Головна Спрощенний режим Відео-інструкція Опис
Авторизація
Прізвище
Пароль
 

Бази даних


Періодичні видання- результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
у знайденому
 Знайдено у інших БД:Книги (2)
Формат представлення знайдених документів:
повний інформаційнийкороткий
Відсортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком виданнятипом документа
Пошуковий запит: (<.>S=Натрия хлорид пищевой<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 38
Показані документи з 1 по 20
 1-20    21-38 
1.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Cook N. R., Appel L. J., Whelton P. K.
Назва : Споживання солі має лінійну залежність із рівнем смертності: аналіз дослідження з артеріальної гіпертензії
Місце публікування : Артеріальна гіпертензія. - 2016. - № 6. - С. 103-104 (Шифр АУ38/2016/6)
MeSH-головна: ГИПЕРТЕНЗИЯ -- HYPERTENSION
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
Знайти схожі

2.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Назва : FDA ставить нову мету щодо зниження споживання солі в повсякденному раціоні американців
Місце публікування : Артеріальна гіпертензія. - Київ, 2021. - Т. 14, № 5. - С. 77-78 (Шифр АУ38/2021/14/5)
MeSH-головна: ПИТАНИЯ РЕЖИМА КОНТРОЛЬ -- DIET SURVEYS
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
Анотація: 13 жовтня 2021 р. Управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA) опублікувало постанову, у якій вони наполягають на зниженні споживання солі в середньому на 12 % у продуктах харчування, починаючи від упакованого м’яса і закінчуючи сиром, намагаючись таким чином знизити зростаючу епідемію проблем зі здоров’ям, яким можна запобігти
Знайти схожі

3.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Selvaraj S., Djousse L., Aguilar F. G.
Назва : Надмірне споживання солі пов’язане із субклінічною серцевою недостатністю
Місце публікування : Артеріальна гіпертензія. - 2017. - № 4. - С. 74-75 (Шифр АУ38/2017/4)
MeSH-головна: СОЛИ -- SALTS
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
СЕРДЕЧНАЯ НЕДОСТАТОЧНОСТЬ -- HEART FAILURE
Знайти схожі

4.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Zhiwei Yang
Назва : The mechanism of hypertension regulated by high salt intake
Місце публікування : Пробл. ендокринної патології. - Харьков, 2019. - N спец.вип. - С. 252 (Шифр ПУ17/2019/спец.вип)
MeSH-головна: ГИПЕРТЕНЗИЯ -- HYPERTENSION
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
Знайти схожі

5.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Белых Н. А.
Назва : Йододефицитные заболевания. История и реальность
Місце публікування : Міжнародний журнал педіатрії, акушерства та гінекології. - 2018. - Т. 12, № 4. - С. 6-14 (Шифр МУ94/2018/12/4)
Примітки : Библиогр. в конце ст.
MeSH-головна: ИОД -- IODINE
НЕДОСТАТОЧНОСТИ БОЛЕЗНИ -- DEFICIENCY DISEASES
ПИЩЕВЫЕ МИКРОЭЛЕМЕНТЫ -- MICRONUTRIENTS
МИКРОЭЛЕМЕНТЫ -- TRACE ELEMENTS
ПРОФИЛАКТИКА ПЕРВИЧНАЯ -- PRIMARY PREVENTION
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
ДЕТИ -- CHILD
Анотація: Проблема йоддефицитных заболеваний (ЙДЗ) остается актуальной из-за широкого спектра патологии, формирующейся в результате недостаточного поступления йода в организм, особенно в период внутриутробного развития и детства. По данным ВОЗ риск развития ЙДЗ существует у 2 млрд жителей планеты, при этом наиболее уязвимыми группами населения к влиянию йодного дефицита являются беременные женщины, кормящие матери и дети
Знайти схожі

6.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Бобришев К. А., Коломієць В. В.
Назва : Сольова гіпотеза- pro et contra: дискусії щодо ролі натрію хлориду у виникненні та розвитку артеріальної гіпертензії
Місце публікування : Серце і судини. - 2010. - № 1. - С. 84-92 (Шифр СУ25/2010/1)
Предметні рубрики: Гипертензия
Натрия хлорид пищевой
Знайти схожі

7.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Волков В. С., Нилова С. А.
Назва : Особенности артериальной гипертонии у больных постинфарктным кардиосклерозом, потребляющих повышенное количество поваренной соли
Місце публікування : Кардиология. - 2007. - Т. 47, № 3. - С. 67 (Шифр КР9/2007/47/3)
Предметні рубрики: Гипертензия-- патолог
Коронаросклероз-- патолог
Натрия хлорид пищевой
Знайти схожі

8.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Волошина І. М.
Назва : Менеджмент споживання кухонної солі при артеріальній гіпертензії (огляд літератури)
Місце публікування : Патологія. - Запоріжжя, 2018. - Т. 15, N 1. - С. 122-126 (Шифр ПУ40/2018/15/1)
MeSH-головна: ГИПЕРТЕНЗИЯ -- HYPERTENSION
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
АРТЕРИАЛЬНОЕ ДАВЛЕНИЕ -- ARTERIAL PRESSURE
Анотація: Мета роботи – огляд поточної доказової бази щодо ефективності дієтичних інтервенцій зі зменшення споживання кухонної солі та доцільності їх призначень у лікуванні артеріальної гіпертензії. Матеріали та методи. Виконали аналіз даних наукової літератури за останні 10 років, зокрема цитованих за системами Google Scholar, Web of Science, Scopus, враховуючи результати щонайменше 20 рандомізованих міжнародних клінічних досліджень із сумарною кількістю учасників понад 300 тисяч щодо вживання кухонної солі, ризику артеріальної гіпертензії та кардіоваскулярних ускладнень. Результати. Середній рівень споживання кухонної солі в Україні та світі є понаднормовим, що асоціюється з високими показниками серцево-судинної смертності. Окреслені стратегічні напрями дієтичного менеджменту щодо редукції споживання кухонної солі в Україні. Висновки. Прихильність хворих на артеріальну гіпертензію до раціону з низьким вмістом натрію є високоефективним та економічно вигідним інструментом нефармакологічного антигіпертензивного лікування, але потребує від лікарів і суміжних спеціалістів поглибленого роз’яснення щодо дотримання пацієнтами цієї методики.
Знайти схожі

9.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Волошина І. М., Кривенко В. І., Дейнега В. Г.
Назва : Сіль при гіпертензії: вживати неможливо відмовитись?
Місце публікування : Артеріальна гіпертензія. - 2016. - № 5. - С. 47-52 (Шифр АУ38/2016/5)
MeSH-головна: ГИПЕРТЕНЗИЯ -- HYPERTENSION
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
КАЛИЙ ПИЩЕВОЙ -- POTASSIUM, DIETARY
ФАКТОРЫ РИСКА -- RISK FACTORS
Знайти схожі

10.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Вуд Ш.
Назва : Немає жодних переконливих доказів користі від зниження добової норми натрію до 1500 мг
Місце публікування : Мистецтво лікування. - 2013. - № 9/10. - С. 49 (Шифр МУ55/2013/9/10)
MeSH-головна: НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
Знайти схожі

11.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Гармашева І. Л., Коваленко Н. К., Олещенко Л. Т.
Назва : Біологічні властивості ентерококів і лактококів, ізольованих з традиційних кисломолочних продуктів України
Місце публікування : Мікробіологічний журнал. - К., 2020. - Том 82, N 1. - С. 22-32 (Шифр МУ14/2020/82/1)
MeSH-головна: МОЛОЧНЫЕ ПРОДУКТЫ ПИЩЕВЫЕ -- CULTURED MILK PRODUCTS
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
ЭНТЕРОКОККИ -- ENTEROCOCCUS
ЛАКТОКОККИ -- LACTOCOCCUS
ЛЕКАРСТВЕННАЯ УСТОЙЧИВОСТЬ У МИКРООРГАНИЗМОВ -- DRUG RESISTANCE, MICROBIAL
МИКРОБИОЛОГИЧЕСКИЕ МЕТОДЫ -- MICROBIOLOGICAL TECHNIQUES
Анотація: Мета. Метою роботи було вивчити біологічні властивості штамів ентерококів, що були ізольовані з традиційних кисломолочних продуктів та оцінити їх потенціал як заквасочних культур в порівнянні зі штамами лактококів. Методи. Здатність до росту при різних температурах та стійкість до NaCl визначали з використанням традиційних мікробіологічних методів. Рівень кислотоутворення визначали за зміною рН молока через 6 і 8 год культивування при температурі 30°C. Результати. Здатність до росту при 10°С виявили 66,3% штамів ентерококів і 73,4% штамів лактококів, до росту при 45°С – 30,8% і 15,0% штамів відповідно. Стійкість до 6,5% NaCl була притаманна лише 10,3% штамів ентерококів і 3,5% – лактококів. Штами ентерококів, стійкі до 6,5% NaCl, найчастіше були ізольовані зі зразків бринзи, найрідше – зі сквашеного молока. Стійкі до 6,5% NaCl лактококи були виділені з сиру кисломолочного і бринзи. Швидкі кислотоутворювачі були виявлені як серед лактококів (44% штамів), так і серед ентерококів (15% штамів). Співставлення визначених раніше профілів антибіотикорезистентності штамів ентерококів з даними щодо їх швидкості кислотоутворення показало, що серед штамів ентерококів, перспективних як заквасочні культури, лише три штами (8,4%) виду E. durans були стійкими до 1–2 препаратів – інгібіторів транскрипції і синтезу нуклеїнових кислот, 52,8% штамів були резистентними до 2–8 препаратів – інгібіторів синтезу білка і нуклеїнових кислот, а 38,8 % – були стійкими до 4–9 антибіотиків, різних за механізмом дії, включаючи ванкоміцин. Висновки. За інтенсивністю кислотоутворення культури ентерококів аналогічні лактококам, що свідчить про можливість їх використання у приготуванні кисломолочних продуктів. Стійкість досліджених штамів ентерококів до антибіотиків не відповідає вимогам до промислових штамів і вказує на необхідність обов’язкового дослідження наявності факторів вірулентності, зокрема, антибіотикорезистентності, у потенційно заквасочних культур.
Знайти схожі

12.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Джатдоева Ф. А.
Назва : Уровень информированности населения России, Беларуси и Туркменистана о профилактике йоддефицитных заболеваний
Місце публікування : Проблемы эндокринологии. - 2007. - Т. 53, № 3. - С. 16-21 (Шифр ПР32/2007/ 53/3)
Примітки : Библиогр.: 3 назв.
Предметні рубрики: Иод-- деф
Зоб эндемический-- проф
Натрия хлорид пищевой
Знайти схожі

13.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Корпачев В. В., Гриценко О. М., Корпачева-Зінич Л. В., Ховака В. В.
Назва : Дослідження сільчутливості у хворих на цукровий діабет 2 типу
Місце публікування : Ендокринологія. - 2010. - Т. 15, № додаток. - С. 33 (Шифр ЕУ5/2010/15/додаток)
Предметні рубрики: Диабет сахарный инсулиннезависимый
Натрия хлорид пищевой
Знайти схожі

14.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Осадців О. І., Кравченко В. І., Стельмах О. М., Турчин В. І.
Назва : Ефективність масової йодної профілактики у дітей Чернігівської області йодованою сіллю з різною концентрацією йоду
Місце публікування : Ендокринологія. - 2009. - Т. 14, № 2. - С. 194-200 (Шифр ЕУ5/2009/14/2)
Предметні рубрики: Йод-- дети-- деф-- проф
Натрия хлорид пищевой
Украина
Знайти схожі

15.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Закирова Н.Л., Кириченко А.А.
Назва : Натрийурез и артериальная гипертония
Місце публікування : Сімейна медицина. - 2012. - № 6. - С. 48-51 (Шифр СУ21/2012/6)
Предметні рубрики: Гипертензия-- осл-- этиол
Натрийурез
Факторы риска
Натрия хлорид пищевой
Знайти схожі

16.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Назва : Избыток соли вреден для мозга
Місце публікування : Фармацевт практик. - 2018. - № 1. - С. 12 (Шифр ФУ17/2018/1)
MeSH-головна: НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
СЕРДЕЧНО-СОСУДИСТЫЕ ФИЗИОЛОГИЧЕСКИЕ ПРОЦЕССЫ -- CARDIOVASCULAR PHYSIOLOGICAL PROCESSES
Анотація: Ни для кого не секрет, что избыточное потребление поваренной соли вредит здоровью. Однако оказалось, что это приводит не только к повышению уровня артериального давления (АД), но и к возникновению нарушений со стороны сердечно-сосудистой системы и мозга
Знайти схожі

17.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Кобалава Ж. Д., Виллевальде С. В., Троицкая Е. А.
Назва : Потребление соли и артериальная гипертония: есть ли основания для смены позиций?
Місце публікування : Кардиология. - 2013. - Т. 53, № 11. - С. 75-83 (Шифр КР9/2013/53/11)
MeSH-головна: НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
ГИПЕРТЕНЗИЯ -- HYPERTENSION
СЕРДЕЧНО-СОСУДИСТЫЕ БОЛЕЗНИ -- CARDIOVASCULAR DISEASES
КРОВЯНОЕ ДАВЛЕНИЕ -- BLOOD PRESSURE
Знайти схожі

18.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Кравченко В. І., Осадців О. І., Марков В. В.
Назва : Дослідження дефіциту йоду в Чернігівській області та шляхи запровадження масової йодної профілактики
Місце публікування : Ендокринологія. - 2011. - Т. 16, № 1. - С. 40-48 (Шифр ЕУ5/2011/16/1)
Предметні рубрики: Иод-- деф-- проф
Зоб диффузный токсический-- проф
Натрия хлорид пищевой
Знайти схожі

19.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Кравченко В. І., Миронюк Н. І., Турчин В. І.
Назва : Ефективність масової йодної профілактики при використанні харчової йодованої солі жінками репродуктивного віку західного регіону України
Місце публікування : Ендокринологія. - 2008. - Т. 13, № 2. - С. 184-190 (Шифр ЕУ5/2008/13/2)
Предметні рубрики: Репродуктивное здоровье-- женск
Иод-- выдел-- деф-- проф
Моча
Натрия хлорид пищевой
Украина
Знайти схожі

20.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Єрмоленко С. А., Орловський В. Ф., Жаркова А. В., Орловський О. В., Романов Р. А.
Назва : Лікування діуретиками хворих на артеріальну гіпертензію залежно від солечутливості
Місце публікування : Сімейна медицина. - К., 2021. - № 4. - С. 84-89. (Шифр СУ21/2021/4)
Примітки : Бібліогр.: с. 89
MeSH-головна: ГИПЕРТЕНЗИЯ -- HYPERTENSION
ПОЛИМОРФИЗМ ГЕНЕТИЧЕСКИЙ -- POLYMORPHISM, GENETIC
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
НАТРИЯ ХЛОРИДА СИМПОРТЕРОВ ИНГИБИТОРЫ -- SODIUM CHLORIDE SYMPORTER INHIBITORS
Анотація: На сьогодні ВООЗ розглядає артеріальну гіпертензію (АГ) як найчастішу причину смерті, якій потенційно можна запобігти. Своєчасна діагностика, проведення заходів профілактики, призначання адекватної медикаментозної терапії затримує прогресування захворювання, знижує ризик виникнення ускладнень, сприяє поліпшенню якості життя та збереженню працездатності. Виникнення і прогресування АГ асоційовано з численними факторами ризику, включно з генетичними чинниками навколишнього середовища та хибними звичками. У літературі наведено результати досліджень щодо зв’язку між кількістю споживаної солі, гіпотензивною ефективністю діуретичної терапії у пацієнтів з АГ та поліморфізмом окремих генів
Знайти схожі

 1-20    21-38 
 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)