Головна Спрощенний режим Відео-інструкція Опис
Авторизація
Прізвище
Пароль
 

Бази даних


Періодичні видання- результати пошуку

Вид пошуку

Зона пошуку
у знайденому
 Знайдено у інших БД:Книги (15)
Формат представлення знайдених документів:
повнийінформаційнийкороткий
Відсортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком виданнятипом документа
Пошуковий запит: (<.>S=ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 150
Показані документи з 1 по 20
 1-20    21-40   41-60   61-80   81-100   101-120      
1.


    Mukherjee, T.
    Morphological manifestations of chronic duodenitis in adolescents with food hypersensitivity [Текст] / T. Mukherjee, A. S. ElsayedH., Y A. B. Mousa // Український науково-медичний молодіжний журнал. - 2022. - № 1 спецвип. . - С. 12


MeSH-головна:
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY (осложнения, патофизиология, эпидемиология, этиология)
ДВЕНАДЦАТИПЕРСТНОЙ КИШКИ БОЛЕЗНИ -- DUODENAL DISEASES (патофизиология, профилактика и контроль, этиология)
ИММУННОГО КОМПЛЕКСА БОЛЕЗНИ -- IMMUNE COMPLEX DISEASES (патофизиология, этиология)
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Анотація: Allergic diseases have become prevalent in our surroundings, affecting all organs and systems of the body. According to EAACI studies, 17. 3% of the population have food hypersensitivity (FH) in European countries. FH - is a combination of allergic reaction of the body to certain types of food, the mechanisms of development can be immune or non-immune. Gastrointestinal tract takes important place in the pathogenesis of food hypersensitivity. The mechanism of formation of lesions of the mucous membrane of the gastrointestinal tract in allergic diseases is the local sensitizing effect of food allergens, that violate the immune barrier of the intestine. FH causes inflammatory changes in the gastroduodenal area, where the duodenum is most affected. Allergic inflammation of the duodenum can include the presence of edema of the mucous membrane, erosion, fibrosis, hemorrhages, vascular enlargement and eosinophilia
Дод.точки доступу:
ElsayedH., A. S.
Mousa, Y A. B.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

2.


   
    The diagnostics of food-cross reactivity PR-10 IgE – homologous proteins in patients with pollinosis [Text] / О. Yermak [та ін.] // Клінічна імунологія. Алергологія. Інфектологія. - 2020. - N 2. - P64


MeSH-головна:
РИНИТ АЛЛЕРГИЧЕСКИЙ СЕЗОННЫЙ -- RHINITIS, ALLERGIC, SEASONAL
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
ИММУННЫЕ СЫВОРОТКИ -- IMMUNE SERA
Анотація: Pollinosis – a disease that is caused by the sensitization of the body to the pollen of wind-pollinated plants. They are widespread worldwide. According to WHO experts, pollinosis affects from 10% to 40% of the population of different countries, and the proportion of pollinosis among other allergic diseases reaches 29%. Pollinosis most often manifested by rhinitis, conjunctivitis, bronchospasm which can lead to bronchial asthma. Food allergic reactions in pollinosis are caused by respiratory sensitization to inhaled pollen allergens and is expressed by a cross-nutritional response in patients with pollinosis. Today is the era of molecular allergology, which has turned the notion of classical allergology and made possible a more personalized approach to diagnosis and treatment. Extracts were extracted from the plants, from which specific allergic components were obtained, within which the cross-reactions are possible due to the homologous structure of the allergen molecule. The most severe cross-reactivity is usually observed in the group PR-10, the main representer of which is the protein Bet v1– the main allergen of birch. It has a homologous structure with the allergen of apples, peaches and other stone fruits, nuts, potatoes, etc.
Дод.точки доступу:
Yermak, O.
Babadzhan, V.
Amer, L.
Hryshyna, I.
Moroz, H.
Moskalenko, L.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

3.


   
    Індивідуальний підбір програм харчування у дітей з різними формами алергії [Текст] / Л. В. Беш [та ін.] // Современная педиатрия. - 2017. - N 7. - С. 64-69. - Бібліогр.: с. 69


MeSH-головна:
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY (диетотерапия)
МОЛОКО, ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- MILK HYPERSENSITIVITY (диетотерапия)
ОПИСАНИЕ СЛУЧАЕВ -- CASE REPORTS
ДЕТИ -- CHILD
Дод.точки доступу:
Беш, Л. В.
Фус, С. В.
Мацюра, О. І.
Микитчин, О. М.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

4.


    Редькін, Р.
    Їсти подано: харчова алергія та харчові алергени [Текст] / Р. Редькін, Н. Орловецька, О. Данькевич // Фармацевт практик. - 2019. - № 5. - С. 32-34. - Бібліогр.: в кінці ст.


MeSH-головна:
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY (диагностика, диетотерапия, иммунология, метаболизм)
ПИЩЕВЫЕ ПРОДУКТЫ -- FOOD (вредные воздействия, статистика)
ДЕТИ -- CHILD
ДИЕТОЛОГИЯ -- DIETETICS (тенденции)
ИММУННОЙ СИСТЕМЫ ПРОЦЕССЫ -- IMMUNE SYSTEM PROCESSES (действие лекарственных препаратов)
Анотація: Коли мова заходить про харчову алергію, перше, що спадає на думку, — шоколад, полуниця, мандарини… Насправді, універсального «рейтингу популярності» алергенів не існує, і для різних людей і в різних куточках планети він виглядає по-своєму. Наприклад, шоколад практично ніколи не спричиняє алергії у аборигенів, що проживають на берегах річки Параїба-ду-Сул (Paraíba do Sul) — слабким відваром какао-бобів тут вже багато століть вигодовують немовлят, позбавлених материнського молока
Дод.точки доступу:
Орловецька, Н.
Данькевич, О.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

5.


   
    Актуальні питання застосування елімінаційних заходів у дітей грудного і раннього віку з харчовою алергією [Текст] / О. Г. Шадрін [та ін.] // Перинатологія та педіатрія. - 2016. - № 1. - С. 100-102. - Библиогр.: с. 102

Рубрики: ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ

   ДИЕТОТЕРАПИЯ


   ДЕТСКОГО ПИТАНИЯ ПРОДУКТЫ


Дод.точки доступу:
Шадрін, О. Г.
Ковальчук, А. А.
Дюкарева, С. В.
Гайдучик, Г. А.
Чернега, Н. Ф.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

6.


   
    Актуальная проблема: перекрестная аллергия [Текст] // Фармацевт-практик. - 2015. - № 7/8. - С. 11


Рубрики: Цетрин (Цетиризин)

MeSH-головна:
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY (лекарственная терапия)
ПЫЛЬЦА -- POLLEN (действие лекарственных препаратов)
Вільних прим. немає

Знайти схожі

7.


    Бєлоусова, О. Ю.
    Алгоритм діагностики захворювань підшлункової залози в дітей із харчовою сенсибілізацією [Текст] / О. Ю. Бєлоусова, Ю. В. Карпушенко // Перинатологія та педіатрія. - 2013. - № 4. - С. 47-50


MeSH-головна:
ПОДЖЕЛУДОЧНОЙ ЖЕЛЕЗЫ БОЛЕЗНИ -- PANCREATIC DISEASES (диагноз, иммунология, осложнения, патофизиология)
ПАНКРЕАТИТ ХРОНИЧЕСКИЙ -- PANCREATITIS, CHRONIC (диагноз, иммунология, осложнения, патофизиология)
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY (осложнения, патофизиология)
АЛГОРИТМЫ -- ALGORITHMS
Дод.точки доступу:
Карпушенко, Ю. В.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

8.


   
    Алгоритм корекції дефіциту кальцію в дітей раннього віку з проявами харчової алергії [Текст] / О. В. Кряжев [и др.] // Здоровье ребенка. - 2014. - № 6. - С. 20-24


MeSH-головна:
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY (осложнения)
КАЛЬЦИЙ -- CALCIUM (дефицит, кровь, терапевтическое применение)
ГИПОКАЛЬЦИЕМИЯ (лекарственная терапия, осложнения, патофизиология)
КОСТЕЙ БОЛЕЗНИ МЕТАБОЛИЧЕСКИЕ -- BONE DISEASES, METABOLIC (лекарственная терапия, этиология)
ОСТЕОГЕНЕЗ -- OSTEOGENESIS (действие лекарственных препаратов)
МЛАДЕНЕЦ -- INFANT
КАЛЬЦИЯ ЦИТРАТ -- CALCIUM CITRATE (терапевтическое применение)
Дод.точки доступу:
Кряжев, О. В.
Овчаренко, Л. С.
Вертегел, А.О.
Самохін, І. В.
Андрієнко, Т. Г.
Жихарева, Н. В.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

9.


   
    Алергія на морепродукти у дітей: їсти чи не їсти [Текст] / С. М. Недільська [и др.] // Алергія у дитини. - 2013. - № 1/2. - С. 37


MeSH-головна:
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
РЫБЫ -- FISHES
МОРСКИЕ ПИЩЕВЫЕ ПРОДУКТЫ -- SEAFOOD (вредные воздействия)
ДЕТИ -- CHILD
Дод.точки доступу:
Недільська, С. М.
Пахольчук, О. П.
Бессікало, Т. Г.
Шевченко, О. О.
Кізілова, І. А.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

10.


    Ногаллер, А. М.
    Аллергический синдром при хронических заболеваниях органов пищеварения [Текст] / А. М. Ногаллер // Клиническая медицина. - 2001. - Т. 79, № 11. - С. 65-71


MeSH-головна:
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY (этиология)
ПИЩЕВАРИТЕЛЬНОЙ СИСТЕМЫ БОЛЕЗНИ -- DIGESTIVE SYSTEM DISEASES (осложнения)
Вільних прим. немає

Знайти схожі

11.


    Адаева-Янаева, Х. А.
    Аллергия на мясо. Клинические случаи [Текст] / Х. А. Адаева-Янаева, З. А. Муслимова, Д. Ш. Мачарадзе // Лечащий Врач. - 2015. - № 4. - С. 10-14


MeSH-головна:
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY (диагноз, профилактика и контроль, терапия)
МЯСО -- MEAT (вредные воздействия)
АНАФИЛАКСИЯ -- ANAPHYLAXIS (диагноз, профилактика и контроль, терапия)
ЖЕЛАТИНА -- GELATIN (вредные воздействия)
ОПИСАНИЕ СЛУЧАЕВ -- CASE REPORTS
Дод.точки доступу:
Муслимова, З. А.
Мачарадзе, Д. Ш.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

12.


    Щербова, З. Р.
    Аллергия после поста [Текст] / З. Р. Щербова // Женское здоровье. - 2006. - № 4. - С. 88-89

Рубрики: Пищевая гиперсенсибилизация

Вільних прим. немає

Знайти схожі

13.


    Гудима, Г. О.
    Аллергия – фундаментальные проблемы и практические вопросы [Текст] / Г. О. Гудима, Н. И. Ильина // Иммунология. - 2014. - Т. 35, № 1. - С. 48-50


MeSH-головна:
ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- HYPERSENSITIVITY
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY (иммунология)
АСТМА БРОНХИАЛЬНАЯ -- ASTHMA (иммунология)
ДЕРМАТИТ АЛЛЕРГИЧЕСКИЙ КОНТАКТНЫЙ -- DERMATITIS, ALLERGIC CONTACT (иммунология)
Дод.точки доступу:
Ильина, Н. И.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

14.


    Мачарадзе, Д. Ш.
    Атопический дерматит и пищевая аллергия. Что общего? [Текст] / Д. Ш. Мачарадзе // Лечащий Врач. - 2013. - № 5. - С. 24-30


Рубрики: Дети

   Описание случая


MeSH-головна:
ДЕРМАТИТ АТОПИЧЕСКИЙ -- DERMATITIS, ATOPIC (диагноз, диетотерапия, иммунология, лекарственная терапия)
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY (диагноз, диетотерапия, иммунология, лекарственная терапия)
Вільних прим. немає

Знайти схожі

15.


    Пахольчук, О. П.
    Біомаркер запалення слизової оболонки при симптомах харчової гіперчутливості на шкірі у дітей [Текст] = Biological marker of the mucosal inflammation in children with skin symptoms of the food hypersensitivity / О. П. Пахольчук, С. М. Недельська // Здоровье ребёнка. - 2018. - N 4. - С. 48-52. - Бібліогр.: в кінці ст.


MeSH-головна:
ДЕТИ -- CHILD
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY (патофизиология, этиология)
БИОЛОГИЧЕСКИЕ МАРКЕРЫ -- BIOLOGICAL MARKERS (анализ)
КОЖИ И СОЕДИНИТЕЛЬНОЙ ТКАНИ БОЛЕЗНИ -- SKIN AND CONNECTIVE TISSUE DISEASES (осложнения, этиология)
КИШЕЧНИКА СЛИЗИСТАЯ ОБОЛОЧКА -- INTESTINAL MUCOSA (патофизиология)
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Анотація: Харчова гіперчутливість (ХГ) залишається актуальною медичною проблемою. Метою роботи було вивчити поширеність, кореляційно-статистичні взаємозв’язки біомаркера запалення слизової оболонки — фекального кальпротектину (ФК) із віком, статтю пацієнтів, особливостями перебігу симптомів ХГ на шкірі. Матеріали та методи. У дослідження були включені 102 пацієнти (хлопчиків — 51 (50 %), дівчаток — 51 (50 %)) із симптомами ХГ на шкірі, середній вік — 25,36 [12,00; 60,00] місяця. Рівень кальпротектину визначали якісним методом у копрофільтраті за допомогою тест-систем Calprotectin RAPIDTEST (Італія) за методикою виробника. Результати. Кількість пацієнтів із позитивним результатом аналізу копрофільтрату на наявність кальпротектину становила 45 % (n = 46). Із них 13 % (n = 6) — діти віком до 1 року, 47,82 % — від 1 до 3 років. Кількість дітей із позитивним результатом аналізу калу на ФК вірогідно не відрізнялася у різних вікових групах (Kruskal-Wallis ANOVA тест H (4, N = 102) = 4,45, p 0,05). ФК частіше виявляли у хлопчиків, проте статистично значима гендерна різниця була виявлена лише у дітей віком від 1 до 3 років (χ2 = 9,09, р 0,05). Аналіз виявив відсутність зв’язку між наявністю ФК і статтю (ϕ 0,05), віком (ϕ 0,01, p  0,05), тривалістю захворювання та віком дебюту симптомів алергії на шкірі (r = +0,06, p 0,05 та r = +0,02, p 0,05 відповідно). Висновки. У дітей із симптомами ХГ на шкірі у 45 % випадків відбуваються органічні зміни у слизовій оболонці кишечника, маркером яких визнано ФК, які не залежать від віку, статі, тривалості захворювання, віку дебюту
Food hypersensitivity (FH) remains actual medical problem. Aim of the work was to study the prevalence, correlation of fecal calprotectin (FC), biological marker of the mucosal inflammation, with age, sex, course of the skin symptoms of FH in children. Materials and methods. One hundred two patients (51 (50 %) boys, 51 (50 %) girls) with skin symptoms of FH were included into the study, mean age was 25.36 [12.00; 60.00] months. FC was detected by Calprotectin RAPIDTEST (Italy). Results. Calprotectin was detected in feces in 45 % of patients (n = 46), 13 % of them were children aged up to 1 year, 47.82 % — from 1 to 3 years. The number of children with positive FC test didn’t differ in different age groups (Kruskal-Wallis ANOVA test H (4, n = 102) = 4.45, p  0.05). FC test was more often positive in boys, but statistically significant gender difference was detected only among children aged 1–3 years (χ2 = 9.09, р  0.05). There was no correlation of FC with age (ϕ 0.01, p 0.05) and sex (ϕ = 0.006, p 0.05), age of the first symptoms and duration of the disease (r = +0.06, p  0.05 and r = +0.02, p  0.05, respectively). Conclusions. 45 % of children with skin symptoms of FH have organic changes in the intestinal wall, which was proved by biological marker — FC. Such changes have no correlation with age, sex, age of the first symptoms and duration of the disease
Дод.точки доступу:
Недельська, С. М.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

16.


   
    Бронхіальна астма й еозинофільний езофагіт у дітей : клінічний випадок [Текст] / Т. Р. Уманець [та ін.] // Алергія у дитини. - 2023. - № 31/32. - С. 26-27


MeSH-головна:
ОПИСАНИЕ СЛУЧАЕВ -- CASE REPORTS
ЭОЗИНОФИЛЬНЫЙ ЭЗОФАГИТ -- EOSINOPHILIC ESOPHAGITIS (осложнения, патофизиология, терапия, этиология)
ПОДРОСТКИ -- ADOLESCENT (физиология)
КОМОРБИДНОСТЬ -- COMORBIDITY (тенденции)
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY (осложнения, патофизиология, этиология)
КОМБИНИРОВАННОЕ ЛЕЧЕБНОЕ ВОЗДЕЙСТВИЕ -- COMBINED MODALITY THERAPY (статистика, тенденции)
Анотація: Алергічні захворювання в усьому світі набувають пандемічних масштабів, оскільки їх поширеність досягає 50 %, і з цією проблемою зазвичай зустрічаються лікарі всіх спеціальностей
ЕЕ може зустрічатись з такими алергічними захворюваннями, як бронхіальна астма, атопічний дерматит, алергічний риніт, харчова алергія. Групу ризику становили діти з наявністю харчової алергії, тяжким перебігом коморбідної БА з ГЕРХ, пилковою алергією. Своєчасна діагностика ГЕРХ та ЕЕ у дітей з БА та раціональне лікування цих коморбідних станів дозволить ефективніше контролювати перебіг БА і запобігти розвитку ускладнень
Дод.точки доступу:
Уманець, Т. Р.
Буратинська, А. А.
Пустовалова, О. І.
Степанова, Л. С.
Толкач, С. І.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

17.


    Ковальчук, М. П.
    Бронхіальна астма у дітей у практиці сімейного лікаря [Текст] / М. П. Ковальчук // Сімейна медицина. - 2017. - № 5. - С. 88-91. - Бібліогр. в кінці ст.


MeSH-головна:
АСТМА БРОНХИАЛЬНАЯ -- ASTHMA (этиология)
ДЕТИ -- CHILD
ФАКТОРЫ РИСКА -- RISK FACTORS
ОКРУЖАЮЩЕЙ СРЕДЫ ВОЗДЕЙСТВИЕ, БОЛЕЗНИ -- ENVIRONMENTAL ILLNESS
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY
ВРАЧИ СЕМЕЙНЫЕ -- PHYSICIANS, FAMILY
Анотація: Мета дослідження - обгрунтування найбільш суттєвих факторів ризику розвитку бронхіальної астми (БА) у дітей, що мешкають у м. Київ та Тернопільській області. Було використано описовий і аналітичний методи епідеміологічного дослідження впливу комплексу факторів на здоров'я населення. Одним з етапів виявлення ризику виникнення алергійних захворювань органів дихання і БА у дітей є скринінг-анкетування, яким було охоплено 657 дітей віком від 3 до 14 років, мешканців м. Київ та Тернопільської області. Було обстежено 2 якісно різні групи дитячого населення: з алергійними захворюваннями органів дихання та клінічно здорових. У результаті дослідження було доведено, що розроблена на практичному матеріалі методика виявлення груп ризику розвитку алергійних захворювань органів дихання, зокрема БА, у дітей може використовуватися у закладах охорони здоров'я для своєчасного виявлення та профілактики цієї патології. Заключення: найбільш суттєвими чинниками ризику розвитку алергійних захворювань органів дихання і бронхіальної астми (БА) у дітей є ускладнення антенатального розвитку, обтяжена спадковість, алергія на вживання соків, прояви ексудативно-катарального діатезу, частота розвитку гострої респіраторної вірусної інфекції, супутня патологія, спонтанні прояви задухи серед ночі, вплив несприятливого клімату
Вільних прим. немає

Знайти схожі

18.


    Пахольчук, О. П.
    Вікові особливості IgE-залежної гіперчутливості до харчових продуктів у дітей різного віку, підтвердженої методом прик- і патч-тестування [Текст] = Age features of the IgE-dependent food hypersensitivity in children of different ages diagnosed with prick- and patch-tests / О. П. Пахольчук, С. М. Недельська // Здоровье ребёнка. - 2017. - N 7. - С. 9-13. - Бібліогр.: в кінці ст.


MeSH-головна:
ДЕТИ -- CHILD
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY (диагностика, иммунология, патофизиология, этиология)
ИММУНОГЛОБУЛИН E -- IMMUNOGLOBULIN E (анализ, диагностическое применение)
ИММУНОЛОГИЧЕСКИЕ ТЕСТЫ -- IMMUNOLOGIC TESTS (использование, статистика, тенденции)
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Анотація: Харчова гіперчутливість (ХГ) у дитячому віці спостерігається найчастіше. Позитивні результати проб та високі рівні імуноглобуліну Е (IgE) вказують на реагінові механізми розвитку алергії, але часто не корелюють із клінічними симптомами. Актуальним лишається пошук ефективних підходів до їх правильного узгодженого використання. Мета. Виявлення вікових особливостей IgE-залежної ХГ у дітей різного віку, підтвердженої методом прик- та патч-тестування. Матеріали та методи. Із 2011 по 2016 рік у дослідження було включено 148 дітей віком від 1 місяця до 18 років зі шкірними проявами ХГ. Були проведені анкетування, шкірний прик- (ШПТ) та патч-тест, визначення загального та специфічних IgE (sIgE) до харчових алергенів методом імуноферментного аналізу. Результати. Найбільша кількість пацієнтів з імунною ХГ була виявлена у віковій групі до 3 років — 69,5 %. Переважала сенситизація до алергенів коров’ячого молока — 43 % (n = 10). Позитивні результати патч-тестів мали 10 % дітей. Найбільшу кількість не-IgE-залежних реакцій ХГ спостерігали у дошкільному періоді (4–6 років). Підвищений рівень загального IgE був виявлений майже у половини (49 %) пацієнтів. Проте у 42 % дітей (27 із 64) з нормальними рівнями загального IgE були підвищені sIgE (25 із 45; 55,5 %). Найбільш часто в обох групах виявляли sIgE до молока та яєць. Лише у 63 % дітей підвищені рівні sIgE були підтверджені позитивними ШПТ. Клінічна значущість sIgE зі збільшенням віку знижувалася. Висновки. Алгоритм діагностики та лікування ХГ у дітей до та старше 3 років повинен враховувати можливість природного нівелювання специфічних антитіл, зменшення превалентності IgE-залежних реакцій
Food hypersensitivity (FH) is commonly diagnosed in children. Positive skin tests and elevated serum IgE levels indicate anaphylactic mechanisms of allergy symptoms, although in some cases they do not correlate with clinical manifestation. Thus, the search for the effective approaches to the correct adjusted use of these methods in concordance with symptoms remains important. The purpose of our study was to evaluate age features of the IgE-dependent FH in children, which was proven with skin prick- and patch-tests, specific IgE (sIgE) levels. Materials and methods. The study included 148 patients aged 1 month to 18 years with skin symptoms of FH. The next methods were used: questioning, skin prick- and patch-tests, serum sIgE immunoassay detection. Results. 69.5 % of patients were children of early age — up to 3 years. Sensitization to the cow milk prevailed — 43 % (n = 10). 10 % of children had positive patch-tests with food allergens. Most part of children with non-IgE-dependent FH was 4–6 years old. Ele­vated total IgE levels were detected in 49 % of children. SIgE was increased in 42 % (n = 25) of children with normal total IgE, sIgE to cow milk and egg prevailed. Only in 63 % of children, high sIgE le­vels were clinically relevant and were proved with skin tests. The higher was children’s age the less was sIgE clinical relevance. Conclusions. Diagnostic algorithm of FH in children under and over 3 years should be different and take into account possible formation of the natural oral tolerance and decreased prevalence of the IgE-dependent reactions
Дод.точки доступу:
Недельська, С. М.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

19.


   
    Вікова динаміка рівня алергенспецифічного IgE в дітей із харчовою алергією та патологією верхніх відділів шлунково-кишкового тракту [Текст] = Age dynamics of the allergen-specific IgE level in children with food allergy and pathology of upper gastrointestinal tract / Т. В. Сорокман [та ін.] // Здоровье ребёнка. - 2017. - N 7. - С. 14-18. - Бібліогр.: в кінці ст.


MeSH-головна:
ДЕТИ -- CHILD
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY (иммунология, патофизиология, профилактика и контроль, этиология)
ЖЕЛУДОЧНО-КИШЕЧНОГО ТРАКТА ВЕРХНИЙ ОТДЕЛ -- UPPER GASTROINTESTINAL TRACT (патофизиология)
ИММУНОГЛОБУЛИН E -- IMMUNOGLOBULIN E (анализ, диагностическое применение)
СТАТИСТИЧЕСКАЯ ОБРАБОТКА ДАННЫХ -- DATA INTERPRETATION, STATISTICAL
Анотація: Харчова алергія — це проблема, найбільш поширена останніми роками. Існує багато різних опитувальників, що можуть бути використані для встановлення якості життя у хворих на харчову алергію та гастродуоденальну патологію. Мета: вивчити вікову динаміку рівня алергенспецифічного IgE в дітей із харчовою алергією та захворюваннями верхніх відділів шлунково-кишкового тракту. Матеріали та методи. На базі Чернівецької обласної дитячої клінічної лікарні обстежено 76 дітей із харчовою алергією в поєднанні з патологією верхніх відділів шлунково-кишкового тракту віком від 7 до 18 років. Проведено дворазове клініко-лабораторне обстеження. Визначали рівень IgE у зразках крові. Тест вважався позитивним при рівні IgE 0,35 кО/л. Результати. Виявлено вікову динаміку IgE-позитивних реакцій. Частота IgE-позитивних тестів була вищою в старших дітей. Сенсибілізація харчовими алергенами відрізнялась у дітей різних вікових груп. Різні групи харчових алергенів провокують сенсибілізацію в дітей упродовж усього життя. Показник IgE коливався в межах 0,56–458 кО/л при середньому значенні 286,7 ± 22,3 кО/л. Рівень алергенспецифічного IgE з віком підвищувався, він частіше траплявся в дітей, хворих на хронічний гастродуоденіт, — 90,6 %. Висновки. У дітей із харчовою алергією мають місце певні закономірності формування алергічної реактивності. Чинниками харчової алергії в дітей виступають нераціональне вигодовування на першому році життя та захворювання шлунково-кишкового тракту в старших дітей. З віком у дітей із патологією верхніх відділів шлунково-кишкового тракту збільшується частота полівалентної алергії, підвищується рівень алергенспецифічного IgE. Вікові характеристики утворення IgE вимагають диференційованого підходу до діагностики та лікування
Food allergy is an emerging health problem in the last years. There are many different questionnaires that could be used to establish health-related quality of life in patients with food allergy and gastroduodenal pathology. The objective was to study the age-related dynamics of the allergic-specific IgE level in children with food allergy and pathology of upper gastrointestinal tract. Materials and methods. On the base of the Chernivtsy Regional Children’s Hospital, 76 children with food allergy associated with the pathology of upper gastrointestinal tract aged 7 to 18 years were examined. A clinical and laboratory examination was conducted twice. The allergen-specific IgE levels were measured in blood samples. The test was considered positive at IgE levels 0.35 kU/l. Results. Тhe age-related dynamics of IgE-positive responses was detected. The frequency of IgE-positive responses was higher in older children. Different groups of food allergens provoke sensibilization in children during their life. The allergen-specific IgE index ranged from 0.56 to 458 kU/l, with an average value of 286.7 ± 22.3 kU/l. The IgE index increased with age and more often occurred in children with chronic gastroduodenitis — 90.6 %. Conclusions. Factors of food allergy in children are irrational feeding during the first year of life and diseases of the gastrointestinal tract in older children. Age characteristics of IgE production require a differentiated diagnosis and treatment approach
Дод.точки доступу:
Сорокман, Т. В.
Сокольник, С. В.
Макарова, О. В.
Лозюк, І. Я.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

20.


    Дмитришин, Б. Я.
    Вивчення етіології харчової алергії у дітей раннього віку [Текст] / Б. Я. Дмитришин, С. К. Ткаченко, Л. В. Беш // Експериментальна та клінічна фізіологія і біохімія. - 1999. - № 3. - С. 108-110


MeSH-головна:
ПИЩЕВАЯ ГИПЕРСЕНСИБИЛИЗАЦИЯ -- FOOD HYPERSENSITIVITY (этиология)
ДЕТИ -- CHILD
Дод.точки доступу:
Ткаченко, С. К.
Беш, Л. В.

Вільних прим. немає

Знайти схожі

 1-20    21-40   41-60   61-80   81-100   101-120      
 
© Міжнародна Асоціація користувачів і розробників електронних бібліотек і нових інформаційних технологій
(Асоціація ЕБНІТ)