Головна Спрощенний режим Відео-інструкція Опис
Авторизація
Прізвище
Пароль
 

Бази даних


Періодичні видання- результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
у знайденому
 Знайдено у інших БД:Книги (61)Рідкісні видання (3)
Формат представлення знайдених документів:
повний інформаційнийкороткий
Відсортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком виданнятипом документа
Пошуковий запит: (<.>S=Диетотерапия<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 170
Показані документи з 1 по 20
 1-20    21-40   41-60   61-80   81-100   101-120      
1.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Дельва М. Ю., Дельва І. І., Литвиненко Н. В., Пінчук В. А., Силенко Г. Я., Кривчун А. М., Гринь К. В., Таряник К. А., Пурденко Т. Й., Паленка О. Є., Іващенко С. П.
Назва : Ефективність та безпека комплексу Інтеларія у пацієнтів з легкими когнітивними порушеннями судинного генезу
Паралельн. назви :Efficacy and safety of the Intelaria complex in patients with vascular mild cognitive impairment
Місце публікування : Український медичний часопис. - 2024. - № 2. - С. 125-129 (Шифр УУ13/2024/2)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
Предметні рубрики: ИНТЕЛАРИЯ-- тер прим
MeSH-головна: КОГНИТИВНОЕ НАРУШЕНИЕ УМЕРЕННОЕ -- MILD COGNITIVE IMPAIRMENT
ДЕМЕНЦИЯ -- DEMENTIA
ТРЕВОГИ СОСТОЯНИЕ -- ANXIETY
ДИЕТОТЕРАПИЯ -- DIET THERAPY
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES
ФОСФОЛИПИДЫ -- PHOSPHOLIPIDS
ЖИРНЫЕ КИСЛОТЫ, ОМЕГА-3 -- FATTY ACIDS, OMEGA-3
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Анотація: Останнім часом серед різноманітних методів корекції когнітивних розладів йде інтенсивний пошук ефективних препаратів природного походження, в тому числі дієтичних добавок. Мета: дослідити ефективність та безпеку 12-тижневого вживання комплексу Інтеларія (по 1 капсулі двічі на добу) у пацієнтів з легкими когнітивними порушеннями (ЛКП) судинного генезу. Об'єкт і методи дослідження. Сформовано дві зіставні групи по 30 пацієнтів з ЛКП (за Монреальською шкалою оцінки когнітивних функцій (МоСА) 26 балів) та нейровізуалізаційними ознаками церебральної мікроангіопатії. Обидві групи приймали препарати для корекції серцево-судинної патології, а пацієнти групи спостереження додатково вживали комплекс Інтеларія. Пацієнтів запрошували на планові візити через 4; 8; 12; 18 та 24 тиж. Когнітивний стан пацієнтів визначали за допомогою шкали МоСА, стан психоемоційної сфери — за допомогою Госпітальної шкали тривоги та депресії. Результати. 12-тижневе вживання комплексу Інтеларія пацієнтами з ЛКП судинного генезу асоціюється з достовірним поліпшенням когнітивних функцій (за рахунок оптимізації зорово-конструктивних та виконавчих навичок) з тенденцією до зниження частоти тривожних розладів. Ці позитивні впливи на когнітивну та психо-емоційну сферу мають стійкий характер і тривають щонайменше протягом наступних 12 тиж після закінчення вживання комплексу. Висновок. Комплекс Інтеларія (по 1 капсулі двічі на добу) зумовлює стійкий позитивний вплив на когнітивний та психоемоційний стан у пацієнтів з ЛКП судинного генезуObjective: to investigate the efficacy and safety of 12 weeks of Intelaria complex intake (1 capsule twice a day) in patients with mild cognitive impairment (MCI) of vascular genesis. Object and methods. Two comparable groups of 30 patients each with mild cognitive impairment (Montreal Cognitive Assessment Scale (MоCA) less than 26 points) and neuroimaging signs of cerebral microangiopathy were formed. Both groups took medications to correct cardiovascular disease, and patients in the first group also took the Intelaria complex. Patients were invited for scheduled visits in 4, 8, 12, 18 and 24 weeks. The cognitive state of patients was determined using the MoCA scale, and the psycho-emotional condition was determined using the Hospital Anxiety and Depression Scale. Results. A 12-week intake of the Intelaria complex in patients with vascular MCI is associated with a significant improvement in cognitive function (due to optimization of visual-constructive and executive domen) and a tendency to reduce the frequency of anxiety disorders. These positive effects on the cognitive and psycho-emotional conditions are stable and last at least for the next 12 weeks after the end of the drug. Conclusion. The complex Intelaria (1 capsule twice a day) has a stable positive effect on the cognitive and psycho- emotional state in patients with vascular MCI
Знайти схожі

2.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Гуліч М. П., Харченко О. О. , Петренко О. Д., Ященко О. В., Любарська Л. С.
Назва : Харчування і стрес: виклики воєнного стану
Паралельн. назви :Nutrition and stress: the challenges of martial state
Місце публікування : Довкілля та здоров’я. - 2023. - № 3. - С. 31-38 (Шифр ДУ9/2023/3)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-головна: КОМБАТАНТНЫЕ РАССТРОЙСТВА -- COMBAT DISORDERS
СТРЕСС ПСИХОЛОГИЧЕСКИЙ -- STRESS, PSYCHOLOGICAL
ПИТАНИЯ РАССТРОЙСТВА -- NUTRITION DISORDERS
ДИЕТОТЕРАПИЯ -- DIET THERAPY
БЕЛКОВО-ЭНЕРГЕТИЧЕСКАЯ НЕДОСТАТОЧНОСТЬ ПИЩЕВАЯ -- PROTEIN DEFICIENCY
Анотація: Актуальність проблеми полягає у тому, що нинішній воєнний час у більшості населення викликає дистрес, що впливає на усі системи і структури організму і призводить до психосоматичних розладів. Реакція організму на затяжний цілодобовий стрес супроводжується виснаженням відповідних вітамінів і мікроелементів, що беруть участь у механізмах стресадаптації, а супутній полінутрієнтний дефіцит поглиблює наслідки дистресу. Мета роботи: на основі принципів харчування людей з підвищеним психоемоційним навантаженням визначити необхідні харчові продукти та найбільш вагомі нутрієнти для аліментарної профілактики хронічного стресу і стрес-адаптації під час воєнного стану. Результати. Проведений аналіз свідчить, що навіть у складних умовах воєнного часу можна за рахунок корекції харчування знизити тривожність та зменшити стрес. Для підтримки організму буде достатньо споживати навіть найпростіш,і бюджетні продукти. Слід споживати білкову їжу (тваринний і рослинний білок) та уникати продуктів з високим вмістом насичених (твердих) жирів і цукру, оскільки вони дають лише невеликий приплив енергії, а у подальшому призводять до негативних наслідків. Висновки. Необхідна дієта з високим вмістом клітковини та свіжих овочів, що дають антистресовий резерв та ресурс вітамінів А, С, групи В і необхідних мікроелементів. Окрім того, різноманітні крупи, хліб, крохмалисті овочі містять повільні вуглеводи, які допоможуть зберігати відчуття насичення. Корекція та мінімальне урізноманітнення харчування допоможе зміцнити сон, заспокоїти нервову систему та зменшити прояви стресуThe relevance of the problem lies in the fact that today's wartime causes distress in the majority of the population, which affects all systems and structures of the body and leads to psychosomatic disorders. The body's reaction to prolonged round-the-clock stress is accompanied by the depletion of relevant vitamins and microelements involved in stress adaptation mechanisms, and the accompanying polynutrient deficiency deepens the consequences of distress. The purpose of the work: based on the principles of nutrition of people with increased psycho-emotional stress, to determine the necessary food products and the most important nutrients for alimentary prevention of chronic stress and stress adaptation during martial law. The results. The conducted analysis shows that even in the difficult conditions of wartime, it is possible to reduce anxiety and reduce stress by correcting the diet. To support the body, it will be enough to consume even the simplest, budget products. You should consume protein foods (both animal and vegetable protein) and avoid foods with a high content saturated (solid) fats and sugar, because they only give a small influx of energy, and in the future lead to negative consequences. Conclusions. A diet with a high content of fiber and fresh vegetables is necessary, providing an anti-stress reserve and a resource of vitamins A, C, group B and necessary trace elements. In addition, various cereals, bread, starchy vegetables contain slow carbohydrates, which will help maintain a feeling of satiety. Correcting and minimally diversifying food will help strengthen sleep, calm the nervous system and reduce stress
Знайти схожі

3.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Кушніренко С. В., Головач І. Ю.
Назва : Безсимптомна гіперурикемія і подагра: проблеми діагностики та лікування. Думка ревматолога та нефролога
Місце публікування : Мистецтво лікування. - 2022. - № 2. - С. 8-16 (Шифр МУ55/2022/2)
MeSH-головна: ГИПЕРУРИКЕМИЯ -- HYPERURICEMIA
МОЧЕВАЯ КИСЛОТА -- URIC ACID
ПОДАГРА -- GOUT
КОМОРБИДНОСТЬ -- COMORBIDITY
ДИЕТОТЕРАПИЯ -- DIET THERAPY
Знайти схожі

4.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Zuberbier T., Amir Hamzah Abdul Latiff, Mohamed Abuzakouk, Aquilina S., Asero R., Bake D.
Назва : Міжнародні клінічні настанови EAACI / GA2LEN / EuroGuiDerm / APAAACI щодо визначення, класифікації, діагностики та лікування пацієнтів із кропив’янкою. Перегляд і редакція 2021 р.
Місце публікування : Клінічна імунологія. Алергологія. Інфектологія. - 2022. - N 2/3. - С. 5-20 (Шифр КУ34/2022/2/3)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-головна: КРАПИВНИЦА -- URTICARIA
КЛИНИЧЕСКИЕ ПРОТОКОЛЫ -- CLINICAL PROTOCOLS
ДИАГНОСТИКА ДИФФЕРЕНЦИАЛЬНАЯ -- DIAGNOSIS, DIFFERENTIAL
КОМОРБИДНОСТЬ -- COMORBIDITY
АУТОАНТИТЕЛА -- AUTOANTIBODIES
ДИЕТОТЕРАПИЯ -- DIET THERAPY
ЛЕКАРСТВЕННАЯ ТЕРАПИЯ -- DRUG THERAPY
ДЕТИ -- CHILD
БЕРЕМЕННОСТИ ОСЛОЖНЕНИЯ -- PREGNANCY COMPLICATIONS
Анотація: Цей перегляд і оновлення міжнародних настанов щодо ведення пацієнтів із кропив’янкою (КР) ґрунтуються на доказах і консенсусі експертів і розроблені згідно з Кокранівськими методами, а також робочою групою GRADE (Система класифікації, оцінки, розробки і експертизи рекомендацій). Для обговорення й узгодження рекомендацій використовувався структурований процес досягнення консенсусу. Конференція відбулася в гібридному форматі 3 грудня 2020 р. у Берліні (Німеччина)
Знайти схожі

5.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Милославський Д. К., Коваль С. М., Снігурська І. О., Божко В. В., Резнік Л. А., Щенявська О. М.
Назва : Кухонна сіль та доданий вільний цукор як нутрієнтні "мішені" у профілактичній дієтетиці при гіпертонічній хворобі та асоційованих з нею захворюваннях (огляд літератури)
Місце публікування : Артеріальна гіпертензія. - Київ, 2021. - Т. 14, № 4. - С. 46-59 (Шифр АУ38/2021/14/4)
MeSH-головна: ГИПЕРТЕНЗИЯ -- HYPERTENSION
ДИЕТОТЕРАПИЯ -- DIET THERAPY
ПИТАНИЯ КОНТРОЛЬ -- NUTRITION SURVEYS
Анотація: В огляді закордонних та вітчизняних джерел літератури з наукометричних баз даних наводяться дані щодо шкідливих та корисних властивостей таких загальновідомих нутрієнтів, як кухонна сіль та цукор, за умов гіпертонічної хвороби та асоційованих з нею захворювань, насамперед при абдомінальному ожирінні, цукровому діабеті. Розглядаються історичні аспекти видобування цих нутрієнтів, їх участь у патогенезі гіпертонічної хвороби, фізіологія обміну натрію та глюкози, наводиться доказова база щодо проспективних епідеміологічних досліджень, відмічається негативний вплив цих продуктів на кишкову мікробіоту, тривожна статистика щодо зловживання кухонною сіллю та доданим вільним цукром серед населення різних країн, соціальні, економічні та медичні аспекти надлишку солі та цукру як факторів ризику виникнення хронічних неінфекційних захворювань і прогресування артеріальної гіпертензії. Наводяться методи оцінки їх кількості в їжі, підходи до гальмування зловживання багатими на сіль та цукор продуктами харчування, акцентується увага на матеріалах ВООЗ, європейських, американських та українських рекомендаціях щодо безпечної кількості обох нутрієнтів, надаються поради щодо раціонального харчування пацієнтів та варіанти сучасних дієт, насамперед низькосольова дієта DASH (дієтичні підходи щодо зупинення гіпертензії), з позиції обмеження солі і цукру
Знайти схожі

6.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Назва : Деякі питання немедикаментозного лікування розсіяного склерозу
Місце публікування : Міжнародний неврологічний журнал. - 2021. - Т. 17, № 5. - С. 117-118 (Шифр МУ64/2021/17/5)
MeSH-головна: СКЛЕРОЗ РАССЕЯННЫЙ -- MULTIPLE SCLEROSIS
ДИЕТОТЕРАПИЯ -- DIET THERAPY
ВИТАМИН D -- VITAMIN D
Анотація: Сьогодні у світовій практиці пацієнтам з розсіяним склерозом (РС) разом з патогенетичною терапією рекомендуються такі види дієт: 1) палеодієта (тобто палеолітична дієта) — рекомендовані продукти харчування, які люди використовували з давніх часів (морепродукти, нежирне м’ясо, яйця, овочі), але при цьому слід уникати частого вживання соків, кукурудзи, квасолі, гороху; 2) дієта Мак-Дугалла — виключення з раціону продуктів, що містять глютен (пшениця, ячмінь), а також рафінованого цукру та молока. Замість оливкової олії — соняшникова, споживання м’яса обмежене; 3) дієта Сванка — відмова від червоного м’яса, проте рекомендовані морепродукти, соняшникова олія, риб’ячий жир (в розумних дозах), м’ясо курчат; 4) дієта Ембрі — м’ясо птиці, риба, фруктові компоти, продукти, що містять вітамін D, селен. Виключити йогурт, горох, цукерки; 5) дієта Еверса — вживання натуральних продуктів (м’ясо птиці, горіхи, рослинна олія), обмеження вживання солодощів, фруктів; 6) дієта Афродіти — свіжі овочі, яблука, сливи, риба, морепродукти, м’ясо птиці, оливкова олія, яйця, хліб грубого помелу. Доцільно рекомендувати дихальну гімнастику і включати йогівські вправи. Як варіант йогівських вправ рекомендована дихальна гімнастика (із затримкою видиху)
Знайти схожі

7.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Гечко М. М., Чопей І. В., Чубірко К. І., Дебрецені К. О., Руманех В. В. С.
Назва : Клініко-лабораторні показники у пацієнтів з неалкогольною жировою хворобою печінки на тлі есенціальної артеріальної гіпертензії
Паралельн. назви :Clinical and laboratory indicators in patients with non-alcoholic fatty liver disease on the background of essential arterial hypertension
Місце публікування : Здобутки клінічної і експериментальної медицини. - Тернопіль, 2021. - N 1. - С. 39-46 (Шифр ЗУ17/2021/1)
MeSH-головна: НЕАЛКОГОЛЬНАЯ ЖИРОВАЯ БОЛЕЗНЬ ПЕЧЕНИ -- NON-ALCOHOLIC FATTY LIVER DISEASE
ГИПЕРТЕНЗИЯ -- HYPERTENSION
ДИЕТОТЕРАПИЯ -- DIET THERAPY
КРОВЯНОГО ДАВЛЕНИЯ МОНИТОРИНГ АМБУЛАТОРНЫЙ -- BLOOD PRESSURE MONITORING, AMBULATORY
Анотація: Неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП) є однією з найскладніших проблем сучасної медицини. Її перебіг часто коморбідний та пов’язаний з артеріальною гіпертензією і метаболічним синдромом. Слід зазначити, що в останні роки з’явилося багато робіт із вивчення НАЖХП, але залишаються нез’ясованими питання стосовно механізмів розвитку НАЖХП із есенціальною артеріальною гіпертензією, показників добового моніторингу АТ та вибору оптимального лікування, особливо з урахуванням хронобіологічних змінNon-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is one of the most difficult problems in modern medicine. It is often comorbid and is associated with hypertension and metabolic syndrome. It should be noted that in recent years there have been many studies on NAFLD, but questions remain about the mechanisms of NAFLD with essential hypertension, indicators of daily blood pressure monitoring and the choice of optimal treatment, especially given the chronobiological changes
Знайти схожі

8.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Назва : Рекомендації щодо ведення пацієнтів, що потребують баріатричного оперативного втручання у практиці сімейних лікарів
Місце публікування : Діабет. Ожиріння. Метаболічний синдром. - 2021. - N 5. - С. 66-72 (Шифр ДУ25/2021/5)
Примітки : Бібліогр. наприкінці ст.
MeSH-головна: ОЖИРЕНИЕ -- OBESITY
ДИАБЕТ САХАРНЫЙ, ТИП 2 -- DIABETES MELLITUS, TYPE 2
БАРИАТРИЧЕСКАЯ ХИРУРГИЯ -- BARIATRIC SURGERY
ПРЕДОПЕРАЦИОННОЕ ВЕДЕНИЕ БОЛЬНОГО -- PREOPERATIVE CARE
ПОСЛЕОПЕРАЦИОННОЕ ВЕДЕНИЕ БОЛЬНОГО -- POSTOPERATIVE CARE
ДИЕТОТЕРАПИЯ -- DIET THERAPY
Анотація: У всьому світі останніми десятиліттями широко застосовуються хірургічні методи лікування ожиріння. Основною перевагою баріатричної хірургії є стійке покращення якості життя (ЯЖ) пацієнта завдяки зменшенню маси тіла (МТ), корекції супутніх захворювань і метаболічних порушень (таких, як артеріальна гіпертензія (АГ), цукровий діабет (ЦД) 2-го типу, ліпідного обміну, профілактиці кардіоваскулярних захворювань та онкопатології
Знайти схожі

9.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Няньковська О. С., Няньковський С. Л., Яцула М. С., Городиловська М. І.
Назва : Метаболічний синдром – дієтологічні рекомендації та нутрицевтична корекція
Паралельн. назви :Metabolic syndrome – dietary recommendations and nutraceutical correction
Місце публікування : Ендокринологія. - 2021. - Т. 26, № 4. - С. 396-408 (Шифр ЕУ5/2021/26/4)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-головна: МЕТАБОЛИЧЕСКИЙ СИНДРОМ X -- METABOLIC SYNDROME X
ДИЕТОТЕРАПИЯ -- DIET THERAPY
НУТРИЦИОННАЯ ТЕРАПИЯ -- NUTRITION THERAPY
ПИЩЕВЫЕ ДОБАВКИ -- FOOD ADDITIVES
ДИЕТА СРЕДИЗЕМНОМОРСКАЯ -- DIET, MEDITERRANEAN
ЖИРНЫЕ КИСЛОТЫ, ОМЕГА-3 -- FATTY ACIDS, OMEGA-3
Анотація: Метаболічний синдром (МС) визначається як поєднання факторів ризику метаболічного походження (інсулінорезистентність, гіперінсулінемія, порушення толерантності до глюкози, цукровий діабет 2-го типу, вісцеральне ожиріння, атерогенна дисліпідемія та/або високий артеріальний тиск (АТ)), що підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань (ССЗ). Згідно з дослідженням «Індекс здоров’я» 2019 року, кожен другий дорослий українець (53,7%) має зайву вагу. Окрім генетичної схильності, існують важливі фактори навколишнього середовища, які можуть впливати на патогенез МС. Певні зміни способу життя можуть позитивно вплинути на перебіг МС. Мета роботи — розглянути сучасні дані, щодо впливу харчування та різних нутрицевтиків на МС. Епідеміологічні дані свідчать про те, що дієта з високим вмістом фруктів, овочів, риби та цільного зерна може покращити всі фактори ризику, пов’язані з МС. Середземноморська дієта характеризується адекватно збалансованим поєднанням фруктів, овочів, риби, круп та поліненасичених жирів, зі зменшеним споживанням м’яса та молочних продуктів і помірним споживанням алкоголю, насамперед червоного вина. Доведено, що споживання продуктів, які містять антиоксидантні сполуки з протизапальною дією, знижує частоту виникнення МС та покращує динаміку компонентів, що визначають цей патологічний стан. Цільні зерна, фрукти, овочі та бобові забезпечують оптимальне поєднання біоактивних компонентів, вітамінів, мінералів, фітохімічних речовин та антиоксидантів. Кардіопротекторні ефекти середземноморської дієти добре відомі та широко задокументовані як епідеміологічними дослідженнями, так і клінічними випробуваннями. Застосування нутрицевтиків для лікування захворювань, зокрема МС, є альтернативним напрямком сучасної медицини. Компанія «Solgar» має біологічно активні добавки, серед яких є багато нутрицевтиків для МС, зокрема куркумін, ресвератрол, омега‑3 жирні кислоти, ліпотропні фактори, піколінат хрому та іншіMetabolic syndrome (MS) is defined as the coexistence of risk factors of metabolic origin (insulin resistance, hyperinsulinemia, impaired glucose tolerance, type 2 diabetes mellitus, visceral obesity, atherogenic dyslipidaemia and/or, high blood pressure) that elevate risk for cardiovascular disease. According to the 2019 Health Index survey, every second Ukrainian adult (53.7%) is overweight. In addition to genetic predisposition, there are important environmental factors that can influence the pathogenesis of MS. Certain lifestyle changes can have a positive effect on the course of MS. The aim of the article is to consider the current data on the influence of nutrition and different nutraceuticals on the metabolic syndrome. Epidemiological evidence suggests that a diet high in fruits, vegetables, fish, and whole grains may improve all of the risk factors associated with MS. The Mediterranean diet is characterized by an adequately balanced combination of fruits, vegetables, fish, cereals and polyunsaturated fats, with reduced consumption of meat and dairy products and moderate consumption of alcohol, especially red wine. Consumption of products containing antioxidant compounds with anti-inflammatory action has been shown to reduce the incidence of MS and improve the dynamics of the components which determine this pathological condition. Whole grains, fruits, vegetables and legumes provide the optimal combination of bioactive components, vitamins, minerals, phytochemicals and antioxidants. The cardioprotective effects of the Mediterranean diet are well known and widely documented in epidemiological studies and clinical trials. The use of nutraceuticals for the treatment of disease, for example MS, is the alternative form of modern medicine. Solgar Company has variety of biologically active supplements, including many nutraceuticals for MS, in particular curcumin, resveratrol, omega‑3 fatty acids, lipotropic factors, chromium picolinate and others
Знайти схожі

10.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Fadieienko G. D., Nikiforova Ya. V.
Назва : A method for increasing the effectiveness of therapeutic interventions of non-alcoholic fatty liver disease in patients with comorbidity pathology
Паралельн. назви :Спосіб підвищення ефективності терапевтичних інтервенцій неалкогольної жирової хвороби печінки у пацієнтів з коморбідною патологією
Місце публікування : Сучасна гастроентерологія. - 2021. - № 2. - С. 4-14 (Шифр СУ10/2021/2)
Примітки : Bibliogr. at the end of the art.
MeSH-головна: НЕАЛКОГОЛЬНАЯ ЖИРОВАЯ БОЛЕЗНЬ ПЕЧЕНИ -- NON-ALCOHOLIC FATTY LIVER DISEASE
ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
ДИЕТОТЕРАПИЯ -- DIET THERAPY
ОЖИРЕНИЕ АБДОМИНАЛЬНОЕ -- OBESITY, ABDOMINAL
ЛИПИДНОГО МЕТАБОЛИЗМА РАССТРОЙСТВА -- LIPID METABOLISM DISORDERS
КОМОРБИДНОСТЬ -- COMORBIDITY
Анотація: The aim — to increase the efficiency of treatment and secondary prevention of non‑alcoholic fatty liver disease (NAFLD) that have patients with hypertensive illness of I — II stages 1 — 2 degrees with visceral obesity (VO) by assignment of individually developed schemes for the correction of eating behavior on the background of standard therapy of these diseasesTo achieve increase of the efficiency of non‑medicated treatment of patients with NAFLD with VO on the background of hypertension of I — II stages can be by correction of violations of EB and the assignment of optimal schemes individually developed therapeutic and dietary nutrition on the basis of intragenetic study, taking into account the intragenetic features and characteristics of EBМета — підвищити ефективність лікування і вторинної профілактики неалкогольної жирової хвороби печінки (НАЖХП) у пацієнтів з гіпертонічною хворобою I — II стадії 1 — 2‑го ступеня та вісцеральним ожирінням шляхом призначення індивідуально розроблених схем корекції харчової поведінки на тлі стандартної терапії цих захворюваньДосягти підвищення ефективності немедикаментозного лікування хворих на НАЖХП з вісцеральним ожирінням на тлі гіпертонічної хвороби I — II стадії можна шляхом корекції порушень харчової поведінки та призначення оптимальних схем індивідуально розробленого лікувально-дієтичного харчування на підставі внутрішньогенетичного дослідження з урахуванням внутрішньогенетичних особливостей і характеристик харчової поведінки
Знайти схожі

11.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Магазаник Н. А.
Назва : На что жалуетесь? Ярмарка диет, или суета сует...
Місце публікування : Діабет. Ожиріння. Метаболічний синдром. - 2021. - N 4. - С. 73-80 (Шифр ДУ25/2021/4)
MeSH-головна: ДИЕТОТЕРАПИЯ -- DIET THERAPY
ДИЕТА -- DIET
Анотація: Все согласны, что правильное питание необходимо как для сохранения здоровья, так и для успешного лечения болезней. Но что это такое — правильная, или рациональная, или полезная диета? На это пытался ответить еще Гиппократ. Для этого он использовал свои собственные эмпирические наблюдения, а также тогдашние теоретические представления о сути болезней. Впрочем, основой для его рекомендаций были, конечно, пищевые привычки современников: ведь образ питания народа основан на гигантском коллективном опыте целого ряда поколений. Однако многое из того, что для Гиппократа было простым до очевидности, разумным и общепринятым, кажется ныне странным
Знайти схожі

12.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Корильчук Н. І.
Назва : Вибіркова дисципліна як запорука підвищення професійного рівня
Паралельн. назви :Selective discipline as a guarantee of increasing the professional level
Місце публікування : Медична освіта. - Тернопіль, 2021. - N 4. - С. 32-36 (Шифр МУ7/2021/4)
MeSH-головна: ПРОГРАММЫ КОНТРОЛЯ УРОВНЯ ПРОФЕССИОНАЛЬНОЙ ПОДГОТОВКИ СТУДЕНТОВ -- COMPETENCY-BASED EDUCATION
ОБРАЗОВАНИЕ ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ -- EDUCATION, PROFESSIONAL
ДИЕТОТЕРАПИЯ -- DIET THERAPY
ПИЩЕВЫХ ПРОДУКТОВ АНАЛИЗ -- FOOD ANALYSIS
Анотація: У статті представлений досвід викладання вибіркової дисципліни. Програма з дисципліни «Практична дієтологія. Типологічні особливості харчової поведінки людини» для студентів медичних закладів вищої освіти України ІІІ–ІV рівнів акредитації складена для галузі знань 22 «Охорона здоров’я», спеціальності 222 «Медицина» (другий магістерський рівень вищої освіти) із кваліфікацією «Лікар», відповідно до навчального плану підготовки здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня відповідних кваліфікацій та спеціальностей у закладах вищої освіти МОЗ України з урахуванням стандарту вищої освіти другого (магістерського) рівня підготовки здобувачів вищої освіти, робочих навчальних планів, обговорених і затверджених на засіданні вченої ради Тернопільського національного медичного університету імені І. Я. Горбачевського МОЗ України 27.04.2021 р. (протокол № 24) та введених у дію наказом від 27.04.2021 р. № 186. Вивчення дисципліни «Практична дієтологія. Типологічні особливості харчової поведінки людини» закладає принципи людиноцентрованого підходу в медичному контексті, розвиває навички побудови довіри у відносинах із пацієнтом, формує бачення суб’єктності і кордонів особи, розкриває можливі бар’єри комунікації, виробляє переконання важливості співчуття та емпатії, закладає розуміння холістичного підходу, включає питання профілактики емоційного вигорання лікаря.The article presents the experience of teaching elective discipline. The program on the discipline “Practical dietology. Typological features of human eating behavior” for students of high educational institutions of Ukraine ІІІ–ІV level of accreditation is composed for specialty 222 “Medicine”, branch of knowledge 22 “Public Health”, for Master’s degree with qualification “Doctor”. The program is compiled in accordance with the curriculum for higher education applicants of the second (master›s) level of relevant qualifications and specialties in higher education institutions of the Ministry of Health of Ukraine taking into account the standard of higher education of the second (master›s) standard, and curricula. The program was discussed and approved at the Academic Council meeting of I. Horbachevsky Ternopil National Medical University Ministry of Health of Ukraine 27.04.2021 Protocol No. 4 and introduced in effect by order No. 186 of 27.04.2021. “Practical dietology. Typological features of human eating behavior” as a course includes issues the principles of human-centered approach in the medical context, develops skills of building trust in the relationship with the patient, forms a vision of subjectivity and boundaries of the person, reveals possible barriers to communication, develops the importance of compassion and empathy, lays an understanding of holistic approach; includes issues of prevention of emotional burnout of the doctor 3. Purpose of the course The purpose of the course “Practical dietology. Typological features of human eating behavior” is to provide training for highly qualified specialists in the field of health care by mastering the basic communicative competencies of a doctor in the nutrition field
Знайти схожі

13.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Dikha, Ayu Kurnia, Yulia, Yulia
Назва : Understanding food selection and dieting patterns: type 2 diabetes mellitus patients and their families
Місце публікування : Міжнародний ендокринологічний журнал. - 2021. - Т. 17, № 6. - С. 11-13 (Шифр МУ65/2021/17/6)
Примітки : Бібліогр. в кінці ст.
MeSH-головна: ДИАБЕТ САХАРНЫЙ, ТИП 2 -- DIABETES MELLITUS, TYPE 2
ДИЕТОТЕРАПИЯ -- DIET THERAPY
ПИЩЕВОЕ ПОВЕДЕНИЕ -- FEEDING BEHAVIOR
ПИЩЕВЫЕ ПРИВЫЧКИ -- FOOD HABITS
Анотація: The prevalence of type 2 diabetes mellitus (T2DM) is increasing from year to year, especially in Indonesia. The risk of T2DM starts at the dinner table in the family. Meal planning plays an important role in redu­cing the potential complications associated with poor glycemic, lipid and blood pressure control. Focusing on reducing sugar, fat and sodium intake and incorporating culture-appropriate foods will improve adherence. However, T2DM patients develop conflicting eating disorders in which there is a gap between nutrition and self-fulfillment regarding eating control. The purpose of this research is to explore the understanding of the diabetes patient and their family in determining the selection of food and eating pattern during the disease. Materials and methods. This study explores the understanding of T2DM patients and their families in the Depok and Jakarta. The purposive sampling method used 14 participants and 7 family members. The data obtained from participant observation and in-depth interviews then analyzed using thematic analysis. Using a descriptive phenomenological method with a semi structured in-depth interview. The interviews were conducted face to face from October 2017 — July 2018 and were analyzed by thematic analysis Collaizi’s method. Results. This study found 4 important themes: 1) food is believed to affect high blood su­gar; 2) changes in diet after diabetes; 3) the main concern of the family is to keep eating but not make it a burden; and 4) the challenge faced by participants and their families is the lack of information. This study recommends continuing education and partnerships from nurses about the importance of the relationship between diet and blood glucose levels. Conclusions. People are inclined to rely on simple strategies that limit search when making food choices. The ability of patients and families regarding food ingredients to maintain blood sugar stability is the concern of nurses in providing nutritional education. Food labels can (and to some extent do) provide a wide variety of desirable information, ranging from food content to production details, the food’s carbon footprint, and its originsПоширеність цукрового діабету 2-го типу (ЦД2) зростає з року в рік, особливо в Індонезії. Ризик виникнення ЦД2 розпочинається за обіднім столом у родині. Планування харчування відіграє важливу роль у зменшенні можливих ускладнень, пов’язаних з поганим контролем глікемії, ліпідограми й артеріального тиску. Акцент на зменшення споживання цукру, жиру і солі та дотримання відповідного режиму харчування сприяють покращенню прихильності до менеджменту ЦД. Однак у пацієнтів з ЦД2 виникають різноманітні розлади харчування, при яких існує розрив між реальним харчуванням і контролем за його режимом. Метою дослідження є вивчення навичок і знань пацієнта з цукровим діабетом та членів його родини щодо вибору їжі та способу харчування під час захворювання. Матеріали та методи. Під спостереженням перебували пацієнти з ЦД2 та члени їх родин у Джакарті (Індонезія): 14 хворих і 7 членів їх родин. Аналізували дані, отримані під час спостереження за учасниками дослідження та шляхом їх детального опитування. Використовували описовий феноменологічний метод із напівструктурованим поглибленим опитуванням. Інтерв’ю проводилися віч-на-віч із жовтня 2017 року по липень 2018 року та аналізувалися за допомогою тематичного аналізу за методом Collaizi. Результати. Це дослідження виявило 4 важливі аспекти: 1) доведено, що надмірне вживання їжі впливає на високий рівень цукру у крові; 2) необхідно змінювати режим харчування на тлі ЦД; 3) головна турбота родини — забезпечити раціональне харчування, але не робити це тягарем для хворого; 4) виклик, з яким стикаються учасники дослідження та члени їх родини, — це відсутність належної інформації. Дослідження рекомендує продовжувати навчання хворих і посилювати співпрацю середнього медичного персоналу щодо важливості взаємозв’язку між режимом харчування та рівнем глюкози у крові. Висновки. Люди схильні покладатися на прості стратегії, що забезпечують раціональне харчування. Здатність пацієнтів і членів їх родин підбирати харчові інгредієнти та підтримувати стабільність цукру у крові — це завдання середнього медичного персоналу. Етикетки харчових продуктів можуть надавати (і певною мірою надають) широкий спектр необхідної інформації, починаючи від складу харчових продуктів і закінчуючи деталями виробництва, вмістом вуглеводів
Знайти схожі

14.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Яргин С. В.
Назва : Инсулиновый индекс продуктов питания, его роль при сахарном диабете 2-го типа у больных с избыточной массой тела
Місце публікування : Міжнародний ендокринологічний журнал. - 2021. - Т. 17, № 7. - С. 69-71 (Шифр МУ65/2021/17/7)
Примітки : Бібліогр. в кінці ст.
MeSH-головна: ДИАБЕТ САХАРНЫЙ, ТИП 2 -- DIABETES MELLITUS, TYPE 2
ОЖИРЕНИЕ -- OBESITY
ДИЕТОТЕРАПИЯ -- DIET THERAPY
Анотація: Известно, что длительная гиперинсулинемия способствует инсулинорезистентности и увеличению массы тела. Секреция инсулина зависит от углеводного состава пищи и уровня постпрандиальной гликемии. Помимо углеводов, известны другие пищевые и эндокринные факторы, стимулирующие секрецию инсулина: аминокислоты и жирные кислоты, глюкагон и холецистокинин, инкретины, в том числе глюкагоноподобный пептид 1 (ГПП-1) [1–4]. Гликемический индекс (ГИ) характеризует влияние продуктов питания на уровень глюкозы крови. Инсулиновый ответ также зависит от ГИ диеты. Белки в сочетании с углеводами и свободные жирные кислоты могут дополнительно стимулировать секрецию инсулина
Знайти схожі

15.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Bischoff S. C., Bernal W., Dasarathy S., Merli M., Plank L. D., Schütz T., Plauth M., Скрипник І., Швець О.
Назва : Практичні настанови Європейської асоціації клінічного харчування та метаболізму (ESPEN). Клінічне харчування при захворюваннях печінки
Паралельн. назви :The European Society for Clinical Nutrition and Metabolism practical guideline: Clinical nutrition in liver disease
Місце публікування : Сучасна гастроентерологія. - 2021. - № 1. - С. 59-80 (Шифр СУ10/2021/1)
MeSH-головна: ВРАЧЕЙ АССОЦИАЦИИ НЕЗАВИСИМЫЕ -- INDEPENDENT PRACTICE ASSOCIATIONS
ЕВРОПА -- EUROPE
ДИЕТОТЕРАПИЯ -- DIET THERAPY
ПИТАНИЕ ЭНТЕРАЛЬНОЕ -- ENTERAL NUTRITION
САРКОПЕНИЯ -- SARCOPENIA
ПЕЧЕНОЧНАЯ НЕДОСТАТОЧНОСТЬ ОСТРАЯ -- LIVER FAILURE, ACUTE
НЕАЛКОГОЛЬНАЯ ЖИРОВАЯ БОЛЕЗНЬ ПЕЧЕНИ -- NON-ALCOHOLIC FATTY LIVER DISEASE
ПЕЧЕНИ БОЛЕЗНИ АЛКОГОЛЬНЫЕ -- LIVER DISEASES, ALCOHOLIC
ЦИРРОЗЫ ПЕЧЕНИ -- LIVER CIRRHOSIS
ТРАНСПЛАНТАЦИЯ -- TRANSPLANTATION
Ключові слова (''Вільн.індекс.''): мальнутриция
Анотація: Практичні настанови ґрунтуються на чинних Наукових настановах ESPEN з клінічного харчування при захворюваннях печінки (Plauth M., Bernal W., Dasarathy S., Merli M., Plank L. D., Schütz T., Bischoff S. C. ESPEN guideline on clinical nutrition in liver disease // Clin Nutr. — 2019. — 38. — Р. 485—521). Їх було скорочено та перетворено на блок‑схеми для зручнішого використання в клінічній практиціНастанови призначені для професіоналів (лікарів, дієтологів, нутриціологів та медичних сестер), які працюють з пацієнтами з хронічними захворюваннями печінки. Загалом представлено 103 твердження та рекомендації з короткими коментарями щодо харчового та метаболічного ведення пацієнтів з: 1) гострою печінковою недостатністю, 2) алкогольним стеатогепатитом, 3) неалкогольною жировою хворобою печінки, 4) цирозом печінки, 5) після операції/трансплантації печінки. Рекомендаціям, пов’язаним із захворюванням, передують загальні рекомендації щодо діагностики стану харчування пацієнтів із захворюваннями печінки та ускладнень, пов’язаних з лікувальним харчуваннямThe Practical guideline is based on the current scientific ESPEN guideline on Clinical Nutrition in Liver Disease (Plauth M., Bernal W., Dasarathy S., Merli M., Plank L. D., Schütz T., Bischoff S. C. ESPEN guideline on clinical nutrition in liver disease // Clin Nutr. — 2019. — 38. — Р. 485—521). It has been shortened and transformed into flow charts for easier use in clinical practiceThe guideline is dedicated to all professionals including physicians, dieticians, nutritionists and nurses working with patients with chronic liver disease. A total of 103 statements and recommendations are presented with short commentaries for the nutritional and metabolic management of patients with (i) acute liver failure, (ii) alcoholic steatohepatitis, (iii) non-alcoholic fatty liver disease, (iv) liver cirrhosis, and (v) liver surgery/transplantation. The disease-related recommendations are preceded by general recommendations on the diagnostics of nutritional status in liver patients and on liver complications associated with medical nutrition. This practical guideline gives guidance to health care providers involved in the management of liver disease to offer optimal nutritional care
Знайти схожі

16.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Воронцова Т. О., Федорців О. Є., Крицький І. О., Гощинський П. В., Дживак В. Г.
Назва : Ефективність корекції дієтичного харчування дітей із функціональними захворюваннями шлунково-кишкового тракту харчовими продуктами для спеціальних медичних цілей
Паралельн. назви :Foods for special medical purposes in correction effectiveness of dietary nutrition of children with functional bowel disorders
Місце публікування : Актуальні питання педіатрії, акушерства та гінекології. - Тернопіль, 2021. - N 2. - С. 12-16 (Шифр АУ37/2021/2)
MeSH-головна: ПЕДИАТРИЯ -- PEDIATRICS
ДИЕТОТЕРАПИЯ -- DIET THERAPY
ПИТАНИЯ РЕЖИМА КОНТРОЛЬ -- DIET SURVEYS
ЖЕЛУДОЧНО-КИШЕЧНЫЕ БОЛЕЗНИ -- GASTROINTESTINAL DISEASES
ДЕТИ -- CHILD
Анотація: Під нашим спостереженням перебували 50 дітей шкільного віку від 8 до 13 років. Вони були поділені на дві групи. Першу групу склали 18 дітей із функціональними закрепами та синдромом подразненого кишечника, вони отримували комплексне лікування відповідно до протоколів МОЗ України. У другій групі (32 дітей) на тлі комплексного лікування відповідно до протоколів МОЗ України було додано шрот насіння льону. У комплексному лікуванні його застосовували в дозі 1 чайна ложка на 50–100 мл рідини 3 рази на день. Тривалість курсу лікування становила від 2 до 3 тижнів, з повторним призначенням через 1 місяць. Оцінку результатів було проведено на 2-й та 4-й тижніВключення шроту насіння льону в комплексну терапію функціональних закрепів та синдрому подразненого кишечника у дітей сприяє нормалізації випорожнень, знижує больовий і диспептичний синдроми і ​​покращує якість життя хворих. Особливо цінним є призначення шроту льону для завершення гострих чи досягнення надійної і тривалої ремісії хронічних патологічних процесів та вторинної профілактикиThe aim of the study – to learn the effectiveness of including flaxseed meal in the diet of children with functional constipation and irritable bowel syndromeThe inclusion of flaxseed meal in the complex therapy of functional constipation and irritable bowel syndrome in children helps to normalize stool, reduces pain and dyspeptic syndromes and improves the quality of life of patients. Especially valuable is the prescription of flax meal to complete acute or achieve reliable and long-term remission of chronic pathological processes and secondary prevention
Знайти схожі

17.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Майдебура О. П., Корильчук Н. І., Кавецька А. В.
Назва : Використання спецій та прянощів в якості природних антиоксидантів та антиканцерогенних факторів
Місце публікування : Лікарська справа. Врачебное дело. - 2021. - № 3/4. - С. 80-85 (Шифр ЛУ2/2021/3/4)
Примітки : Бібліогр. в кінці ст.
MeSH-головна: ОЖИРЕНИЕ -- OBESITY
АНТИОКСИДАНТЫ -- ANTIOXIDANTS
АНТИКАНЦЕРОГЕННЫЕ СРЕДСТВА -- ANTICARCINOGENIC AGENTS
ПРЯНОСТИ -- SPICES
ДИЕТОТЕРАПИЯ -- DIET THERAPY
Ключові слова (''Вільн.індекс.''): краєзнавство
Анотація: Спеції та прянощі є природними біотехнологічними агентами, які проявляють терапевтичну активність щодо збирання вільних радикалів, що утворюються внаслідок окисного стресу, тим самим проявляючи як антиоксидантну, так і антиканцерогенну дію. Метою статті є науково-теоретичний та експериментальний огляд шляхів використання спецій та прянощів в якості природних антиоксидантів і антиканцерогенних факторів, їхній терапевтичний вплив на порушення обміну речовин і зайву масу тіла. Матеріали і методи. В ході виконання роботи здійснено експериментальне дослідження протизапального впливу суміші спецій на обмін речовин у людей (чоловіки) із зайвою масою тіла, серцево-судинними захворюваннями та порушенням обміну речовин. Результати та їх обговорення. Дослідження дозволило виявити зміну рівня тригліцеридів між групами лікування, і, за оцінками, 13 осіб дали різницю тригліцериди (15 ± 32) мг/дл (середнє значення ± SD) з 80 % потужністю (α = 0,05). Кількісну оцінку запальних реакцій проведено у 22 осіб, оскільки не було змоги зібрати достатню кількість крові для проведення аналізів, необхідних для оцінки секреції запальних цитокінів та рівня тригліцеридів. Учасники дослідження вживали такі страви, як їжу з високим вмістом насичених жирів і вуглеводів ∼1000 ккал, що містить 33 % ккал насичених жирів і 36 % ккал вуглеводів без додаткових спецій; їжу, що містить 2 г суміші спецій; їжу, що містить 6 г суміші спецій, з періодом вимивання ≥ 3 дні між днями втручання. За результатами дослідження видно, що відсоток моноцитів значно збільшився в циркуляції через 240 хв після вживання їжі, що містить спеції. У ході дослідження встановлено, що споживання спецій може зменшити негативний вплив їжі, що містить значний рівень вуглеводів та жирів в продуктах харчування. Висновки. Розроблено дієту, що містить суміш спецій, щоб дослідити протизапальну дію прянощів у контексті споживання страв, а для цього обирались спеції, які широко використовуються для щоденного споживання у раціоні людини
Знайти схожі

18.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Ганюк В. М., Петренко О. В., Натрус Л. В.
Назва : Вивчення факторів впливу на обмін жирних кислот у хворих на проліферативну діабетичну ретинопатію із різною тривалістю цукрового діабету
Паралельн. назви :Study of factors affecting the metabolism of fatty acids in patients with proliferative diabetic retinopathy with varying duration of diabetes mellitus
Місце публікування : Архів офтальмології України. - 2020. - Т. 8, № 1. - С. 29-36 (Шифр АУ44/2020/8/1)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-головна: ДИАБЕТИЧЕСКАЯ РЕТИНОПАТИЯ -- DIABETIC RETINOPATHY
ДИАБЕТ САХАРНЫЙ, ТИП 2 -- DIABETES MELLITUS, TYPE 2
ВИТРЕОРЕТИНОПАТИЯ ПРОЛИФЕРАТИВНАЯ -- VITREORETINOPATHY, PROLIFERATIVE
ОПИСАНИЕ СЛУЧАЕВ -- CASE REPORTS
ЖИРНЫЕ КИСЛОТЫ -- FATTY ACIDS
ПАЛЬМИТИНОВАЯ КИСЛОТА -- PALMITIC ACID
ЛИНОЛЕВАЯ КИСЛОТА -- LINOLEIC ACID
ДИЕТОТЕРАПИЯ -- DIET THERAPY
Анотація: Прогресування цукрового діабету 2-го типу (ЦД-2) здебільшого супроводжується розвитком проліферативної діабетичної ретинопатії (ПДР), що є серйозною причиною втрати зору й інвалідності. За умов ЦД-2 зміна складу жирних кислот (ЖК) мембран клітин: адипоцитів, гепатоцитів, клітин скелетних м’язів, еритроцитів — суттєво змінює їх функції — текучість мембрани, проникність іонів, зв’язування та спорідненість рецепторів інсуліну. Мета: вивчення впливу харчових звичок (приготування їжі та вживання олій) на жирнокислотний склад еритроцитарних мембран пацієнтів із ПДР і різною тривалістю ЦД-2 порівняно з рівнем регуляторного шаперону Liver-type Fatty Acid Binding Protein (L-FABP) у сироватці крові. Матеріали та методи. До обстеження було залучено 106 пацієнтів офтальмологічної клініки зі встановленим діагнозом ПДР, яких розподілили на дві групи за тривалістю ЦД-2. У пацієнтів 1-ї групі (n = 46) середній вік (Мe; Q1-Q3) становив 62 (57–66) роки, тривалість ЦД-2 визначалась до 20 років. У пацієнтів 2-ї групи (n = 60) із середнім віком 65 (60–68) років діабет тривав понад 20 років. До групи порівняння (контрольна група (КГ), n = 46) увійшли здорові добровольці. Дослідження ЖК проводили методом газово-рідинної хроматографії в еритроцитарних мембранах, шляхом узяття венозної крові пацієнта та виділення еритроцитів. Вивчення харчових звичок проводили за оцінкою результатів анкетування. Вміст L-FABP визначали в сироватці крові методом ELISA Human L-FABP (Hycult Biotech), розраховували медіану та квартилі (Мe; Q1-Q3). Порівнювали дані за критерієм Краскела — Уолліса у статистичній програмі SPSS 23. Результати. Вивчення спектра основних ЖК у мембранах еритроцитів пацієнтів із ПДР показало підвищення в 1,6 раза (Р 0,05) вмісту насиченої пальмітинової (С16:0) ЖК, зниження в 1,6 раза (Р 0,05) вмісту ненасиченої лінолевої (С18:2) і арахідонової (С20:4) ЖК відносно показників групи здорових осіб. Вказані зміни не корелювали з тривалістю ЦД-2. Вміст насиченої стеаринової (С18:0), ненасиченої олеїнової (С18:1) ЖК практично не відрізнявся порівняно з показниками здорових осіб і не змінювався у пацієнтів залежно від тривалості захворювання. Вживання в їжу олій та жирів — прямих джерел зазначених ЖК у пацієнтів відрізняється порівняно з особами контрольної групи. Підвищене в 2 рази вживання соняшникової олії, багатої на лінолеву ЖК, пацієнтами з ПДР супроводжувалося парадоксальним зниженням рівня лінолевої ЖК у складі мембран їх еритроцитів. Підвищене в 2 рази вживання джерела олеїнової ЖК — оливкової олії у пацієнтів КГ та маргарину у пацієнтів 2-ї групи не призводить до зміни вмісту вказаної ЖК у мембранах клітин. Концентрація L-FABP у сироватці крові пацієнтів із ПДР була вище, ніж у групі здорових осіб, і чітко корелювала з тривалістю захворювання на ЦД-2. У пацієнтів з тривалістю ЦД-2 понад 20 років експресія протеїну була практично в 2 рази (Р 0,05) вищою, ніж у групі здорових осіб. Висновки. Вказані особливості необхідно брати до уваги під час розробки ефективних схем корекції ліпідного метаболізму у хворих на ПДР, а також мати на увазі вплив гіперглікемії на властивості клітинних мембран, що визначаються значною мірою спектром жирних кислот. Стан мембрани клітини визначає міжклітинну взаємодію/кооперацію для внутрішньоклітинних сигналів, а стан мембрани еритроцитів є важливою умовою функціональної спроможності клітин і стану тканинного диханняThe progression of type 2 diabetes mellitus (T2D) in most cases is accompanied by the development of proliferative diabetic retinopathy (PDR), which is a serious cause of vision loss and disability. In T2D, there is a change in the composition of fatty acids (FA) of cell membranes: adipocytes, hepatocytes, ske­letal muscle cells, and erythrocytes that significantly change their functions — membrane fluidity, ion permeability, binding and affinity of insulin receptors. The purpose is to study the effect of food cooking and oil consumption habits on the fatty acid composition of the erythrocyte membranes of patients with PDR and different duration of T2D, in comparison with the level of regulatory serum liver fatty acid binding protein (L-FABP) chaperone. Materials and methods. The examination included 106 patients of an ophthalmological clinic with an established diagnosis of PDR, who were divided into 2 groups according to the duration of T2D. In patients of group 1 (n = 46), the average age (Me; Q1-Q3) was 62 (57–66) years, the duration of T2D was up to 20 years. In patients of group 2 (n = 60) with an average age of 65 (60–68) years, diabetes lasted more than 20 years. The comparison group (controls, n = 46) consisted of healthy volunteers. The study of FA was carried out using gas-liquid chromatography in erythrocyte membranes by taking venous blood of a patient with isolation of red blood cells. The study of food habits was carried out by evaluating the results of the questionnaire. The content of L-FABP in the blood serum was determined by enzyme-linked immunosorbent essay using Human L-FABP Hycult Biotech kit, the median and quartiles were calculated (Me; Q1-Q3). The data were compared according to the Kruskal-Wallis test in the statistical program SPSS 23. Results. The study of the main FA spectrum in the erythrocyte membranes of patients with PDR showed a 1.6-fold increase (P 0.05) in the content of saturated palmitic FA (C16:0), a 1.6-fold decrease (P 0.05) in the content of unsaturated linoleic (C18:2) and arachidonic (C20:4) FA relative to groups of healthy individuals. These changes did not correlate with the duration of T2DM. The content of saturated stearic (C14:0), unsaturated oleic (C18:1) FA practically did not differ in comparison with healthy individuals and did not change in patients with increasing duration of the disease. The consumption of oils and fats — direct sources of these FAs in patients is different compared to those of the control group. A 2-fold increase in the use of sunflower oil rich in linoleic FA by patients with PDR was accompanied by a paradoxical decrease in linoleic FA in the composition of their erythrocyte membranes. A 2-fold increase in the use of the source of oleic FA — olive oil in patients of the control group and margarine in patients of group 2 did not lead to a change in the content of this FA in the cell membranes. The concentration of L-FABP in the blood serum of patients with PDR was higher than in the group of healthy individuals and clearly correlated with the duration of diabetes. In patients with T2DM duration of more than 20 years, protein expression was almost 2 times (P 0.05) higher than in the group of healthy individuals. Conclusions. These features must be taken into account both for the development of effective schemes for the correction of lipid metabolism in patients with PDR, and evaluating the effect of hyperglycemia on the properties of cell membranes, which are largely determined by the spectrum of FAs. Since the state of the cell membrane provides intercellular interaction/cooperation for intracellular signals, and the state of the erythrocyte membrane is an important condition for the functional ability of cells and the state of tissue respiration
Знайти схожі

19.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Фадеенко Г. Д., Соломенцева Т. А.
Назва : Возможности немедикаментозной коррекции кишечной микробиоты у больных неалкогольной жировой болезнью печени
Паралельн. назви :Possibilities of non-pharmacological correction of intestinal microbiota in patients with non-alcoholic fatty liver disease
Місце публікування : Сучасна гастроентерологія. - 2020. - № 5. - С. 71-78 (Шифр СУ10/2020/5)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-головна: МИКРОБИОТА -- MICROBIOTA
НЕАЛКОГОЛЬНАЯ ЖИРОВАЯ БОЛЕЗНЬ ПЕЧЕНИ -- NON-ALCOHOLIC FATTY LIVER DISEASE
МЕТАБОЛИЧЕСКИЙ СИНДРОМ X -- METABOLIC SYNDROME X
ОЖИРЕНИЕ -- OBESITY
ДИЕТОТЕРАПИЯ -- DIET THERAPY
БАКТЕРИИ -- BACTERIA
ТРАНСПЛАНТАЦИЯ -- TRANSPLANTATION
ЭКСКРЕМЕНТЫ -- FECES
Анотація: Неалкогольная жировая болезнь печени (НАЖБП) в настоящее время является основной причиной хронических заболеваний печени в развитых странах. Количество пациентов с НАЖБП в мире увеличивается. НАЖБП этиопатогенетически связана с другими метаболическими расстройствами, включая диабет 2 типа и ожирение. Патогенез НАЖБП является сложным многоступенчатым процессом и окончательно не изучен. В последние годы активно изучают роль кишечной микробиоты в развитии НАЖБП. Показано, что кишечная микробиота играет важную роль в поддержании метаболических изменений при НАЖБП. В общей популяции пациентов с НАЖБП наблюдается изменение состава и метаболизма кишечной микробиоты. Это приводит к нарушению целостности кишечного слизистого барьера, транслокации бактерий и их метаболитов в кровоток и печеночную ткань, что способствует развитию эндотоксемии, резистентности к инсулину, висцеральному ожирению, системному воспалению и прогрессированию фиброза при НАЖБП. Модификация образа жизни, изменение диетических привычек и физическая нагрузка улучшают фенотип кишечной микробиоты, восстанавливают функции печени, уменьшают метаболические изменения и воспаление в печени. Первый опыт применения трансплантации фекальной микробиоты больным НАЖБП от здоровых доноров показал улучшение состава кишечных бактерий и метаболических показателей, таких как инсулинорезистентность и висцеральное ожирение. Трансплантация фекальной микробиоты может стать важным и перспективным терапевтическим средством для лечения НАЖБП. Дополнительные знания о взаимодействиях между кишечной микробиотой и патогенетическими механизмами развития НАЖБП, а также немедикаментозное воздействие на ось кишечник — печень могут улучшить лечение этого заболевания печени и связанных с ним метаболических расстройствCurrently, non‑alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is the leading cause of chronic liver disease in the developed countries, its incidence is increasing worldwide. NAFLD is etiopathogenetic associated with other metabolic disorders, including type 2 diabetes mellitus and obesity. The NAFLD pathogenesis is a complex multi‑stage process, and it is not fully understood. In recent years, the role of intestinal microbiota in the development of NAFLD has been actively studied. It has been shown that intestinal microbiota plays a significant role in maintaining of metabolic changes at NAFLD. In the general population of NAFLD patients, a change in the composition and metabolism of the intestinal microbiota is observed. Such changes lead to a violation of the integrity of the intestinal mucous barrier, translocation of bacteria and their metabolites into the bloodstream and liver tissue, which contributes to the development of endotoxemia, insulin resistance, visceral obesity, systemic inflammation and the progression of fibrosis at NAFLD. Such measures as lifestyle modification, physical activity, changes in the dietary habits result in the improvement of the intestinal microbiota phenotype, restores liver function, reduces metabolic changes and inflammation in the liver. The first experience of using fecal microbiota transplantation from healthy donors to NAFLD patients demonstrated an improvement of the intestinal bacteria composition and metabolic parameters such as insulin resistance and visceral obesity. Fecal microbiota transplantation can be an important and promising therapeutic agent for the treatment of NAFLD. Additional knowledge about the interactions between the intestinal microbiota and the pathogenesis mechanisms of NAFLD development, as well as the non‑drug effects on the intestinal axis — liver can improve the treatment of this liver disease and associated metabolic disorders
Знайти схожі

20.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Тутук В. В., Загайко А. Л., Литкін Д. В.
Назва : Показники біохімічного аналізу крові пацієнтів з ФКУ, що знаходяться на замісному харчуванні амінокислотними сумішами
Місце публікування : Укр. біофармац. журнал. - Х., 2020. - № 3. - С. 30-37 (Шифр УУ50/2020/3)
MeSH-головна: ФЕНИЛКЕТОНУРИИ -- PHENYLKETONURIAS
ДИЕТОТЕРАПИЯ -- DIET THERAPY
ПИТАНИЯ КОНТРОЛЬ -- NUTRITION SURVEYS
АМИНОКИСЛОТЫ -- AMINO ACIDS
НУТРИЦИОННАЯ ТЕРАПИЯ -- NUTRITION THERAPY
Анотація: Фенілкетонурія – це вроджена патологія метаболізму амінокислот, що відноситься до рідкісних (орфанних) захворювань. В залежності від регіонів світу та етнічного походження мешканців поширеність її може варіювати від 1/2600 до 1/200000. Фенілкетонурія викликана дефіцитом печінкового ферменту фенілаланін гідроксилази, який каталізує гідроксилювання фенілаланіну, в результаті чого утворюється тирозин. Дефіцит ферменту призводить до гіперфенілаланінемії, й в разі відсутності адекватних терапевтичних заходів призведе до глибокої і незворотної інвалідізації пацієнтаНові продукти лікувального харчування мають більш збалансований нутрієнтний склад, розроблений згідно сучасних дієтологічних рекомендацій, що підтверджується стабільними біохімічні показники крові пацієнтів з фенілкетонурією
Знайти схожі

 1-20    21-40   41-60   61-80   81-100   101-120      
 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)