Головна Спрощенний режим Відео-інструкція Опис
Авторизація
Прізвище
Пароль
 

Бази даних


Періодичні видання- результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
Формат представлення знайдених документів:
повний інформаційнийкороткий
Пошуковий запит: (<.>K=ПЕРЕРАБОТАННОЕ РАСТИТЕЛЬНОЕ МАСЛО ПОСЛЕ ЖАРКИ (микробиология)<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 1
1.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Пирог Т. П., Никитюк Л. В., Антонюк С. І., Шевчук Т. А., Іутинська Г. О.
Назва : Особливості синтезу поверхнево-активних речовин NOCARDIA VACCINII 1MB B-7405 на відпрацьованій олії різної якості та їх антимікробна активність
Місце публікування : Мікробіологічний журнал. - К., 2017. - Том 79, N 2. - С. 13-22 (Шифр МУ14/2017/79/2)
MeSH-головна: ПОВЕРХНОСТНО-АКТИВНЫЕ ВЕЩЕСТВА -- SURFACE-ACTIVE AGENTS
МАСЛА РАСТИТЕЛЬНЫЕ -- PLANT OILS
КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СРЕДЫ -- CULTURE MEDIA
МИКРОБНОЙ ЧУВСТВИТЕЛЬНОСТИ ТЕСТЫ -- MICROBIAL SENSITIVITY TESTS
Ключові слова (''Вільн.індекс.''): переработанное растительное масло после жарки (микробиология)
Анотація: Мета. Дослідження можливих причин різного рівня антимікробної активності поверхнево-активних речовин (ПАР) Nocardia vaccinii ІМВ В-7405, синтезованих на відпрацьованій після смаження м’яса і картоплі соняшниковій олії. Методи. ПАР екстрагували з супернатанту культуральної рідини сумішшю хлороформу і метанолу (2:1). Критерієм антимікробної активності ПАР були мінімальні інгібуючі концентрації (МІК), які визначали методом двократних серійних розведень у м’ясо-пептонному бульйоні (для бактерій) і рідкому суслі (для дріжджів). Результати. Встановлено, що МІК щодо бактерій (Bacillus subtilis БТ-2, Escherichia coli ІЕМ-1, Proteus vulgaris ПА-12, Staphylococcus aureus БМС-1, Pseudomonas sp. MI-2, Enterobacter cloacae C-8, Erwinia aroideae H-3) і дріжджів (Candida tropicalis PE-2, Candida albicans Д-6) поверхнево-активних речовин, синтезованих N. vaccinii ІMB В-7405 на відпрацьованій після смаження картоплі олії була в середньому у 2,5-8 разів нижчою, ніж відповідний показник ПАР, одержаних на відпрацьованому після смаження м’яса субстраті. Збільшення з 5 до 7 діб тривалості вирощування N. vaccinii ІМВ В-7405 на відпрацьованій після смаження картоплі олії супроводжувалося синтезом ПАР, МІК яких щодо більшості досліджуваних тест-культур знижувалася у 1,4-4 рази. Показник мінімальної інгібуючої концентрації ПАР N. vaccinii ІМВ В-7405 корелював з наявністю у складі синтезованих ПАР аміноліпідів і активністю НАДФ-залежної глутаматдегідрогенази — ключового ферменту їх біосинтезу. Висновки. Встановлена залежність антимікробної активності ПАР від якості пересмаженої олії та тривалості процесу засвідчує необхідність проведення досліджень впливу умов культивування продуцентів на біологічні властивості цільового продукту. Дані щодо якісного складу ПАР і активності ключового ферменту біосинтезу аміноліпідів показують можливість регуляції антимікробної активності поверхнево-активних речовин зміною умов культивування продуцента.
Знайти схожі

 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)