.] (стр.47-52)
Ianieva O. D. Biosurfactant-producing yeasts isolated from flowering plants and bees/ O. D. Ianieva (стр.53-59)
Kriuchkova L. O. Micromycetes associated with wheat diseases in different regions of Ukraine/ L. O. Kriuchkova (стр.59-68)
Волощук Н. М. . Особливості формування мікобіоти жолудів Quercus Robur L. в умовах Київського Полісся/ Н. М. Волощук, В. М. Білоус (стр.69-73)
Цікаві статті :
Знайти схожі


2.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Ianieva O. D.
Назва : Biosurfactant-producing yeasts isolated from flowering plants and bees
Місце публікування : Мікробіологічний журнал: Наук. журн./ НАН України, Ін-т мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного, Національний аграрний ун-т, Нац.аграр.ун-т . - Київ, 2013. - № 4. - С. 53-59 (Шифр МУ14/2013/4)
Примітки : Библиогр. в конце ст.
MeSH-головна: ПОВЕРХНОСТНО-АКТИВНЫЕ ВЕЩЕСТВА -- SURFACE-ACTIVE AGENTS
ДРОЖЖИ -- YEASTS
ГЛИКОЛИПИДЫ -- GLYCOLIPIDS
Знайти схожі

3.

Назва журналу :Мікробіологічний журнал -2014р.,N 1
Цікаві статті :
Todosiichuk T. S. Taxonomic analysis of the Streptomyces sp. 2435 Strain, a Producer of Antimicrobial Substances/ T. S. Todosiichuk, V. V. Klochko, L. B. Zelena (стр.3-8)
Адамчук-Чала Н. І. Вплив інокуляції Bradyrhizobium japonicum УКМ В-6035 на мікроструктуру ризосферного ценозу і фотосинтетичний апарат сої/ Н. І. Адамчук-Чала (стр.9-15)
Варбанець Л. Д. Гідролітична активність мікроорганізмів, виділених з екосистем узбережжя Мертвого моря/ Л. Д. Варбанець [и др.] (стр.16-20 )
Patyka V. P. Phytopathogenic bacteria in the system of modern agriculture/ V. P. Patyka, L. A. Pasichnyk (стр.21-26 )
Ianieva O. D. Whey fermentation by yeast strains Kluyveromyces marxianus UCM Y-2096 and UCM Y-2388/ O. D. Ianieva, V. S. Podgorsky (стр.27-32)
Парфенюк А. Особливості взаємодії бактеріального штаму Micrococcus luteus ЛБК1 з рослинами сортів/гібридів огірка і перцю солодкого та з грибом Fusarium oxysporum scelecht/ А. Парфенюк [и др.] (стр.33-37)
Суббота А. Г. Рост микроскопических грибов на полиэтиленовом внешнем антикоррозионном покрытии нефтегазовых труб/ А. Г. Суббота, А. И. Чуенко, С. Н. Остапюк (стр.38-46)
Кириченко А. М. Вплив вірусу жовтої мозаїки квасолі на метаболізм фотосинтетичних пігментів, білків і вуглеводів у Glycine soja L. / А. М. Кириченко (стр.47-52)
Войчук С. И. Дрожжи Saccharomyces cerevisiae как модельный организм для исследования канцерогенности неионизирующих электромагнитных полей и излучений/ С. И. Войчук (стр.53-61)
Вітання Миколи Яковича Співака – завідувача відділу проблем інтерферону та імуномодуляторів, Інституту мікробіології та вірусології ім. Д. К. Заболотного НАН України (стр.62)
Цікаві статті :
Знайти схожі


4.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Ianieva O. D., Podgorsky V. S.
Назва : Whey fermentation by yeast strains Kluyveromyces marxianus UCM Y-2096 and UCM Y-2388
Місце публікування : Мікробіологічний журнал: Наук. журн./ НАН України, Ін-т мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного, Національний аграрний ун-т, Нац.аграр.ун-т . - Київ, 2014. - № 1. - С. 27-32 (Шифр МУ14/2014/1)
MeSH-головна: KLUYVEROMYCES -- KLUYVEROMYCES
ЭТАНОЛ -- ETHANOL
ЛАКТОЗА -- LACTOSE
Знайти схожі

5.

Назва журналу :Мікробіологічний журнал -2014р.,N 3
Цікаві статті :
Романовская В. А. Филогенетический анализ бактерий экстремальных экосистем/ В. А. Романовская [и др.] (стр.3-10)
Пуриш Л. М. Биоразнообразие сульфатредуцирующих бактерий, развивающихся на объектах теплосетей/ Л. М. Пуриш [и др.] (стр.11-17)
Патика В. П. Селекція штамів Sinorhizobium meliloti для ефективної бактеризації Melilotus albus mediк/ В. П. Патика, О. Л. Овсієнко, А. В. Калініченко (стр.18-23)
Василюк О. М. Антагоністичні властивості штамів Lactobacillus plantarum, ізольованих із традиційних ферментованих продуктів України/ О. М. Василюк, Н. К. Коваленко, І. Л. Гармашева (стр.24-30)
Ianieva O. D. Vanadate reduction by Pseudomonas aeruginosa strains/ O. D. Ianieva, G. F. Smirnova (стр. 31-35)
Синетар Е. О. Антибіотикостійкість та адгезивні властивості збудників катетер-асоційованих інфекцій сечовивідних шляхів/ Е. О. Синетар [и др.] (стр.36-41)
Грецкий И. А. Исследование физиологических особенностей светящихся бактерий Photobacterium phosphoreum ИМВ В-7071/ И. А. Грецкий (стр.42-47)
Скороход І. О. Низькомолекулярні антиоксиданти мікроорганізмів/ І. О. Скороход, І. К. Курдиш (стр.48-59)
Пирог Т. П. Становлення інженерної біотехнологічної освіти в Україні/ Т. П. Пирог, В. О. Красінько, О. І. Скроцька (стр.60-63)
Підоплічко Микола Макарович (до 110-річчя з дня народження) (стр.64-66)
Цікаві статті :
Знайти схожі


6.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Ianieva O. D., Smirnova G. F.
Назва : Vanadate reduction by Pseudomonas aeruginosa strains
Місце публікування : Мікробіологічний журнал: Наук. журн./ НАН України, Ін-т мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного, Національний аграрний ун-т, Нац.аграр.ун-т . - Київ, 2014. - № 3. - С. 31-35 (Шифр МУ14/2014/3)
Примітки : Библиогр. в конце ст.
MeSH-головна: PSEUDOMONAS AERUGINOSA -- PSEUDOMONAS AERUGINOSA
Знайти схожі

7.

Назва журналу :Мікробіологічний журнал -2016р. т.78,N 4
Цікаві статті :
Tsyrulnyk A. O. Optimization of the Cultivation Conditions and the Basic Molecular Tools For Roseoflavin Producer Streptomyces Davawensis/ A. O. Tsyrulnyk [и др.] (стр.2-10)
Гармашева І. Л. Взаємодія клітин штаму Lactobacillus plantarum 337Д УКМ В-2627 з глинистими мінералами in vitro/ І. Л. Гармашева [и др.] (стр.11-24)
Fomina M. O. PH Effect on Antagonistic Activity Towards Bacteria of Yeasts Isolated From Hucul Dairy Products and Gastrointestinal Tract of Human/ M. O. Fomina [и др.] (стр.25-33)
Білявська Л. О. Антинематодна активність метаболітів, що продукуються грунтовими стрептоміцетами/ Л. О. Білявська, Т. О. Галаган, Г. О. Іутинська (стр.34-47)
Пирог Т. П. Влияние Zn2+ на синтез поверхностно-активных веществ Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241 C антимикробными и антиадгезивными свойствами/ Т. П. Пирог, И. В. Савенко, Т. А. Шевчук (стр.48-58)
Вознюк С. В. Формування та функціонування симбіотичних систем та мікробіоценозу ризосфери сої за використання різних фунгіцидів/ С. В. Вознюк [и др.] (стр.59-70)
Харчук М. С. Особенности волютиновых гранул Saccharomyces cerevisiae в условиях изменения космической погоды/ М. С. Харчук [и др.] (стр.71-81)
Pidgorskyi V. S. Ethanol Production From Starch by Yeasts Isolated From Crops and Dairy Products/ V. S. Pidgorskyi [и др.] (стр.82-89)
Кириченко О. В. Комплексна оцінка нодуляційної здатності бульбочкових бактерій та особливості формування симбіотичних систем сої за інокуляції насіння мікробними композиціями/ О. В. Кириченко (стр.90-101)
Цюк А. А. Влияние систем земледелия на биологическую активность чернозема типичного в лесостепи Украины/ А. А. Цюк, В. И. Кирилюк (стр.102-108)
Болтовець П. М. Поверхневий плазмонний резонанс: підходи і перспективи використання для дослідження вірус-специфічних взаємодій/ П. М. Болтовець, Н. В. Нестерова (стр.109-124)
Галина Олександрівна Іутинська (стр.125-126)
Цікаві статті :
Знайти схожі


8.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Pidgorskyi V. S., Ianieva O. D., Fomina M. O., Tkachenko K. S., Stoyan V. S.
Назва : Ethanol Production From Starch by Yeasts Isolated From Crops and Dairy Products
Місце публікування : Мікробіол. журн. - К., 2016. - Том 78, N 4. - С. 82-89 (Шифр МУ14/2016/78/4)
MeSH-головна: СЕЛЬСКОХОЗЯЙСТВЕННЫЕ КУЛЬТУРЫ -- CROPS, AGRICULTURAL
ДРОЖЖИ -- YEASTS
ЭТАНОЛ -- ETHANOL
Знайти схожі

9.

Назва журналу :Мікробіологічний журнал -2016р. т.78,N 5
Цікаві статті :
Fomina M. A. Complex Identification of Red Yeast Isolate from Gastrointestinal Tract of Hucul Long-Liver (Carpathians, Ukraine)/ M. A. Fomina [и др.] (стр.2-11)
Пирог Т. П. Біологічні властивості поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinii ІМВ В-7405, синтезованих на відходах виробництва біодизелю/ Т. П. Пирог, Л. В. Никитюк, Г. О. Іутинська (стр.12-20)
Борзова Н. В. Скрининг продуцентов маннан-деградирующих энзимов/ Н. В. Борзова [и др.] (стр.21-29)
Данкевич Л. А. Фенотипова гетерогенність фітопатогенних бактерій роду Erwinia - збудників хвороб яблуні в Україні/ Л. А. Данкевич [и др.] (стр.30-41)
Krutylo D. V. Symbiotic Potential of Bradyrhizobium Japonicum Strains with Different Growth Rates/ D. V. Krutylo, N. O. Leonova (стр.42-52)
Bati V. V. The Microbial Diversity and its Dynamics in the Ethnic Fermented Foods of the Black Sea Region/ V. V. Bati, N. V. Boyko (стр.53-64)
Буценко Л. М. Вплив ліпополісахаридів Pseudomonas syringae pv. atrofaciens на фізіолого-біохімічні процеси у клітинах Allium cepa/ Л. М. Буценко (стр.65-74)
Юр’єва О. М. Целюлазна та ксиланазна активності ендофітних і ґрунтових штамів Penicillium funiculosum Thom/ О. М. Юр’єва [та ін.] ; О. М. Юр’єва [и др.] (стр.75-82)
Волощук Н. М. Вплив регуляторних чинників на кількісний склад мікобіоти жолудів Quercus robur L. у процесі зберігання/ Н. М. Волощук, В. М. Білоус, С. Ю. Білоус (стр.83-91)
Gorshkova O. G. Fatty Acids Composition of Microbacterium Genus Bacteria - Destructors of Oil Hydrocarbons/ O. G. Gorshkova [и др.] (стр.92-98)
Письменна Ю. Б. Антагоністичні властивості мікроскопічних грибів, виділених з гіпсокартону/ Ю. Б. Письменна, І. М. Курченко, А. Г. Суббота (стр.99-105)
Sergieieva Zh. Yu. Phytopathogenic Bacterium Pectobacterium Carotovorum Cryptic Plasmids Distribution/ Zh. Yu. Sergieieva, F. I. Tovkach (стр.106-115)
До 70-річчя з дня народження В. П. Патики (стр.119-120)
Цікаві статті :
Знайти схожі


10.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Fomina M. A., Polishchuk L. V., Tkachenko K. S., Hong J. W., Zelena L. B., Ianieva O. D., Pidgorskyi V. S.
Назва : Complex Identification of Red Yeast Isolate from Gastrointestinal Tract of Hucul Long-Liver (Carpathians, Ukraine)
Місце публікування : Мікробіол. журн. - К., 2016. - Том 78, N 5. - С. 2-11 (Шифр МУ14/2016/78/5)
MeSH-головна: RHODOTORULA -- RHODOTORULA
КАРОТИНОИДЫ -- CAROTENOIDS
Знайти схожі

11.

Назва журналу :Мікробіологічний журнал -2017р. т.79,N 5
Цікаві статті :
Коваленко Н. К. Вплив кріоконсервації на життєздатність та біологічні властивості молочнокислих бактерій кріоконсервації на життєздатність та біологічні властивості молочнокислих бактерій/ Н. К. Коваленко [та ін.] (стр.3-11)
Пирог Т. П. Вплив двовалентних катіонів на синтез поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinii ІМВ В-7405 з високою антимікробною та антиадгезивною активністю/ Т. П. Пирог, Л. В. Никитюк, Т. А. Шевчук (стр.13-22)
Булыгина Т. В. Липополисахарид Pantoea agglomerans 7604: химическая характеристика и биологическая активность/ Т. В. Булыгина, Л. Д. Варбанец, Л. А. Пасичник (стр.23-33)
Ianieva O. D. Tolerance of yeastsis isolated from pickled cucumbers to stress factors/ O. D. Ianieva (стр.34-45)
Svizhak V. K. Antimicrobial Properties of New Derivatives of Imidazole/ V. K. Svizhak [et al.] (стр.46-56)
Юр’єва О. М. Гібереліни ендофітного і сапротрофного штамів Реnicillilum funiculosum/ O. M. Юр’єва [та ін.] (стр.57-69)
Моторна Н. В. Особливості реактивації герпетичної інфекції у печінці/ Н. В. Моторна [та ін.] (стр.70-79)
Дяків С. В. Фізіолого-біохімічні властивості Desulfuromusa sp. СВ30, виділених із породних відвалів вугільних шахт / С. В. Дяків, С. О. Гнатуш, А. А. Галушка (стр.80-90)
Патика М. В. Особливості формування просторово-функціональної структури мікробного біому ґрунту та його активність за трансформації рослинних решток/ М. В. Патика [та ін.] (стр.91-104)
Хархота М. А. Биосинтез бактериями рода Bacillus поли-γ-глутаминовой кислоты и ее биологическая активность/ М. А. Хархота (стр.105-119)
Богдан Павлович Мацелюх (до 85-річчя від дня народження) (стр.120-123)
Світлої пам’яті Валерія Петровича Поліщука (стр.124-125)
Цікаві статті :
Знайти схожі


12.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Ianieva O. D.
Назва : Tolerance of yeastsis isolated from pickled cucumbers to stress factors
Місце публікування : Мікробіологічний журнал. - К., 2017. - Том 79, N 5. - С. 34-45 (Шифр МУ14/2017/79/5)
MeSH-головна: ОГУРЕЦ -- CUCUMIS
ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТОВ МИКРОБИОЛОГИЯ -- FOOD MICROBIOLOGY
ОГУРЕЦ ПОСЕВНОЙ -- CUCUMIS SATIVUS
ДРОЖЖИ -- YEASTS
ПИЩЕВЫЕ КОНСЕРВАНТЫ -- FOOD PRESERVATIVES
Анотація: Метою цієї роботи було дослідити склад дріжджової мікробіоти солоних огірків, стійкість дріжджів до різних стресових факторів (сольового та осмотичного стресу, харчових консервантів) та їх гідролітичні властивості, що можуть призвести до псування продукту. Методи. Культури дріжджів з солоних огірків були ізольовані методом серійних розведень та ідентифіковані відповідно до фенотипових ознак. Було визначено стійкість ізольованих дріжджів до стресових факторів та їх гідролітичні властивості. Результати. 23 штами дріжджів було ізольовано з 9 зразків солоних огірків та розсолу. Кількість дріжджів в зразках варіювала від нуля до 9,3х10 КУО/мл. Більшість ізольованих штамів належали до видів Debaryomyces hansenii (26,1 %), Wickerhamomyces anomalus (30,4 %) та до роду Рichia (26,1 %). Виділені дріжджі демонстрували різний рівень стійкості до харчових консервантів — слабких органічних кислот: були доволі чутливі до дії сорбінової та оцтової кислот, але проявляли високу стійкість до пропіонату та бензоату. Сорбінова кислота мала найбільш пригнічуючу дію серед досліджених консервантів. Більшість ізольованих дріжджів були гало- та осмотолерантними, ряд з них проявляли високу стійкість до хлориду натрію (МІК вище 15 % NaCl). МІК хлориду натрію для ряду ізолятів була в 1,5-2 рази вище на агаризованому середовищі, ніж в рідкому. 22 з 23 ізолятів гідролізували трибутирин, жоден не виявляв целюлолітичних властивостей, 13 % штамів були протеолітичними, 56,5 % були здатні зброджувати глюкозу. Висновки. В роботі досліджений склад дріжджової мікробіоти солоних огірків, представлена стійкість дріжджів до сольового та осмотичного стресів та чутливість до таких харчових консервантів, як сорбінова та оцтова кислоти. Ізольовані дріжджі потенційно можуть викликати псування продукту через газоутворення або гідроліз ліпідів, але, переважно, не мають гідролітичних властивостей, що можуть вплинути на якість продукту.
Знайти схожі

13.

Назва журналу :Мікробіологічний журнал -2018р. т.80,N 2
Цікаві статті :
Скроцький С. О. Особливості росту та біосинтетична активність сольвентогенних бактерій роду Clostridium/ С. О. Скроцький [та ін.] (стр.3-13)
Пирог Т.П. Антимікробна та антиадгезивна активність поверхнево-активних речовин, синтезованих Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241 на технічному гліцерині/ Т. П. Пирог [та ін.] (стр.14-27)
Борзова Н. В. β-маннаназная активность дрожжей, выделенных в Антарктике/ Н. В. Борзова [и др.] (стр.28-43)
Юр’єва О. М. Біосинтез фітогормонів штамами Penicillium funiculosum з різних екологічних ніш/ О. М. Юр’єва [та ін.] ; О. М. Юр’єва [та ін.] (стр.44-55)
Булигіна Т. В. Ліпополісахарид Pantoea agglomerans 9649: хімічна характеристика та біологічна активність/ Т. В. Булигіна, Л. Д. Варбанець, Л. А. Пасічник (стр.56-66)
Клочко В. В. Біологічно активні метаболіти штаму Pseudomonas sp. 2303 - інгібітори фітопатогенів і стимулятори росту рослин/ В. В. Клочко [та ін.] (стр.67-79)
Ianieva O. D. Yeasts associated with salted herring and brine, Ukraine/ O. D. Ianieva, K. S. Ogirchuk (стр.80-91)
Данкевич Л. А. Ідентифікація збудників м’якого гниття та в’янення огірків в Україні на основі аналізу нуклеотидної послідовності гену 16S рРНК/ Л. А. Данкевич (стр.92-103)
Палій А. П. Диференційна чутливість мікобактерій до хлорних дезінфектантів/ А. П. Палій (стр.104-116)
Затовская Т. В. Применение оптических биосенсорных технологий в исследовании молекулярных взаимодействий нуклеиновых кислот и биоаналитике/ Т. В. Затовская, Г. В. Баранова, С. Д. Загородняя (стр.117-135)
Бойко Анатолій Леонідович (до 80-річчя від дня народження) (стр.136-138)
Цікаві статті :
Знайти схожі


14.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Ianieva O. D. , Ogirchuk K. S.
Назва : Yeasts associated with salted herring and brine, Ukraine
Місце публікування : Мікробіологічний журнал. - К., 2018. - Том 80, N 2. - С. 80-91 (Шифр МУ14/2018/80/2)
MeSH-головна: РЫБНЫЕ ПРОДУКТЫ -- FISH PRODUCTS
ДРОЖЖИ -- YEASTS
Анотація: Дріжджі — одноклітинні еукаріотичні мікроорганізми, які широко розповсюджені в різноманітних харчових продуктах, особливо з низькими показниками рН, активності води або високим вмістом цукру або солі, де більшість бактерій не здатні вижити. Майже нічого не відомо про дріжджову мікробіоту в такому популярному в Україні продукті, як солоному оселедці. Метою цієї роботи було дослідити склад дріжджової мікробіоти в зразках солоного оселедця, стійкість ізольованих дріжджів до різних стресових факторів (сольового та осмотичного стресу, харчових консервантів) та їх гідролітичні властивості, що можуть призвести до псування продукту. Методи. Культури дріжджів із зразків оселедця були ізольовані методом серійних розведень та ідентифіковані відповідно до фенотипових ознак. Було визначено стійкість ізольованих дріжджів до стресових факторів та їх гідролітичні властивості. Результати. 57 штамів дріжджів було ізольовано з 10 зразків солоного оселедця та розсолу, придбаних на ринках та супермаркетах в Україні. Кількість дріжджів в зразках варіювала від нуля до 3,69 log10 КУО/мл. Ізольовані дріжджі були ідентифіковані як Debaryomyces hansenii (38 % штамів), Candida sake (20 % штамів), Candida zeylanoides (13 % штамів), Yarrowia lipolytica (9 % штамів) та ін. Більшість ізольованих дріжджів мали ліполітичну активність (98 % штамів), але лише невеликий відсоток з них були протеолітичними (7% штамів). Більшість ізолятів не були здатні до ферментації глюкози (70 % штамів). Виділені дріжджі характеризувалися високою чутливістю до таких харчових консервантів, як сорбінова (МІК 0,05-0,25 г/л) та оцтова кислоти (МІК 0,1-1 г/л) за низького значення рН та демонстрували широкий спектр стійкості до бензоату та пропіонату. Пригнічуюча дія слабких органічних кислот щодо ізольованих дріжджів знижувалася в рази при підвишенні рН середовища до 5,5. Значна частина дріжджів характеризувалася високим рівнем галотолерантності (МІК NaCl вище 150 г/л) та осмотолерантності (здататності до росту при 50 % глюкози). Висновки. В роботі представлені дані щодо видового складу дріжджів, ізольованих із солоного оселедця, їх стійкість до сольового та осмотичного стресу та чутливість до харчових консервантів.
Знайти схожі

15.

Назва журналу :Мікробіологічний журнал -2019р. т.81,N 2
Цікаві статті :
Броварская О. С. Влияние метода выделения на состав и биологические свойства липополисахарида Escherichia coli/ О. С. Броварская, Л. Д. Варбанец (стр.3-13)
Tashyrev О. В. Bromothymol blue as the universal indicator for determining the stereometric allocation of pH and Eh in the medium in heterophase microorganisms cultivation/ О. В. Tashyrev [et al.] (стр.14-24)
Рибальченко Н. П. Вплив умов культивування на лізуючу активність штаму Bacillus amiloliquefaciens ІМВ В-7571/ Н. П. Рибальченко, M. A. Хархота, Л. B. Авдєєва (стр.25-35)
Lemanova N. Biological metod for prevention grown gall in horticulture/ N. Lemanova, М. Magher (стр.36-40)
Полищук Л. B. Гомологичность первичной структуры бета-галактозидазного гена Streptomyces globisporus 1912 и аналогичных генов стрептомицетов/ Л. B. Полищук, О. И. Бамбура (стр.41-50)
Ianieva O. D. Characterization, stability and antimicrobial activity of biosurfactants produced by Candida yeasts isolated from flowering plants/ O. D. Ianieva (стр.51-64)
Muljukina N. A. Grapevine trunk diseases pathogenes identification on grapevine rootstocks in Ukraine/ N. A. Muljukina [et al.] (стр.65-72)
Суворова З. С. Вивчення антифунгальної дії похідного арилаліфатичних аміноспиртів 1-[4-( 1,1,3,3-тетраметилбутил)фенокси]-3-(N-бензил-4-метилпіперидиній)-2-пропанолу хлориду/ З. С. Суворова (стр.73-83)
Serga S. V. Low prevalence of Wolbachia infection in Ukrainian populations of Drosophila/ S. V. Serga [et al.] (стр.84-89)
Пирог Т. П. Синтез біологічно активних гіберелінів ГК4 і ГК7 мікроорганізмами/ Т. П. Пирог [та ін.] (стр.90-109)
Курдиш І. К. Рецензія на монографію О. Г. Коваленка, С. В. Афонської (Дроботько) "Відданість науковій істині"/ І. К. Курдиш (стр.110-112)
Цікаві статті :
Знайти схожі


16.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Ianieva O. D.
Назва : Characterization, stability and antimicrobial activity of biosurfactants produced by Candida yeasts isolated from flowering plants
Місце публікування : Мікробіологічний журнал. - К., 2019. - Том 81, N 2. - С. 51-64 (Шифр МУ14/2019/81/2)
MeSH-головна: ДРОЖЖИ -- YEASTS
КАНДИДЫ -- CANDIDA
ПОВЕРХНОСТНО-АКТИВНЫЕ ВЕЩЕСТВА -- SURFACE-ACTIVE AGENTS
Анотація: Відомо, що дріжджі здатні продукувати сполуки з поверхневою активністю, тобто біосурфактанти, які включають манозилеритритол-ліпіди, софороліпіди та інші сполуки гліколіпідної природи. Місця, багаті на цукри, можуть слугувати одним з потенційних джерел для ізоляції дріжджів, що продукують біосурфактанти. В попередніх дослідженнях з квіткових рослин та бджіл Apis mellifera було ізольовано 160 штамів дріжджів. Два штами дріжджів, попередньо віднесені до Candida spp., було відібрано як найбільш перспективні продуценти біосурфактантів. Метою цієї роботи було охарактеризувати біосурфактанти, що продукуються відібраними штамами дріжджів, а саме: визначити їх поверхневі властивості, стабільність та потенційну антимікробну активність щодо штамів бактерій та дріжджів. Методи. Ідентифікацію дріжджів проводили за фенотиповими ознаками. Біосурфактанти виділяли шляхом екстракції етилацетатом. Антимікробну активність визначали з використанням диско-дифузійного методу та методу серійних розведень. Стабільність біосурфактантів досліджували за методом «розтікання нафти» за різних значень рН, температури, концентрації солі. Результати. Два штами дріжджів 79a та 156a були ідентифіковані як Candida gropengiesseri та Candida bombicola відповідно. Обидва штами продукували суміш принаймні декількох форм гліколіпідів з Rf 0,15, 0,21, 0,31–0,35, 0,41–0,44, 0,5 та 0,62. Додавання до середовища гідрофобного джерела вуглецю (соняшникової олії) призводило до підвищення синтезу біосурфактантів більш ніж в 5 раз. Штами C. gropengiesseri 79а та C. bombicola 156а знижували поверхневий натяг середовища SL до 36.0–36.6 мН/м за 6 діб культивування. Біосурфактанти зберігали стабільність за умов підвищеної температури та високого вмісту солі, але частково втрачали активність за умов лужного рН. Екстракти біосурфактантів проявляли слабку антимікробну активність відносно грам-позитивних бактерій, але не мали пригнічуючої дії щодо грам-негативних бактерій та дріжджів. Висновки. Два штами дріжджів C. gropengiesseri та C. bombicola, ізольовані з квіткових рослин, продукують гліколіпідні біосурфактанти, стабільні за високої солоності та температури та зі слабкою антимікробною активністю проти грам-позитивних бактерій. Поверхнево-активні властивості досліджених штамів вказують на їх потенціал як продуцентів біосурфактантів.
Знайти схожі

17.

Назва журналу :Мікробіологічний журнал -2021р. т.83,N 4
Цікаві статті :
Fomina M. O. Ethanol production by co-cultivation of yeast and lactic acid bacteria on starch/ M. O. Fomina [et al.] (стр.3-14)
Nogina T. M. Fatty acid composition of Rhodococcus aetherivorans cells during phenol assimilation/ T. M. Nogina [et al.] (стр.15-23)
Brovarska O. S. Lipopolysaccharide of Pseudomonas mandelii, isolated from Antarctica/ O. S. Brovarska [et al.] (стр.24-34)
Postolachi O. Viability and colony morphology variation of Rhodococcus rhodochrous CNMN-Ac-05 in the presence of magnetite nanoparticles/ O. Postolachi [et al.] (стр.35-42)
Pirog T. P. Destruction of biofilms on silicone tubes under the action of a mixture of Nocardia vaccinii 1MV B-7405 surfactants with other biocides/ T. P. Pirog [et al.] (стр.43-53)
Korzh Yu. V. Lytic exoenzymes of soil strains of Bacillus representatives and manifestations of their biological activity/ Yu. V. Korzh, I. V. Dragovoz, L. V. Avdeeva (стр.54-62)
Mamenko T. P. Phenylalanine ammonia-lyase enzyme activity in the symbiotic system Glycine max - Bradyrhizobium japonicum by seed inoculation different in activity and virulation strain and treatment with fungicides/ T. P. Mamenko [et al.] (стр.63-73)
Savchuk Ya. I. The new biologically active metabolites from Aspergillus niveus 2411/ Ya. I. Savchuk [et al.] (стр.74-85)
Vortman M. Ya. Antibacterial and fungicidal activity of guanidinium oligomers/ M. Ya. Vortman [et al.] (стр.86-97)
Phule D. B. A review of nosocomial infections: source and prevention/ D. B. Phule, A. V. Manwаг (стр.98-105)
Цікаві статті :
Знайти схожі


18.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Fomina M. O., Ianieva O. D., Havrylenko M. V., Golovach T. M., Pidgorskyi V. S.
Назва : Ethanol production by co-cultivation of yeast and lactic acid bacteria on starch
Місце публікування : Мікробіологічний журнал. - К., 2021. - Том 83, N 4. - С. 3-14 (Шифр МУ14/2021/83/4)
MeSH-головна: КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СРЕДЫ -- CULTURE MEDIA
СТРЕПТОКОКК БЫЧИЙ -- STREPTOCOCCUS BOVIS
SACCHAROMYCES CEREVISIAE -- SACCHAROMYCES CEREVISIAE
КРАХМАЛ -- STARCH
ФЕРМЕНТАЦИЯ -- FERMENTATION
ГИДРОЛИЗ -- HYDROLYSIS
ЭТАНОЛ -- ETHANOL
МИКРОБИОЛОГИЧЕСКИЕ МЕТОДЫ -- MICROBIOLOGICAL TECHNIQUES
ХРОМАТОГРАФИЯ ГАЗОВАЯ -- CHROMATOGRAPHY, GAS
ХРОМАТОГРАФИЯ ГАЗОВАЯ МАСС-СПЕКТРОМЕТРИЯ -- GAS CHROMATOGRAPHY-MASS SPECTROMETRY
SACCHAROMYCES CEREVISIAE -- SACCHAROMYCES CEREVISIAE
Анотація: Сумісне культивування амілолітичних бактерій зі статусом GRAS та етанолсинтезуючих дріжджів Saccharomyces cerevisiae в середовищі, що містить крохмаль, може стати одним із шляхів вирішення проблеми утилізації крохмалевмісних відходів та одночасного отримання етанолу – перспективного біопалива – з метою підвищення октанового числа. Метою даної роботи було випробувати комбінацію мікроорганізмів (амілолітичних молочнокислих бактерій та дріжджів), придатних для сумісного культивування на крохмалі, та визначити оптимальні умови для співферментації крохмалю. Методи. В роботі були задіяні традиційні мікробіологічні, біохімічні та статистичні методи, включно з методом серійних розведень, для визначення росту змішаних культур мікроорганізмів, газовою хроматографією/мас-спектрометрією (GC/MS) для визначення концентрації етанолу та планом Бокс-Бенкена для оптимізації умов продукування етанолу. Результати. Визначена комбінація мікроорганізмів для сумісної одностадійної ферментації крохмалю: штам етанолсинтезуючих дріжджів S. cerevisiae УКМ Y-527 та амілолітичний штам молочнокислих бактерій Streptococcus bovis ІМВ B-7151. Математичне моделювання з використанням плану Бокса-Бенкена (3k-p) визначило оптимальні параметри сумісної ферментації крохмалю в процесі співкультивування дріжджів і бактерій: 10 г/л крохмалю в середовищі, одночасна інокуляція обома штамами мікроорганізмів та тривалість культивування 72 години. Теоретично отримані параметри були експериментально підтверджені: максимальна концентрація етанолу 1,95 г/л за умов експерименту відповідала теоретичним розрахункам. Висновки. Запропоновано та оптимізовано спосіб сумісної ферментації крохмалю з використанням комбінації штамів амілолітичних молочнокислих бактерій S. bovis ІМВ B-7151 та дріжджів S. cerevisiae УКМ Y-5098, яка може бути задіяна для одностадійного процесу гідролізу та ферментації крохмалю та крохмалевмісних відходів для отримання біоетанолу та мікробної біомаси.
Знайти схожі

 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)