Головна Спрощенний режим Відео-інструкція Опис
Авторизація
Прізвище
Пароль
 

Бази даних


Періодичні видання- результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
у знайденому
Формат представлення знайдених документів:
повнийінформаційнийкороткий
Відсортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком виданнятипом документа
Пошуковий запит: (<.>A=Pidgorskyi, V. S.$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 20
Показані документи з 1 по 10
 1-10    11-20  
1.


   
    Autecology of microorganisms of typical ecuador biotopes [Текст] / O. B. Tashyrev [и др.] // Мікробіологічний журнал : Наук. журн. - 2014. - Т. 76, № 6. - С. 2-10. - Библиогр. в конце ст. . - ISSN 0201-8462


MeSH-головна:
ОКРУЖАЮЩЕЙ СРЕДЫ ФАКТОРЫ ВОЗДЕЙСТВИЯ -- ENVIRONMENTAL EXPOSURE (вредные воздействия)
МИКРООРГАНИЗМОВ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ -- MICROBIAL INTERACTIONS
ЭКВАДОР -- ECUADOR
Дод.точки доступу:
Tashyrev, O. B.
Pidgorskyi, V. S.
Toro, M. N.
Gualoto, M.
Gladka, G. V.
Tashyreva, H. O.
Rokitko, P. V.
Romanovskaya, V. A.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

2.


   
    Bacilli lectins and their targets [Text] = Лектины бацилл и их мишени / V. S. Pidgorskyi [et al.] // Мікробіологічний журнал. - 2017. - Том 79, N 1. - P9-21


MeSH-головна:
СЕННАЯ ПАЛОЧКА -- BACILLUS SUBTILIS (химия)
БЕЛКА ИЗОФОРМЫ -- PROTEIN ISOFORMS (химия)
СИАЛОВЫЕ КИСЛОТЫ -- SIALIC ACIDS (химия)
КЛЕТКИ КУЛЬТИВИРУЕМЫЕ -- CELLS, CULTURED (микробиология)
Анотація: Виявлено структурні особливості позаклітинного сіалоспецифічного лектину сапрофітного штаму Bacillus subtilis IMV В-7014. Показано, що даний лектин представляє собою комплекс молекулярних форм (ізоформ, ізолектинів), які отримали робочі назви BSL1, BSL2 та BSL3 з тМ 50 kDa, 40kDa і 55 Юа відповідно. Ізоформи різняться за фізичними, хімічними та біологічними характеристиками. Досліджено пряму та опосередковану дію лектину та його молекулярних форм. Показано, що найбільшу афінність лектин проявляє до сіаловмісних глікокон’югатів, де термінальна О-ацетильована сіалова кислота поєднана з субтермінальною D-галактозою зв’язками α2,3-, α2,6- или α2,8-. Даний лектин повністю блокує поверхневі сіаловмісні рецептори вірусів грипу, герпесу, гепатиту С та ВІЛ і, таким чином, запобігає не лише їх адсорбції та репродукції, а й виникненню і подальшому розвитку вірусної інфекції. Показана різнонаправлена дія ізоформ лектину на процеси проліферації у культурах клітин ссавців різного походження: нормальних клітин (первинні фібробласти миші), умовно нормальних клітин (епітеліоїдні клітини яєчнику китайського хом’яка) та трансформованих клітин лінії HeLa. Нами виявлено, що здатність бактерій до синтезу лектинів залежить від функціонального стану системи репарації бацилярних клітин. У системі РНК-полімерази бактеріофага Т7 показано, що ізолектини по-різному впливали на вихід РНК-транскриптів in vitro.
It were revealed structural features of extracellular sialic acid-spesific lectin from saprophytic strain of Bacillus subtilis IMV B-7014 and shown this lectin constituted the complex of molecular forms (isoforms, isolectins) that obtained the working names BSL1, BSL2 and BSL3 with mM 50 kDa, 40kDa and 55 kDa respectively. They differed in physical, chemical and biological characteristics. It were investigated direct and indirect impact mechanisms of the lectin and their molecular forms. We explored the lectin showed the greatest affinity to sialic acid-containing glycoconjugates where terminal O-acetylated sialic acid associated with subterminal D-galactose via α2,3-, α2,6- or α2,8-links. Bacilli lectins completely blocked surface sialic acid-containing receptors of influenza, herpes, hepatitis C viruses and HIV and thus prevented not only their adsorption and reproduction, but also appearance and further development of viral infection. It were shown multidirectional action of the lectin isoforms on proliferation of mammalian cell cultures with different origins: normal cells (primary mouse fibroblasts), relatively normal cells (epithelioid cells, Chinese hamster ovary) and cancer cell line of HeLa. We identified an influence of gene functional condition of reparation system of bacilli cells on ability to lectin synthesis by bacteria. Using the model system RNA-polymerase of bacteriophage T7 it were established the isolectins had different effects on the yield of RNA-transcription product in vitro
Дод.точки доступу:
Pidgorskyi, V. S.
Kovalenko, E. O.
Sashchuk, O. V.
Getman, K. I.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

3.


   
    Complex Identification of Red Yeast Isolate from Gastrointestinal Tract of Hucul Long-Liver (Carpathians, Ukraine) [Текст] / M. A. Fomina [et al.] // Мікробіол. журн. - 2016. - Том 78, N 5. - С. 2-11


MeSH-головна:
RHODOTORULA -- RHODOTORULA (выделение и очистка, метаболизм)
КАРОТИНОИДЫ -- CAROTENOIDS
Дод.точки доступу:
Fomina, M. A.
Polishchuk, L. V.
Tkachenko, K. S.
Hong, J. W.
Zelena, L. B.
Ianieva, O. D.
Pidgorskyi, V. S.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

4.


   
    Ethanol production by co-cultivation of yeast and lactic acid bacteria on starch [Text] / M. O. Fomina [et al.] // Мікробіологічний журнал. - 2021. - Том 83, N 4. - P3-14


MeSH-головна:
КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СРЕДЫ -- CULTURE MEDIA (химия)
СТРЕПТОКОКК БЫЧИЙ -- STREPTOCOCCUS BOVIS (химия)
SACCHAROMYCES CEREVISIAE -- SACCHAROMYCES CEREVISIAE (химия)
КРАХМАЛ -- STARCH
ФЕРМЕНТАЦИЯ -- FERMENTATION
ГИДРОЛИЗ -- HYDROLYSIS
ЭТАНОЛ -- ETHANOL (химия)
МИКРОБИОЛОГИЧЕСКИЕ МЕТОДЫ -- MICROBIOLOGICAL TECHNIQUES (методы)
ХРОМАТОГРАФИЯ ГАЗОВАЯ -- CHROMATOGRAPHY, GAS (методы)
ХРОМАТОГРАФИЯ ГАЗОВАЯ МАСС-СПЕКТРОМЕТРИЯ -- GAS CHROMATOGRAPHY-MASS SPECTROMETRY (методы)
SACCHAROMYCES CEREVISIAE -- SACCHAROMYCES CEREVISIAE
Анотація: Сумісне культивування амілолітичних бактерій зі статусом GRAS та етанолсинтезуючих дріжджів Saccharomyces cerevisiae в середовищі, що містить крохмаль, може стати одним із шляхів вирішення проблеми утилізації крохмалевмісних відходів та одночасного отримання етанолу – перспективного біопалива – з метою підвищення октанового числа. Метою даної роботи було випробувати комбінацію мікроорганізмів (амілолітичних молочнокислих бактерій та дріжджів), придатних для сумісного культивування на крохмалі, та визначити оптимальні умови для співферментації крохмалю. Методи. В роботі були задіяні традиційні мікробіологічні, біохімічні та статистичні методи, включно з методом серійних розведень, для визначення росту змішаних культур мікроорганізмів, газовою хроматографією/мас-спектрометрією (GC/MS) для визначення концентрації етанолу та планом Бокс-Бенкена для оптимізації умов продукування етанолу. Результати. Визначена комбінація мікроорганізмів для сумісної одностадійної ферментації крохмалю: штам етанолсинтезуючих дріжджів S. cerevisiae УКМ Y-527 та амілолітичний штам молочнокислих бактерій Streptococcus bovis ІМВ B-7151. Математичне моделювання з використанням плану Бокса-Бенкена (3k-p) визначило оптимальні параметри сумісної ферментації крохмалю в процесі співкультивування дріжджів і бактерій: 10 г/л крохмалю в середовищі, одночасна інокуляція обома штамами мікроорганізмів та тривалість культивування 72 години. Теоретично отримані параметри були експериментально підтверджені: максимальна концентрація етанолу 1,95 г/л за умов експерименту відповідала теоретичним розрахункам. Висновки. Запропоновано та оптимізовано спосіб сумісної ферментації крохмалю з використанням комбінації штамів амілолітичних молочнокислих бактерій S. bovis ІМВ B-7151 та дріжджів S. cerevisiae УКМ Y-5098, яка може бути задіяна для одностадійного процесу гідролізу та ферментації крохмалю та крохмалевмісних відходів для отримання біоетанолу та мікробної біомаси.
Дод.точки доступу:
Fomina, M. O.
Ianieva, O. D.
Havrylenko, M. V.
Golovach, T. M.
Pidgorskyi, V. S.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

5.


   
    Ethanol Production From Starch by Yeasts Isolated From Crops and Dairy Products [Текст] / V. S. Pidgorskyi [et al.] // Мікробіол. журн. - 2016. - Том 78, N 4. - С. 82-89


MeSH-головна:
СЕЛЬСКОХОЗЯЙСТВЕННЫЕ КУЛЬТУРЫ -- CROPS, AGRICULTURAL (химия)
ДРОЖЖИ -- YEASTS (выделение и очистка)
ЭТАНОЛ -- ETHANOL (химический синтез)
Дод.точки доступу:
Pidgorskyi, V. S.
Ianieva, O. D.
Fomina, M. O.
Tkachenko, K. S.
Stoyan, V. S.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

6.


   
    Extracellular lectin produced by Bacillus subtilis strain IMV B-7014 depending on the culture conditions [Text] / O. G. Kisten [et al.] // Мікробіологічний журнал. - 2019. - Том 81, N 4. - P3-14


MeSH-головна:
КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СРЕДЫ -- CULTURE MEDIA
ВИРУСА КУЛЬТИВИРОВАНИЕ -- VIRUS CULTIVATION (методы)
ЛЕКТИНЫ -- LECTINS (биосинтез)
СЕННАЯ ПАЛОЧКА -- BACILLUS SUBTILIS (химия)
Анотація: Розробити нове живильне середовище для біосинтезу позаклітинного лектину штаму Bacillus subtilis ІМВ B-7014; вивчити зміни значень біомаси і рН, накопичення білкових метаболітів у культуральній рідині (КР) і в її спіненій фракції при роздільному періодичному культивуванні R і S морфотипів штаму у розробленому середовищі. Мікробіологічні, біохімічні, імунологічні. Підбір джерела неорганічного азоту (цитрат амонію, нітрат амонію, сульфат амонію, гліцин) проводили з використанням базового середовища наступного складу, г/л: галактоза – 10,0; дріжджовий екстракт – 2,0; K2HPO4 – 0,70; KH2PO4 – 0,30; NaCl – 0,50; MgSO4•7H2O – 0,50; CaCl2•6H2O – 0,10; FeSO4•7H2O – 0,005; CoCl2•6H2O – 0,005; MnSO4•4H2O – 0,005; рН 7,0. Лектинову активність (ЛА) КР морфотипів штаму оцінювали за рівнем гемаглютинуючої активності її супернатанту з еритроцитами кроля. Молекулярну масу білкових елементів визначали в денатуруючій системі (SDS-PAGE). Найвищі значення ЛА КР відмічали при використанні сульфату амонію. Відмінностей в динаміці змін оптичної щільності і рН КР при періодичному культивуванні R і S морфотипів штаму не спостерігали, в той же час ЛА КР R морфотипу була вище. Мажорний і субмажорний компоненти з молекулярною масою близько 50 і 73 кДа відповідно виявлені в КР та у її пінній фракції обох морфотипів штаму. У піні був присутній унікальний компонент з молекулярною масою 64,5 кДа. Компонент з молекулярною масою 84 кДа був присутній на електрофореграмах КР S і R морфотипів у незначній кількості, але був відсутній у фракції піни. Субмажорний компонент піни з молекулярною масою 43 кДа був виявлений у КР S і R морфотипів у слідових кількостях. Фракція піни характеризувалась більшою присутністю всіх основних білкових компонентів внаслідок їх переходу з КР. Значення ЛА КР R форми штаму було вищим, ніж у S форми. Фракція піни містила більше основних білкових компонентів, ніж КР.
Дод.точки доступу:
Kisten, O. G.
Kovalenko, E. O.
Getman, K. I.
Sashchuk, O. V.
Pidgorskyi, V. S.
Tyshchenko, L. M.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

7.


   
    Fatty acid composition of Rhodococcus aetherivorans cells during phenol assimilation [Text] / T. M. Nogina [et al.] // Мікробіологічний журнал. - 2021. - Том 83, N 4. - P15-23


MeSH-головна:
ЖИРНЫЕ КИСЛОТЫ -- FATTY ACIDS (химия)
ФЕНОЛ -- PHENOL (химия)
ПАЛЬМИТИНОВАЯ КИСЛОТА -- PALMITIC ACID (химия)
RHODOCOCCUS -- RHODOCOCCUS (рост и развитие)
Анотація: Здатність мікроорганізмів виживати в несприятливих умовах і зберігати свою біодеструктивну активність, в основному, пов’язана зі змінами у складі їх клітинних ліпідів. Одним з факторів негативного впливу на клітини може бути їх взаємодія з нафтовими вуглеводнями, особливо з моноароматичними речовинами, які навіть в невеликих кількостях токсичні для мікроорганізмів. Мета. Дослідити зміни у жирнокислотному складі клітин штаму Rhodococcus aetherivorans UCM Ac-602 при деградації фенолу. Методи. Культивування штаму проводили в рідкому мінеральному середовищі з фенолом (0.75, 1.0 та 1.5 г/л) як єдиним джерелом вуглецю та енергії. Клітини, вирощені на середовищі з н-гексадеканом (7.5 г/л) та глюкозою (5.0 г/л), використовували як контролі. Метилові ефіри жирних кислот отримували гідролізом клітин в 5 % розчині ацетилхлориду в метанолі з наступною екстракцією сумішшю ефір-гексан. Ідентифікацію метилових ефірів проводили за допомогою хромато-мас-спектрометричної системи Agilent 6800N/5973 inert (Agilent Technologies, US). Вміст жирних кислот визначали за допомогою програмного забезпечення AgilentChemStation. Висновки. Значне збільшення співвідношення між нерозгалуженими насиченими та ненасиченими жирними кислотами в клітинах штаму R. aetherivorans УКМ Ас-602 при рості на фенолі і н-гексадекані порівняно з клітинами, вирощеними на глюкозі, а також збільшення кількості метилрозгалуженої (10-Me-C18:0) кислоти в клітинах, що виросли на фенолі, свідчить про можливу участь цих жирних кислот у адаптації штаму до засвоєння токсичних речовин.
Дод.точки доступу:
Nogina, T. M.
Khomenko, L. A.
Pidgorskyi, V. S.
Kharkhota, M. A.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

8.


   
    PH Effect on Antagonistic Activity Towards Bacteria of Yeasts Isolated From Hucul Dairy Products and Gastrointestinal Tract of Human [Текст] / M. O. Fomina [et al.] // Мікробіол. журн. - 2016. - Том 78, N 4. - С. 25-33


MeSH-головна:
ЖЕЛУДОЧНО-КИШЕЧНЫЙ ТРАКТ -- GASTROINTESTINAL TRACT (микробиология)
ГРАМПОЛОЖИТЕЛЬНЫЕ БАКТЕРИИ -- GRAM-POSITIVE BACTERIA (патогенность)
КИСЛОТНО-ЩЕЛОЧНОЕ РАВНОВЕСИЕ -- ACID-BASE EQUILIBRIUM (физиология)
Дод.точки доступу:
Fomina, M. O.
Dabrowska, I. V.
Tkachenko, K. S.
Pidgorskyi, V. S.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

9.


    Pidgorskyi, V. S.
    Biodegradation of Petroleum Hydrocarbons by Actinobacteria and Acinetobacteria Strains Producing Biosurfactant [Текст] = Біодеградація вуглеводів нафти штамами актинобактерій і ацинетобактера, які синтезують біосурфактанти / V. S. Pidgorskyi, T. M. Nogina // Мікробіологічний журнал. - 2016. - Том 78, N 6. - С. 92-103


MeSH-головна:
НЕФТЯНОЕ ЗАГРЯЗНЕНИЕ -- PETROLEUM POLLUTION (вредные воздействия)
GORDONIA BACTERIUM -- GORDONIA BACTERIUM (рост и развитие)
RHODOCOCCUS -- RHODOCOCCUS (химия)
Дод.точки доступу:
Nogina, T. M.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

10.


    Pidgorskyi, V. S.
    Taxonomic Research, Biological Properties and Biosynthetic Activity of Lactic Acid Bacteria and Bifidobacteria Isolated from Various Natural Ecological Niches [Текст] = Таксономічні дослідження, біологічні властивості й біосинтетична активність молочнокислих бактерій і біфідобактерій, ізольованих з різних природних еконіш / V. S. Pidgorskyi, N. K. Kovalenko, I. L. Garmasheva // Мікробіологічний журнал. - 2016. - Том 78, N 6. - С. 8-18


MeSH-головна:
ЛАКТОБАЦИЛЛЫ -- LACTOBACILLUS (действие лекарственных препаратов)
БИФИДОБАКТЕРИИ -- BIFIDOBACTERIUM (действие лекарственных препаратов)
ПРОБИОТИКИ -- PROBIOTICS (терапевтическое применение)
Дод.точки доступу:
Kovalenko, N. K.
Garmasheva, I. L.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

 1-10    11-20  
 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)