Головна Спрощенний режим Відео-інструкція Опис
Авторизація
Прізвище
Пароль
 

Бази даних


Періодичні видання- результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
у знайденому
 Знайдено у інших БД:Книги (2)
Формат представлення знайдених документів:
повнийінформаційнийкороткий
Відсортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком виданнятипом документа
Пошуковий запит: (<.>S=Натрия хлорид пищевой<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 38
Показані документи з 1 по 20
 1-20    21-38 
1.


    Cook, N. R.
    Споживання солі має лінійну залежність із рівнем смертності: аналіз дослідження з артеріальної гіпертензії [Текст] / N. R. Cook, L. J. Appel, P. K. Whelton // Артеріальна гіпертензія. - 2016. - № 6. - С. 103-104


MeSH-головна:
ГИПЕРТЕНЗИЯ -- HYPERTENSION (смертность)
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
Дод.точки доступу:
Appel, L. J.
Whelton, P. K.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

2.


   
    FDA ставить нову мету щодо зниження споживання солі в повсякденному раціоні американців // Артеріальна гіпертензія = Артериальная гипертензия = Hypertension. - 2021. - Т. 14, № 5. - С. 77-78


MeSH-головна:
ПИТАНИЯ РЕЖИМА КОНТРОЛЬ -- DIET SURVEYS
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
Анотація: 13 жовтня 2021 р. Управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA) опублікувало постанову, у якій вони наполягають на зниженні споживання солі в середньому на 12 % у продуктах харчування, починаючи від упакованого м’яса і закінчуючи сиром, намагаючись таким чином знизити зростаючу епідемію проблем зі здоров’ям, яким можна запобігти
Вільних прим. немає

Знайти схожі

3.


    Selvaraj, S.
    Надмірне споживання солі пов’язане із субклінічною серцевою недостатністю [Текст] / S. Selvaraj, L. Djousse, F. G. Aguilar // Артеріальна гіпертензія. - 2017. - № 4. - С. 74-75


MeSH-головна:
СОЛИ -- SALTS (вредные воздействия)
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
СЕРДЕЧНАЯ НЕДОСТАТОЧНОСТЬ -- HEART FAILURE
Дод.точки доступу:
Djousse, L.
Aguilar, F. G.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

4.


    Zhiwei Yang
    The mechanism of hypertension regulated by high salt intake / Zhiwei Yang // Пробл. ендокринної патології. - 2019. - N спец.вип. - P252


MeSH-головна:
ГИПЕРТЕНЗИЯ -- HYPERTENSION (этиология)
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY (вредные воздействия, метаболизм)
Вільних прим. немає

Знайти схожі

5.


    Белых, Н. А.
    Йододефицитные заболевания. История и реальность [Текст] / Н. А. Белых // Міжнародний журнал педіатрії, акушерства та гінекології. - 2018. - Т. 12, № 4. - С. 6-14. - Библиогр. в конце ст.


MeSH-головна:
ИОД -- IODINE (дефицит, метаболизм)
НЕДОСТАТОЧНОСТИ БОЛЕЗНИ -- DEFICIENCY DISEASES
ПИЩЕВЫЕ МИКРОЭЛЕМЕНТЫ -- MICRONUTRIENTS (дефицит)
МИКРОЭЛЕМЕНТЫ -- TRACE ELEMENTS
ПРОФИЛАКТИКА ПЕРВИЧНАЯ -- PRIMARY PREVENTION
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
ДЕТИ -- CHILD
Анотація: Проблема йоддефицитных заболеваний (ЙДЗ) остается актуальной из-за широкого спектра патологии, формирующейся в результате недостаточного поступления йода в организм, особенно в период внутриутробного развития и детства. По данным ВОЗ риск развития ЙДЗ существует у 2 млрд жителей планеты, при этом наиболее уязвимыми группами населения к влиянию йодного дефицита являются беременные женщины, кормящие матери и дети
Вільних прим. немає

Знайти схожі

6.


    Бобришев, К. А.
    Сольова гіпотеза- pro et contra: дискусії щодо ролі натрію хлориду у виникненні та розвитку артеріальної гіпертензії [Текст] / К. А. Бобришев, В. В. Коломієць // Серце і судини. - 2010. - № 1. - С. 84-92

Рубрики: Гипертензия

   Натрия хлорид пищевой


Дод.точки доступу:
Коломієць, В. В.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

7.


    Волков, В. С.
    Особенности артериальной гипертонии у больных постинфарктным кардиосклерозом, потребляющих повышенное количество поваренной соли [Текст] / В. С. Волков, С. А. Нилова // Кардиология. - 2007. - Т. 47, № 3. - С. 67

Рубрики: Гипертензия--патолог

   Коронаросклероз--патолог


   Натрия хлорид пищевой


Дод.точки доступу:
Нилова, С. А.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

8.


    Волошина, І. М.
    Менеджмент споживання кухонної солі при артеріальній гіпертензії (огляд літератури) / І. М. Волошина // Патологія. - 2018. - Т. 15, N 1. - С. 122-126


MeSH-головна:
ГИПЕРТЕНЗИЯ -- HYPERTENSION (диагностика, лекарственная терапия, этиология)
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY (вредные воздействия, прием и дозировка, противопоказания)
АРТЕРИАЛЬНОЕ ДАВЛЕНИЕ -- ARTERIAL PRESSURE
Анотація: Мета роботи – огляд поточної доказової бази щодо ефективності дієтичних інтервенцій зі зменшення споживання кухонної солі та доцільності їх призначень у лікуванні артеріальної гіпертензії. Матеріали та методи. Виконали аналіз даних наукової літератури за останні 10 років, зокрема цитованих за системами Google Scholar, Web of Science, Scopus, враховуючи результати щонайменше 20 рандомізованих міжнародних клінічних досліджень із сумарною кількістю учасників понад 300 тисяч щодо вживання кухонної солі, ризику артеріальної гіпертензії та кардіоваскулярних ускладнень. Результати. Середній рівень споживання кухонної солі в Україні та світі є понаднормовим, що асоціюється з високими показниками серцево-судинної смертності. Окреслені стратегічні напрями дієтичного менеджменту щодо редукції споживання кухонної солі в Україні. Висновки. Прихильність хворих на артеріальну гіпертензію до раціону з низьким вмістом натрію є високоефективним та економічно вигідним інструментом нефармакологічного антигіпертензивного лікування, але потребує від лікарів і суміжних спеціалістів поглибленого роз’яснення щодо дотримання пацієнтами цієї методики.
Вільних прим. немає

Знайти схожі

9.


    Волошина, І. М.
    Сіль при гіпертензії: вживати неможливо відмовитись? [Текст] / І. М. Волошина, В. І. Кривенко, В. Г. Дейнега // Артеріальна гіпертензія. - 2016. - № 5. - С. 47-52


MeSH-головна:
ГИПЕРТЕНЗИЯ -- HYPERTENSION (диетотерапия)
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY (вредные воздействия)
КАЛИЙ ПИЩЕВОЙ -- POTASSIUM, DIETARY
ФАКТОРЫ РИСКА -- RISK FACTORS
Дод.точки доступу:
Кривенко, В. І.
Дейнега, В. Г.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

10.


    Вуд, Ш.
    Немає жодних переконливих доказів користі від зниження добової норми натрію до 1500 мг [Текст] / Ш. Вуд // Мистецтво лікування. - 2013. - № 9/10. - С. 49


MeSH-головна:
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY (прием и дозировка, фармакокинетика)
Вільних прим. немає

Знайти схожі

11.


    Гармашева, І. Л.
    Біологічні властивості ентерококів і лактококів, ізольованих з традиційних кисломолочних продуктів України [Текст] / І. Л. Гармашева, Н. К. Коваленко, Л. Т. Олещенко // Мікробіологічний журнал. - 2020. - Том 82, N 1. - С. 22-32


MeSH-головна:
МОЛОЧНЫЕ ПРОДУКТЫ ПИЩЕВЫЕ -- CULTURED MILK PRODUCTS (микробиология)
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY (выделение и очистка)
ЭНТЕРОКОККИ -- ENTEROCOCCUS (рост и развитие)
ЛАКТОКОККИ -- LACTOCOCCUS (рост и развитие)
ЛЕКАРСТВЕННАЯ УСТОЙЧИВОСТЬ У МИКРООРГАНИЗМОВ -- DRUG RESISTANCE, MICROBIAL
МИКРОБИОЛОГИЧЕСКИЕ МЕТОДЫ -- MICROBIOLOGICAL TECHNIQUES (методы)
Анотація: Мета. Метою роботи було вивчити біологічні властивості штамів ентерококів, що були ізольовані з традиційних кисломолочних продуктів та оцінити їх потенціал як заквасочних культур в порівнянні зі штамами лактококів. Методи. Здатність до росту при різних температурах та стійкість до NaCl визначали з використанням традиційних мікробіологічних методів. Рівень кислотоутворення визначали за зміною рН молока через 6 і 8 год культивування при температурі 30°C. Результати. Здатність до росту при 10°С виявили 66,3% штамів ентерококів і 73,4% штамів лактококів, до росту при 45°С – 30,8% і 15,0% штамів відповідно. Стійкість до 6,5% NaCl була притаманна лише 10,3% штамів ентерококів і 3,5% – лактококів. Штами ентерококів, стійкі до 6,5% NaCl, найчастіше були ізольовані зі зразків бринзи, найрідше – зі сквашеного молока. Стійкі до 6,5% NaCl лактококи були виділені з сиру кисломолочного і бринзи. Швидкі кислотоутворювачі були виявлені як серед лактококів (44% штамів), так і серед ентерококів (15% штамів). Співставлення визначених раніше профілів антибіотикорезистентності штамів ентерококів з даними щодо їх швидкості кислотоутворення показало, що серед штамів ентерококів, перспективних як заквасочні культури, лише три штами (8,4%) виду E. durans були стійкими до 1–2 препаратів – інгібіторів транскрипції і синтезу нуклеїнових кислот, 52,8% штамів були резистентними до 2–8 препаратів – інгібіторів синтезу білка і нуклеїнових кислот, а 38,8 % – були стійкими до 4–9 антибіотиків, різних за механізмом дії, включаючи ванкоміцин. Висновки. За інтенсивністю кислотоутворення культури ентерококів аналогічні лактококам, що свідчить про можливість їх використання у приготуванні кисломолочних продуктів. Стійкість досліджених штамів ентерококів до антибіотиків не відповідає вимогам до промислових штамів і вказує на необхідність обов’язкового дослідження наявності факторів вірулентності, зокрема, антибіотикорезистентності, у потенційно заквасочних культур.
Дод.точки доступу:
Коваленко, Н. К.
Олещенко, Л. Т.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

12.


    Джатдоева, Ф. А.
    Уровень информированности населения России, Беларуси и Туркменистана о профилактике йоддефицитных заболеваний [Текст] / Ф. А. Джатдоева // Проблемы эндокринологии. - 2007. - Т. 53, № 3. - С. 16-21. - Библиогр.: 3 назв.

Рубрики: Иод--деф

   Зоб эндемический--проф


   Натрия хлорид пищевой


Вільних прим. немає

Знайти схожі

13.


   
    Дослідження сільчутливості у хворих на цукровий діабет 2 типу [Текст] / В. В. Корпачев, О. М. Гриценко, Л. В. Корпачева-Зінич // Ендокринологія. - 2010. - Т. 15, № додаток. - С. 33

Рубрики: Диабет сахарный инсулиннезависимый

   Натрия хлорид пищевой


Дод.точки доступу:
Корпачев, В. В.
Гриценко, О. М.
Корпачева-Зінич, Л. В.
Ховака, В. В.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

14.


   
    Ефективність масової йодної профілактики у дітей Чернігівської області йодованою сіллю з різною концентрацією йоду [Текст] / О. І. Осадців, В. І. Кравченко, О.М, Стельмах О.М // Ендокринологія. - 2009. - Т. 14, № 2. - С. 194-200

Рубрики: Йод--дети--деф--проф

   Натрия хлорид пищевой


   Украина


Дод.точки доступу:
Осадців, О. І.
Кравченко, В. І.
Стельмах, О. М.
Турчин, В. І.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

15.


    Закирова, Н. Л.
    Натрийурез и артериальная гипертония [Текст] / Н. Л. Закирова, А. А. Кириченко // Сімейна медицина. - 2012. - № 6. - С. 48-51

Рубрики: Гипертензия--осл--этиол

   Натрийурез


   Факторы риска


   Натрия хлорид пищевой


Дод.точки доступу:
Кириченко, А.А.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

16.


   
    Избыток соли вреден для мозга [Текст] // Фармацевт практик. - 2018. - № 1. - С. 12


MeSH-головна:
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY (вредные воздействия, кровь, метаболизм)
СЕРДЕЧНО-СОСУДИСТЫЕ ФИЗИОЛОГИЧЕСКИЕ ПРОЦЕССЫ -- CARDIOVASCULAR PHYSIOLOGICAL PROCESSES
Анотація: Ни для кого не секрет, что избыточное потребление поваренной соли вредит здоровью. Однако оказалось, что это приводит не только к повышению уровня артериального давления (АД), но и к возникновению нарушений со стороны сердечно-сосудистой системы и мозга
Вільних прим. немає

Знайти схожі

17.


    Кобалава, Ж. Д.
    Потребление соли и артериальная гипертония: есть ли основания для смены позиций? [Текст] / Ж. Д. Кобалава, С. В. Виллевальде, Е. А. Троицкая // Кардиология. - 2013. - Т. 53, № 11. - С. 75-83


MeSH-головна:
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY (вредные воздействия)
ГИПЕРТЕНЗИЯ -- HYPERTENSION (осложнения, этиология)
СЕРДЕЧНО-СОСУДИСТЫЕ БОЛЕЗНИ -- CARDIOVASCULAR DISEASES (профилактика и контроль, этиология)
КРОВЯНОЕ ДАВЛЕНИЕ -- BLOOD PRESSURE
Дод.точки доступу:
Виллевальде, С. В.
Троицкая, Е. А.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

18.


    Кравченко, В. І.
    Дослідження дефіциту йоду в Чернігівській області та шляхи запровадження масової йодної профілактики [Текст] / В. І. Кравченко, О. І. Осадців, В. В. Марков // Ендокринологія. - 2011. - Т. 16, № 1. - С. 40-48

Рубрики: Иод--деф--проф

   Зоб диффузный токсический--проф


   Натрия хлорид пищевой


Дод.точки доступу:
Осадців, О. І.
Марков, В. В.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

19.


    Кравченко, В. І.
    Ефективність масової йодної профілактики при використанні харчової йодованої солі жінками репродуктивного віку західного регіону України [Текст] / В.І. Кравченко, Н.І. Миронюк, В.І. Турчин // Ендокринологія. - 2008. - Т. 13, № 2. - С. 184-190

Рубрики: Репродуктивное здоровье--женск

   Иод--выдел--деф--проф


   Моча


   Натрия хлорид пищевой


   Украина


Дод.точки доступу:
Миронюк, Н. І.
Турчин, В. І.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

20.


   
    Лікування діуретиками хворих на артеріальну гіпертензію залежно від солечутливості [Текст] / С. А. Єрмоленко [та ін.] // Сімейна медицина. - 2021. - № 4. - С. 84-89. - Бібліогр.: с. 89


MeSH-головна:
ГИПЕРТЕНЗИЯ -- HYPERTENSION (генетика, классификация, кровь, лекарственная терапия, химически вызванный)
ПОЛИМОРФИЗМ ГЕНЕТИЧЕСКИЙ -- POLYMORPHISM, GENETIC (генетика, действие лекарственных препаратов, иммунология, физиология)
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY (агонисты, иммунология, кровь, моча, фармакокинетика)
НАТРИЯ ХЛОРИДА СИМПОРТЕРОВ ИНГИБИТОРЫ -- SODIUM CHLORIDE SYMPORTER INHIBITORS (диагностическое применение, метаболизм, моча, прием и дозировка, токсичность)
Анотація: На сьогодні ВООЗ розглядає артеріальну гіпертензію (АГ) як найчастішу причину смерті, якій потенційно можна запобігти. Своєчасна діагностика, проведення заходів профілактики, призначання адекватної медикаментозної терапії затримує прогресування захворювання, знижує ризик виникнення ускладнень, сприяє поліпшенню якості життя та збереженню працездатності. Виникнення і прогресування АГ асоційовано з численними факторами ризику, включно з генетичними чинниками навколишнього середовища та хибними звичками. У літературі наведено результати досліджень щодо зв’язку між кількістю споживаної солі, гіпотензивною ефективністю діуретичної терапії у пацієнтів з АГ та поліморфізмом окремих генів
Дод.точки доступу:
Єрмоленко, С. А.
Орловський, В. Ф.
Жаркова, А. В.
Орловський, О. В.
Романов, Р. А.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

 1-20    21-38 
 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)