Головна Спрощенний режим Відео-інструкція Опис
Авторизація
Прізвище
Пароль
 

Бази даних


Періодичні видання- результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
у знайденому
 Знайдено у інших БД:Книги (2)
Формат представлення знайдених документів:
повнийінформаційнийкороткий
Відсортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком виданнятипом документа
Пошуковий запит: (<.>S=Натрия хлорид пищевой<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 38
Показані документи з 1 по 20
 1-20    21-38 
1.


   
    FDA ставить нову мету щодо зниження споживання солі в повсякденному раціоні американців // Артеріальна гіпертензія = Артериальная гипертензия = Hypertension. - 2021. - Т. 14, № 5. - С. 77-78


MeSH-головна:
ПИТАНИЯ РЕЖИМА КОНТРОЛЬ -- DIET SURVEYS
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
Анотація: 13 жовтня 2021 р. Управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA) опублікувало постанову, у якій вони наполягають на зниженні споживання солі в середньому на 12 % у продуктах харчування, починаючи від упакованого м’яса і закінчуючи сиром, намагаючись таким чином знизити зростаючу епідемію проблем зі здоров’ям, яким можна запобігти
Вільних прим. немає

Знайти схожі

2.


    Zhiwei Yang
    The mechanism of hypertension regulated by high salt intake / Zhiwei Yang // Пробл. ендокринної патології. - 2019. - N спец.вип. - P252


MeSH-головна:
ГИПЕРТЕНЗИЯ -- HYPERTENSION (этиология)
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY (вредные воздействия, метаболизм)
Вільних прим. немає

Знайти схожі

3.


    Нерознак, Ю. П.
    «Life style modification» у будь-який період життя жінки. Правда і міфи про сіль [Текст] / Ю. П. Нерознак, Ю. В. Давидова // Український журнал перинатологія і педіатрія. - 2021. - N 2. - С. 94-95


MeSH-головна:
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY (прием и дозировка)
ЖЕНЩИНЫ -- WOMEN
БЕРЕМЕННОСТЬ -- PREGNANCY
Анотація: Зізнаймося, що всі ми любимо сіль — далеко не всі дослухаються порад фахівців, що ми забагато її вживаємо і тим самим шкодимо власному здоров’ю. З іншого боку, натрій с ключовим елементом харчової солі, без якого неможливий нормальний баланс рідини в організмі людини. У формі різних сполук натрій входить до складу крові, лімфи і травних компонентів, більше того, позитивно заряджений іон натрію активізує процеси передачі нервового сигналу, скорочення м’язових волокон та інші фізіологічні реакції. Але надлишок натрію затримує в організмі рідину, зокрема, виникають набряки, до того ж посилюється спазм судин, що небезпечно для тих, хто страждає від захворювань серця і судин. За нестачі солі в раціоні організм використовує власні внутрішні резерви — компоненти з органів і тканин, тому людина, яка невиправдано дотримується безсольової дієти, спочатку відчуває слабкість у м’язах, далі швидко стомлюється, а її самопочуття стрімко погіршується
Дод.точки доступу:
Давидова, Ю. В.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

4.


    Потешкина, Н. Г.
    Артериальная гипертензия: проблема потребления соли и вопросы выбора диуретика [Текст] / Н. Г. Потешкина // Concilium medicum. - 2013. - Т. 15, № 10. - С. 29-33


MeSH-головна:
ГИПЕРТЕНЗИЯ -- HYPERTENSION (диетотерапия, лекарственная терапия)
ДИУРЕТИКИ -- DIURETICS (терапевтическое применение)
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY (прием и дозировка, противопоказания)
Вільних прим. немає

Знайти схожі

5.


    Гармашева, І. Л.
    Біологічні властивості ентерококів і лактококів, ізольованих з традиційних кисломолочних продуктів України [Текст] / І. Л. Гармашева, Н. К. Коваленко, Л. Т. Олещенко // Мікробіологічний журнал. - 2020. - Том 82, N 1. - С. 22-32


MeSH-головна:
МОЛОЧНЫЕ ПРОДУКТЫ ПИЩЕВЫЕ -- CULTURED MILK PRODUCTS (микробиология)
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY (выделение и очистка)
ЭНТЕРОКОККИ -- ENTEROCOCCUS (рост и развитие)
ЛАКТОКОККИ -- LACTOCOCCUS (рост и развитие)
ЛЕКАРСТВЕННАЯ УСТОЙЧИВОСТЬ У МИКРООРГАНИЗМОВ -- DRUG RESISTANCE, MICROBIAL
МИКРОБИОЛОГИЧЕСКИЕ МЕТОДЫ -- MICROBIOLOGICAL TECHNIQUES (методы)
Анотація: Мета. Метою роботи було вивчити біологічні властивості штамів ентерококів, що були ізольовані з традиційних кисломолочних продуктів та оцінити їх потенціал як заквасочних культур в порівнянні зі штамами лактококів. Методи. Здатність до росту при різних температурах та стійкість до NaCl визначали з використанням традиційних мікробіологічних методів. Рівень кислотоутворення визначали за зміною рН молока через 6 і 8 год культивування при температурі 30°C. Результати. Здатність до росту при 10°С виявили 66,3% штамів ентерококів і 73,4% штамів лактококів, до росту при 45°С – 30,8% і 15,0% штамів відповідно. Стійкість до 6,5% NaCl була притаманна лише 10,3% штамів ентерококів і 3,5% – лактококів. Штами ентерококів, стійкі до 6,5% NaCl, найчастіше були ізольовані зі зразків бринзи, найрідше – зі сквашеного молока. Стійкі до 6,5% NaCl лактококи були виділені з сиру кисломолочного і бринзи. Швидкі кислотоутворювачі були виявлені як серед лактококів (44% штамів), так і серед ентерококів (15% штамів). Співставлення визначених раніше профілів антибіотикорезистентності штамів ентерококів з даними щодо їх швидкості кислотоутворення показало, що серед штамів ентерококів, перспективних як заквасочні культури, лише три штами (8,4%) виду E. durans були стійкими до 1–2 препаратів – інгібіторів транскрипції і синтезу нуклеїнових кислот, 52,8% штамів були резистентними до 2–8 препаратів – інгібіторів синтезу білка і нуклеїнових кислот, а 38,8 % – були стійкими до 4–9 антибіотиків, різних за механізмом дії, включаючи ванкоміцин. Висновки. За інтенсивністю кислотоутворення культури ентерококів аналогічні лактококам, що свідчить про можливість їх використання у приготуванні кисломолочних продуктів. Стійкість досліджених штамів ентерококів до антибіотиків не відповідає вимогам до промислових штамів і вказує на необхідність обов’язкового дослідження наявності факторів вірулентності, зокрема, антибіотикорезистентності, у потенційно заквасочних культур.
Дод.точки доступу:
Коваленко, Н. К.
Олещенко, Л. Т.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

6.


    Шинкар, О. В.
    Гігієно-фізіологічна характеристика праці робітників при видобуванні кам’яної солі машинним способом [Текст] / О. В. Шинкар // Медичні перспективи. - 1999. - Т. 4, № 4. - С. 100-104


MeSH-головна:
ДОБЫВАЮЩАЯ И ПЕРЕРАБАТЫВАЮЩАЯ ПРОМЫШЛЕННОСТЬ -- EXTRACTION AND PROCESSING INDUSTRY (кадры, организация и управление)
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
ПРОФЕССИОНАЛЬНАЯ ГИГИЕНА -- OCCUPATIONAL HEALTH (кадры, этика)
Вільних прим. немає

Знайти схожі

7.


    Шанар, Ж.
    Гипертония, соль и почки / Ж. Шанар // Нефрология. - 2000. - Т. 4, № 1. - С. 98-100


MeSH-головна:
ГИПЕРТЕНЗИЯ -- HYPERTENSION (осложнения, профилактика и контроль, этиология)
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY (анализ, вредные воздействия)
Вільних прим. немає

Знайти схожі

8.


    Кравченко, В. І.
    Дослідження дефіциту йоду в Чернігівській області та шляхи запровадження масової йодної профілактики [Текст] / В. І. Кравченко, О. І. Осадців, В. В. Марков // Ендокринологія. - 2011. - Т. 16, № 1. - С. 40-48

Рубрики: Иод--деф--проф

   Зоб диффузный токсический--проф


   Натрия хлорид пищевой


Дод.точки доступу:
Осадців, О. І.
Марков, В. В.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

9.


   
    Дослідження сільчутливості у хворих на цукровий діабет 2 типу [Текст] / В. В. Корпачев, О. М. Гриценко, Л. В. Корпачева-Зінич // Ендокринологія. - 2010. - Т. 15, № додаток. - С. 33

Рубрики: Диабет сахарный инсулиннезависимый

   Натрия хлорид пищевой


Дод.точки доступу:
Корпачев, В. В.
Гриценко, О. М.
Корпачева-Зінич, Л. В.
Ховака, В. В.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

10.


    Кравченко, В. І.
    Ефективність масової йодної профілактики при використанні харчової йодованої солі жінками репродуктивного віку західного регіону України [Текст] / В.І. Кравченко, Н.І. Миронюк, В.І. Турчин // Ендокринологія. - 2008. - Т. 13, № 2. - С. 184-190

Рубрики: Репродуктивное здоровье--женск

   Иод--выдел--деф--проф


   Моча


   Натрия хлорид пищевой


   Украина


Дод.точки доступу:
Миронюк, Н. І.
Турчин, В. І.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

11.


   
    Ефективність масової йодної профілактики у дітей Чернігівської області йодованою сіллю з різною концентрацією йоду [Текст] / О. І. Осадців, В. І. Кравченко, О.М, Стельмах О.М // Ендокринологія. - 2009. - Т. 14, № 2. - С. 194-200

Рубрики: Йод--дети--деф--проф

   Натрия хлорид пищевой


   Украина


Дод.точки доступу:
Осадців, О. І.
Кравченко, В. І.
Стельмах, О. М.
Турчин, В. І.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

12.


   
    Избыток соли вреден для мозга [Текст] // Фармацевт практик. - 2018. - № 1. - С. 12


MeSH-головна:
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY (вредные воздействия, кровь, метаболизм)
СЕРДЕЧНО-СОСУДИСТЫЕ ФИЗИОЛОГИЧЕСКИЕ ПРОЦЕССЫ -- CARDIOVASCULAR PHYSIOLOGICAL PROCESSES
Анотація: Ни для кого не секрет, что избыточное потребление поваренной соли вредит здоровью. Однако оказалось, что это приводит не только к повышению уровня артериального давления (АД), но и к возникновению нарушений со стороны сердечно-сосудистой системы и мозга
Вільних прим. немає

Знайти схожі

13.


    Маменко, М. Є.
    Йодний дефіцит у світі та в Україні: поточний стан проблеми [Текст] / М. Є. Маменко // Сучасна педіатрія. Україна. - 2020. - N 7. - С. 40-46. - Бібліогр. наприкінці ст.


MeSH-головна:
ИОД -- IODINE (дефицит)
ИОДАТЫ -- IODATES
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
КАЛИЯ ИОДИД -- POTASSIUM IODIDE (прием и дозировка, терапевтическое применение)
Анотація: Сьогодні зусилля урядів і громад спрямовані на подолання серйозних наслідків потужних спалахів нового вірусного захворювання, викликаного SARS-Cov-2, при цьому існують прогалини в наданні допомоги хворим із багатьма хронічними захворюваннями, відкладаються або зупиняються програми профілактики найпоширеніших патологічних станів. Це стосується і захворювань, безпосередньо пов’язаних із порушеннями харчування. Для подолання проблеми на популяційному рівні критично необхідним є прийняття законодавчих актів, що регламентують універсальне йодування харчової солі в країні. На цей час в Україні для збагачення солі використовують йодат калію, який є стійкішою сполукою за йодид, що застосовували раніше. Йодат калію дає змогу зберігати йодовану сіль протягом року і більше, не змінює смаку і запаху страв, може використовуватися для консервації та зберігання продуктів харчування. Для найуразливіших категорій населення (новонароджені, діти, вагітні та матері, які годують груддю) актуальним залишається використання саплементів йоду. Оптимальним інструментом для таких профілактичних втручань є саплементи, що містять фізіологічну дозу йоду. На ринку України вони представлені у вигляді таблеток йодиду калію із вмістом 100 мкг і 200 мкг у перерахунку на йод. Загальною метою має бути Україна без йодного дефіциту, де кожна людина отримує відповідну до її потреб кількість йоду, а дітям забезпечена можливість адекватного інтелектуального розвитку
Вільних прим. немає

Знайти схожі

14.


    Белых, Н. А.
    Йододефицитные заболевания. История и реальность [Текст] / Н. А. Белых // Міжнародний журнал педіатрії, акушерства та гінекології. - 2018. - Т. 12, № 4. - С. 6-14. - Библиогр. в конце ст.


MeSH-головна:
ИОД -- IODINE (дефицит, метаболизм)
НЕДОСТАТОЧНОСТИ БОЛЕЗНИ -- DEFICIENCY DISEASES
ПИЩЕВЫЕ МИКРОЭЛЕМЕНТЫ -- MICRONUTRIENTS (дефицит)
МИКРОЭЛЕМЕНТЫ -- TRACE ELEMENTS
ПРОФИЛАКТИКА ПЕРВИЧНАЯ -- PRIMARY PREVENTION
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
ДЕТИ -- CHILD
Анотація: Проблема йоддефицитных заболеваний (ЙДЗ) остается актуальной из-за широкого спектра патологии, формирующейся в результате недостаточного поступления йода в организм, особенно в период внутриутробного развития и детства. По данным ВОЗ риск развития ЙДЗ существует у 2 млрд жителей планеты, при этом наиболее уязвимыми группами населения к влиянию йодного дефицита являются беременные женщины, кормящие матери и дети
Вільних прим. немає

Знайти схожі

15.


    Поселюгина, О. Б.
    Клинические особенности артериальной гипертензии в зависимости от порога вкусовой чувствительности к поваренной соли [Текст] / О. Б. Поселюгина // Клиническая медицина. - 2003. - № 8. - С. 23-25.

Рубрики: Гипертензия--патофизиол

   Натрия хлорид пищевой


Вільних прим. немає

Знайти схожі

16.


   
    Лікування діуретиками хворих на артеріальну гіпертензію залежно від солечутливості [Текст] / С. А. Єрмоленко [та ін.] // Сімейна медицина. - 2021. - № 4. - С. 84-89. - Бібліогр.: с. 89


MeSH-головна:
ГИПЕРТЕНЗИЯ -- HYPERTENSION (генетика, классификация, кровь, лекарственная терапия, химически вызванный)
ПОЛИМОРФИЗМ ГЕНЕТИЧЕСКИЙ -- POLYMORPHISM, GENETIC (генетика, действие лекарственных препаратов, иммунология, физиология)
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY (агонисты, иммунология, кровь, моча, фармакокинетика)
НАТРИЯ ХЛОРИДА СИМПОРТЕРОВ ИНГИБИТОРЫ -- SODIUM CHLORIDE SYMPORTER INHIBITORS (диагностическое применение, метаболизм, моча, прием и дозировка, токсичность)
Анотація: На сьогодні ВООЗ розглядає артеріальну гіпертензію (АГ) як найчастішу причину смерті, якій потенційно можна запобігти. Своєчасна діагностика, проведення заходів профілактики, призначання адекватної медикаментозної терапії затримує прогресування захворювання, знижує ризик виникнення ускладнень, сприяє поліпшенню якості життя та збереженню працездатності. Виникнення і прогресування АГ асоційовано з численними факторами ризику, включно з генетичними чинниками навколишнього середовища та хибними звичками. У літературі наведено результати досліджень щодо зв’язку між кількістю споживаної солі, гіпотензивною ефективністю діуретичної терапії у пацієнтів з АГ та поліморфізмом окремих генів
Дод.точки доступу:
Єрмоленко, С. А.
Орловський, В. Ф.
Жаркова, А. В.
Орловський, О. В.
Романов, Р. А.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

17.


    Волошина, І. М.
    Менеджмент споживання кухонної солі при артеріальній гіпертензії (огляд літератури) / І. М. Волошина // Патологія. - 2018. - Т. 15, N 1. - С. 122-126


MeSH-головна:
ГИПЕРТЕНЗИЯ -- HYPERTENSION (диагностика, лекарственная терапия, этиология)
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY (вредные воздействия, прием и дозировка, противопоказания)
АРТЕРИАЛЬНОЕ ДАВЛЕНИЕ -- ARTERIAL PRESSURE
Анотація: Мета роботи – огляд поточної доказової бази щодо ефективності дієтичних інтервенцій зі зменшення споживання кухонної солі та доцільності їх призначень у лікуванні артеріальної гіпертензії. Матеріали та методи. Виконали аналіз даних наукової літератури за останні 10 років, зокрема цитованих за системами Google Scholar, Web of Science, Scopus, враховуючи результати щонайменше 20 рандомізованих міжнародних клінічних досліджень із сумарною кількістю учасників понад 300 тисяч щодо вживання кухонної солі, ризику артеріальної гіпертензії та кардіоваскулярних ускладнень. Результати. Середній рівень споживання кухонної солі в Україні та світі є понаднормовим, що асоціюється з високими показниками серцево-судинної смертності. Окреслені стратегічні напрями дієтичного менеджменту щодо редукції споживання кухонної солі в Україні. Висновки. Прихильність хворих на артеріальну гіпертензію до раціону з низьким вмістом натрію є високоефективним та економічно вигідним інструментом нефармакологічного антигіпертензивного лікування, але потребує від лікарів і суміжних спеціалістів поглибленого роз’яснення щодо дотримання пацієнтами цієї методики.
Вільних прим. немає

Знайти схожі

18.


    Рудень, В. В.
    Надмірне споживання кухонної солі (NaCl) як поведінкова детермінанта людини у виникненні/розвитку гострого інфаркту міокарда [I, 21] серед населення Львівщини / В. В. Рудень, О. Р. Ковальська, Н. Ф. Тімченко // Львів. мед. часопис = Acta Medica Leopoliensia. - 2016. - Т. 22, № 2. - С. 7-12


MeSH-головна:
ИНФАРКТ МИОКАРДА -- MYOCARDIAL INFARCTION (этиология)
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY (вредные воздействия)
Анотація: Отримані результати стосовно понаднормового щоденного споживання Na+-вмісних продуктів та самої кухонної солі в процесі харчування людини у пацієнтів з гострим інфарктом міокарду (ГІМ) засвідчують як фактор ризику у виникненні розвитку даної патології і слугують підставою для проведення адекватних профілактичних заходів на передгоспітальному етапі з метою мінімізації даної пагубної поведінкової звички у конкретної людини, що в значній мірі вплине на зменшення захворюваності та смертності з причини ГІМ.
Полученные результаты касательно ежедневного сверхпотребления Na+ -содержащих продуктов и самой поваренной соли в процессе питания человека у пациентов с острым инфарктом миокарда (ОИМ) свидетельствуют как фактор риска в возникновении развития данной патологии и служат основанием для проведения адекватных профилактических мероприятий на предгоспитальном этапе с целью минимизации данной пагубной поведенческой привычки у конкретного человека, что в значительной степени повлияет на уменьшение заболеваемости и смертности от ОИМ.
Дод.точки доступу:
Ковальська, О. Р.
Тімченко, Н. Ф.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

19.


    Selvaraj, S.
    Надмірне споживання солі пов’язане із субклінічною серцевою недостатністю [Текст] / S. Selvaraj, L. Djousse, F. G. Aguilar // Артеріальна гіпертензія. - 2017. - № 4. - С. 74-75


MeSH-головна:
СОЛИ -- SALTS (вредные воздействия)
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
СЕРДЕЧНАЯ НЕДОСТАТОЧНОСТЬ -- HEART FAILURE
Дод.точки доступу:
Djousse, L.
Aguilar, F. G.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

20.


    Закирова, Н. Л.
    Натрийурез и артериальная гипертония [Текст] / Н. Л. Закирова, А. А. Кириченко // Сімейна медицина. - 2012. - № 6. - С. 48-51

Рубрики: Гипертензия--осл--этиол

   Натрийурез


   Факторы риска


   Натрия хлорид пищевой


Дод.точки доступу:
Кириченко, А.А.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

 1-20    21-38 
 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)