Головна Спрощенний режим Відео-інструкція Опис
Авторизація
Прізвище
Пароль
 

Бази даних


Періодичні видання- результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
у знайденому
 Знайдено у інших БД:Книги (15)
Формат представлення знайдених документів:
повнийінформаційнийкороткий
Відсортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком виданнятипом документа
Пошуковий запит: (<.>S=ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 150
Показані документи з 1 по 20
 1-20    21-40   41-60   61-80   81-100   101-120      
1.


    Курченко, А. І.
    Харчова алергія. Сучасний погляд на діагностику та лікування [Текст] = Food Allergy. Modern View of Diagnosis and Treatment / А. І. Курченко, Л. І. Романюк, А. Р. Левченко // Астма та алергія. - 2023. - № 4. - С. 65-73. - Бібліогр.: в кінці ст.


Рубрики: Омализумаб (Ксолар)--тер прим

MeSH-головна:
ОБЗОР -- REVIEW
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY (диагностика, патофизиология, профилактика и контроль, терапия, эпидемиология, этиология)
КИШЕЧНИК -- INTESTINES (микробиология)
ГИСТАМИНА H2 АНТАГОНИСТЫ -- HISTAMINE H2 ANTAGONISTS (анализ, терапевтическое применение, фармакология)
ПРОБИОТИКИ -- PROBIOTICS (анализ, терапевтическое применение, фармакология)
АНТИТЕЛА МОНОКЛОНАЛЬНЫЕ -- ANTIBODIES, MONOCLONAL (анализ, терапевтическое применение, фармакология)
Анотація: Харчова алергія є актуальною проблемою охорони здоров’я. З 1990-х років захворюваність на харчову алергію зростає. В статті надані основні фактори, що сприяють виникненню харчової алергії: гігієнічна гіпотеза; ефект сиблінгів; теорія подвійного впливу алергену та ін. Мікробіом кишечника відіграє певну роль у патогенезі та перебігу харчової алергії. Пацієнти з харчовою алергією мають відмінні кишкові мікробіоми порівняно зі здоровими людьми з контролю. Розвитку харчової алергії передує дисбаланс мікробної екосистеми кишечника. Дієта, пробіотики, пребіотики, симбіотики та перенесення фекальної мікробіоти є потенційними мікробними терапевтичними засобами для профілактики та лікування харчової алергії. Розглядаються захворювання та синдроми, асоційовані з харчовою алергією. Надаються основні методи діагностики харчової алергії: шкірні прик-тести, лабораторні сироваткові тести, оральний провокаційний тест. Обговорюється зміна уявлень щодо лікування харчової алергії: лікування харчової алергії різними методами специфічної імунотерапії замість уникання алергенних продуктів. FDA вже затвердила використання оральної імунотерапії алергії на арахіс за допомогою алергену AR101 Ііалфорзія. В статті також наводяться можливості застосування основних фармаконрснаратів для медикаментозного лікування харчової алергії, зокрема омалізумабу. Пацієнти з харчовою алергією повинні завжди мати при собі ін’єкційний пристрій з епінефрином, що є основою фармакотерапії при анафілаксії
Food allergy is an urgent health care problem. The incidence of food allergies has been increasing since the 1990s. The main factors contributing to the emergence of food allergies are presented: the hygienic hypothesis; sibling effect; the theory of double allergen exposure, etc. The gut microbiome plays a role in the pathogenesis and the course of food allergy. Patients with food allergy have distinct gut microbiomes compared to healthy controls. The development of food allergy is preceded by an imbalance of the intestinal microbial ecosystem. Diet, probiotics, prebiotics, symbiotics, and faecal microbiota transfer are potential microbial therapeutics for the prevention and treatment of food allergy. Diseases and syndromes associated with food allergy are considered. Diseases and syndromes associated with food allergy are considered. The main methods of food allergy diagnosis are provided: skin prick tests, laboratory serum tests, oral provocation test. Changing perceptions about the treatment of food allergies: treating food allergies with different methods of specific immunotherapy instead of avoiding allergenic foods. The FDA has already approved the oral immunotherapy treatment of peanut allergy with Palforzia AR101 allergen. The article lists the main drugs for medical treatment of food allergies, in particular omalizum- ab. Patients with food allergies should always carry an epinephrine injection device, which is the mainstay of pharmacotherapy for anaphylaxis
Дод.точки доступу:
Романюк, Л. І.
Левченко, А. Р.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

2.


    Беш, Л. В.
    Харчова алергія у дітей: міфи і реальність [Текст] / Л. В. Беш, О. І. Мацюра, О. М. Беш // Алергія у дитини. - 2023. - № 31/32. - С. 2-4


MeSH-головна:
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY (диагностика, профилактика и контроль, этиология)
ДЕТИ -- CHILD
ДИАГНОСТИЧЕСКИЕ ОШИБКИ -- DIAGNOSTIC ERRORS (тенденции)
ИММУНОГЛОБУЛИН E -- IMMUNOGLOBULIN E (анализ, диагностическое применение)
ИММУННОЕ ОТКЛОНЕНИЕ -- IMMUNE EVASION
Анотація: Багато міфів сьогодні породжує проблема харчової гіперчутливості, яка об’єднує велику кількість патологічних станів, зумовлених різними варіантами патогенезу. Попри прогресивне зростання поширеності даної патології у дитячій популяції, представлені в літеретурі епідеміологічні дані мають великий діапазон коливань [1, 2]. Водночас розуміємо, що оцінити реальну поширеність харчової гіперреактивності серед дітей у нашій країні на сьогодні складно, оскільки масштабні епідеміологічні дослідження з вивчення даної патології поодинокі. Насамперед, така ситуація пояснюється труднощами проведення якісних епідеміологічних досліджень й отриманням статистичних даних переважно на підставі звернень за медичною допомогою, а не на активного виявлення патології
Дод.точки доступу:
Мацюра, О. І.
Беш, О. М.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

3.


   
    Бронхіальна астма й еозинофільний езофагіт у дітей : клінічний випадок [Текст] / Т. Р. Уманець [та ін.] // Алергія у дитини. - 2023. - № 31/32. - С. 26-27


MeSH-головна:
ОПИСАНИЕ СЛУЧАЕВ -- CASE REPORTS
ЭОЗИНОФИЛЬНЫЙ ЭЗОФАГИТ -- EOSINOPHILIC ESOPHAGITIS (осложнения, патофизиология, терапия, этиология)
ПОДРОСТКИ -- ADOLESCENT (физиология)
КОМОРБИДНОСТЬ -- COMORBIDITY (тенденции)
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY (осложнения, патофизиология, этиология)
КОМБИНИРОВАННОЕ ЛЕЧЕБНОЕ ВОЗДЕЙСТВИЕ -- COMBINED MODALITY THERAPY (статистика, тенденции)
Анотація: Алергічні захворювання в усьому світі набувають пандемічних масштабів, оскільки їх поширеність досягає 50 %, і з цією проблемою зазвичай зустрічаються лікарі всіх спеціальностей
ЕЕ може зустрічатись з такими алергічними захворюваннями, як бронхіальна астма, атопічний дерматит, алергічний риніт, харчова алергія. Групу ризику становили діти з наявністю харчової алергії, тяжким перебігом коморбідної БА з ГЕРХ, пилковою алергією. Своєчасна діагностика ГЕРХ та ЕЕ у дітей з БА та раціональне лікування цих коморбідних станів дозволить ефективніше контролювати перебіг БА і запобігти розвитку ускладнень
Дод.точки доступу:
Уманець, Т. Р.
Буратинська, А. А.
Пустовалова, О. І.
Степанова, Л. С.
Толкач, С. І.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

4.


    Богомолов, А. Є.
    Синдром оральної алергії. Огляд літератури [Текст] = Oral allergy syndrome. Literature review / А. Є. Богомолов // Український журнал дерматології, венерології, косметології. - 2022. - № 3/4. - С. 49-53. - Бібліогр.: в кінці ст.


MeSH-головна:
ОБЗОР -- REVIEW
ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- HYPERSENSITIVITY (иммунология, патофизиология, этиология, этнология)
РОТОВОЙ ПОЛОСТИ БОЛЕЗНИ -- MOUTH DISEASES (патофизиология, терапия, этиология)
БОЛЕЗНЕЙ ЭПИДЕМИЧЕСКИЕ ВСПЫШКИ -- DISEASE OUTBREAKS (профилактика и контроль)
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY (диагностика, патофизиология, профилактика и контроль, терапия, этиология)
ГИСТАМИНА АНТАГОНИСТЫ -- HISTAMINE ANTAGONISTS (анализ, терапевтическое применение, фармакология)
Анотація: Мета роботи — вдосконалити методи диференційної діагностики та принципи ведення пацієнтів із синдромом оральної алергії (СОА). Матеріали та методи. Представлено огляд літератури і проаналізовано діагностичні підходи та принципи ведення пацієнтів із СОА. Результати та обговорення. СОА — це тип харчової алергії, обмежений слизовою оболонкою порожнини рота та спричинений вживанням переважно сирих фруктів, овочів, ароматизаторів та горіхів. Дані щодо поширеності СОА значно варіюють залежно від дослідження з огляду на використання різних критеріїв включення та виключення пацієнтів. Утім, є повідомлення про його частоту від 4,7 до понад 20 % у дітей і від 13 до 53,8 % у дорослих. Достовірно відомо, що серед дитячої популяції СОА переважно діагностують у підлітків. Етіологічно СОА спричиняють харчові алергени; здебільшого це необроблені фрукти та сирі овочі, які потрапляють у ротоглотку хворого. Алергени в їжі, яка зумовлює СОА, фактично інактивуються під дією шлункового соку, тому після проковтування їжі реакція зазвичай припиняється. Висновки. СОА є підтипом харчової алергії, з якою стикаються в своїй практичній роботі алергологи, дерматологи, лікарі загальної практики — сімейної медицини. Після контакту з їжею у пацієнтів виникають такі симптоми: свербіж губ і ротоглотки; парестезія; ангіоневротичний набряк слизової оболонки порожнини рота, язика, піднебіння та ротоглотки; іноді можлива охриплість. Сучасна терапія СОА передбачає застосування комплексного підходу, який включає дотримання елімінаційної дієти, проведення фармакотерапії та алергенспецифічної імунотерапії. У фармакотерапії найчастіше використовують антигістамінні препарати, кортикостероїди і адреналін (внутрішньом’язово)
Objective — to improve the methods of differential diagnosis and management of patients with oral allergy syndrome (OAS). Materials and methods. A literature review is presented and diagnostic approaches and principles of management of patients with OAS are analyzed. Results and discussion. OAS is a type of food allergy limited to the oral mucosa and triggered primarily by raw fruits, vegetables, flavorings, and nuts. Data on the prevalence of OAS vary considerably from study to study due to the use of different patient inclusion and exclusion criteria. However, there are reports of its frequency from 4.7 to more than 20 % in children and from 13 to 53.8 % in adults. It is reliably known that among the children’s population, OAS is mostly diagnosed in teenagers. Etiologically, OAS is caused by food allergens; mostly these are unprocessed fruits and raw vegetables that enter the patient’s oropharynx. Food allergens that cause OAS are actually inactivated by the gastric juice, so the reaction usually stops after the food is swallowed. Conclusions. OAS is a subtype of food allergy that can be found in the practice of allergists, dermatologists, general practitioners. After contact with food, patients experience the following symptoms: itching of the lips and oropharynx; paresthesia; angioedema of the mucous membrane of the oral cavity, tongue, palate and oropharynx; sometimes hoarseness is possible. Modern therapy of OAS involves the use of a complex approach, which includes adherence to an elimination diet, pharmacotherapy, and allergen-specific immunotherapy. Antihistamines, corticosteroids, and adrenaline (intramuscular) are most often used in pharmacotherap
Вільних прим. немає

Знайти схожі

5.


    Mukherjee, T.
    Morphological manifestations of chronic duodenitis in adolescents with food hypersensitivity [Текст] / T. Mukherjee, A. S. ElsayedH., Y A. B. Mousa // Український науково-медичний молодіжний журнал. - 2022. - № 1 спецвип. . - С. 12


MeSH-головна:
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY (осложнения, патофизиология, эпидемиология, этиология)
ДВЕНАДЦАТИПЕРСТНОЙ КИШКИ БОЛЕЗНИ -- DUODENAL DISEASES (патофизиология, профилактика и контроль, этиология)
ИММУННОГО КОМПЛЕКСА БОЛЕЗНИ -- IMMUNE COMPLEX DISEASES (патофизиология, этиология)
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Анотація: Allergic diseases have become prevalent in our surroundings, affecting all organs and systems of the body. According to EAACI studies, 17. 3% of the population have food hypersensitivity (FH) in European countries. FH - is a combination of allergic reaction of the body to certain types of food, the mechanisms of development can be immune or non-immune. Gastrointestinal tract takes important place in the pathogenesis of food hypersensitivity. The mechanism of formation of lesions of the mucous membrane of the gastrointestinal tract in allergic diseases is the local sensitizing effect of food allergens, that violate the immune barrier of the intestine. FH causes inflammatory changes in the gastroduodenal area, where the duodenum is most affected. Allergic inflammation of the duodenum can include the presence of edema of the mucous membrane, erosion, fibrosis, hemorrhages, vascular enlargement and eosinophilia
Дод.точки доступу:
ElsayedH., A. S.
Mousa, Y A. B.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

6.


    Підберезна, Я. О.
    Значення харчової та респіраторної алергії при атопічному дерматиті у дітей [Текст] / Я. О. Підберезна // Український науково-медичний молодіжний журнал. - 2022. - № 1 спецвип. . - С. 43


MeSH-головна:
ДЕРМАТИТ АТОПИЧЕСКИЙ -- DERMATITIS, ATOPIC (диагностика, патофизиология, этиология)
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY (патофизиология, этиология)
ДЫХАТЕЛЬНАЯ ГИПЕРЧУВСТВИТЕЛЬНОСТЬ -- RESPIRATORY HYPERSENSITIVITY (патофизиология, этиология)
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
ДЕТИ -- CHILD
Анотація: Атопічний дерматит (АД) - найпоширеніше хронічне запальне захворювання шкіри в дитячому віці, яким страждає більше 10 % дітей і що характеризується порушенням шкірного бар’єру через багатофакторні причини, включаючи генетично-детерміновані фактори, порушення імунної регуляції та дисбіоз мікробіома шкіри. Розвиток сенсибілізації до харчових та респіраторних алергенів при АД може мати велике значення в патогенезі АД. Мета роботи Визначити частоту харчової та респіраторної алергії в групі хворих на АД
Вільних прим. немає

Знайти схожі

7.


    Суслікова, Л. В.
    Симптомний ендометріоз у жінок фертильного віку через призму аутоімунізації до харчових алергенів (Огляд літератури) [Текст] / Л. В. Суслікова, А. В. Сербенюк, М. С. Лоншакова // Репродуктивне здоров’я жінки. - 2021. - № 5. - С. 65-71


MeSH-головна:
ЭНДОМЕТРИОЗ -- ENDOMETRIOSIS
ФЕРТИЛЬНОСТЬ -- FERTILITY
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
ИММУНИЗАЦИЯ -- IMMUNIZATION (использование, методы)
Анотація: У статті наведений систематичний огляд наукових публікацій, посібників та рекомендацій за останні 10 років, які присвячені проблемі ендометріозу. Проведено систематизацію інформації стосовно етіопатогенетичних механізмів розвитку патології та даних мультидисциплінарного аналізу значення розладів вуглеводного обміну та харчових непереносимостей у перебігу симптомного ендометріозу. Ендометріоз є однією з найпоширеніших доброякісних гінекологічних проліферативних патологій у жінок в усьому світі. Вивчаючи структуру захворюваності на симптомний ендометріоз, було виявлено більш високу частоту порушень вуглеводного обміну та харчової непереносимості у цій групі пацієнток. Захворюваність на ендометріоз, поширеність порушень вуглеводного обміну та аутоімунізації демонструють суттєву тенденцію до почастішання та «помолодшання», що, безсумнівно, є наслідком нераціонального харчування та способу життя, надмірного споживання вуглеводних продуктів, соціальних особливостей життя сучасної жінки. Згідно із сучасними науковими даними, порушення метаболізму вуглеводів асоційовані із аутоімунізацією та імунною дисфункцією. На підставі аналізу даних літератури та результатів власних ретроспективних спостережень виявлено роль порушень вуглеводного обміну та аутоімунізації харчовими алергенами (глютен, фруктоза, лактоза) у маніфестації та прогресуванні симптомного ендометріозу. Через порушення взаємодії між ендокринною та імунною вісями регуляції жіночої репродуктивної системи внаслідок систематичної аутоімунізації певними агресивними харчовими компонентами, які можуть бути ендокринними дезрапторами та вторинними нейроендокринними месенджерами, у жінок із наявністю харчових непереносимостей і порушень вуглеводного обміну спостерігаються більш тяжкий перебіг ендометріозу, більш високі метаболічні ризики та нижча якість життя загалом. Нормалізація вуглеводного обміну шляхом застосування елімінаційної дієти із виключенням продуктів-дезрапторів є темою даної статті та напрямком пошуку ефективного і прийнятного для пацієнток алгоритму лікування ендометріозу
Дод.точки доступу:
Сербенюк, А. В.
Лоншакова, М. С.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

8.


    Шадрін, О. Г.
    Стан забезпеченості вітаміном D дітей раннього віку з гастроінтестинальними проявами харчової алергії [Текст] / О. Г. Шадрін, Г. А. Гайдучик, М. Г. Горянська // Сучасна педіатрія. Україна. - 2021. - N 1. - С. 74-80. - Бібліогр. наприкінці ст.


Рубрики: Аквадетрим

MeSH-головна:
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY (диагностика, классификация, кровь, осложнения)
ЖЕЛУДОЧНО-КИШЕЧНЫЕ БОЛЕЗНИ -- GASTROINTESTINAL DISEASES (кровь, лекарственная терапия, этиология)
ВИТАМИНА D НЕДОСТАТОЧНОСТЬ -- VITAMIN D DEFICIENCY (кровь, лекарственная терапия, осложнения)
ВИТАМИН D -- VITAMIN D (прием и дозировка, терапевтическое применение)
ДЕТИ -- CHILD
Анотація: Мета — вивчити забезпеченість вітаміном D дітей раннього віку з гастроінтестинальними проявами харчової алергії. Результати та висновки. За результатами оцінки забезпеченості вітаміном D дітей раннього віку з ГІХА шляхом визначення сироваткових концентрацій 25-гідроксикальциферолу встановлено недостатність вітаміну D у 86,7% пацієнтів — середній показник 26,39 (21,08–29,98) нг/мл. Призначення водного розчину холекальциферолу (Аквадетрим) у дозі 2000 ОД на добу протягом 1 міс дітям із гастроінтестинальною харчовою алергією сприяло нормалізації концентрації 25-гідроксикальциферолу у сироватці крові 92,3% дітей. На тлі застосування препарату вітаміну D (Аквадетрим) не виявлено випадків погіршення гастроінтестинальних і шкірних проявів захворювання; препарат «Аквадетрим» переносився добре, без побічних реакцій.
Дод.точки доступу:
Гайдучик, Г. А.
Горянська, М. Г.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

9.


    Мацюра, О. І.
    Особливості нутрітивного статусу в дітей з харчовою алергією: оцінка лабораторних даних і аналіз харчового щоденника [Текст] / О. І. Мацюра, Л. В. Беш // Клінічна імунологія. Алергологія. Інфектологія. - 2020. - N 2. - С. 69


MeSH-головна:
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
ДЕТИ -- CHILD
ЛАБОРАТОРНЫЕ КЛИНИЧЕСКИЕ ТЕХНОЛОГИИ -- CLINICAL LABORATORY TECHNIQUES
Анотація: Елімінаційна дієта позбавляє організм повноцінного отримання поживних речовин, необхідних для підтримання збалансованого нутрітивного статусу. 2. Діти зі специфічною індукцією оральної толерантності зростають повністю як здорові. 3. Дані харчового щоденника дали змогу виявити, що пацієнти, яким упродовж тривалого часу вилучали основні продукти, потребують рівноцінної заміни іншими компонентами для забезпечення повноцінного обсягу поживних потреб
Дод.точки доступу:
Беш, Л. В.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

10.


   
    The diagnostics of food-cross reactivity PR-10 IgE – homologous proteins in patients with pollinosis [Text] / О. Yermak [та ін.] // Клінічна імунологія. Алергологія. Інфектологія. - 2020. - N 2. - P64


MeSH-головна:
РИНИТ АЛЛЕРГИЧЕСКИЙ СЕЗОННЫЙ -- RHINITIS, ALLERGIC, SEASONAL
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
ИММУННЫЕ СЫВОРОТКИ -- IMMUNE SERA
Анотація: Pollinosis – a disease that is caused by the sensitization of the body to the pollen of wind-pollinated plants. They are widespread worldwide. According to WHO experts, pollinosis affects from 10% to 40% of the population of different countries, and the proportion of pollinosis among other allergic diseases reaches 29%. Pollinosis most often manifested by rhinitis, conjunctivitis, bronchospasm which can lead to bronchial asthma. Food allergic reactions in pollinosis are caused by respiratory sensitization to inhaled pollen allergens and is expressed by a cross-nutritional response in patients with pollinosis. Today is the era of molecular allergology, which has turned the notion of classical allergology and made possible a more personalized approach to diagnosis and treatment. Extracts were extracted from the plants, from which specific allergic components were obtained, within which the cross-reactions are possible due to the homologous structure of the allergen molecule. The most severe cross-reactivity is usually observed in the group PR-10, the main representer of which is the protein Bet v1– the main allergen of birch. It has a homologous structure with the allergen of apples, peaches and other stone fruits, nuts, potatoes, etc.
Дод.точки доступу:
Yermak, O.
Babadzhan, V.
Amer, L.
Hryshyna, I.
Moroz, H.
Moskalenko, L.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

11.


    Бачу, М. І.
    Частота поєднання дифузного зобу та харчової алергії в дітей з йододефіцитного регіону [Текст] / М. І. Бачу // Клінічна імунологія. Алергологія. Інфектологія. - 2020. - N 2. - С. 65


MeSH-головна:
ЗОБ ДИФФУЗНЫЙ ТОКСИЧЕСКИЙ -- GRAVES DISEASE
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
ИОД -- IODINE (дефицит)
ДЕТИ -- CHILD
Анотація: Вплив чинників харчової алергії є вторинним на тлі існуючого йодного дефіциту легкого ступеня та здатен потенціювати та модифікувати його ефекти
Вільних прим. немає

Знайти схожі

12.


    Черниш, Ю. Р.
    Не-IgE-опосередкована гастроінтестинальна харчова алергія у дітей на грудному вигодовуванні [Текст] / Ю. Р. Черниш, О. М. Охотнікова // Клінічна імунологія. Алергологія. Інфектологія. - 2020. - N 2. - С. 73


MeSH-головна:
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
ГРУДНОЕ ВСКАРМЛИВАНИЕ -- BREAST FEEDING
ДЕТИ -- CHILD
МИКРОБИОТА -- MICROBIOTA
ГАСТРОИНТЕСТИНАЛЬНЫЕ ГОРМОНЫ -- GASTROINTESTINAL HORMONES
Анотація: До не-IgE-опосередкованої харчової алергії (ХА) належать: білок-індукований ентероколітичний синдром (FPIES), білок-індукований алергічний проктоколіт (FPIAP), білок-індукована алергічна ентеропатія (FPE) та білок-індуковані порушення моторики (гастроезофагеальна рефлюксна хвороба та закрепи). Симптоми: блювання, абдомінальний дискомфорт на тлі плачу та неспокою, діарея, кров у випорожненнях, здуття живота, затримка набору ваги, закрепи, гіпоальбумінемія, залізодефіцитна анемія. Найчастіші тригери: коров’яче молоко, соя, пшениця та яйця
Дод.точки доступу:
Охотнікова, О. М.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

13.


    Шадрін, О. Г.
    Стан мікробіоти кишківника та ефективність його корекції в дітей з харчовою алергією [Текст] = Intestinal microbiota and the correction efficiency in children with food allergy / О. Г. Шадрін, М. Г. Горянська // Дитячий лікар. - 2020. - N 4. - С. 5-9. - Бібліогр.: в кінці ст.


MeSH-головна:
МИКРОБИОТА -- MICROBIOTA
КИШЕЧНИК -- INTESTINES (микробиология, физиология)
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY (патофизиология, профилактика и контроль, терапия, этиология)
ПРОБИОТИКИ -- PROBIOTICS (анализ, терапевтическое применение)
ДИАГРАММЫ -- CHARTS
Анотація: Харчова алергія є важливою проблемою педіатрії, поширеність якої серед дитячого населення сягає 10-20%. Одним з основних місць проникнення алергенів до організму дитини, особливо в дітей раннього віку, є травний тракт, який часто в разі алергічних реакцій є і мішенню ураження. Саме тому сьогодні велика увага приділяється вивченню впливу мікробіоти кишківника на патогенез і перебіг харчової алергії в дітей
The article analyzes the role of the intestinal microbiome in the pathogenesis and course of food allergy in children. The qualitative and quantitative changes in the intestinal microbiota of young children with gastrointestinal food allergy are considered. In 45.5% of children with gastrointestinal food allergy, there was no growth of lactobacilli, in 87.9% – insufficient growth of bifidobacteria, in 60.6% of the examined children – an increased growth of opportunistic microorganisms. In general, the overwhelming majority of the examined children with gastrointestinal allergy (94%) had intestinal dysbiosis of varying degrees. It was shown that the use of probiotic strains Lactobacillus rhamnosus GG and Bifidobacterium breve BR03 in young children with gastrointestinal food allergy led to an effective correction of the qualitative and quantitative composition of microflora
Дод.точки доступу:
Горянська, М. Г.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

14.


   
    Дитяча пульмонологія та алергологія: актуальні питання [Текст] // Український медичний часопис. - 2020. - Т. 1, № 1. - С. 68-72


MeSH-головна:
АСТМА БРОНХИАЛЬНАЯ -- ASTHMA (диагностика, лекарственная терапия, патофизиология)
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY (лекарственная терапия, патофизиология)
ПНЕВМОНИЯ -- PNEUMONIA (лекарственная терапия)
КАШЕЛЬ -- COUGH (лекарственная терапия, патофизиология, этиология)
ЭНТЕРОКОЛИТ -- ENTEROCOLITIS (лекарственная терапия, патофизиология)
ДЕТИ -- CHILD
ФЕНОТИП -- PHENOTYPE
Анотація: 24 січня 2020 р. у Харкові відбулася 27-ма Вільнюська міжнародна конференція «Школа дитячої пульмонології та алергології», організаторами якої виступили Литовське товариство дитячих пульмонологів, Українсько-литовська громадська рада медичних реформ, Вільнюський університет, Вінницький національний медичний університет імені М.І. Пирогова, Київський медичний університет, Харківський національний медичний університет, за активної підтримки Східноукраїнської академії педіатрії та технічного партнера компанії NEW VIVO. Під час лекцій, майстер-класів, дискусій, розгляду клінічних кейсів провідні спеціалісти з Литви, Молдови та України ознайомили слухачів із сучасними рекомендаціями діагностики й терапії найпоширеніших пульмонологічних та алергологічних захворювань, приділивши особливу увагу двом нозологіям — бронхіальній астмі та пневмонії, а також поділилися власним клінічним досвідом
Вільних прим. немає

Знайти схожі

15.


    Черней, Н. Я.
    Показники ендотеліну-1 в дітей з поєднаною патологією верхніх відділів травного тракту та харчовою алергією [Текст] / Н. Я. Черней // Клінічна імунологія. Алергологія. Інфектологія. - 2020. - N 2. - С. 74


MeSH-головна:
ЭНДОТЕЛИН-1 -- ENDOTHELIN-1
ДЕТИ -- CHILD
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
ЖЕЛУДОЧНО-КИШЕЧНЫЙ ТРАКТ -- GASTROINTESTINAL TRACT
Анотація: Серед неінфекційних захворювань хвороби органів травлення сьогодні посідають третє місце за поширеністю. Причому за останні 10 років у структурі гастроентерологічної патології переважають ураження верхніх відділів травного тракту (ВВТТ). Одним з тригерних чинників розвитку патології травної системи в дітей є харчові алергени. Першим проявом алергічної патології у дітей, як правило, є харчова алергія (ХА)
Вільних прим. немає

Знайти схожі

16.


    Редькін, Р.
    Їсти подано: харчова алергія та харчові алергени [Текст] / Р. Редькін, Н. Орловецька, О. Данькевич // Фармацевт практик. - 2019. - № 5. - С. 32-34. - Бібліогр.: в кінці ст.


MeSH-головна:
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY (диагностика, диетотерапия, иммунология, метаболизм)
ПИЩЕВЫЕ ПРОДУКТЫ -- FOOD (вредные воздействия, статистика)
ДЕТИ -- CHILD
ДИЕТОЛОГИЯ -- DIETETICS (тенденции)
ИММУННОЙ СИСТЕМЫ ПРОЦЕССЫ -- IMMUNE SYSTEM PROCESSES (действие лекарственных препаратов)
Анотація: Коли мова заходить про харчову алергію, перше, що спадає на думку, — шоколад, полуниця, мандарини… Насправді, універсального «рейтингу популярності» алергенів не існує, і для різних людей і в різних куточках планети він виглядає по-своєму. Наприклад, шоколад практично ніколи не спричиняє алергії у аборигенів, що проживають на берегах річки Параїба-ду-Сул (Paraíba do Sul) — слабким відваром какао-бобів тут вже багато століть вигодовують немовлят, позбавлених материнського молока
Дод.точки доступу:
Орловецька, Н.
Данькевич, О.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

17.


    Березенко, В. С.
    Особливості харчування та фізичного розвитку підлітків з хронічними захворюваннями гастродуоденальної зони на тлі харчової гіперчутливості [Текст] / В. С. Березенко, Т. А. Киян, А. О. Горобець // Перинатологія та педіатрія. - 2019. - № 1. - С. 52-57. - Бібліогр. в кінці ст.


MeSH-головна:
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY (патофизиология)
ЖЕЛУДОЧНО-КИШЕЧНЫЕ БОЛЕЗНИ -- GASTROINTESTINAL DISEASES (патофизиология)
ФИЗИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ КАРТЫ -- GROWTH CHARTS
ПИЩЕВЫЕ ПРИВЫЧКИ -- FOOD HABITS
ПОДРОСТКИ -- ADOLESCENT
Анотація: Мета — оцінити фізичний розвиток, харчові звички, кількісну та якісну відповідність раціону підлітків із хронічними захворюваннями гастродуоденальної зони на тлі харчової гіперчутливості. Пацієнти та методи. Обстежено 103 підлітки віком від 12 до 17 років із верифікованим хронічним гастритом і хронічним дуоденітом. Обстежені були поділені на дві групи: I групу становили 63,1% (n=65) підлітків із харчовою гіперчутливістю, II групу — 36,9% (n=38) без харчової гіперчутливості. Для оцінки фізичного розвитку проведено антропометричні дослідження (зріст, вага та визначення індексу маси тіла за формулою ІМТ=кг/м2). Усі розрахунки здійснено з використанням програми ВООЗ «AnthroPlus» для персональних комп’ютерів (2009). Ознаки гармонійності та дисгармонійності фізичного розвитку оцінено за процентильними таблицями. Дисгармонійний розвиток визначено при розбіжності значень ваги до зросту в два коридори. Аналіз добового раціону проведено за розробленими нами анкетами, які містили блоки питань щодо оцінки режиму харчування; вживання свіжих овочів та фруктів; відвідування закладів «швидкого харчування»; наявності в раціоні продуктів гістамінолібераторів, простих цукрів та пекарських виробів; а також щодо оцінки фізичної активності дитини, кількості проведеного часу за комп’ютером та гаджетами, перебування на свіжому повітрі. Результати. Оцінка добового раціону підлітків дала змогу встановити, що частіше дотримувалися режиму харчування діти I групи — 61,5% (n=40), на відміну від підлітків ІІ групи — 34,2% (n=13), (χ2=7,2; p=0,009), (OR=3,1 (1,33-7,1)). Пацієнти І та ІІ групи щоденно проводили по 5 [0,3-12] годин за комп’ютером та гаджетами. Прогулянки на свіжому повітрі займали в середньому 1 год. у 53,4% дітей обох груп. Висновки. Добовий раціон підлітків із хронічними захворюваннями гастродуоденальної зони є незбалансованим за якісними та кількісними характеристиками. Так, 55,4% підлітків із хронічними захворюваннями гастродуоденальної зони та харчовою гіперчутливістю недоотримували жирів та мали недостатній добовий калораж спожитої їжі
Purpose. To assess physical development, nutritional habits, quantitative and qualitative compliance of the diet of adolescents with chronic gastroduodenal pathology with food hypersensitivity. Patients and methods. 100 adolescents-patients (aged from 12 to 17 years old) with chronic gastritis and duodenitis. Patients were divided into two groups: the I group accounted for 63.1% (n=65) of adolescents with food hypersensitivity and the II group accounted for 36.9% (n=38) of adolescents without food hypersensitivity. To assess the physical development, anthropometric studies were conducted (height, weight, and determination of body mass index by using the formula BMI = kg/m2). All calculations were carried out by using the WHO AnthroPlus program for personal computers (2009). Signs of harmony and disharmony of physical development are estimated by percentile tables. Disharmonious development is determined by the difference between weight values and growth in two corridors. The analysis of the daily ration was carried out according to the questionnaires developed by us. They contained blocks of questions relating to the assessment of diet; eating fresh vegetables and fruits; visiting of «fast food» entities; the presence of histamine products, simple sugars and bakery products in the diet; as well as assessing the physical activity of the child, the amount of time spent at the computer and gadgets, staying in the fresh air. Results. The assessment of the daily ration of adolescents allowed us to determine that children of the I group were keeping to the diet more often (61.5% (n=40)) compared to children of the II group (34.2% (n=13)), (χ2=7.2, p=0.009), (OR=3.1 (1.33-7.1)). Patients of the I and II groups spent 5 [0.3-12] hours daily at the computer and gadgets. On average, outdoor walks took 1 hour of 53.4% of children in both groups. Conclusions. The daily ration of adolescents with chronic diseases of the gastroduodenal zone was unbalanced by qualitative and quantitative characteristics. Thus, 55.4% of adolescents with chronic diseases of the gastroduodenal zone and food hypersensitivity didn’t receive enough remount of fats and had insufficient daily calories of consumed food
Дод.точки доступу:
Киян, Т. А.
Горобець, А. О.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

18.


   
    Ефективність сублінгвальної алерген-специфічної імунотерапії у дітей з березово-харчовим синдромом [Текст] = Effectiveness of sublingual allergen-specific immunotherapy in children with birch–food syndrome / Ю. Г. Антипкін [та ін.] // Клінічна імунологія. Алергологія. Інфектологія. - 2019. - N 2. - С. 63-64


MeSH-головна:
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
ДЕТИ -- CHILD
ИММУНОТЕРАПИЯ -- IMMUNOTHERAPY
Анотація: Встановлено, що призначення сублінгвальної алерген-специфічної імунотерапії дітям з березово-харчовим синдромом сприяло зменшенню загального показника TSS (3,97±0,18, через 3 роки – 0,59±0,07 у порівнянні з групою контролю – 3,1±0,11 та 3,79±0,17 відповідно) та VAS (до лікування 5,23±0,21 в групі з березово-харчовим синдромом та через 3 роки – 1,71±0,17, в групі контролю – 5,54±0,26 та 4,81±0,28 відповідно), регресу запальних змін у слизовій оболонці носа (зменшення назальної еозинофілії з 35,95±3,50% до 7,37±0,51% в групі з березово-харчовим синдромом та з 35,28±3,03% до 27,00±0,26% в контрольній групі), формуванням толерантності до причинних харчових алергенів у 78,9% дітей з березово-харчовим синдромом і відсутність в групі контролю
Застосування сублінгвальної алерген-специфічної імунотерапії у дітей з березово-харчовим синдромом сприяє формуванню толерантності до причинних харчових алергенів та чинить лікувально-профілактичний ефект на перебіг полінозу
Дод.точки доступу:
Антипкін, Ю. Г.
Лапшин, В. Ф.
Уманець, Т. Р.
Матвєєва, С. Ю.
Кондратенкова, Т. В.
Смірнова, О. А.
Степанова, Л. С.
Толкач, С. І.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

19.


    Зайков, С. В.
    Чи існує проблема алергії на кофеїн і кофеїновмісні продукти? [Текст] = Is there a problem of allergy to caffein and caffein- containing products? / С. В. Зайков, П. В. Гришило, Т. В. Кириленко // Клінічна імунологія. Алергологія. Інфектологія. - 2019. - N 1. - С. 14-20. - Бібліогр.: в кінці ст.


Рубрики: Цетрин--прием--тер прим--фарм

MeSH-головна:
КОФЕИН -- CAFFEINE (вредные воздействия, иммунология, метаболизм)
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY (диагностика, этиология)
КОЖНЫЕ ТЕСТЫ НА ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЮ -- PATCH TESTS (использование, методы)
ОПИСАНИЕ СЛУЧАЕВ -- CASE REPORTS
ЦЕТИРИЗИН -- CETIRIZINE (иммунология, метаболизм, терапевтическое применение, фармакология)
Анотація: Вивчено сучасний стан проблеми алергії на кофеїн і кофеїн продукти. Розглянуто етіологія, механізми розвитку, клінічні особливості даного виду алергії, сучасні методи діагностики алергії на кофеїн і можливості лікування пацієнтів з алергією на кофеиносодержащие продукти
Зібрана впродовж багатьох років у різних країнах інформація дає змогу говорити про вплив вживання кофеїну на нейропсихічну сферу людини, серцево-судинну, ендокринну, імунну, сечовидільну, м’язову, травну системи. Але як часто виникає гіперчутливість до кофеїну, які ефекти він може спричинити в людини з алергопатологією, як діагностувати алергію до кофеїну, як лікувати таких пацієнтів? Зазначені питання, на жаль, не дуже детально висвітлені в медичній літературі. Саме тому нами в даній публікації був обраний цей напрям дослідження
The current state of the problem of allergy to caffeine and caffeine-containing products are studied. The etiology, developmental mechanisms, clinical features of this type of allergy are considered, modern methods of diagnosing caffeine allergy and the possibilities of treating patients with allergy to caffeine-containing products are presented
Дод.точки доступу:
Гришило, П. В.
Кириленко, Т. В.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

20.


    Карпушенко, Ю. В.
    Харчова алергія та функціональні захворювання шлунково-кишкового тракту у дітей — синтропія чи інтерференція? [Текст] = Food allergy and functional disorders of gastrointestinal tract in children – SYNTROPY or interference? / Ю. В. Карпушенко // Клінічна імунологія. Алергологія. Інфектологія. - 2019. - N 2. - С. 16-19. - Бібліогр.: в кінці ст.


MeSH-головна:
ЖЕЛУДОЧНО-КИШЕЧНЫЙ ТРАКТ -- GASTROINTESTINAL TRACT (иммунология, метаболизм, секреция, ультрасонография)
ДЕТИ -- CHILD
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY (генетика, диагностика, диетотерапия, иммунология, метаболизм, терапия, эпидемиология)
КОМОРБИДНОСТЬ -- COMORBIDITY (тенденции)
ИММУНОЛОГИЧЕСКИЕ ТЕСТЫ -- IMMUNOLOGIC TESTS (методы)
КЛИНИЧЕСКОЕ ИССЛЕДОВАНИЕ -- CLINICAL TRIAL
Анотація: У статті представлені результати обстеження дітей з функціональною патологією травної системи і харчовою алергією. Доведено роль алергічного чинника в розвитку функціональних розладів шлунково-кишкового тракту, які протікають з порушенням секреторної і моторної діяльності, залученням нервової та імунної систем, які, в свою чергу, впливають на перебіг алергічного процесу
The results of research of the patients with functional gastrointestinal disorders and food allergy are presented in article. The role of allergic factor in the development of the functional digestive system pathology with secretory and motor dysfunctions in children is proven. And functional digestive disorders affect the course of the allergy because of involvement in the process nervous and immune system
Вільних прим. немає

Знайти схожі

 1-20    21-40   41-60   61-80   81-100   101-120      
 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)