Головна Спрощенний режим Відео-інструкція Опис
Авторизація
Прізвище
Пароль
 

Бази даних


Періодичні видання- результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
у знайденому
 Знайдено у інших БД:Книги (17)Рідкісні видання (14)
Формат представлення знайдених документів:
повнийінформаційнийкороткий
Відсортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком виданнятипом документа
Пошуковий запит: (<.>S=Диета<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 123
Показані документи з 1 по 10
 1-10    11-20   21-30   31-40   41-50   51-60      
1.


   
    Потенційний вплив особливостей дієти на процес остеоінтеграції дентальних імплантатів [Текст] = Potential influence of dietary features on the process of dental implants osseointegration / М. Ю. Гончарук-Хомин [та ін.] // Клінічна стоматологія. - 2021. - N 2. - С. 15-24


MeSH-головна:
ДИЕТА -- DIET
ОССЕОИНТЕГРАЦИЯ -- OSSEOINTEGRATION
ДЕНТАЛЬНОЙ ПЛАСТИНКИ ИМПЛАНТАЦИЯ -- BLADE IMPLANTATION
СТОМАТОЛОГИЯ -- DENTISTRY
Анотація: В умовах прогресуючої тенденції щодо поширеності виконання процедури дентальної імплантації, необхідним є урахування потреби в індивідуалізації підходів до стоматологічного лікування та аналіз перспективного впливу сукупності пацієнтасоційованих факторів, що являються складовими прогнозу функціонування встановлених внутрішньокісткових опор. Одними із пацієнтасоційованих параметрів, що характеризується потенційно-значимим впливом на прогноз остеоінтеграції, залишаються особливості метаболізму та дієти, які за даними літератури, можуть бути пов’язані із відповідними змінами у структурі кісткової тканини
In the context of a progressive trend within the prevalence of dental implantation procedures, it is necessary to take into account the need for individualization of dental treatment approaches, and for analysis of prospective influence regarding a set of patient-associated factors, which are the components of the functional prognosis of placed intraosseous supports. Ones of the patient-associated parameters, characterized by a potentially significant impact on the osseointegration prognosis, are the features of metabolism and diet, which according to the literature may be associated with corresponding changes in bone structure
Дод.точки доступу:
Гончарук-Хомин, М. Ю.
Кенюк, А. Т.
Крічфалушій, С. І.
Мельничук, І. Д.
Пензелик, І. В.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

2.


    Швець, О. В.
    Вплив харчування на репродуктивне здоров’я [Текст] = The effect of nutrition on reproductive health / О. В. Швець // Медичні аспекти здоров’я жінки. - 2021. - № 4. - С. 15-22. - Бібліогр.: в кінці ст.


MeSH-головна:
РЕПРОДУКТИВНОЕ ЗДОРОВЬЕ -- REPRODUCTIVE HEALTH
ФЕРТИЛЬНОСТЬ -- FERTILITY
РЕПРОДУКТИВНЫЕ МЕТОДЫ ВСПОМОГАТЕЛЬНЫЕ -- REPRODUCTIVE TECHNIQUES, ASSISTED (использование)
ДИЕТА -- DIET (использование, методы, тенденции)
ПИЩЕВЫЕ МИКРОЭЛЕМЕНТЫ -- MICRONUTRIENTS (прием и дозировка)
ВИТАМИНЫ -- VITAMINS (прием и дозировка)
Анотація: В останні роки збільшується наукова і практична зацікавленість у продовженні реалізації відомого вислову Гіппократа щодо максимального використання лікувальних властивостей їжі. Потенціал дієтичних інтервенцій має більше застосовуватись у клінічній практиці. Зокрема, необхідно ініціювати індивідуальні зміни у харчуванні, спрямовані на контроль нормальної ваги, збільшення прихильності до здорових моделей харчування та застосування дієтичних добавок із фолієвою кислотою, йодом, залізом, вітаміном D та ­омега-3 поліненасиченими жирними кислотами за відповідними показаннями
The scientific and practical interest increase in the development of realization for the famous quote of Hippocrates about possibilities of foods usage as medicine. The rising prevalence of reproductive dysfunction is not accompanying by improvement of reproductive technologies. The potential of dietary interventions should be implemented more effective in the clinical practice. In particular, it is necessary to initiate the personalized changes in the nutrition designed for body weight control and increase of adherence to healthy nutrition patterns and intake of folic acid, iodine, iron, vitamin D and Omega-3 polyunsaturated fatty acid with corresponding indications
Вільних прим. немає

Знайти схожі

3.


    Левчук, Н. І.
    Експериментальне моделювання метаболічного синдрому, індукованого дієтою, у лабораторних тварин [] = Experimental modeling of diet-induced metabolic syndrome in laboratory animals / Н. І. Левчук, О. С. Лукашеня, О. І. Ковзун // Ендокринологія. - 2021. - Т. 26, № 3. - С. 298-310. - Бібліогр.: в кінці ст.


MeSH-головна:
МЕТАБОЛИЧЕСКИЙ СИНДРОМ X -- METABOLIC SYNDROME X (метаболизм, патофизиология)
ЖИВОТНЫЕ ЛАБОРАТОРНЫЕ -- ANIMALS, LABORATORY
ИНСУЛИНОРЕЗИСТЕНТНОСТЬ -- INSULIN RESISTANCE (иммунология)
ДИЕТА -- DIET (методы)
МОДЕЛИ СТРУКТУРНЫЕ -- MODELS, STRUCTURAL
Анотація: Розуміння причин виникнення, діагностики, профілактики та лікування метаболічного синдрому (МС) залишається пріоритетним напрямком сучасної ендокринології. Це симптомокомплекс, який характеризується основними клінічними проявами — збільшенням маси тіла, порушенням толерантності до глюкози, дисліпідемією, артеріальною гіпертензією та інсулінорезистентністю (ІР). Наразі він є одним із найскладніших і найнебезпечніших захворювань, що передує виникненню цукрового діабету 2-го типу і розвитку серцево-судинних ускладнень, які є основними причинами смертності населення. Враховуючи стрімке зростання захворюваності впродовж останніх років у всіх країнах світу, виникає потреба в проведенні експериментів на тваринах із метою здобуття нових знань про механізми розвитку патологічного процесу та окремих її проявів, використання лікарських сполук для їх безпечного застосування та корекції цього стану. Для експериментального моделювання МС найчастіше надають перевагу дослідам на щурах або мишах. Цей огляд літератури присвячено порівняльному аналізу та короткому опису експериментального моделювання МС, індукованого дієтою, у гризунів. Розглянуто основні типи дієт (високожирова (ВЖД), високовуглеводна та висококалорійна комбінована (ВККД)) і висвітлено відмінності прояву патологічного стану за різних умов харчування у тварин залежно від їх виду, лінії, статі, віку, умов і тривалості експерименту. Було показано, що ступінь вираженості розвитку біохімічних і патоморфологічних змін, характерних для метаболічних порушень, залежить від типу та відсоткового вмісту компонентів дієти. Відтворення умов моделювання і неоднорідність прояву МС у тварин створює певні труднощі при обґрунтуванні отриманих наукових результатів відповідно до поставленої мети дослідження. Саме ці обставини привертають підвищений науково-практичний інтерес зі сторони дослідників
Understanding the causes of occurrence, diagnosis, prevention and treatment of metabolic syndrome (MS) remains a priority of modern endocrinology. This is a symptom complex characterized by the main clinical manifestations such as an increase in body weight, impaired glucose tolerance, dyslipidemia, arterial hypertension and insulin resistance (IR). It is currently one of the most complex and dangerous diseases, preceding the onset of type 2 diabetes and the development of cardiovascular complications, which are the main causes of mortality in the population. Considering the rapid increase in morbidity in recent years in all countries, it became necessary for experiments on animals to gain new knowledges about the mechanisms of the pathological process development and its some manifestations, the use of drug compounds for their safe use and correction of this condition. Rats and mice are most often preferred for experimental modeling of MS among laboratory animals. This literature review is devoted to a comparative analysis and brief description of experimental modeling of diet-induced MS in rodents. The main types of diets (high-fat, high-carbohydrate, high-calorie combined) are discussed the drug compounds and the differences in the manifestation of pathological state under various nutritional conditions in animals, depending on their species, line, sex, age, conditions and experiment duration are also highlighted in the article. It was shown that the severity of biochemical and pathomorphological changes characteristic of metabolic disorders depends on the type and percentage of diet components. The reproduction of modeling conditions and the heterogeneity of MS manifestation in animals creates certain difficulties in substantiating the obtained scientific results in accordance with the stated purpose of the study. It is these circumstances that attract increased scientific and practical interest on the part of researchers
Дод.точки доступу:
Лукашеня, О. С.
Ковзун, О. І.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

4.


    Магазаник, Н. А.
    На что жалуетесь? Ярмарка диет, или суета сует... [Текст] / Н. А. Магазаник // Діабет. Ожиріння. Метаболічний синдром. - 2021. - N 4. - С. 73-80


MeSH-головна:
ДИЕТОТЕРАПИЯ -- DIET THERAPY
ДИЕТА -- DIET
Анотація: Все согласны, что правильное питание необходимо как для сохранения здоровья, так и для успешного лечения болезней. Но что это такое — правильная, или рациональная, или полезная диета? На это пытался ответить еще Гиппократ. Для этого он использовал свои собственные эмпирические наблюдения, а также тогдашние теоретические представления о сути болезней. Впрочем, основой для его рекомендаций были, конечно, пищевые привычки современников: ведь образ питания народа основан на гигантском коллективном опыте целого ряда поколений. Однако многое из того, что для Гиппократа было простым до очевидности, разумным и общепринятым, кажется ныне странным
Вільних прим. немає

Знайти схожі

5.


    Цимбала, Е. М.
    Вплив греліну і лептину на показники метаболічного синдрому за умов висококалорійних дієт в експерименті [Текст] = The influence of ghrelin and leptin on metabolic syndrome indicators under conditions of high-calorie diets in the experiment / Е. М. Цимбала // Медична та клінічна хімія. - 2021. - Том 23, N 3. - С. 5-9


MeSH-головна:
МЕТАБОЛИЧЕСКИЙ СИНДРОМ X -- METABOLIC SYNDROME X
ГРЕЛИН -- GHRELIN
ЛЕПТИН -- LEPTIN
ДИЕТА -- DIET
Анотація: Перебування тварин на висококалорійній дієті (високовуглеводній чи високожировій) супроводжується розвитком інсулінорезистентності та вторинної дисліпідемії. Концентрація греліну та лептину суттєво впливає на розвиток окремих компонентів метаболічного синдрому
Keeping animals on high-calorie diet (high-carbohydrate or high-fat) is accompanied by development of insulin resistance and secondary dyslipidemia. Concentrations of ghrelin and leptin significantly affect on the development of individual components of metabolic syndrome
Вільних прим. немає

Знайти схожі

6.


   
    Чи існує ідеальна дієта, яка захищає від дефіциту йоду? [Текст] / Iwona Krela-Ka’zmierczak [et al.] // Сучасна педіатрія. Україна. - 2021. - N 3. - С. 83-95. - Бібліогр. наприкінці ст.


MeSH-головна:
ИОД -- IODINE (дефицит)
ДИЕТА -- DIET
Анотація: Дефіцит йоду є глобальною проблемою, яка стосується близько 2 млрд осіб у всьому світі, причому вагітні жінки належать до групи підвищеного ризику. Профілактика йодної недостатності розпочалася в ХХ ст. і стартувала з глобальних програм йодування солі, спрямованих на підвищення рівня споживання йоду в усьому світі. Хоча це й призвело до ефективного викорінення ендемічного зобу, схоже, що йодування солі не вирішило всіх проблем. Наразі рекомендоване обмеження споживання солі, яка є основним джерелом йоду, для профілактики неінфекційних захворювань, поширеність яких зростає, таких як гіпертонія або рак. Незважаючи на те, що існують інші джерела йоду, такі як риба, морепродукти, молочні продукти, вода й овочі, високий рівень споживання оброблених харчових продуктів із високим вмістом неіонізованої солі, альтернативні дієти та обмежене споживання солі все ж можуть призвести до дефіциту йоду. Отже, дефіцит йоду залишається актуальною проблемою, яка потребує нових профілактичних рішень. Проте, схоже, що не існує дієти, яка б повністю забезпечила потребу в йоді, а додавання йоду до їжі все ж є необхідним
Дод.точки доступу:
Krela-Ka’zmierczak, Iwona
Czarnywojtek, Agata
Skoracka, Kinga
Rychter, Anna Maria
Ratajczak, Alicja Ewa
Szymczak-Tomczak, Aleksandra
Ruchala, Marek
Dobrowolska, Agnieszka

Вільних прим. немає

Знайти схожі

7.


   
    Dietary sucrose defines lifespan and metabolism in Drosophila / O. Strilbytska [et al.] // The Ukrainian biochemical journal. - 2020. - Vol. 92, № 5. - P97-105


MeSH-головна:
ДРОЗОФИЛА -- DROSOPHILA (метаболизм)
ДИЕТА -- DIET (использование)
САХАРОЗА -- SUCROSE
Анотація: Nutrition affects various life-history traits. We used fruit flies Drosophila melanogaster to determine whether life-history traits, particularly life span and metabolism, are affected by dietary sucrose content. We fed flies by four different diets containing constant yeast concentration and increasing amounts of sugar ranged from 1% to 20%. We found that low sucrose diet increases female lifespan. We also showed, that low dietary sucrose maximized malate dehydrogenase, aspartate aminotransferase activity in males and lactate dehydrogenase activity in females. In addition, dietary carbohydrate has a considerable impact on urea level, suggesting that dietary carbohydrate impacts overall metabolism. Our findings reveal the influence of dietary sugar on metabolic enzymes activities, indicating an existence of optimal nutritional conditions for prolongevity phenotype and confirming an important impact of dietary sugar on life-history traits
Дод.точки доступу:
Strilbytska, O.
Strutynska, T.
Semaniuk, U.
Burdyliyk, N.
Lushchak, O.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

8.


    Корост, Я. В.
    Основи сучасного стилю харчування: місце напоїв [Текст] / Я. В. Корост // Мистецтво лікування. - 2020. - N 4. - С. 19-21


MeSH-головна:
ДИЕТА -- DIET
НАПИТКИ -- BEVERAGES
Вільних прим. немає

Знайти схожі

9.


    Головач, І. Ю.
    Нефармакологічний та харчовий менеджмент подагри: поточні й майбутні напрямки [Текст] / І. Ю. Головач, Є. Д. Єгудіна // Сімейна медицина. - 2019. - № 5/6. - С. 129-137. - Бібліогр. в кінці ст.


MeSH-головна:
ПОДАГРА -- GOUT (генетика, диагностика, диетотерапия, иммунология, классификация, лекарственная терапия, метаболизм, микробиология, осложнения, патофизиология, радиоизотопные изображения, терапия, энзимология, этиология)
ГИПЕРУРИКЕМИЯ -- HYPERURICEMIA (диагностика, классификация, лекарственная терапия, метаболизм, микробиология, моча, осложнения, патофизиология, терапия, ультрасонография, энзимология, этиология)
МОЧЕВАЯ КИСЛОТА -- URIC ACID (анализ, классификация, метаболизм, моча, химический синтез)
ПИЩЕВЫЕ ПРОДУКТЫ ОРГАНИЧЕСКИЕ -- FOOD, ORGANIC (использование, микробиология, стандарты, статистика)
ПУРИНЫ -- PURINES (анализ, вредные воздействия, классификация, метаболизм, химический синтез)
ФРУКТОЗА -- FRUCTOSE (анализ, биосинтез, вредные воздействия, классификация, кровь, метаболизм)
ДИЕТА -- DIET (использование, классификация, методы, стандарты, статистика, этика)
ТЕЛА МАССЫ ИНДЕКС -- BODY MASS INDEX
КАЧЕСТВО ЖИЗНИ -- QUALITY OF LIFE (психология)
Анотація: Подагра – це запальний артрит, спричинений відкладенням кристалів моноурату натрію у синовіальних суглобах і м’яких тканинах. Поточні рекомендації акцентують увагу насамперед на агресивній медикаментозній терапії для лікування подагри. Водночас рекомендаціям щодо зміни способу життя і відповідного харчування приділено менше уваги. У даному літературному огляді наведено ретельний аналіз впливу способу життя, окремих продуктів харчування і компонентів їжі на ризик розвитку гіперурикемії, подагри та її клінічних проявів, виходячи з останніх рекомендацій та проведених досліджень. Розглянуто механізми, що лежать в основі впливу особливостей певних продуктів на рівень сироваткової сечової кислоти. Наголошено на важливості дієтичного консультування пацієнтів при подагрі, необхідності контролю маси тіла і регулярних помірних фізичних навантажень задля поліпшення прогнозу перебігу цього захворювання
Дод.точки доступу:
Єгудіна, Є. Д.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

10.


    Кириленко, М.
    Харчові розлади як наслідок жорстких стандартів краси [Текст] / М. Кириленко // Фармацевт практик. - 2019. - № 5. - С. 46


MeSH-головна:
ДИЕТА -- DIET (вредные воздействия, тенденции)
ВЕСА ТЕЛА ПОТЕРЯ -- WEIGHT LOSS
ЗАБОЛЕВАЕМОСТЬ, ЧАСТОТА СЛУЧАЕВ -- PREVALENCE
Анотація: Загальна істерія навколо надмірної маси тіла призвела до виникнення у незчисленної кількості молодих дівчат серйозних розладів харчової поведінки (eatingdis order), неврозів, зіпсованого здоров’я, понівечених доль, а іноді й до втрати життя…
Вільних прим. немає

Знайти схожі

 1-10    11-20   21-30   31-40   41-50   51-60      
 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)