Головна Спрощенний режим Відео-інструкція Опис
Авторизація
Прізвище
Пароль
 

Бази даних


Періодичні видання- результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
у знайденому
 Знайдено у інших БД:Книги (2)
Формат представлення знайдених документів:
повнийінформаційнийкороткий
Відсортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком виданнятипом документа
Пошуковий запит: (<.>S=Натрия хлорид пищевой<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 38
Показані документи з 1 по 20
 1-20    21-38 
1.


    Шинкар, О. В.
    Гігієно-фізіологічна характеристика праці робітників при видобуванні кам’яної солі машинним способом [Текст] / О. В. Шинкар // Медичні перспективи. - 1999. - Т. 4, № 4. - С. 100-104


MeSH-головна:
ДОБЫВАЮЩАЯ И ПЕРЕРАБАТЫВАЮЩАЯ ПРОМЫШЛЕННОСТЬ -- EXTRACTION AND PROCESSING INDUSTRY (кадры, организация и управление)
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
ПРОФЕССИОНАЛЬНАЯ ГИГИЕНА -- OCCUPATIONAL HEALTH (кадры, этика)
Вільних прим. немає

Знайти схожі

2.


    Шанар, Ж.
    Гипертония, соль и почки / Ж. Шанар // Нефрология. - 2000. - Т. 4, № 1. - С. 98-100


MeSH-головна:
ГИПЕРТЕНЗИЯ -- HYPERTENSION (осложнения, профилактика и контроль, этиология)
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY (анализ, вредные воздействия)
Вільних прим. немає

Знайти схожі

3.


    Чурсина, Т. Я.
    Торасемид в лечении гипертензивного пациента: фокус на повышенную солечувствительность как тендерную особенность артериальной гипертензии [Текст] / Т. Я. Чурсина, К. А. Михалев // Therapia (Український медичний вісник). - 2013. - № 2. - С. 56-58


MeSH-головна:
ГИПЕРТЕНЗИЯ -- HYPERTENSION (лекарственная терапия)
ЖЕНЩИНЫ -- WOMEN
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
ОЖИРЕНИЕ -- OBESITY
Дод.точки доступу:
Михалев, К. А.

Примірників всього: 1
ЧЗ (1)
Вільні: ЧЗ (1)

Знайти схожі

4.


    Тронько, М. Д.
    Профілактика йодозалежних захворювань в Україні (огляд літератури) [Текст] = Prevention of iodine diseases in Ukraine (literature review) / М. Д. Тронько, В. І. Кравченко // Довкілля та здоров’я. - 2019. - № 2. - С. 65-69. - Бібліогр.: в кінці ст.


MeSH-головна:
ОБЗОР -- REVIEW
ИОД -- IODINE (анализ, дефицит)
ПРОФИЛАКТИКА ПЕРВИЧНАЯ -- PRIMARY PREVENTION (методы, организация и управление, тенденции)
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY (анализ)
ГАЛОГЕНИРОВАНИЕ -- HALOGENATION
Анотація: В оглядовій статті розглянуті найбільш важливі питання масової групової та індивідуальної профілактики йодозалежних захворювань. В якості основного засобу йодної профілактики пропонується використання харчової йодованої солі. Розглянуто питання безпеки масової йодної профілактики та можливі негативні наслідки перевищення вживання йоду внаслідок неадекватної профілактики. Підкреслено ефективність масової йодної профілактики шляхом універсального йодування харчової солі. Зроблено взвод про необхідність законодавчого вирішення профілактики йодозалежних захворювань в Україні
The review article considers the most important issues of mass group and individual prevention of iodine-related diseases. As the main means of mass iodine prophylaxis, the use of food iodized salt is recommended. The issues of safety of mass iodine prophylaxis and possible negative consequences of excessive iodine use due to inadequate prevention are considered. The efficiency of mass iodine prophylaxis by universal iodization of food salt is emphasized. The conclusion is made on the need for a legislative solution to the prevention of iodine-dependent diseases in Ukraine
Дод.точки доступу:
Кравченко, В. І.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

5.


   
    Тайная становится явной [Текст] // Здоровье. - 2009. - № 9. - С. 66-67

Рубрики: Натрия хлорид пищевой

Вільних прим. немає

Знайти схожі

6.


   
    Солить или не солить? [Текст] // Здоровье. - 2012. - № 7. - С. 52-53

Рубрики: Натрия хлорид пищевой

Вільних прим. немає

Знайти схожі

7.


   
    Солевая чувствительность и сахарный диабет (обзор литературы и собственные данные) [Текст] / В. В. Ховака [та ін.] // Ендокринологія. - 2011. - Т. 16, № 1. - С. 100-109

Рубрики: Диабет сахарный инсулиннезависимый

   Гипертензия


   Водно-электролитного баланса нарушения


   Натрия хлорид пищевой


Дод.точки доступу:
Ховака, В. В.
Корпачева-Зиныч, Л. В.
Кушнарева, Н. Н.
Гриценко, Е. Н.
Корпачев, В. В.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

8.


   
    Солевая середина [Текст] // Женское здоровье. - 2006. - № 7. - С. 91

Рубрики: Натрия хлорид пищевой

Вільних прим. немає

Знайти схожі

9.


   
    Снижение потребления соли для снижения уровня АД: есть ли варианты лучше? [Текст] // Артериальная гипертензия. - 2014. - № 6. - С. 69-70


MeSH-головна:
КРОВЯНОЕ ДАВЛЕНИЕ -- BLOOD PRESSURE
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
Вільних прим. немає

Знайти схожі

10.


    Рудень, В. В.
    Надмірне споживання кухонної солі (NaCl) як поведінкова детермінанта людини у виникненні/розвитку гострого інфаркту міокарда [I, 21] серед населення Львівщини / В. В. Рудень, О. Р. Ковальська, Н. Ф. Тімченко // Львів. мед. часопис = Acta Medica Leopoliensia. - 2016. - Т. 22, № 2. - С. 7-12


MeSH-головна:
ИНФАРКТ МИОКАРДА -- MYOCARDIAL INFARCTION (этиология)
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY (вредные воздействия)
Анотація: Отримані результати стосовно понаднормового щоденного споживання Na+-вмісних продуктів та самої кухонної солі в процесі харчування людини у пацієнтів з гострим інфарктом міокарду (ГІМ) засвідчують як фактор ризику у виникненні розвитку даної патології і слугують підставою для проведення адекватних профілактичних заходів на передгоспітальному етапі з метою мінімізації даної пагубної поведінкової звички у конкретної людини, що в значній мірі вплине на зменшення захворюваності та смертності з причини ГІМ.
Полученные результаты касательно ежедневного сверхпотребления Na+ -содержащих продуктов и самой поваренной соли в процессе питания человека у пациентов с острым инфарктом миокарда (ОИМ) свидетельствуют как фактор риска в возникновении развития данной патологии и служат основанием для проведения адекватных профилактических мероприятий на предгоспитальном этапе с целью минимизации данной пагубной поведенческой привычки у конкретного человека, что в значительной степени повлияет на уменьшение заболеваемости и смертности от ОИМ.
Дод.точки доступу:
Ковальська, О. Р.
Тімченко, Н. Ф.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

11.


    Романова, Н. П.
    Порог вкусовой чувствительности к поваренной соли и особенности психологического статуса у юношей с мягкой артериальной гипертонией [Текст] / Н. П. Романова // Кардиология. - 2000. - Т. 40, № 7. - С. 9-11


MeSH-головна:
ГИПЕРТЕНЗИЯ -- HYPERTENSION (патофизиология, этиология)
ВКУСОВОГО ОЩУЩЕНИЯ ПОРОГ -- TASTE THRESHOLD (физиология)
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY (анализ)
Вільних прим. немає

Знайти схожі

12.


   
    Проблема йодной обеспеченности в Республике Беларусь: результаты внедрения стратегии ликвидации йодного дефицита [Текст] / Т. В. Мохорт [и др.] // Міжнародний ендокринологічний журнал. - 2016. - № 1. - С. 11-18


MeSH-головна:
РЕСПУБЛИКА БЕЛАРУСЬ -- REPUBLIC OF BELARUS
ИОД -- IODINE (дефицит)
ЩИТОВИДНОЙ ЖЕЛЕЗЫ БОЛЕЗНИ -- THYROID DISEASES (диетотерапия, кровь, профилактика и контроль, эпидемиология, этиология)
ЗАБОЛЕВАЕМОСТЬ -- MORBIDITY
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
ГАЛОГЕНИРОВАНИЕ -- HALOGENATION
Дод.точки доступу:
Мохорт, Т. В.
Коломиец, Н. Д.
Петренко, С. В.
Федоренко, Е. В.
Шепелькевич, А. П.
Солнцева, А. В.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

13.


    Потешкина, Н. Г.
    Артериальная гипертензия: проблема потребления соли и вопросы выбора диуретика [Текст] / Н. Г. Потешкина // Concilium medicum. - 2013. - Т. 15, № 10. - С. 29-33


MeSH-головна:
ГИПЕРТЕНЗИЯ -- HYPERTENSION (диетотерапия, лекарственная терапия)
ДИУРЕТИКИ -- DIURETICS (терапевтическое применение)
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY (прием и дозировка, противопоказания)
Вільних прим. немає

Знайти схожі

14.


    Поселюгина, О. Б.
    Клинические особенности артериальной гипертензии в зависимости от порога вкусовой чувствительности к поваренной соли [Текст] / О. Б. Поселюгина // Клиническая медицина. - 2003. - № 8. - С. 23-25.

Рубрики: Гипертензия--патофизиол

   Натрия хлорид пищевой


Вільних прим. немає

Знайти схожі

15.


   
    Поваренная соль: все хорошо в меру! [Текст] // Фармацевт практик. - 2018. - № 9. - С. 34-36


MeSH-головна:
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY (анализ, вредные воздействия, стандарты)
РЕКОМЕНДУЕМЫЕ ДИЕТИЧЕСКИЕ НОРМЫ -- RECOMMENDED DIETARY ALLOWANCES (тенденции)
ФАКТОРЫ РИСКА -- RISK FACTORS
ГЛОБАЛЬНОЕ ЗДОРОВЬЕ -- GLOBAL HEALTH (тенденции)
Анотація: Жизнь на Земле зародилась в соленых водах Мирового океана, поэтому неудивительно, что ионы натрия, которых там предостаточно, играют важнейшую роль в физиологии человека. Их дефицит грозит тяжелыми расстройствами, что объясняет извечную тягу Homo sapience к поваренной соли (натрия хлориду), тягу, которая стала особенно опасной в эпоху чипсов, полуфабрикатов и фастфуда…
Вільних прим. немає

Знайти схожі

16.


    Нерознак, Ю. П.
    «Life style modification» у будь-який період життя жінки. Правда і міфи про сіль [Текст] / Ю. П. Нерознак, Ю. В. Давидова // Український журнал перинатологія і педіатрія. - 2021. - N 2. - С. 94-95


MeSH-головна:
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY (прием и дозировка)
ЖЕНЩИНЫ -- WOMEN
БЕРЕМЕННОСТЬ -- PREGNANCY
Анотація: Зізнаймося, що всі ми любимо сіль — далеко не всі дослухаються порад фахівців, що ми забагато її вживаємо і тим самим шкодимо власному здоров’ю. З іншого боку, натрій с ключовим елементом харчової солі, без якого неможливий нормальний баланс рідини в організмі людини. У формі різних сполук натрій входить до складу крові, лімфи і травних компонентів, більше того, позитивно заряджений іон натрію активізує процеси передачі нервового сигналу, скорочення м’язових волокон та інші фізіологічні реакції. Але надлишок натрію затримує в організмі рідину, зокрема, виникають набряки, до того ж посилюється спазм судин, що небезпечно для тих, хто страждає від захворювань серця і судин. За нестачі солі в раціоні організм використовує власні внутрішні резерви — компоненти з органів і тканин, тому людина, яка невиправдано дотримується безсольової дієти, спочатку відчуває слабкість у м’язах, далі швидко стомлюється, а її самопочуття стрімко погіршується
Дод.точки доступу:
Давидова, Ю. В.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

17.


    Милчев, Н. П.
    Потребление пищевой соли беременными женщинами в Болгарии [Текст] / Н. П. Милчев // Гигиена и санитария. - 1999. - № 6. - С. 42-43


MeSH-головна:
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY (прием и дозировка)
ЖЕНЩИНЫ БЕРЕМЕННЫЕ -- PREGNANT WOMEN
БОЛГАРИЯ -- BULGARIA
Вільних прим. немає

Знайти схожі

18.


    Маменко, М. Є.
    Йодний дефіцит у світі та в Україні: поточний стан проблеми [Текст] / М. Є. Маменко // Сучасна педіатрія. Україна. - 2020. - N 7. - С. 40-46. - Бібліогр. наприкінці ст.


MeSH-головна:
ИОД -- IODINE (дефицит)
ИОДАТЫ -- IODATES
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
КАЛИЯ ИОДИД -- POTASSIUM IODIDE (прием и дозировка, терапевтическое применение)
Анотація: Сьогодні зусилля урядів і громад спрямовані на подолання серйозних наслідків потужних спалахів нового вірусного захворювання, викликаного SARS-Cov-2, при цьому існують прогалини в наданні допомоги хворим із багатьма хронічними захворюваннями, відкладаються або зупиняються програми профілактики найпоширеніших патологічних станів. Це стосується і захворювань, безпосередньо пов’язаних із порушеннями харчування. Для подолання проблеми на популяційному рівні критично необхідним є прийняття законодавчих актів, що регламентують універсальне йодування харчової солі в країні. На цей час в Україні для збагачення солі використовують йодат калію, який є стійкішою сполукою за йодид, що застосовували раніше. Йодат калію дає змогу зберігати йодовану сіль протягом року і більше, не змінює смаку і запаху страв, може використовуватися для консервації та зберігання продуктів харчування. Для найуразливіших категорій населення (новонароджені, діти, вагітні та матері, які годують груддю) актуальним залишається використання саплементів йоду. Оптимальним інструментом для таких профілактичних втручань є саплементи, що містять фізіологічну дозу йоду. На ринку України вони представлені у вигляді таблеток йодиду калію із вмістом 100 мкг і 200 мкг у перерахунку на йод. Загальною метою має бути Україна без йодного дефіциту, де кожна людина отримує відповідну до її потреб кількість йоду, а дітям забезпечена можливість адекватного інтелектуального розвитку
Вільних прим. немає

Знайти схожі

19.


   
    Лікування діуретиками хворих на артеріальну гіпертензію залежно від солечутливості [Текст] / С. А. Єрмоленко [та ін.] // Сімейна медицина. - 2021. - № 4. - С. 84-89. - Бібліогр.: с. 89


MeSH-головна:
ГИПЕРТЕНЗИЯ -- HYPERTENSION (генетика, классификация, кровь, лекарственная терапия, химически вызванный)
ПОЛИМОРФИЗМ ГЕНЕТИЧЕСКИЙ -- POLYMORPHISM, GENETIC (генетика, действие лекарственных препаратов, иммунология, физиология)
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY (агонисты, иммунология, кровь, моча, фармакокинетика)
НАТРИЯ ХЛОРИДА СИМПОРТЕРОВ ИНГИБИТОРЫ -- SODIUM CHLORIDE SYMPORTER INHIBITORS (диагностическое применение, метаболизм, моча, прием и дозировка, токсичность)
Анотація: На сьогодні ВООЗ розглядає артеріальну гіпертензію (АГ) як найчастішу причину смерті, якій потенційно можна запобігти. Своєчасна діагностика, проведення заходів профілактики, призначання адекватної медикаментозної терапії затримує прогресування захворювання, знижує ризик виникнення ускладнень, сприяє поліпшенню якості життя та збереженню працездатності. Виникнення і прогресування АГ асоційовано з численними факторами ризику, включно з генетичними чинниками навколишнього середовища та хибними звичками. У літературі наведено результати досліджень щодо зв’язку між кількістю споживаної солі, гіпотензивною ефективністю діуретичної терапії у пацієнтів з АГ та поліморфізмом окремих генів
Дод.точки доступу:
Єрмоленко, С. А.
Орловський, В. Ф.
Жаркова, А. В.
Орловський, О. В.
Романов, Р. А.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

20.


    Кравченко, В. І.
    Ефективність масової йодної профілактики при використанні харчової йодованої солі жінками репродуктивного віку західного регіону України [Текст] / В.І. Кравченко, Н.І. Миронюк, В.І. Турчин // Ендокринологія. - 2008. - Т. 13, № 2. - С. 184-190

Рубрики: Репродуктивное здоровье--женск

   Иод--выдел--деф--проф


   Моча


   Натрия хлорид пищевой


   Украина


Дод.точки доступу:
Миронюк, Н. І.
Турчин, В. І.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

 1-20    21-38 
 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)