Головна Спрощенний режим Відео-інструкція Опис
Авторизація
Прізвище
Пароль
 

Бази даних


Періодичні видання- результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
у знайденому
 Знайдено у інших БД:Книги (2)
Формат представлення знайдених документів:
повний інформаційнийкороткий
Відсортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком виданнятипом документа
Пошуковий запит: (<.>S=Натрия хлорид пищевой<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 38
Показані документи з 1 по 20
 1-20    21-38 
1.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Джатдоева Ф. А.
Назва : Уровень информированности населения России, Беларуси и Туркменистана о профилактике йоддефицитных заболеваний
Місце публікування : Проблемы эндокринологии. - 2007. - Т. 53, № 3. - С. 16-21 (Шифр ПР32/2007/ 53/3)
Примітки : Библиогр.: 3 назв.
Предметні рубрики: Иод-- деф
Зоб эндемический-- проф
Натрия хлорид пищевой
Знайти схожі

2.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Волков В. С., Нилова С. А.
Назва : Особенности артериальной гипертонии у больных постинфарктным кардиосклерозом, потребляющих повышенное количество поваренной соли
Місце публікування : Кардиология. - 2007. - Т. 47, № 3. - С. 67 (Шифр КР9/2007/47/3)
Предметні рубрики: Гипертензия-- патолог
Коронаросклероз-- патолог
Натрия хлорид пищевой
Знайти схожі

3.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Кобалава Ж. Д., Виллевальде С. В., Троицкая Е. А.
Назва : Потребление соли и артериальная гипертония: есть ли основания для смены позиций?
Місце публікування : Кардиология. - 2013. - Т. 53, № 11. - С. 75-83 (Шифр КР9/2013/53/11)
MeSH-головна: НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
ГИПЕРТЕНЗИЯ -- HYPERTENSION
СЕРДЕЧНО-СОСУДИСТЫЕ БОЛЕЗНИ -- CARDIOVASCULAR DISEASES
КРОВЯНОЕ ДАВЛЕНИЕ -- BLOOD PRESSURE
Знайти схожі

4.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Назва : Поваренная соль: все хорошо в меру!
Місце публікування : Фармацевт практик. - 2018. - № 9. - С. 34-36 (Шифр ФУ17/2018/9)
MeSH-головна: НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
РЕКОМЕНДУЕМЫЕ ДИЕТИЧЕСКИЕ НОРМЫ -- RECOMMENDED DIETARY ALLOWANCES
ФАКТОРЫ РИСКА -- RISK FACTORS
ГЛОБАЛЬНОЕ ЗДОРОВЬЕ -- GLOBAL HEALTH
Анотація: Жизнь на Земле зародилась в соленых водах Мирового океана, поэтому неудивительно, что ионы натрия, которых там предостаточно, играют важнейшую роль в физиологии человека. Их дефицит грозит тяжелыми расстройствами, что объясняет извечную тягу Homo sapience к поваренной соли (натрия хлориду), тягу, которая стала особенно опасной в эпоху чипсов, полуфабрикатов и фастфуда…
Знайти схожі

5.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Назва : Избыток соли вреден для мозга
Місце публікування : Фармацевт практик. - 2018. - № 1. - С. 12 (Шифр ФУ17/2018/1)
MeSH-головна: НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
СЕРДЕЧНО-СОСУДИСТЫЕ ФИЗИОЛОГИЧЕСКИЕ ПРОЦЕССЫ -- CARDIOVASCULAR PHYSIOLOGICAL PROCESSES
Анотація: Ни для кого не секрет, что избыточное потребление поваренной соли вредит здоровью. Однако оказалось, что это приводит не только к повышению уровня артериального давления (АД), но и к возникновению нарушений со стороны сердечно-сосудистой системы и мозга
Знайти схожі

6.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Selvaraj S., Djousse L., Aguilar F. G.
Назва : Надмірне споживання солі пов’язане із субклінічною серцевою недостатністю
Місце публікування : Артеріальна гіпертензія. - 2017. - № 4. - С. 74-75 (Шифр АУ38/2017/4)
MeSH-головна: СОЛИ -- SALTS
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
СЕРДЕЧНАЯ НЕДОСТАТОЧНОСТЬ -- HEART FAILURE
Знайти схожі

7.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Мохорт Т. В., Коломиец Н. Д., Петренко С. В., Федоренко Е. В., Шепелькевич А. П., Солнцева А. В.
Назва : Проблема йодной обеспеченности в Республике Беларусь: результаты внедрения стратегии ликвидации йодного дефицита
Місце публікування : Міжнародний ендокринологічний журнал. - Донецьк, 2016. - № 1. - С. 11-18 (Шифр МУ65/2016/1)
MeSH-головна: РЕСПУБЛИКА БЕЛАРУСЬ -- REPUBLIC OF BELARUS
ИОД -- IODINE
ЩИТОВИДНОЙ ЖЕЛЕЗЫ БОЛЕЗНИ -- THYROID DISEASES
ЗАБОЛЕВАЕМОСТЬ -- MORBIDITY
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
ГАЛОГЕНИРОВАНИЕ -- HALOGENATION
Знайти схожі

8.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Чурсина Т. Я., Михалев К. А.
Назва : Торасемид в лечении гипертензивного пациента: фокус на повышенную солечувствительность как тендерную особенность артериальной гипертензии
Місце публікування : Therapia (Український медичний вісник). - 2013. - № 2. - С. 56-58 (Шифр ТУ6/2013/2)
MeSH-головна: ГИПЕРТЕНЗИЯ -- HYPERTENSION
ЖЕНЩИНЫ -- WOMEN
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
ОЖИРЕНИЕ -- OBESITY
Знайти схожі

9.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Рудень В. В., Ковальська О. Р., Тімченко Н. Ф.
Назва : Надмірне споживання кухонної солі (NaCl) як поведінкова детермінанта людини у виникненні/розвитку гострого інфаркту міокарда [I, 21] серед населення Львівщини
Місце публікування : Львів. мед. часопис. - 2016. - Т. 22, № 2. - С. 7-12 (Шифр ЛУ10/2016/22/2)
MeSH-головна: ИНФАРКТ МИОКАРДА -- MYOCARDIAL INFARCTION
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
Анотація: Отримані результати стосовно понаднормового щоденного споживання Na+-вмісних продуктів та самої кухонної солі в процесі харчування людини у пацієнтів з гострим інфарктом міокарду (ГІМ) засвідчують як фактор ризику у виникненні розвитку даної патології і слугують підставою для проведення адекватних профілактичних заходів на передгоспітальному етапі з метою мінімізації даної пагубної поведінкової звички у конкретної людини, що в значній мірі вплине на зменшення захворюваності та смертності з причини ГІМ.Полученные результаты касательно ежедневного сверхпотребления Na+ -содержащих продуктов и самой поваренной соли в процессе питания человека у пациентов с острым инфарктом миокарда (ОИМ) свидетельствуют как фактор риска в возникновении развития данной патологии и служат основанием для проведения адекватных профилактических мероприятий на предгоспитальном этапе с целью минимизации данной пагубной поведенческой привычки у конкретного человека, что в значительной степени повлияет на уменьшение заболеваемости и смертности от ОИМ.
Знайти схожі

10.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Cook N. R., Appel L. J., Whelton P. K.
Назва : Споживання солі має лінійну залежність із рівнем смертності: аналіз дослідження з артеріальної гіпертензії
Місце публікування : Артеріальна гіпертензія. - 2016. - № 6. - С. 103-104 (Шифр АУ38/2016/6)
MeSH-головна: ГИПЕРТЕНЗИЯ -- HYPERTENSION
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
Знайти схожі

11.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Волошина І. М., Кривенко В. І., Дейнега В. Г.
Назва : Сіль при гіпертензії: вживати неможливо відмовитись?
Місце публікування : Артеріальна гіпертензія. - 2016. - № 5. - С. 47-52 (Шифр АУ38/2016/5)
MeSH-головна: ГИПЕРТЕНЗИЯ -- HYPERTENSION
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
КАЛИЙ ПИЩЕВОЙ -- POTASSIUM, DIETARY
ФАКТОРЫ РИСКА -- RISK FACTORS
Знайти схожі

12.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Єрмоленко С. А., Орловський В. Ф., Жаркова А. В., Орловський О. В., Романов Р. А.
Назва : Лікування діуретиками хворих на артеріальну гіпертензію залежно від солечутливості
Місце публікування : Сімейна медицина. - К., 2021. - № 4. - С. 84-89. (Шифр СУ21/2021/4)
Примітки : Бібліогр.: с. 89
MeSH-головна: ГИПЕРТЕНЗИЯ -- HYPERTENSION
ПОЛИМОРФИЗМ ГЕНЕТИЧЕСКИЙ -- POLYMORPHISM, GENETIC
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
НАТРИЯ ХЛОРИДА СИМПОРТЕРОВ ИНГИБИТОРЫ -- SODIUM CHLORIDE SYMPORTER INHIBITORS
Анотація: На сьогодні ВООЗ розглядає артеріальну гіпертензію (АГ) як найчастішу причину смерті, якій потенційно можна запобігти. Своєчасна діагностика, проведення заходів профілактики, призначання адекватної медикаментозної терапії затримує прогресування захворювання, знижує ризик виникнення ускладнень, сприяє поліпшенню якості життя та збереженню працездатності. Виникнення і прогресування АГ асоційовано з численними факторами ризику, включно з генетичними чинниками навколишнього середовища та хибними звичками. У літературі наведено результати досліджень щодо зв’язку між кількістю споживаної солі, гіпотензивною ефективністю діуретичної терапії у пацієнтів з АГ та поліморфізмом окремих генів
Знайти схожі

13.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Нерознак Ю. П., Давидова Ю. В.
Назва : «Life style modification» у будь-який період життя жінки. Правда і міфи про сіль
Місце публікування : Український журнал перинатологія і педіатрія. - 2021. - N 2. - С. 94-95 (Шифр УУ67/2021/2)
MeSH-головна: НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
ЖЕНЩИНЫ -- WOMEN
БЕРЕМЕННОСТЬ -- PREGNANCY
Анотація: Зізнаймося, що всі ми любимо сіль — далеко не всі дослухаються порад фахівців, що ми забагато її вживаємо і тим самим шкодимо власному здоров’ю. З іншого боку, натрій с ключовим елементом харчової солі, без якого неможливий нормальний баланс рідини в організмі людини. У формі різних сполук натрій входить до складу крові, лімфи і травних компонентів, більше того, позитивно заряджений іон натрію активізує процеси передачі нервового сигналу, скорочення м’язових волокон та інші фізіологічні реакції. Але надлишок натрію затримує в організмі рідину, зокрема, виникають набряки, до того ж посилюється спазм судин, що небезпечно для тих, хто страждає від захворювань серця і судин. За нестачі солі в раціоні організм використовує власні внутрішні резерви — компоненти з органів і тканин, тому людина, яка невиправдано дотримується безсольової дієти, спочатку відчуває слабкість у м’язах, далі швидко стомлюється, а її самопочуття стрімко погіршується
Знайти схожі

14.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Тронько М. Д., Кравченко В. І.
Назва : Профілактика йодозалежних захворювань в Україні (огляд літератури)
Паралельн. назви :Prevention of iodine diseases in Ukraine (literature review)
Місце публікування : Довкілля та здоров’я. - 2019. - № 2. - С. 65-69 (Шифр ДУ9/2019/2)
Примітки : Бібліогр.: в кінці ст.
MeSH-головна: ОБЗОР -- REVIEW
ИОД -- IODINE
ПРОФИЛАКТИКА ПЕРВИЧНАЯ -- PRIMARY PREVENTION
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
ГАЛОГЕНИРОВАНИЕ -- HALOGENATION
Анотація: В оглядовій статті розглянуті найбільш важливі питання масової групової та індивідуальної профілактики йодозалежних захворювань. В якості основного засобу йодної профілактики пропонується використання харчової йодованої солі. Розглянуто питання безпеки масової йодної профілактики та можливі негативні наслідки перевищення вживання йоду внаслідок неадекватної профілактики. Підкреслено ефективність масової йодної профілактики шляхом універсального йодування харчової солі. Зроблено взвод про необхідність законодавчого вирішення профілактики йодозалежних захворювань в УкраїніThe review article considers the most important issues of mass group and individual prevention of iodine-related diseases. As the main means of mass iodine prophylaxis, the use of food iodized salt is recommended. The issues of safety of mass iodine prophylaxis and possible negative consequences of excessive iodine use due to inadequate prevention are considered. The efficiency of mass iodine prophylaxis by universal iodization of food salt is emphasized. The conclusion is made on the need for a legislative solution to the prevention of iodine-dependent diseases in Ukraine
Знайти схожі

15.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Назва : FDA ставить нову мету щодо зниження споживання солі в повсякденному раціоні американців
Місце публікування : Артеріальна гіпертензія. - Київ, 2021. - Т. 14, № 5. - С. 77-78 (Шифр АУ38/2021/14/5)
MeSH-головна: ПИТАНИЯ РЕЖИМА КОНТРОЛЬ -- DIET SURVEYS
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
Анотація: 13 жовтня 2021 р. Управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA) опублікувало постанову, у якій вони наполягають на зниженні споживання солі в середньому на 12 % у продуктах харчування, починаючи від упакованого м’яса і закінчуючи сиром, намагаючись таким чином знизити зростаючу епідемію проблем зі здоров’ям, яким можна запобігти
Знайти схожі

16.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Маменко М. Є.
Назва : Йодний дефіцит у світі та в Україні: поточний стан проблеми
Місце публікування : Сучасна педіатрія. Україна. - Київ, 2020. - N 7. - С. 40-46 (Шифр СУ66/2020/7)
Примітки : Бібліогр. наприкінці ст.
MeSH-головна: ИОД -- IODINE
ИОДАТЫ -- IODATES
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
КАЛИЯ ИОДИД -- POTASSIUM IODIDE
Анотація: Сьогодні зусилля урядів і громад спрямовані на подолання серйозних наслідків потужних спалахів нового вірусного захворювання, викликаного SARS-Cov-2, при цьому існують прогалини в наданні допомоги хворим із багатьма хронічними захворюваннями, відкладаються або зупиняються програми профілактики найпоширеніших патологічних станів. Це стосується і захворювань, безпосередньо пов’язаних із порушеннями харчування. Для подолання проблеми на популяційному рівні критично необхідним є прийняття законодавчих актів, що регламентують універсальне йодування харчової солі в країні. На цей час в Україні для збагачення солі використовують йодат калію, який є стійкішою сполукою за йодид, що застосовували раніше. Йодат калію дає змогу зберігати йодовану сіль протягом року і більше, не змінює смаку і запаху страв, може використовуватися для консервації та зберігання продуктів харчування. Для найуразливіших категорій населення (новонароджені, діти, вагітні та матері, які годують груддю) актуальним залишається використання саплементів йоду. Оптимальним інструментом для таких профілактичних втручань є саплементи, що містять фізіологічну дозу йоду. На ринку України вони представлені у вигляді таблеток йодиду калію із вмістом 100 мкг і 200 мкг у перерахунку на йод. Загальною метою має бути Україна без йодного дефіциту, де кожна людина отримує відповідну до її потреб кількість йоду, а дітям забезпечена можливість адекватного інтелектуального розвитку
Знайти схожі

17.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Белых Н. А.
Назва : Йододефицитные заболевания. История и реальность
Місце публікування : Міжнародний журнал педіатрії, акушерства та гінекології. - 2018. - Т. 12, № 4. - С. 6-14 (Шифр МУ94/2018/12/4)
Примітки : Библиогр. в конце ст.
MeSH-головна: ИОД -- IODINE
НЕДОСТАТОЧНОСТИ БОЛЕЗНИ -- DEFICIENCY DISEASES
ПИЩЕВЫЕ МИКРОЭЛЕМЕНТЫ -- MICRONUTRIENTS
МИКРОЭЛЕМЕНТЫ -- TRACE ELEMENTS
ПРОФИЛАКТИКА ПЕРВИЧНАЯ -- PRIMARY PREVENTION
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
ДЕТИ -- CHILD
Анотація: Проблема йоддефицитных заболеваний (ЙДЗ) остается актуальной из-за широкого спектра патологии, формирующейся в результате недостаточного поступления йода в организм, особенно в период внутриутробного развития и детства. По данным ВОЗ риск развития ЙДЗ существует у 2 млрд жителей планеты, при этом наиболее уязвимыми группами населения к влиянию йодного дефицита являются беременные женщины, кормящие матери и дети
Знайти схожі

18.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Волошина І. М.
Назва : Менеджмент споживання кухонної солі при артеріальній гіпертензії (огляд літератури)
Місце публікування : Патологія. - Запоріжжя, 2018. - Т. 15, N 1. - С. 122-126 (Шифр ПУ40/2018/15/1)
MeSH-головна: ГИПЕРТЕНЗИЯ -- HYPERTENSION
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
АРТЕРИАЛЬНОЕ ДАВЛЕНИЕ -- ARTERIAL PRESSURE
Анотація: Мета роботи – огляд поточної доказової бази щодо ефективності дієтичних інтервенцій зі зменшення споживання кухонної солі та доцільності їх призначень у лікуванні артеріальної гіпертензії. Матеріали та методи. Виконали аналіз даних наукової літератури за останні 10 років, зокрема цитованих за системами Google Scholar, Web of Science, Scopus, враховуючи результати щонайменше 20 рандомізованих міжнародних клінічних досліджень із сумарною кількістю учасників понад 300 тисяч щодо вживання кухонної солі, ризику артеріальної гіпертензії та кардіоваскулярних ускладнень. Результати. Середній рівень споживання кухонної солі в Україні та світі є понаднормовим, що асоціюється з високими показниками серцево-судинної смертності. Окреслені стратегічні напрями дієтичного менеджменту щодо редукції споживання кухонної солі в Україні. Висновки. Прихильність хворих на артеріальну гіпертензію до раціону з низьким вмістом натрію є високоефективним та економічно вигідним інструментом нефармакологічного антигіпертензивного лікування, але потребує від лікарів і суміжних спеціалістів поглибленого роз’яснення щодо дотримання пацієнтами цієї методики.
Знайти схожі

19.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Гармашева І. Л., Коваленко Н. К., Олещенко Л. Т.
Назва : Біологічні властивості ентерококів і лактококів, ізольованих з традиційних кисломолочних продуктів України
Місце публікування : Мікробіологічний журнал. - К., 2020. - Том 82, N 1. - С. 22-32 (Шифр МУ14/2020/82/1)
MeSH-головна: МОЛОЧНЫЕ ПРОДУКТЫ ПИЩЕВЫЕ -- CULTURED MILK PRODUCTS
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
ЭНТЕРОКОККИ -- ENTEROCOCCUS
ЛАКТОКОККИ -- LACTOCOCCUS
ЛЕКАРСТВЕННАЯ УСТОЙЧИВОСТЬ У МИКРООРГАНИЗМОВ -- DRUG RESISTANCE, MICROBIAL
МИКРОБИОЛОГИЧЕСКИЕ МЕТОДЫ -- MICROBIOLOGICAL TECHNIQUES
Анотація: Мета. Метою роботи було вивчити біологічні властивості штамів ентерококів, що були ізольовані з традиційних кисломолочних продуктів та оцінити їх потенціал як заквасочних культур в порівнянні зі штамами лактококів. Методи. Здатність до росту при різних температурах та стійкість до NaCl визначали з використанням традиційних мікробіологічних методів. Рівень кислотоутворення визначали за зміною рН молока через 6 і 8 год культивування при температурі 30°C. Результати. Здатність до росту при 10°С виявили 66,3% штамів ентерококів і 73,4% штамів лактококів, до росту при 45°С – 30,8% і 15,0% штамів відповідно. Стійкість до 6,5% NaCl була притаманна лише 10,3% штамів ентерококів і 3,5% – лактококів. Штами ентерококів, стійкі до 6,5% NaCl, найчастіше були ізольовані зі зразків бринзи, найрідше – зі сквашеного молока. Стійкі до 6,5% NaCl лактококи були виділені з сиру кисломолочного і бринзи. Швидкі кислотоутворювачі були виявлені як серед лактококів (44% штамів), так і серед ентерококів (15% штамів). Співставлення визначених раніше профілів антибіотикорезистентності штамів ентерококів з даними щодо їх швидкості кислотоутворення показало, що серед штамів ентерококів, перспективних як заквасочні культури, лише три штами (8,4%) виду E. durans були стійкими до 1–2 препаратів – інгібіторів транскрипції і синтезу нуклеїнових кислот, 52,8% штамів були резистентними до 2–8 препаратів – інгібіторів синтезу білка і нуклеїнових кислот, а 38,8 % – були стійкими до 4–9 антибіотиків, різних за механізмом дії, включаючи ванкоміцин. Висновки. За інтенсивністю кислотоутворення культури ентерококів аналогічні лактококам, що свідчить про можливість їх використання у приготуванні кисломолочних продуктів. Стійкість досліджених штамів ентерококів до антибіотиків не відповідає вимогам до промислових штамів і вказує на необхідність обов’язкового дослідження наявності факторів вірулентності, зокрема, антибіотикорезистентності, у потенційно заквасочних культур.
Знайти схожі

20.

Форма документа : Стаття із журналу
Шифр видання :
Автор(и) : Zhiwei Yang
Назва : The mechanism of hypertension regulated by high salt intake
Місце публікування : Пробл. ендокринної патології. - Харьков, 2019. - N спец.вип. - С. 252 (Шифр ПУ17/2019/спец.вип)
MeSH-головна: ГИПЕРТЕНЗИЯ -- HYPERTENSION
НАТРИЯ ХЛОРИД ПИЩЕВОЙ -- SODIUM CHLORIDE, DIETARY
Знайти схожі

 1-20    21-38 
 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)