Головна Спрощенний режим Відео-інструкція Опис
Авторизація
Прізвище
Пароль
 

Бази даних


Періодичні видання- результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
у знайденому
 Знайдено у інших БД:Книги (5)Рідкісні видання (2)
Формат представлення знайдених документів:
повний інформаційнийкороткий
Відсортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком виданнятипом документа
Пошуковий запит: (<.>S=Виноград<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 19
Показані документи з 1 по 10
 1-10    11-19 
1.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Фурдичко А. І.
Назва : Пародонтопротекторна активність екстравіну у щурів з токсичним гепатитом на тлі дисбіозу
Місце публікування : Вісник стоматології: Наук.-практ. журн./ Академія мед. наук України, Асоціація стоматологів України. - Одесса, 2015. - № 3. - С. 17-21 (Шифр ВУ15/2015/3)
Примітки : Бібліогр.: с.20-21
Предметні рубрики: Лекарства-Экстравин-- тер прим
MeSH-головна: ПЕРИОДОНТА БОЛЕЗНИ -- PERIODONTAL DISEASES
ПЕЧЕНИ ЛЕКАРСТВЕННОЕ ПОВРЕЖДЕНИЕ -- DRUG-INDUCED LIVER INJURY
РОТОВОЙ ПОЛОСТИ СЛИЗИСТАЯ ОБОЛОЧКА -- MOUTH MUCOSA
ВИНОГРАД -- VITIS
КРЫСЫ -- RATS
Знайти схожі

2.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Стрельченко К. В., Малоштан А. В., Краснощок А. О.
Назва : Порівняльне вивчення антиоксидантної активності поліфенольних екстрактів з різних частин плодів Винограду справжнього при інсулінорезистентності
Місце публікування : Укр. біофармац. журнал. - Х., 2018. - № 4. - С. 45-49 (Шифр УУ50/2018/4)
MeSH-головна: АНТИОКСИДАНТЫ -- ANTIOXIDANTS
ВИНОГРАДНЫХ КОСТОЧЕК ЭКСТРАКТ -- GRAPE SEED EXTRACT
ПОЛИФЕНОЛЫ -- POLYPHENOLS

ИНСУЛИНОРЕЗИСТЕНТНОСТЬ -- INSULIN RESISTANCE
Анотація: Стан механізмів антиоксидантного захисту нашого організму відіграє важливу роль у патогенезі захворювань (ішемічна хвороба серця та інсульт), які згідно зі статистикою ВООЗ є основними причинами смертності в світі. Часто дані захворювання розвиваються на тлі цукрового діабету. Мета дослідження - порівняльне вивчення in vivo впливу поліфенольних екстрактів з різних частин плоду Винограду справжнього (м'якоть, шкірка і насіння) на активність ферментів антиоксидантного захисту печінки, вміст антиоксидантів і процеси перекисного окиснення ліпідів у ній. Інсулінорезистентність модулювали утриманням тварин на раціоні з високим вмістом фруктози. Вивчено вплив поліфенольних екстрактів з м'якоті, шкірки та насіння плодів Винограду справжнього на антиоксидантний захист печінки щурів; оцінювали вплив за такими показниками: активність каталази, супероксиддисмутази, вміст відновленого глутатіону, $E alpha-токоферолу, а також досліджували вплив на процеси перекисного окиснення ліпідів. Експериментально встановлено статистично достовірний позитивний вплив застосування ПФЕ з різних частин плодів Винограду справжнього при ранніх стадіях інсулінорезистентності, спричиненої високим вмістом фруктози в дієті. Висновки: більш виражену антиоксидантну дію in vivo мають поліфенольні екстракти з насіння та шкірки плодів Винограду справжнього порівняно з ПФЕ з м’якоті
Знайти схожі

3.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Коротаєва Н. В., Ліманська Н. В.
Назва : Виявлення патогенних бактерій Rhizobium vitis на виноградниках півдня України
Місце публікування : Мікробіологічний журнал: Наук. журн./ НАН України, Ін-т мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного, Національний аграрний ун-т, Нац.аграр.ун-т. - Київ, 2015. - Т. 77, № 2. - С. 28–32. - ISSN 0201-8462 (Шифр МУ14/2015/77/2). - ISSN 0201-8462
Примітки : Библиогр. в конце ст.
MeSH-головна: RHIZOBIUM -- RHIZOBIUM
ВИНОГРАД -- VITIS
Знайти схожі

4.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Томилина Т. В.
Назва : Влияние фитопрепаратов на состояние пародонта у крыс с экспериментальным иммунодефицитом
Місце публікування : Вісник стоматології: Наук.-практ. журн./ Академія мед. наук України, Асоціація стоматологів України. - Одесса, 2015. - № 3. - С. 13-17 (Шифр ВУ15/2015/3)
Примітки : Библиогр.: с. 16-17
MeSH-головна: ИММУНОДЕФИЦИТ ОБЩИЙ ВАРИАБЕЛЬНЫЙ -- COMMON VARIABLE IMMUNODEFICIENCY
ПЕРИОДОНТА БОЛЕЗНИ -- PERIODONTAL DISEASES
ПРЕДНИЗОЛОН -- PREDNISOLONE
ГЕЛИ -- GELS
ВИНОГРАД -- VITIS
КРЫСЫ -- RATS
Знайти схожі

5.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Карастан О. М., Мулюкіна Н. А., Папіна О. С.
Назва : Верифікація родоводів сортів та форм винограду за допомогою мікросателітного аналізу
Місце публікування : Цитология и генетика. - К., 2018. - Том 52, N 5. - С. 13-27 (Шифр ЦУ1/2018/52/5)
MeSH-головна: ВИНОГРАД -- VITIS
Анотація: Мікросателітні маркери ДНК використано для визначення і порівняльного аналізу генотипів 80 зразків винограду та їх ймовірних батьківських форм. Обидві ймовірні батьківські форми були підтверджені в походженні 51 зразку. Подальша оцінка статистичної ймовірності показала більшу вірогідність походження саме від підтвердженої на попередньому етапі пари батьків (ХхY), ніж від будь-яких випадкових сортів, що не брали учать в дослідженні. Показник ХхY варіював у межах від 10 3 до 10 12 . У чотирьох зразків один з ймовірних батьків не був підтверджений через неспівпадіння алельних профілів за досліджуваним рядом мікросателітних локусів. В дослідженні родоводу 22 зразків вибірки через фізичну відсутність рослин ймовірних батьківських форм та брак інформації щодо складу їхніх мікросателітних профілів були використані генотипи прабатьківських форм
Знайти схожі

6.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Prystalov A. I., Bobrova O. M., Kuleshova L. G.
Назва : Cryopreservation of Grape Buds
Місце публікування : Проблеми кріобіології і кріомедицини. - Харків, 2020. - Т. 30, № 3. - С. 292 (Шифр ПУ73/2020/30/3)
MeSH-головна: КРИОПРЕЗЕРВАЦИЯ -- CRYOPRESERVATION
ВИНОГРАД -- VITIS
Знайти схожі

7.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Присталов А. І., Боброва О. М., Кулєшова Л. Г.
Назва : Застосування методу вакуум-інфільтрації для кріоконсервування ізольованих бруньок винограду
Паралельн. назви :Application of Vacuum Infiltration in Cryopreservation of Isolated Grape Buds
Місце публікування : Проблеми кріобіології і кріомедицини. - Харків, 2021. - Т. 31, № 1. - С. 51-57 (Шифр ПУ73/2021/31/1)
MeSH-головна: КРИОПРЕЗЕРВАЦИЯ -- CRYOPRESERVATION
ВАКУУМ -- VACUUM
ВИНОГРАД -- VITIS
Анотація: Збереження генофонду винограду, який відноситься до рослин, що розмножуються вегетативно, є складним завданням, одним із рішень якого може бути кріоконсервування бруньок. Для насичення кріопротекторами таких об’ємних і гетерогенних зразків необхідні сучасні методи. У роботі порівнювали ефективність методу вакуум-інфільтрації та класичного пасивного насичення (вимочування) протягом 60 хв ізольованих бруньок винограду сорту Руський Конкорд кріозахисним розчином PVS 2. Для насичення методом вакуум-інфільтрації бруньки інкубували у кріозахисному розчині 15 хв при 40 кПа, після тиск поступово підвищували до атмосферного. Ефективність насичення бруньок оцінювали методом низькотемпературної диференціальної скануючої калориметрії за зміною ентальпій і температур фазових переходів та інтенсивністю стрибка теплоємності під час склування. Встановлено, що використання вакууму для насичення ізольованих бруньок винограду кріопротекторами значно збільшує концентрацію кріозахисних речовин у них та істотно зменшує кількість вільної води, яка кристалізується протягом охолодження, у порівняні з пасивним вимочуванням у вітрифікуючому розчині PVS 2Preserving the gene pool of grapes, referred to the vegetatively propagated plants is a complicated task, which can be also solved by cryopreservation of the buds. To saturate such bulk and heterogeneous samples with cryoprotectants the novel methods are required. The effectiveness of vacuum infiltration and 60 min standard passive saturation (soaking) of isolated grape buds of the Russian Concord variety with a cryoprotective solution PVS 2 were compared in this research. To saturate by vacuum infiltration the buds were incubated in cryoprotective solution for 15 min at 40 kPa, afterwards, the pressure was gradually increased to atmospheric level. The efficiency of bud saturation was evaluated with low-temperature differential scanning calorimetry by changing the enthalpies and temperatures of phase transitions as well as the intensity of heat capacity jump at glass transition. The use of vacuum in the saturation of isolated grape buds were found to lead to a strong rise in cryoprotectant concentration in them and a significant decrease in the amount of free water crystallized during cooling compared to passive soaking in a PVS 2 vitrification solution
Знайти схожі

8.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Muljukina N. A., Pecenka J., Geretskij R. V., Eichmeier A.
Назва : Grapevine trunk diseases pathogenes identification on grapevine rootstocks in Ukraine
Місце публікування : Мікробіологічний журнал. - К., 2019. - Том 81, N 2. - С. 65-72 (Шифр МУ14/2019/81/2)
MeSH-головна: РАСТЕНИЙ БОЛЕЗНИ -- PLANT DISEASES
ВИНОГРАД -- VITIS
РОЗОЦВЕТНЫХ ПОРЯДОК -- ROSALES
ГРИБЫ -- FUNGI
СЕКВЕНИРОВАНИЕ ДНК -- SEQUENCE ANALYSIS, DNA
ОСНОВАНИЙ ПОСЛЕДОВАТЕЛЬНОСТЬ -- BASE SEQUENCE
Анотація: Метою роботи було виділення грибів з виноградних штамбів, виділення ДНК та виявлення потенційних патогенів ески в Україні. Виділення та ідентифікацію грибних культур проведено на основі морфології та секвенування ДНК. Загальна ДНК грибних колоній була екстрагована набором NucleoSpin Tissue (Macherey-Nagel, Duren, Німеччина) згідно з інструкціями виробника. Для ампліфікації ITS-області використовували праймери ITS1 і ITS4. Продукти ПЛР, що відповідали розміру близько 550 bp, секвенували. Отримані нуклеотидні послідовності аналізували за допомогою CLC Main Workbench 5.0 (CLC bio, Aarhus, Denmark). Визначення видового складу потенційних збудників комплексу ески показало присутність видів, які пов’язані із хворобами багаторічної деревини винограду. При цьому було виявлено 3 ізоляти Cadophora luteoolivacea, яка відноситься до специфічних патогенів комплексу ески. Зразки, уражені ескою, показали також присутність виду Eutypa lata (збудник відмирання винограду – еутипозу – еutipa dieback) і Botryosphaeria dothidea (збудник відмирання – botrioshaeria dieback). Висновки. ДНК-ідентифікація грибних патогенів показала різницю у видовому складі між безсимптомними рослинами винограду та рослинами, ураженими ескою. Зразки із симптомами ески продемонстрували наявність видів Eutypa lata і Botryosphaeria dothidea, які були відсутні в безсимптомних рослинах.
Знайти схожі

9.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Limanska N., Galkin М., Marynova I., Ivanytsia V.
Назва : Detection of phytopathogens Agrobacterium spp. and their antagonists Bacillus thuringiensis, Alcaligenes faecalis and Lactobacillus plantarum in flowers and berries of grape
Місце публікування : Мікробіологічний журнал. - К., 2019. - Том 81, N 4. - С. 42-53 (Шифр МУ14/2019/81/4)
MeSH-головна: ВИНОГРАД -- VITIS
АГРОБАКТЕРИИ -- AGROBACTERIUM
BACILLUS THURINGIENSIS -- BACILLUS THURINGIENSIS
ALCALIGENES FAECALIS -- ALCALIGENES FAECALIS
LACTOBACILLUS PLANTARUM -- LACTOBACILLUS PLANTARUM
ПОЛИМЕРАЗНАЯ ЦЕПНАЯ РЕАКЦИЯ В РЕАЛЬНОМ ВРЕМЕНИ -- REAL-TIME POLYMERASE CHAIN REACTION
Анотація: Виявлення представників сапрофітної (Bacillus thuringiensis, Alcaligenes faecalis, Lactobacillus plantarum) та патогенної (Agrobacterium spp.) мікробіоти у квітах та ягодах винограду. Квіти, неушкоджені зелені та стиглі ягоди відбирали на винограднику Vitis vinifera L. сорту Піно чорний в Одеській області у травні, липні та вересні 2018 р. відповідно. Квіти або ягоди гомогенізували і залишали для процесу аутоферментації на 7 днів. З утвореного ферментованого гомогенату виділяли ДНК і з нею проводили полімеразну ланцюгову реакцію у реальному часі для детекції видів B. thuringiensis, L. plantarum, A. faecalis та Agrobacterium spp. Серед досліджених видів переважав B. thuringiensis: ці бактерії були ідентифіковані у 50% зразків квітів винограду, у 90% зразків зелених ягід та у 20% стиглих ягід. L. plantarum у квітах не виявлявся, але був наявним у зелених, а потім – у достиглих ягодах винограду (10% досліджених зразків). Результати підтверджують дані літератури, які вказують на зустрічальність B. thuringiensis і L. plantarum на винограді. Наявність A. faecalis і Agrobacterium spp. у квітах та ягодах винограду показана нами вперше. A. faecalis було виявлено у 20% зразків квітів, у 60% зелених ягід та у 20% достиглих ягід. Agrobacterium spp. виявляли у квітах і зелених ягодах (10% зразків), а у стиглих ягодах цих мікроорганізмів знайдено не було. Кількість видів, що виявлялися, збільшувалася у зелених ягодах у порівнянні з квітами і зменшувалася у стиглих ягодах. Наявність A. faecalis і Agrobacterium spp. у квітах та ягодах винограду показана нами вперше. Виявлено можливість співіснування в одній екологічній ніші (квіти і зелені ягоди винограду) фітопатогенних агробактерій та їх потенційних антагоністів – Bacillus thuringiensis, Alcaligenes faecalis та Lactobacillus plantarum.
Знайти схожі

10.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Агеева Н. М., Маркосов В. А., Музыченко Г. Ф., Бессонов В. В., Ханферьян Р. А.
Назва : Антиоксидантные и антирадикальные свойства красных виноградных вин
Місце публікування : Вопросы питания. - 2015. - Т. 84, № 2. - С. 63-67 (Шифр ВР56/2015/84/2)
MeSH-головна: ВИНОГРАД -- VITIS
ВИНО -- WINE
Знайти схожі

 1-10    11-19 
 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)