Головна Спрощенний режим Відео-інструкція Опис
Авторизація
Прізвище
Пароль
 

Бази даних


Періодичні видання- результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
Формат представлення знайдених документів:
повний інформаційнийкороткий
Відсортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком виданнятипом документа
Пошуковий запит: (<.>K=КОМПЛЕКСНАЯ ПЕРЕРАБОТКА СЫРЬЯ<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 2
Показані документи з 1 по 2
1.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Яцюк К. М., Федоровська М. І., Куцик Р. В.
Назва : Вплив методу сушіння на мікробіологічну активність фітосубстанцій з плодів журавлини болотної
Місце публікування : Укр. біофармац. журнал. - Х., 2018. - № 4. - С. 76-80 (Шифр УУ50/2018/4)
MeSH-головна:
АНТИБАКТЕРИАЛЬНЫЕ СРЕДСТВА -- ANTI-BACTERIAL AGENTS
МОЧЕВЫХ ПУТЕЙ ИНФЕКЦИИ -- URINARY TRACT INFECTIONS
Ключові слова (''Вільн.індекс.''): комплексная переработка сырья--клюква
Анотація: Інфекційні захворювання сечовивідної системи (ІЗСС) є однією з найбільш розповсюджених патологій сечостатевої системи у жінок. Базовими лікарськими засобами (ЛЗ) для терапії іЗСС є антибіотики. Проте їх широке застосування спричиняє ряд побічних реакцій. Тому актуальним питанням фармацевтичної практики є пошук більш безпечних препаратів на основі біологічно активних речовин, що містяться в лікарській рослинній сировині. Мета роботи - вивчення антимікробних властивостей жмиху, одержаного з плодів журавлини болотної, що піддавався різним методам сушіння. В експерименті використані клінічні тест-штами Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, виділені від пацієнтів з урологічними інфекціями. Дослідження антимікробних властивостей одержаних зразків виконували методом дифузії в агар. Результати оцінювали за діаметром зон затримки росту тест-культур мікроорганізмів. Жмих з плодів журавлини болотної проявив антимікробну активність відносно найбільш поширених уропатогенних мікроорганізмів: S. aureus, Bacillus subtils, E. coli. та протигрибкову дію стосовно Candida albicans. Найширший спектр антимікробної дії виявили зразки жмиху, що висушувався у сушильній шафі. Висновки: беручи до уваги одержані результати, жмих з плодів журавлини болотної можна рекомендувати для подальшого створення препаратів для профілактики та лікування інфекцій сечовивідної системи
Знайти схожі

2.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Sydora N. V., Kovalyova A. M., Iakovenko V. K.
Назва : The technological aspects for complex processing of hawthorn fruits
Місце публікування : Вісн. фармації. - Х., 2018. - № 2. - С. 36-40 (Шифр ВУ18/2018/2)
MeSH-головна: БОЯРЫШНИК -- CRATAEGUS

ТЕХНОЛОГИЯ -- TECHNOLOGY
Ключові слова (''Вільн.індекс.''): комплексная переработка сырья
Анотація: Considering the shortage of the plant raw material the issue of its complex processing is relevant, and it contributes to its rational use. Aim. To develop the technology for complex processing of hawthorn fruits. Materials and methods. The lipophilic complex (LC) extraction was carried out with chloroform in the raw material-extractant ratio of 1 : 10; the phenolic complex (PhC) was prepared with the ethyl acetate-alcohol mixture in the ratio of 8 : 2; WSPC was obtained by triple extraction of the fruits meal after preparing LC and PhC with hot purified water followed by concentration and precipitation with 96 % ethyl alcohol. Results and discussion. It was found that the yield of LC in fruits of the hawthorn species studied was from 1 % to 10 %, the highest yield was determined in the fruits of C. submollis Sarg., C. succulenta Schrad. and C. densiflora Sarg. The yield of PhC was from 9 % to 18 %, C. submollis Sarg., C. mollis Sarg., C. arnoldiana Sarg. and C. canadensis Sarg. dominated. WSPC was from 15 % to 35 %, the highest yield was determined for fruits of C. submollis Sarg., C. macracantha Lodd, C. mollis Sarg., C. arnoldiana Sarg., C.succulenta Schrad. Conclusions. The technology of the complex processing of hawthorn fruits – C. submollis Sarg., C. mollis Sarg., C. arnoldiana Sarg., C. canadensis Sarg., C. oxyacantha L., C. monogyna Jack., C. sanguinea Pall., C. pentagyna Waldst. Et Kit., C. aronia (L.) Bosc, C. densiflora Sarg., C. succulenta Schrad, C. macracantha Lodd., C. flabellata (Bosc) C. Koch., C. pseudokyrtostylla Klok., C. ukrainica A. Pojark., C. ambiguae C. A. M – has been developed. As a result of complex processing of the plant raw material such complexes as LC, PhC and WSPC have been obtained
Знайти схожі

 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)